View Single Post
Eski 08-06-2007, 21:09   #1026
yasarulutas
Ağaç Dostu
 
yasarulutas's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-05-2006
Şehir: Sivas - Sızır
Mesajlar: 315
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ada Mesajı Göster
Sayın Yaşar Ulutaş,

Aslında ben de size tam olarak bu bitkinin Türkçe adı budur, Latincesi şudur demek isterim. Ama Türkiye'de şu anda yaklaşık 10 000 bitki çeşidi var. Ve bunlardan yaklaşık 3 000'i sadece Türkiye'de yetişiyor. Ve her ortalama 5 günde bir yeni bir bitki bulunuyor, Türkiye Florasına ilave ediliyor. Yani sizin fotoğrafını çektiğiniz bitkiler 10 000 bitkiden biri olamilir. veya hiç bilinmeyen bir örnek te olabilir. Bunlara ait resimleri de bulmak özellikle Türkiye bitkileri açısından çok zor. Bu nedenle resimlerini internette bulmanız da zor.
ayrıca 10 000 bitkinin herbirine maalesef Türkçe isim verilmemiş. Halk kullandığı ve çok iyi tanıdığı bitkileri isimlendiriyor. İşine yaramayanlara ot diyor.
Bu foruma ismini öğrenmek için konulacak bitki fotoğraflarına gelince, öncelikle hangi yörede yetiştiği ve kabaca nasıl alanlarda yetiştiği yazılmalı. Örn. Adana, sulak yerler gibi. Sonra hangi tarihte resmin çekildiği belirtilmeli. Fotoğrafta ise olabildiğince tam bitki, yani boyunu da anlayabileceğimiz, yaprakları net olan, ve özellikle çiçekleri net olarak görülebilecek şekilde olmalı. Varsa meyvesi de konulmalı. Bütün bunlar çok zor biliyorum. Ama inanın başka türlü çok sağlıklı sonuca varılmıyor.
1. Örnek büyük bir ihtimalle Salvia cadmica, 3. örnek kesinlikle Labiatae familyasına ait, 5. örnek Geum rivale daha önce yazdığımdan farklı biliyorum, benim hatam ezbere konuşmamam gerekiyordu. Kusura bakmayın.
Sayın ada; Bulunan bitkiler Türkiye Florasına ekleniyor derken, sitenin bölümüne mi yoksa litaratüre mi? Bence siteye de eklensin. İsimlerin illede Türkçe olması önemli tabiiki ama dünya dili olmuş Latince bizde devam ederiz. Vermiş olduğun bilgiler için teşekkürler. Bazı çiçek bilgilerini zaten Galeri bölümüne yazıyoruz, ama bazıları eksik. Kusur meselesine gelince: Estagfurullah efendim ne kusuru siz benim kusuruma bakmayın, inatla sorduğum için. Çalışmanızda başarılar yardımlarınızın devamını bekliyorum. İnsan yetiştirmek zor hele adam alim olmak istiyorsa değimli?

yasarulutas Çevrimdışı   Başa Dön