View Single Post
Eski 13-09-2013, 10:23   #377
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
En doğru teşhisi Yalova Bahce Kültürleri Araştırma Enstitüsündeki bitki hastalıkları laboratuvarı verir.

Ancak maalesef aşırı sıcak ve nemli geçen yıllarda bu tarz hastalıklar kendisini gösteriyor. Bunun yegane nedeni sağlıksız ve uygunsuz ortamda yetiştirilen fidanlıklar. Öyleki yıllarca aynı toprakta yetiştiricilik yapılan ceviz fidanlıkları ağır hastalıklarla karşı karşıya, özellikle tüp dışında fidan yetiştirilen bölgelerde bu yaygın ve bu alanlarda eskiden kalma metotlarla yapılan yetiştiriciliklerde, ektim diktim oldu mantığıyla yapılan yetiştiriciliklerde bitki topraktan hastalığı alıyor (İlaçlansa olmayacak) fidanlıkta iyi bakım şartlarında gelişmeyle birlikte zararlı etki görülmüyor, gittiği yerde de bakım zayıfladığında veya hava şartları köke giren kök çürüklüğü etmenini tetiklediğinde yavaş yavaş cevizlerde ölümler başlıyor. Mantar ise maalesef sağlıklı yetiştirilmediyse altay cevizi, amerikan cevizi ya da yerli ceviz dinlemiyor. Bu fidanların çeşidini bile sormadan size ne olduğunu ve hatta nereden aldığınızı söyleyebilirim.

Çözüm:

-Sağlıklı bitkilerinize sistemik etkili (isim veremiyorum ilacı aldığınız yerden sormalısınız) mantari ve bakteriyel ilaçlarla ilaçlama yapmak
-Hastalıklı bitkileri sökmek ve bulaşmayı önlemek için bitki artıklarını bir kenarda yakmak
-Güvenilir, sertifikalı ve kaliteli fidan satanlarla işbirliği yapmak (bu anlamda zaten irtibat kuranlara yardımcı oluyorum)
-Mümkünse tohumunu yerine dikmek ve yerinde yetiştirip sonrasında çeşit değiştirme aşısı yapmak ekonomik bir yetiştiricilik çözümüdür.

Kısacası fidanı satın aldığınız kişinin sağlıksız fidan yetiştirmesinden kaynaklı ilerleyen yıllarda nükseden bir hastalık olan kök çürüklüğü yaşıyorsunuz.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön