View Single Post
Eski 23-10-2012, 13:01   #1596
drhegeli
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 820
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Sakaki Mesajı Göster
Sn drhegeli

Bu fırçayla alkol uygulaması kırmızı örümcek ve diğer haşereler için de faydalı olur mu sizce?
Bendeki ne unlu bit ne de kırmızı örümcek! Bundan eminim. Ama bir ilaçlama sonrası hatta birkaç ilaçlama sonrası tam yok oldu derken yeniden hortluyor 1-2 hafta sonra. Bu da yapraklarda sarımsı beneklerin görülmesi ile kendini belli ediyor.
Şu ana kadar bit tarzı böcekler için olan ilaçlar kısmen fayda etti.
Unlu bitleri başbelası yapan, etraflarını saran pamuksu, unlu, yapış yapış doku... Bir zırh gibi, kendilerini avcı böceklerden koruyor; aynı zamanda da püskürtme ile verilen ilaçların vücütlarına nufüz etmesini engelliyor. Alkol kullanılmasındaki amaç, alkolün hidrofilik (su çekici) özelliğinden yaralanıp zararlıyı kurutmak... Fırça kullanılmasının nedeni de zırhı aşıp böceğe ulaşabilmek... Bu yöntemin, başlangıç safhasında (zararlı sayısı az ve ebatları henüz küçük iken) faydalı olacağını düşünüyorum. Yoğun tutulumda alkol de nüfuz etmeyecektir.

Diğer sokucu-emici zaralılarda faydası olur mu? Bilemiyorum. Ancak daha kolay bir yol var: Tazyikli su ile yıkamak... Kırmızı örümcek (özellikle) ve yaprak bitlerinde çok işe yarar. Kısmen unlu bitte de faydalıdır. Yetişkinlerin ve yavruların çoğunu, yumartaların bir kısmını ortamdan uzaklaştırır. Kalan yumurtalardan çıkacak olanlar için 10-15 günde bir tekrarlamak gerekebilir.


Sizin sorununuza benzer bir sorun ben de yaşadım. Uzaktan bakınca sarı-kahverengi lekeler... Önce kırmızı örümcekten şüplendim. Yakından yaprak altlarına bakınca, hatta büyüteç ile bile bir zararlı göremedim. Ancak yaprak üstlerine bakınca, yaprak üst tabakasının zigzaglı bir yol şeklinde kazındığını gördüm. Fotoğraflarını ekliyorum. İlk fotoğraf, üstten çekim. İkincisi, güneşe doğru tutulmuş yaprağın alttan çekimi. Altan çekimde, yaprağın üst tabakasının kazıldığı (yenildiği), o bölgede yaprağın zar gibi kaldığı görülüyor.
Name:  Adenim Yaprak 2.jpg
Views: 1743
Size:  20.3 KB
Name:  Adenim Yaprak 1.JPG
Views: 1831
Size:  68.6 KB

Şüpheli adayım : trips. 1-2mm boyunda, genelde koyu renkli, kanatlı bir zararlı. Uçabiliyor olması, bir zararlı görememizi açıklıyor.
Benim durumumda, mekan değişikliği yeterli geldi (bitkileri Bodrum'dan İstanbul'a taşımak ). Yeni yapraklarda sorun görünmüyor. Taşınamayanlar için, Mine Hanım'ın kaçırıcı-uzaklaştırıcı formüllerinden biri işe yarar diye düşünüyorum.


Düzenleyen drhegeli : 23-10-2012 saat 13:42
drhegeli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön