Konu: Phalaenopsis
View Single Post
Eski 17-06-2013, 11:32   #2711
Selçuk Boz
Ağaç Dostu
 
Selçuk Boz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-04-2006
Şehir: Antalya
Mesajlar: 316
Keiki mi, çiçek dalı mı?

Yaklaşık bir yıl kadar önce bir phal edindim. İki tane çiçekli dalı vardı. Çiçekleri geçtikten sonra, üstteki ilk dolu gözlerinin 1,5 cm. üzerinden dalları budadım ve budama yaralarını tarçınladım. Saksı karışımını da, odun kömürü ve çok az da steril orman yosunu ekleyerek değiştirdim (sphagnum yosunu bulamadım maalesef).

Yaklaşık iki ay önce, dallardan birinde keiki oluşumu belirdi. Üç hafta önce de, diğer dalda aynı oluşumu gözledim. 10 gün önce de ilk keiki oluşumunun yanından çiçek dalı çıkmaya başladı.

Ancak, ilk keiki oluşumunun ortası çiçek dalı gibi uzamaya başladı. İkinci daldaki keiki de, yaprakçıklarının ortasından dal gibi uzamaya başladı. Resimleri Aşağıda:

İlk keikimtrak oluşum ve yanındaki çiçek dalı
Name:  Keiki1.JPG
Views: 15211
Size:  14.8 KB

İlk keikimtrak oluşum ve yanındaki çiçek dalı (Diğer taraf)
Name:  Keiki2.JPG
Views: 11259
Size:  11.8 KB

İkinci daldaki keikimtrak oluşum
Name:  Keiki3.JPG
Views: 6142
Size:  13.2 KB

Bitkimi; haftada bir daldırma yöntemi ile suluyorum. Her sulamada da (yaklaşık üç aydır) yarımşar ölçü 15-5-35 gübre ve Micromel veriyorum. Ortam sıcaklığı; gündüz 27, gece 21 derece. Güneş göstermiyorum ama, ortam çok aydınlık. Bitkim, bu süre içerisinde iki yaprak verdi ve ikisi saksı üzerinde olmak üzere 5'ten fazla kök geliştirmekte. Yani, bitkim çok sağlıklı ve çılgın bir şekilde gelişiyor.

Ancak, keikimtrak oluşumların ortasından çıkan tomurcuklar, keiki oluşumunu engelleyecek diye tasalanıyorum. Bitkiden çiçek istemiyorum, keiki istiyorum. Sizce;
  • Keiki oluşması için, keiki oluşumlarının ortasındaki tomurcukları steril bir şekilde körelteyim mi?
  • Keiki oluşumlarının ortasındaki çiçek dalları da çıksın, çünkü nasılsa keiki yine de oluşur ve bitki hem çiçek sapını hem de keikiyi besler mi?
  • Tasalanmaya gerek yok, keiki gelişiyor ve ortalarından çıkan tomurcuklarda da yaprak oluşumu devam ediyor mu?
  • Yoksa, keiki oluşumu filan yok, nur topu gibi üç adet çiçek sapım mı meydana geliyor?
Kolay gelsin.

Selçuk Boz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön