View Single Post
Eski 16-12-2013, 22:55   #1120
heyyamola
Ağaç Dostu
 
heyyamola's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-02-2009
Şehir: Kayseri
Mesajlar: 2,532
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda Mesajı Göster
Sayın Heyamola; Fındıkta benim bildiğim ocak şeklinde olduğu zaman daha fazla fındık verimi oluyor. Tek kök olarak yapmamak gerekiyormuş. Tabi zaman zaman dip sürgünlerinden çoğaltılabilir.
Gilaburu fidanı da çoğaltmak isterseniz sürgünleri toprağa yatırıp kolay bir şekilde kökleniyorlar. Ben de geçen yıl alamadığım aynı yöntemle köklendirilmiş glaburu fidanlarını alacağım. Tohumdan da çıkıyormuş. Kurak yerde yaşadığını düşünürken sulak yerde çok güzel gelişiyor. Karadeniz bölgesinden gelen glaburu fidanlarını o zaman yerim olmadığı için verdiğim arkadaşlar sulama yapmadıkları için ölmüştü.
Fındık o kadar çok dip sürgünü veriyor ki, tek kök dikseniz bile, ikinci yılında 3-5 kök içeren ocak yapısını kendiliğinden oluşturuyor. Bu işlemde ki amacımız, yerini değiştirip, fidanı çoğaltmak olduğu için böyle bir yol izledik. (Komşu bahçeleri zora ki fındıkla tanıştıracağız.) Ne kadar uğraşsak da bölgemiz iklim şartları sebebiyle, Karadeniz bölgesinde ki verimin yarısına bile ulaşamıyoruz.

Biz de gilaburu'yu güney tarafı kapalı olan duvar diplerine dikip, sulamasını hiç ihmal etmeyiz. Tohumla üretmeye uğraşmak zaman kaybı. Dediğiniz gibi dip sürgünlerini hafiften yatırıp, toprak altında kalmaları sağlanırsa çabucak köklenip, çok da güçlü gelişim sergiliyor.

heyyamola Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön