View Single Post
Eski 19-10-2014, 12:37   #358
musk
Ağaç Dostu
 
musk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 660
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Güler Mesajı Göster
Sayın musk, bunun zakkuma zararı var mı yok mu?

Öldürmediğinizi umuyorum demişsiniz, ben güllerime dadanan dozdozları öldürüyorum zira güllere büyük zarar veriyorlar.
Güler Hanım, elbetteki tırtıl beslenmek için yaprak yemek zorunda. Bu da ister istemez bir zarar doğurur. Ancak bu güveler toplu halde bir yere dadanmıyorlar. En azından ben görmedim. Ağırlıklı olarak zakkum yapraklarını yemekle birlikte başka bitkilerle de beselenebiliyorlar. Koca bir zakkumda bir tane tırtıl 5-10 yaprak yerse o zakkuma bir şey olmaz.

Bütün kelebekleri ve güveleri ergin halde gördüğümüzde hayran oluruz ama bitkileri seven bizler kelebek tırtıllarına pek müsamaha gösteremiyoruz . Şahsen grup halinde çok fazla değillerse ben ellemiyorum, Ama bazıları 25-30 tane olup bütün bir bitkiye saldırınca zararlı oluyorlar o zaman müdahele gerekebiliyor.

Kadı lokmaları diğer adıyla doz doz lar bir bitkinin dibinde çok miktarda olabiliyor ve direkt koklerle beslendiklerinden tırtıllara göre çok daha zararlı oluyorlar.
Tırtıllar bitkinin tüm yapraklarını yiyip bitirseler de o bitki büyük ihtimalle yeniden yaprak sürecek olmeyecektir. Ama kökler giderse o zaman iş başka.

Kelebek güve tırtıllarıın bir kısmı sadece başkalaşım için toprak altına giriyorlar, beslenmek için değil. Zaten başkalaşımdan sonra tüketecekleri tek şey tüm kelebeklerde olduğu gibi çiçeklerin balı olacaktır o da bir kaç gün...

musk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön