View Single Post
Eski 14-05-2013, 20:22   #895
h_dogan
Moderatör
 
h_dogan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-07-2007
Şehir: Adana
Mesajlar: 6,003
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
9b'de yazin asagi yukari ne kadar yagis aliyorsunuz? Iklim bakimindan benim iklimimle sizinki birbirine cok benziyor ve benim iklimimde kavun/karpuz icin bahar aylari, yazin bastiran asiri yagistan/nemden/sicaktan dolayi, cok daha uygun oluyor ama bu sene bitki gelisimleri yaza sarkacak sekilde bir deneme yapiyorum.

Topraginizin kumlu ve su tutmayan suzek yapida oldugunu belirtmissiniz. Biber, patlican ve domatesi bahcenize ekerken ozel bir onlem (or. cukurlar acip, kaliteli toprak/gubre karisimini cukura doldurup fideleri gommek) aliyor musunuz? Yoksa, gubreyi kuma karistirip fideleri kokler derinde kalmayacak sekilde mi ekiyorsunuz (toprak su tutmadigi icin kokleri yuzeye yakin birakmayi tercih ediyor olabilirsiniz diye soruyorum)?

Sizdeki kabakta oldugu gibi acilim yapan cesitleri birbirini takip eden yillarda yetistirip geriye dogru bir acilim elde ettiginiz oldu mu?
Sn.birnefestoprak 9b 'de yağış miktarı bölgeden bölgeye oldukça değişiklik gösteriyor. Adana'da ovada yazları pek yağış olmuyor, sulama yapmadan bir şey yetiştirmek zor.

Toprak kumlu ve süzek. Salma sulama yapıyorum daha damla sulamaya geçemedim. Bahçeyi düzene oturtabilirsem geçeceğim. Tabi salma sulamayla bile yazın sebzelere en fazla 5-6 günde bir su vermek gerekiyor.

Fideleri ekerken toprağa hayvan gübresi ya da beni yaptığım acemi işi komposttan koyuyorum. Bu sene toprağı bellemeden sadece fidelerin yerini kürekle eşerek fideleri ektim. Bütün bahçeyi belleyerek ektiğim zamanla şimdiki arasında bir fark yok. Demek ki boşu boşuna her tarafı belliyorum.

Fideleri dikerken biraz çukura ekiyorum sonra çapayla beraber boğaz doldurma yapıyorum böylece kökler yüzlek kalmıyor.

Kabakgillerde ya da başka bir çeşitte geriye dönük açılım elde ettiğim bir tür yok ama bu istiridye ekip de bu kadar dişi çiçek açan bir kabak var şimdi bunu deneyebilirim aslında. İki tane istiridye kökü var ama ikisi de dolmalık kabak çıktı biri yeşil diğeri beyaz zemin.

h_dogan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön