View Single Post
Eski 15-12-2012, 12:50   #73
Sakaki
Ağaç Dostu
 
Sakaki's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-06-2010
Şehir: Adana
Mesajlar: 4,815
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gekren Mesajı Göster
çok teşekkürler verdiğiniz bilgiler için. çok faydalı oldu. akadama toğrağını yapı marketlerde bulabilir miyim? bu saksının boyutu mu küçük gelir yeni toprağı koysam? ayrıca bahçeşehire bayağı uzağım ben kadıköydeyim ama teşekkürler yine de
sn gekren

Akadama, Türkiye'de marketlerde kolay kolay bulabileceğiniz bir malzeme olmamakla birlikte japon bonsaicilerin geleneksel olarak çok sık kullandığı bir toprak karışım maddesidir. Japonya'da çıkarılan ve doğal bir volkanik kil olan akadama, pahalı, bulunması zor ve çabuk tükenen bir maddedir.

Donma ve çözünme durumlarına maruz kaldığında (donma ve tekrar ısınma etkisi), bonsai toprak karışımında kullanılan diğer inorganik maddelere nazaran daha çabuk ufalanarak (bir veya iki yıl içinde) tükenir.
Ancak yine de bonsai ustaları tarafından diğer toprak bileşenlerine göre daha iyi bir kök gelişim ortamı olduğu yönünde savunulmaktadır.

Yukarıda da değindiğim gibi Japonya'da doğal olarak çıkan bir madde olduğundan japon bonsaicilerin tercih etmesi çok anlaşılır bir nedendir. Bence ülkemizde çıkan ve akadama alternatifi olarak kullanabileceğiniz diğer doğal inorganik maddeler çok sayıda mevcuttur.

Şimdilik akadama, kanuma gibi maddelere çok takılmayın, başlangıç aşamasında çok kafa karıştırıcı mevzular

Siz sadece yapacağınız karışımın bitkiniz için uygun oranda su/nem tutucu olması, ve fazla suyu kolayca ve kısa sürede tahliye edebilen bir özellikte olmasına odaklanın. Bunun için, ponza, lava taşı, elenmiş dere kumu, kiremit kırıkları, ağaç kabukları, kompost gibi kolay ve ucuza bulacağınız maddeleri kullanabilirsiniz.

Sakaki Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön