View Single Post
Eski 10-10-2012, 16:11   #721
ykaya194
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 26-10-2011
Şehir: istanbul-Biga
Mesajlar: 870
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi musculus Mesajı Göster
6-7 yaşında 20 kg. ceviz veren ağacın cinsini söyleyin onu ekelim. Neden gerçekleri kabul edemiyoruz. Ceviz den para kazanmak için en az 10 yıl beklemek gerek. benim dediğim domates dönüm başı 10 ton ortalama. Zira 17 ton alan da var. Ama lezzet **** kalite var mı? Elbette yok. Ama neticede salçalık. Ve de salçalık olduğu için kilosu 20 kuruş. Cevizde öyle. Çok verim daha az kalite demek. 8 yaşındaki cevizden alırsınız belki 20 kg. ama içi ne kadar dolu çıkacak o önemli. Yine iddia ediyorum. En iyisi armut. deveci armudu verim çağında 400 kilo ve toptan 90 kuruş ağaç başı 360 lira. gerisini siz hesaplayın. Nail abi hep iyi bakılan bahçeleri söylüyor. Aynı paralelde konuşuyoruz abi. Kötü bakım olan bahçeler konumuz olamaz. Derdim benim yeni ekecek arkadaşlar için. Yoksa biz zarar da etsek ceviz e devam. Mesela bende 3 yaşında williams armudu var. 20 kiloya yakın armut yaptı. Satsaydım 30 lira yapardı. Cevizler de 3 yaşında. Ama 1 ceviz 2 armudun kapladığı alanı kaplıyor şu an. 5 dönüme 60 ceviz dikersen aynı yere en az 120 armut dikilir. Öyle yapsaydım şu an 3600 liram vardı. Ama cevizlerde şuan moral meyveleri var. Acizane tavsiyem armuttur. Armutu ekimi yapan özellikle Bursalı arkadaş yok mu biraz teknik bilgi versin bize. İnanıyorum ki daha iyi anlatır size.
sevgili dostum musculus ve safranlı,
Bu sitenin kuruluş amacı;üyeler arası bilgi paylaşımıdır,amacım söylemler ile polomik yapmak değil uygulamaları görerek yorum yapmaktır.
Örnek olarak; birkaç yıldır yazları (Kozçeşme/Biga) 12 da. 450 adet 5 yaşında yabancı cins (teksas) badem ağacı olan köylümün bahçesinde sık sık yardımcı olmak ve uygulamayı görmek için bulunmaktayım bunun yanında bu yıl azda olsa 50 adet ceviz fidanını oluşturduğum bahçeme diktim ayrıca nohut ektirdiğim tarlamdan aldığım hasatdanda memnunum.
Köylüm gecen yıl 800 kg kabuklu badem hasat yaptı, kış aylarında kabuğunu elle kırarak 420 kg iç badem elde etti ve 14 tl/kg dan pazarladı bu yıl 2200 kg kabuklu hasadı yaptı kırma işini kolaylaştırmak için beraber giderek 2. el kırma makinası satın aldık (mesleğim mak. müh.) ve karşılığında bir miktar iç bademi 15 tl/kg dan pazarladı kış aylarında fiyat daha yükselebilir sonuçta; 1200 kg iç badem x 15tl = 18000 tl/12da = 1500 tl/da gibi bir gelir elde etmiş olacak ayrıca ağaçların arasına (yalnız 4 da. lık kısmına) acı biber ekerek 8000 tl net gelir elde etti.önümüzdeki yillarda ağaçlar büyüdükçe, budama ve ilaçlamasında görülen hatalarıda düzelterek bu miktar çok daha artacaktır.
Cevize gelince, geçen yaz birçok küçük büyük kapalı çeviz bahçelerini dolaştım (Balıkesir,Bursa, manyas,Biga/Eybekli köyü gibi yerler) pedro,chandler gibi yabancı cins bakımlı olan bahçelerde 20 kg/ağaç verim alıyormusun diye sorduğumda bu miktarı çok az bulmaktalar.
saygılar,

ykaya194 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön