View Single Post
Eski 15-12-2012, 11:34   #69
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Sn gekren bence birden fazla sorununuz var gibi. Toprak bunlardan birisi.
Ithal hazır bonsailerde genelde toprakları uzun süren sevkıyat süresince kurumaması ve bitki susuz kalmaması için çok su tutucu ve kuruduğu zaman sizin belirttiğiniz gibi betonlaşma etkisi gösteren karışımlardan oluşur. İdeal olan toprağı kullanmak ise sevkıyat esnasında toprağın dökülmesine, ağacın susuz kalıp ölmesine vs. neden olabileceği için ticari kaygılardan ötürü tercih edilmez.
Sanırım sn Pars Kerem bu konuda size daha iyi bilgi verebilir.

Bence ilk fırsatta toprağını ve saksısını değiştirin derim.

Ayrıca daldırma sulamayla ilgili olarak size ünlü bir bonsaicinin bir makalesinden alıntı veriyorum, umarım faydası olur:

Daldırma yöntemiyle sulama

Bazı kaynaklar, bonsainizi saksısıyla birlikte suya bir süre daldırıp çıkartmak yöntemiyle sulamanızı tavsiye edebilir. Ancak bu kesinlikle tavsiye edilebilecek bir yöntem değildir. Daldırma sulama, suyun çok kompakt ve düşük kalitedeki organik topraklara penetre edebilmesi için kullanılan bir yöntemdir. Eğer bir bonsainin daldırma yöntemiyle sulanması gerekiyorsa veya önerilmişse, bu ağacın başı dertte demektir ve bu yöntem başınızın kök çürümesi gibi dertlerden ötürü daha da ağrımasına neden olabilir.

Eğer ağacı satın aldığınız satıcı size daldırma yöntemiyle sulamanızı tavsiye ederse, ağacın toprağının kalitesinden şüphe etmeniz gerekir, çünkü doğru bir şekilde sulanması zor bir toprak anlamına gelir. Ayrıca, ağacın sağlığının da zayıf olduğundan, yavaş büyüdüğünden, muhtemelen köklerle ilgili bir sorun olduğundan da şüphe etmek gerekir. Çinlilerin yemek çubuğu gibi bir çubuk kullanarak saksının kenarı boyunca toprakta delikler açınız ve böylece suyun toprağa penetre edebilmesini sağlayınız ve mümkün olan en kısa zamanda toprak ve saksı değişimi yapınız ve toprağını uygun özellikte daha kaliteli bir toprakla değiştiriniz.

(Alıntı: Harry Harrington)

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön