View Single Post
Eski 22-01-2013, 14:36   #616
ertugrula
Ağaç Dostu
 
ertugrula's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-10-2008
Şehir: Silivri / İstanbul
Mesajlar: 114
üniversiteler ve solucanlar...

Merhaba,
Canlı organizma ithali sırasında çıkartılan sorunları ben de biliyorum. Benim sözlerimi biraz kızgınlık, biraz espri olarak yorumlamanızı rica edeceğim.
Söylemek istediğim, ithal etme imkanı olsa ne kadar ucuza bulmanın mümkün olduğunu göstermek ve şu sırada ülkemizde solucan satanların ne kadar insafsızca para kazandıklarını vurgulamak içindi.

Kırmızı Kaliforniya solucanı Eisenia Foetida asıl olarak Avrupa kökenli olsa da antartika hariç dünyanın her yerinde yaşayabiliyormuş. Bu da demektir ki ülkemiz topraklarında da bu solucanı doğal ortamlarda bulmak mümkün olabilir.

Haydi hep beraber solucan avına çıkalım demiyorum. Fakat bu solucan ülkemiz topraklarında yaşıyorsa bunu bulmak ve çoğaltmak ya da daha kolay yoldan ithal ederek çoğaltmak üniversitelere düşen bir görev olmalı diye düşünüyorum. Bır araştıma projesiyle, bir ziraat fakültesi ya da bir biyoloji bölümü bunu gerçekleştirebilir. Daha sonra da ürettiği solucanları makul bir fiyattan satabilir. Fahiş bir fiyattan ve büyük miktarlarda değil fakat yüzlük, iki yüzlük, beş yüzlük paketlerde on, on beş liraya bilemediniz yirmi liraya isteyenlere satabilir.
Solucan üretmek çok kolay ve ucuz bi iştir. Bugün pahalı olması sadece az sayıda kişinin bu işi yapıyor ve fahiş fiyattan satıyor olmasındandır.

Bugün birkaç üniversitenin ilgili bölümleri kefir üretiyor ve satıyorlar. Bu hem piyasaya kaliteli kefirin girmesini sağlıyor, hem de fiyatları dengeliyor. Benzeri bir iş solucan işinde de yapılabilir. Piyasaya sağlıklı ve temiz Eisenia Foetida sağlanabileceği gibi, dengeli bir fiyat politikası da sağlanmış olur.
Böyle bir çalışma aynı zamanda daha farklı solucan türlerinin de araştırılıp, kullanıla bilirliğinin incelenmesini sağlıyabilir.

Kolay gelsin.

Eklenen Resimler
 
ertugrula Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön