View Single Post
Eski 05-06-2007, 14:28   #980
ertürk
Yeni Üye
 
ertürk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-11-2006
Şehir: YALOVA/SUGÖREN
Mesajlar: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sukranayalp Mesajı Göster
Sn Ertürk ,
Bu bitki genelde Türkiye'nin kuzeylerinde ve nemli topraklarda yetişen doğal bir bitkidir. Kökleri şifalı bitkiler arasında kullanımdadır. Ne amaçla kullanıldığı konusunda bilgim yok. Yaprakları iricedir ve yerde sürünerek yayılma gösterir.
Bu dönemlerde yeni yeni başlayan çiçek başçıkları çıkmalıdır. Bu çiçekler pembe renklidir ve bir sap üzerinde yukarı doğru yükselirler.Bir çiçeğin üzerinde yığınla çiçekçikten oluşmuştur.
Latince adını öğrenmek istiyorsanız: PETASITES .
İsviçreli botanikçi olan Carl Von Linne bu bitkiyi keşfedip Tussilago petasites adını vermiştir.
Asteraceae familyasına bağlıdır. Tussilago farfara ile çok karştırılırlar.Nemli mıntıkaları sever. Nehir kıyılarında ve sulak topraklarda sıkça görülür.
İstanbul da ormanlık sahaların yakınlarında özellikle Tussilago ile sıkça karşılaşırız. Ancak Petasites'e Adapazarı-Sapanca yakınlarında rastlamak daha mümkündür.
Sizden şunu rica edeceğim. Çiçekler sarı renkli ve kar örtüsü altında açıyorsa Tussilago, Haziran ayından itibaren pembe başçıklar halinde yaz boyu açıyorsa petasites'tir.
He rikisi de asteraceae familyasına bağlı olup tek yapraklı fotoğrafları ile birbirine karıştırılır. Linne tek bitkiye iki adı vermesine rağmen zamanla ilerleyen sitematik botanik çalışmaları neticesinde her ikisinin farklı bitkiler olduğu netlik kazanmıştır.
Sayın sukranayalp kardeşim verdiğin bilgiler için çok teşekkürler fakat bu bitki çiçek açmıyor,Esenler otoarın Adapark tarafına bakan kısımda cokça yetişiyor.İlaç olarak kullanılıyor.Yakın iki kişide kullanmak istiyor.Ben kullandırtmadım.Ne olduğunu öğrenene kadar.İnşaallah adını tam olarak bilen bi arkadaş yardımcı olur.Herkese şimdiden teşekkürler.

ertürk Çevrimdışı   Başa Dön