View Single Post
Eski 10-09-2013, 00:38   #364
Lilium
Ağaç Dostu
 
Lilium's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-05-2008
Şehir: Balıkesir Gönen
Mesajlar: 7,546
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe Mesajı Göster
Merhaba Sn. Lilium

Kısmen katılacağım Derine inen kazık kökler daha çok su alımına yarar. Besin maddelerini daha çok kılcal köklerle yani yüzeysel saçak kökleri ile alırlar.

Büyük ağaçların aniden kuruması ise sizin dediğiniz gibi bir tabakaya rastgelmesi, bir kök hastalığına yakalanması sebeplerinden olabilir.

Bu tür kuruma yapan ağaçların kökünü dikkatlice açıp Armillaria gibi hastalıklar var mı yok mu diye bakabilirsiniz. Sonrasında toprağı açtığınız aletleri dezenfekte etmeyi unutmayın. En son isteyeceğiniz şey kök çürüklüğünü bahçenize yaymak olacaktır.

Saygılar
Sayın çamtepe, her ne kadar besin maddelerini yüzeysel kılcal köklerle alsada 8-10 ve daha yaşlı ağaçların kökleri tabana kile kirece geldiğinde üstten verilen takviyeler yeterli olmuyor, kil kireç besin alımını kitliyor, hümik asitler (vs) çözdüğü söylense de tam sonuç almak çok zor ya da çok emek harcamak gerekiyor,

Kiraz ağacımı kurtarmak için harcadığım emeği bir görseniz bu iş olacak iş değil dersiniz.
Emeğimi hiç düşünmedim amaç kurtarmak daha doğrusu başarabilirmiyim-i test etmek istedim, ve başardım Kurtardım, ne kadar iki yıl, iki yıl sonra tekrar aynı durumla baş başa kaldım aynı işlemi yapmam gerekli, maliyeti çok yüksek olduğu için yapmadım ve ağaç kurudu.

Yani kısacası uygun olmayan toprakta yatırım yapmak pek akıl kârı değil. Üç beş kuruş kazanacağım derken çare için üç beş kuruşlarını harcar durursun.

Geçici çözümlerle bir yıllık bitkilerde başarılı olununabilir, çok yıllık bitkilerde geçici çözümlerle başarı ve kazanç yakalanamaz.

Çok yıllık bitki eken arkadaşlar toprağını çok iyi etüt analiz ettirmeli ve buna göre yatırıma karar vermeli.

Lilium Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön