View Single Post
Eski 12-01-2013, 23:38   #575
Savaş
Ağaç Dostu
 
Savaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 326
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi chttmr Mesajı Göster
üstad savaş yazdıklarını yeni okudum bunların nereden geldikleri hakkında da bir bilginiz varmı ?
Sayın chttmr,

ben bu beyaz solucanların dayanıklılığı üzerine bir kaç deneme yaptım. En az dayandıkları şey kuru ve güneşli ortam. Aslen bunlarda bir tür solucan ama bizim vermikompost solucanına göre çok daha dayanıklı, aktif ve hareketlidirler. Örneğin bunlardan bir top alıp doğrudan pencerinin önüne, dışarı, güneş altına koyduğumda en dışta kalanlar kurudu ve öldüler, ancak topun iç kısmında kalanlar bir süre daha, kuruma onlara da sirayet edinceye kadar yaşamaya devam ettiler. Bu kış başlarında da soğuk havaya maruz bıraktım. Normalde bizim kıymetli solucanlarımızın çoktan ölmeleri gereken bir düşük sıcaklıkta bu beyaz solucanlar hâlâ ve aktif olarak yaşamaya devam ettiler. Şu anda balkonumda bir miktar kompost var, içinde beyaz solucanlar da var. Kompost donmuş durumda. Bahara doğru çözüldüğünde öyle sanıyorum ki, beyaz solucanlar yaşamaya devam edecekler. Çok dayanıklılar. Bu da onlardan bir kaç tanesinin bile bir şekilde sisteme girmiş olmalarının çoğalmaları için yeterli olacağının işaretidir.

Yaptığım araştırmalarda beyaz solucanların nasıl çoğaldığına dair bir bilgi bulamadım. Eğer onlar da kokon bırakarak çoğalıyorlarsa, ki kuvvetle ihtimal öyledir, oransal olarak o boyuta göre çok küçük kokonlarının olması gerek. Bu kokonlar, sisteme kattığınız hayvan gübresinden gelebileceği gibi, solucanların ıslak ve yapışkan dış yüzeylerine yapışmış olarak da gelebilirler. Ya da beyaz solucanın kendisi bile direk solucanın parlak yüzeyine yapışmış olarak gelmiş olabilir.

Bir zamanlar elimde bir miktar güvercin gübresi vardı. Nemli bir haldeyken bir naylon torbaya koymuştum. Öylece epey bir zaman bekledi. Açtığımda içinde yüzlerce kurtçuk vardı. Nereden gelmiş olabilir? Eğer güvercinlerden gelseydi, o halde güvercinlerin bağırsaklarında kurtçuklarla yaşayamaması gerekirdi.

İşin özeti bu tür canlıların gelebileceği kaynak çok ama çok fazla. Belki verdiğimiz gıda maddelerinin birinden de gelmiş olabilir. Bir marul yaprağının yüzeyine bırakılmış bir kokon ile mesela.

Bir ara sadece bu beyaz solucanların üreteceği vermikompost elde etme çalışması da yapmayı düşünüyorum. Ancak sanırım şöyle bir sıkıntı çıkabilir; çok iri toprak solucanlarında olduğu gibi bu beyaz solucanlar da yedikleri atıkların büyük çoğunu kendilerinin ihtiyacı için kullanıyorlar. Yani vermikompost üretiminde verim düşük olabilir. Fakat bir de şu var, normal solucanlar bir sistemdeki tüm atığın hepsini hiç bir zaman tükemezler. Bu nedenle elde ettiğimiz ürünün adı solucan dışkısı, worm casting, değil vermi-kompost, yani hem solucan dışkısı hem de kompost karışımı olan bir ürün oluyor. İşte bu beyaz solucanların bu noktada bir hünerleri ortaya çıkıyor. Bu solucanlar ortam uygun olmadığında diğer kırmızı solucanlar gibi ortamdan kaçmıyorlar. Belki sayıları azalıyor ama hemen yeniden istedikleri ortama kavuşunca çoğalmaya devam ediyorlar. Dolayısıyla sadece bu solucanlardan olşan bir sistemde çok net bir biçimde tam manasıyla solucan dışkısı elde edebiliriz.

Unutmamak gerekir ki, nomal bir kapta kırmızı solucanların tüketemedikleri asidik atıkları da bu beyaz solucanlar tüketirler. Bu nedenle elde edeceğimiz son ürüne katkıları oldukça fazladır. Ben içinde kırmızı ve beyaz solucan bulunan ve uzun bir süre beklettiğim bir vermikompost kabından elde ettiğim ürünün daha tek tip, daha sade, ince ve bitmiş bir gübre olduğunu tespit ettim. Tabi vermikompost üretiminde uzun süre beklemenin de kendi içinde başka olumsuzlukları var. O da ayrı bir konu.

Da önce de belirttiğim gibi, bu solucanın olası tek olumsuzluğu obur olmalarından ötürü kırmızı solucanların yemeğine ortak olmaları ve onları aç bırakmalarıdır.

Saygılarımla.

Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön