Konu: Phalaenopsis
View Single Post
Eski 25-08-2008, 10:24   #904
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Bu konuyu biraz irdelemek gerekiyor sanırım.

Bende şimdiye kadar hep saydam saksı konusunda terredütlerim vardı ancak çoğu kaynaktan ilaada saydam saksı gerekliliği zorunlu kılınıyordu.
Büyüyen yaşlı iri yapraklı Phal.lerde Türkiye'de saydam saksı hep sorun oldu. Üretici firmaların çoğunun ya plastiklerinde sorun vardı ya kalıpları çizikti (mantar ve küf üremesi kaçınılmaz oluyordu bu bağlamda) vede drenaj için delikleri çok yetersizdi.

Çok güvendiğim bir kitapdan (Phalaenopsis adlı kitabın yazarları Olaf Gruß, Manfred Wolff) ve diğer kaynaklardan okuduklarım ise bu konuda phal.lerin kökleri saksı harcında ışıksız ortamda asimile oldukları yani adapte oldukları ve saydam saksı gerektirmedikleri yolunda oldu.

Ben artık saydam saksıya dikim konusunda çok da kuralcı değilim. Zaten bir tek dar saydam saksıda kökler çeperlere yapışıp yeşil kalıyorsa da saksı harcı içindekilerin böyle bir şansları da yok.

Kökler ışık durumuna tamamen adapte oluyorlar vede kök uçları sadece photosentez yaptıklarından saksı harcına girince bu olasılık da mecburen ortadan kalkıyor. Zaten saksılar yan yana olunca veya üzerinde altlık v.s. konulunca saksı içine geçen ışığın bu köklerin photosentez yapıcakları ışık yoğunluğu da sınırlanmış oluyor.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön