View Single Post
Eski 17-12-2015, 16:45   #112
vural-can
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 01-04-2007
Şehir: ist
Mesajlar: 137
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ozkaner64 Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar bu gün itibariyle sipariş vermiş olduğum fidanlar elime ulaştı.Fidancının tavsiyesi üzerine fidanlar tepe vurması yapılmış bir şekilde ve gövde yapıları kalın ayrıca kökleride gayet güzel bir şekilde geldi tek sorun tepe vurumu yapılan yere su tut sürülmemiş onuda yarın dikimden sonra ben süreceğim.
şimdi dikim öncesi hata yapmamak adına bi kaç sorum olacak acil cevaplarsanız sevinirim.
daha önceki araştırmalarım sonucu fidan dibine tsp olmassa 18.46 dap bir çay bardağı ölçüsünde koyacağım kısın soguktan etkilenmemesi için , elimde 11 11 11 gübrede mevcut ikisini beraber karıştırıp koyayımmı yoksa 11 11 11 i mart nisan ayındamı vereyim?
ayrıca elimde sıvı şekilde humik asit var bunu dikimden ssonra 1 lt suya 1 çay kasıgı ölcusunde fidan başına vereyim mi yoksa bir kaba 3 4 lt civarında ayarlayıp dikimden önce kökleri daldırıp çıkararakmı uygulayayım ?
son olarakta sırta dikim yapmak istiyordum ancak sırtları henüz oluşturmadım dikim öncesi sırt yapıp hemen dikersem sıkıntı yaşarmıyım ?

birde dikim sonrası can suyunu verdikten snra soğuktan korunması için fidanları 30 cm lik bi toprak ile örteceğim köstebek yuvası gibi faydası olurmu ?
Açtığınız çukurların oturması gerekli...Dikimden sonra toprak çökerse aşı yerleri toprak altında kalmamalı...

Fidan çukurlarına havalanmış üst toprak ve hayvan gübresi karıştırıp önce atılmalı.. buna TSP eklerler...köklenmeye yardım etmesi için fosfordur... Diğer gübre potasyum ağırlıklı..TSP ile mukayyese edilmez....11 gübre karıştırmanız çok sakınca yaratmaz....

Aslında fidan çukurları makina ile büyükçe açılıp...tekrar fidan dikilecek kadar küçülterek yapılsa..daha iyi olur...Fidan çevresindeki toprak gevşemiştir..köklenmeyi kolaylaştırır...

Humik asit bir toprak düzenleyicidir...kimisi tohumu atar...kimisi kökü bular..Teknik olarak işe yaramaması gerekli böyle kullanılırsa...

Ancak toprağa atılmalı...Toprağın killeşmesini önler..havalanmasını sağlar...gibi...

İlla kökleri birşeye bulamak isterseniz bu mikoriza dır...Bulabilirseniz..

Toprak çökmesi sonucu aşı yerlerinin, toprak altında kalmamasına dikkat ediniz..

Soğuktan korumak için toprak değilde...ot..iyi yanmış gübre falan olabilir...
Sanırım koyacağınız toprak, soğuğu iletecektir...

vural-can Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön