View Single Post
Eski 07-08-2012, 09:22   #145
ncp1963
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-12-2011
Şehir: kırşehir
Mesajlar: 708
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi duyon Mesajı Göster
Bizde 3 yıllık Pedro fidanları da var deneme sürecine dahil ettiğimiz rakım olarak düşünüldüğünde şuan için gelişmelerinde herhangi bir sorun yok. Ama ben de Chandler için bizim coğrafyada gelişimi konusunda şüpheciyim açıkçası.
Bozkır arazmiz ilk başladığımız gibi değil haliyle yıllar içinde küçük bir ekosistem oluşturdular. Şuanda bahçede çalışması zaman geçirmesi daha bir keyifli hale geldi. Ticari kaygılarla ceviz üretimi işine girmek isteyeceklere nacizene önerim çok hayalperest olmamaları olabilir. Bazı yerlerde gördüğüm sözde fizibilite raporlarına göre 5 yılda 10 yılda gibi hesaplayıp işe atılmasınlar. Ceviz kısa vadede bir yatırım değil.
Özellikle ek geliri olmayan, toprakla geçimini sağlayanların Allah yardımcısı olsun ...
Şu anda bahsettiğim gibi bodur elma üretimimiz birincil durumda onda da öncelikle tüm sistem kurulup (tele askı, file, damlama) en son fidan dikme işine girmek gerekiyor.
Bundan sonra ne yapmayı planlıyorum kısmında da şunu denemek istiyorum 8 dönümde halen devam eden 10x10 luk cevizlerin sıra arasını bozmadan ağaç aralarına 10x5 olacak şekilde ithal cinslerden dikip aynı zamanda yanına da 5'er adet tohumdan diktiğim fidanların gelişimine bakmayı düşünüyorum. Ncp1963'ün dediği gibi belki aşıların tutması için yeterli koşulları sağlayamayabiliriz diye iki opsiyonu da devrede tutarak gelişimi hangisi iyi olursa diğerini iptal etme seçeneğimiz olabilir. Tohumları da daha öncesinde beğendiğimiz bahçemizdeki cinslerden ekip üzerine yine yerli cinslerin aşılaması şeklinde olacak.
Önerilerinizi ve yorumlarınızı da merak ediyorum görüşmek üzere...
selamlar sayın duyon

bir kaçtane çöğürden dikimle baş etmek zor olmayacaktır. benim bahsettiğim zorluk binli rakamlar rakam büyüdükçe aşı tutma oranıda iklim şartlarından dolayı düşünce gerisini siz hesap edin.

sayın safranlınında ısrarla savunduğu gibi çöğürden dikilen ağacın gelişimi mutlaka aşılıyıya göre daha üstün olacaktır.

bunun sebebi bazen bakımla ilgili ihmallerimizi tolere edebilme yeteneğidir. kazık kökü olması gerektiği gibi olduğu için sulama, gübreleme ihmalinde aşılı hemen strese girerken çöğürden ekilen sarsılmayacaktır. toprağın daha derinlerinden kendini besleme şansına sahip olacaktır.

Aşılıda durum böyle değil hiç bir şeyini ihmal etmeden periyodik olarak bakım gerektirecektir. bu da ek maliyet ve iş gücü gerektirecektir.

kısaca aşılı nazlı gelin, çöğürden ekilen yağız oğlan


Düzenleyen ncp1963 : 08-08-2012 saat 09:13
ncp1963 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön