View Single Post
Eski 19-05-2017, 13:43   #264
Lonicera
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
El ile tozlamayı feijoa çiçeğinde göstermek istedim. İlgili sayfaya yüklemiştim ama buraya koyarsam daha hora geçeceğini düşündüm. İlk resimde mavi çizgi içindeki organ dişi organ. Zaten burası diğer polen taşıyan erkek organlardan daha uzun ve daha kalınca. Çiçek açtıktan sonra ilk gün tüm organlar aynı uzunlukta oluyor. İkinci günü meyve için tozlanması gerekli olan dişicik tepesi erkek organlardan daha fazla uzamış oluyor. İlk gün erkek organlar üzerindeki sporlar henüz tozlama aşamasında değiller, ikinci gün uçuşmaya başlıyorlar.

Name:  1.jpg
Views: 354
Size:  70.7 KB


İkinci resimde benim bitkide çiçek fazla olduğu için birini koparıp göstermek istedim. Sarı tozun dokunulduğunda uçuşması gerekiyor ama dikkat edin ki bu spor sapları diri olsun. 3. güne gelmiş olan erkek organın da sporları dökülüyor ama sporlar canlılığını yitirmiş olma olasılığı da yüksek olabilecektir
Çiçek miktarı az olan arkadaşlar veya tek çiçeğe bile kıyamayanlar)) için küçük suluboya fırçası, kulak çubuğu vb. gibi (sporları üzerinde tutabilecek) herhangi bir materyalle önce sarı renkli sporları bu materyale bulaştırıp ardından bunu dişicik tepesine dokundurmalılar.

Name:  WP_20170517_055.jpg
Views: 325
Size:  75.0 KB



Son resimde dişicik tepesinin sarı renk sporlarla kaplandığı görülebiliyor. Bu işlemi tüm çiçeklere uygulayabilirsek mutlaka bir kaç meyve görme şansımız olacaktır. En önemli husus çiçeklerin organları diri iken sabah erken saatlerde bu işlem yapılırsa daha başarılı sonuçlar alınabilir. Umarım yardımcı olabilmişimdir, kolay gelsin.

Eklenen Resimler
 
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön