View Single Post
Eski 14-01-2013, 00:48   #578
Savaş
Ağaç Dostu
 
Savaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 326
Sayın Vermicompost,

hemen bu beyaz solucan ile diğer normal kompost solucanın birleşmesinin mümkün olamayacağını nelirteyim, çünkü genital pores denilen çiftleşme delikleri uyumsuz. Normal kompost solucanları cinsel delikleriyle birbirlerine kenetlenerek belki de saatlerce birbirlerine sprem transfer ediyorlar. Bu durum, bırakalım genetik farklılığı en azından anatomik olarak, yani boyut olarak bile mümkün değil.

Bu arada, bu beyaz solucanlar et veya hayvansal ürünlere rağbet ediyorlar mı? Denemediğim için bilemiyorum ama şunu biliyorum ki, mayalanma ve alkole dönüşme riski yüksek olan, mesela mayalı ekmek gibi, ürünleri tercih ediyorlar. Ben sisteme bir avuç leblebi koymuştum. Leblebi çürümeye başlayınca solucanlar yer sanıyordum ama solucanlar yanına bile yaklaşmadı. Leblebiye hücum edenler bizim beyazlar oldu. Şu sıralar bir kaba balkonda donarak gevçemiş patatesi dilimleyeek koydum. Normalde solucanların hemen saldırması gerekirdi ancak beyazlar saldırışa geçtiler.

Özetle denemekte fayda var. Ancak belki beyaz solucanlardan elde edeceğimiz gübreye tarım kireci tedarik etmek gerekebilir. Düz mantık, asitli yiyen asitli sıçar hesabı doğru olursa elde edeceğimiz gübre de esidik bir gübre olabilir. Denemek ve görmek lazım.

Unutmadan ABD'de yaşayan bir lisanslı vermikompost üreticisi sisteme et parçaları dahi katıyor. Demesi o ki, bu eti solucanlar yemiyor ama zamanla türeyen kurtçuklar eti yiyip tüketiyor ve sonuçta et de geri dönüşmüş oluyor.

Saygılarımla.

Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön