View Single Post
Eski 27-11-2013, 19:07   #1198
faruk demirel
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 21-05-2013
Şehir: İzmir ve Karabük
Mesajlar: 30
alçak dikim hatası

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi formullaone Mesajı Göster
Sayın ermana,biz kendi bahçemizi hazırlarken,çukurları 1m - 1m olarak açtırıp,bir süre sonra üst toprakla tekrar kapattırmıştık. Ancak,kapattıktan sonraki yağmurlarla çukurlarda 25 cm den fazla çökmeler oldu ve toprak kalıcı zeminini oluşturdu. Ardından,toprak ilavesi yapılarak fidan dikimleri yapılmasına rağmen alçak dikim hataları oluştu.

Çukurları 1m - 1m olarak açtırırsanız,fidanları dikerken mutlaka 20 cm kadar toprak ilavesi yaptıktan sonra,o yükseltinin üzerine dikin. Böylece,kış yağmurlarında çukurlar 20-25 cm çöktüğünde ( mutlaka çökecektir ) fidanlarınız tam olarak zemin seviyesine inecektir. Çukurda kalmamış olacaklardır.

Alçak dikim hatası yapmış birisi olarak,bu konuda olumsuz tecrübelerim var,ve sizin de aynı sorunları yaşamanızı istemem.
Sayın formullaone,
Tam 1 yıl önce diktiğim chandler fidanlarımda, çukurun 20-25 cm çökmesinden dolayı ben de sizin gibi alçak dikim hatası yapmış durumdayım. Bu sene planladığım yeni dikimlerde, aynen önerdiğiniz gibi çukuru zeminden 20-25 cm yükselterek tümseğin üstüne dikim yapacağım.

Peki geçen yıldaki çökmeleri nasıl telafi ederiz?

Malum, aşı yerleri genç fidanların "yumuşak karnı" ve mutlaka toprakla temastan korunması gerekiyor. Ben de fidanların diplerinin çukur çukur kalması pahasına aşı yerleri toprağa değmesin diye dipleri henüz toprakla doldurmadım. Bununla birlikte aşı yerleri de sanki geçen yıl diktiğim konumuna göre 5-10 cm boy atarak yükselmiş gibi görünüyor.

Bu durumda çöküntüleri doldurmadan aşı yerinin biraz daha yükselmesini beklemeye devam etmek mi doğru? Yoksa, aşı yerini uygun bir kasnakla çevrelemek suretiyle muhafaza ederek, kasnağın dışında kalan kısmı toprakla doldurmak mı?

Bir türlü karar veremiyorum. Siz ne yaptınız? Bu duruma ne dersiniz?

faruk demirel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön