View Single Post
Eski 10-11-2014, 14:20   #236
dusunenadam
Ağaç Dostu
 
dusunenadam's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-03-2013
Şehir: KIRIKKALE
Mesajlar: 490
Sayın reguler,
Acerler hakkında sitede çok bilgi var. Bunları özetleyeyim. Acer palmatum, yapraklarının şekli ve rengi, dal yapısıyla herkesi kendine hayran bırakan bir ağaç. Yalnız Türkiye şartlarında yetiştirmek çok güç. Nedeni yaz mevsiminin çok sıcak geçiyor olması. Bir de buna İç Anadolu Bölgesinin kurak havası eklenince iyice içinden çıkılmaz bir hal alıyor. Özellikle bonsai saksısına alındıktan sonra yaşatmak çok çok zor. Doğal yaşam alanlarında (Japonya), dere vaya göl kenarı gibi nemli yerlerde -5 ve +20 derece arasında yaşıyorlar. Ben de acer hayranıyım ve şu güne kadar köklenmiş ve saksıda 5 adet acerim, sıcak hava ve kuraklık sebebiyle kurudu. Şu an 2 adet daha var ve bunları adam etmeye çalışıyorum.
Çelik konusu ise şöyle:
Daha önce belirttiğim gibi, mevsim çelik alma mevsimi değil. Türkiye şartlarına göre ağacı sıcak aylarda daha da üzmemek için yapraklar döküldükten sonra budama yapılıyor. Benim bu mevsimde budama yapmamın sebebi bu. Asıl çelik alma mevsimi mart-nisan aylarıdır. Yeni çıkmış taze sürgünlerden (odunlaşmamış) 3-4 yaprak boğumlu ince dallar alınıyor (10-15 cm), bunlar köklendirme hormonuna (iba) batırıldıktan sonra toprağa dikiliyor ve sera ortamında köklenmesi bekleniyor.
Bununla birlikte, acer palmatum çelikten çok zor köklenen bir ağaç. Diğer ağaçlarda dahi çelikten köklendirme zordur. (Söğüt, sarmaşık gibi ağaçlar hariç. Söğüt de zaten sadece ilkbaharda kökleniyor) Bütün bu zorlukların yanında bir de mevsimin uygun olmaması işi epey bir zor hale getirecek. Çünkü ağaçlar zaten dormand (uyku) dönemine girdi. Yani size göndereceğim çelikler uyku halinde olacak. İlkbahara kadar yaşatabilirseniz, bir ihtimal ilkbaharda köklenebilir. Benim de acer çelikleme denemelerim oldu ama başarılı olamadım.
Yani durum biraz ümitsiz görünüyor. Fakat olmaz diye bir şey yok. Bakarsınız siz başarırsınız. Bu işin de güzelliği budur. Hala çelik istiyorsanız, kesiklerin alt kısımlarını 45 derecelik bir açıyla keseceğim. Oralar alt kısımlarıdır. Alt kısmı 1 cm kadar iba'ya batırın. Sonra çıkarıp 1-2 dakika kurumasını bekleyin ve nemli torfun içine dikin. 5 derece gibi stabil bir sıcaklığın içinde bahar mevsimine kadar bekletin. Bakalım köklenecekler mi?
Bununla birlikte Karşıyaka Mezarlığı önünde bulunan fidancılardan yaklaşık 100 adet kadar acer palmatum tohumu topladım. Bunları çeşitli şekillerde soğuk katlamaya aldım. Çimlendirebilirsem mutlaka size de göndereceğim. Selam ve saygılar...

dusunenadam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön