View Single Post
Eski 28-05-2013, 07:37   #651
gilan
Ağaç Dostu
 
gilan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: San Francisco / ABD
Mesajlar: 3,988
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alibaba9 Mesajı Göster
Merhaba Gilan,
Hayırlı olsun fireglow'un. Çok sevindim. Çok güzel ağaç gerçekten. Sorun yaşamasına üzüldüm. Başka seçeneğin yok muydu peki? Yapraklardaki kuruma susuzluk değilde güneş yanığına benziyor. Seralarda devamlı bir sisleme, fıskıye vs. ortamı olduğu için rutubetli yaprak güneşi görünce 1 günde yanıyormuş.. O nedenle sisleme gerekiyorsa sadece akşam deniliyor. Gerekmedikçe de tabi ki kaçınmak lazımmış. Bizim hava kuru olduğu için ben arada akşamları yapıyorum. Sizin orası nasıldır bilmiyorum tabi nem açısından.
Akçaağaçlar enerjiyi simetrik çatallar şekilinde ilerletiyor. o nedenle yaptığın her budamayı, aldığın yaprakları simetrik yapmak lazımmış. Bu konuda forumdan Toukana'nın videoları var Youtube'da ve forumda. Tavsiye ederim. özellikle geri dallanmayı teşvik için uç alımı mevsimi şu an. Yaz ortasında da yapraksızlaştırma yapacağız. Her ne kadar bonsai olmasa da belli boyda maksimum formu oluşturmak için bu teknikler gerekli mutlaka.
Bir kaygım da yeri hakkında. Fireglow'un özelliği güneş vurduğunda acer yaprakların hafif yarışeffaf olmasıyla iyice parlaması. Bu köşede kalınca içinden hiç ışık geçirmeyecekler Acaba sandalyenin soluna mı alsan, çok güneş almayacaksa.
Hem hava akımı açısından da rahat edebililer. Köşedeki durgun hava rutubetle birleşince zararlıları da çağırabilir.

Heuchera uygulamasını nasıl yapıyorsun? Normal dikim seviyesi üstüne ekstra yoğun ponzalı toprak mı ekliyorsun? Sonuçta ağacın köklerinin de hava alması lazım. Buna engel olmuyor mu? Bu konuda tek tavsiye edilen olarak irish moss'u okumuştum çok sığ köklerinden dolayı..
Başka bir Fireglow daha vardı aynı boyda. İki nedenden bunu tercih ettim. Birincisi diğer ağaç tek ana dallıydı, bunun çatalı ve dolayısıyla daha geniş olması hoşuma gitti. İkincisi de buna yazık iyi bakamamışlar, ben alayım da ilgileneyim dedim.

Güneş yanığına benzemiyor. Mesela bendeki minik Emperor 1'da güneş yanıkları var, fotoğraftan da görülebilir. Güneş yanığı lekeli oluyor, bunun kurumuş yapraklarında lekeler yok. Bir de güneş ilk olarak en genç yaprakları yakıyor çünkü en dayanıksız onlar oluyor. Bu ağaçta ise genelde dalların alt kısımlarındaki yaşlı yapraklar kurumuş. Bir de durduğu yerin de oldukça gölge bir yer olduğunu düşünürsek sıcakta susuz kalma açıklaması bana mantıklı geldi. Acer'ler susuzluğa hiç dayanıklı değiller zaten.

Burası iklim olarak çok nemli bir yer değil. Yarımadanın körfez tarafında oturuyorum, dağlar okyanus etkisini azaltıyor sanırım. Kuru da değil, orta karar. Havalanma konusunda balkonun üstü de açık olduğu için sorun olacağını sanmıyorum. Hafif bir esinti de oluyor hep genelde. Sol köşeye de yakışırdı aslında ama sağda beyaz duvarın önünde görüntüsünü çok sevdim. Bir de solda sebze saksılarım dizili, oraya alırsam onlara uygun bir yer bulamam. Ve de güneş durumu var tabii. Sol taraf sanırım 2-3 saat daha fazla direk güneş alır, Acer'e fazla gelebilir. Ama haklısınız, Fireglow ile ilgili hep ilk söylenen şey gün batımına karşı yerleştirilmesi. Neyse, bir rengini alsın bakalım da o zaman tekrar düşünelim bunu.

Heucheraları dikerken Acer'in eski saksısından çıkan toprağının dış taraflarına doğru yerleştirdim, Acer'in toprağını dağıtmadım ve de eski toprak seviyesinin üzerine çıkmadım. O nedenle şu an için kökleri birbirinden ayrı ama kısa zamanda yayıldıkça iç içe geçecektir. O kadar çok düşünmedim açıkcası. Aklımda bulunsun, ağacın keyfi bozulursa tekrar değerlendiririm.

Gübre olarak 5-5-5 organik gübre ekledim toprağa. Satıcı özellikle gübre katkılı olarak bilinen bir marka saksı toprağını kullanmamı söyledi, onun içindeki kimyasal gübreler fazla geliyor, sorun yaşıyorlar dedi. Ben de gübre katkısız, perlitli bir toprak alıp az kalan kompostu ve elimdeki organik gübreden ekledim. Şimdilik bu yeterli olur sanıyorum.

Simetri olayı çok ilginçmiş. Biraz okuyayım bakalım, çok teşekkürler.
Neyse ki ağacın boyunu kontrol altına almam gerekmiyor, o yönden işim kolay. Fireglow bodur bir tür, arazide maksimum boy 3m, saksıda 1.80 deniyor. Bu arkadaş zaten 1.80 boyunda. Ki bence isterse yarım metre kadar daha da uzayabilir, daha bile güzel olur.

gilan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön