View Single Post
Eski 01-10-2006, 14:40   #27
AtameR
Ağaçsever
 
AtameR's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2006
Şehir: Ankara
Mesajlar: 30
Liriodendron L. [Lale Ağaçları] - Liriodendron tulipifera L. [Amerikan Lale Ağacı]

Liriodendron L. [Lale Ağaçları]

Kışın yaprağını döken boylu ağaçtır. Tomurcuk basık, sanki kuş gagası gibi, kulakçığın birleşip kaynaşması ile oluşan tek bir pulla örtülüdür. Sürgünlere dizilişleri almaçlıdır. Yapraklar uzun saplı ve lobludur. Orta lob çok belirgin geniş tabanlı üçgen gibidir. Sanki makasla düzenli bir biçimde kesilmiş gibidir. Lobların uçları sivridir. Çiçekler laleye benzemekte, terminal durumlu, teker teker bulunur ve büyüktür. Genel olarak Haziran ve Temmuzda çiçeklenir.

Liriodendron tulipifera L. [Amerikan Lale Ağacı]

40-50 m. boylarında, 3-4 m. çap yapan, dolgun ve düzgün gövdeli bir ağaçtır. Sürgünler tüysüz, kabuk ileri yaşlarda kalın ve çatlaklıdır. Çiçekler Laleye benzer. Çanak yeşilimsi beyaz, taç yaprakta hemen hemen aynı renktedir. Odunu kolay yarılır. Kaba yapılı, ancak dayanıklıdır. Bu nedenle Sarı kavak adı verilir. Öz odunu açık yeşilimsi renktedir.

Kavak gibi uygun yetişme koşullarında çok hızlı büyür. Taze derin toprak ister. Çoğunlukla nemli nehir vadilerinde görülür. Vatanında değerli bir orman ağacı niteliğinde olup, vatanı dışında gözde bir park bitkisidir. Doğal olarak Güney Kanada ve Doğu Amerika'da yetişmektedir.







AtameR Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön