View Single Post
Eski 01-07-2009, 14:08   #883
Lonicera
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Yukarıda, küçükten budama yapıp yan dal oluşumu sağlama konusundaki fikirlere sonuna kadar katılıyorum. Ne kadar yan dal o kadar çiçek demek. Hele çiçeklenmelerin sadece yan dal uçlarında oluştuğunu gördükten sonra iyice sabitlendi bu durum benim için.

Tohumlar ekildikten sonra 5-6 cm. uzunluğa gelince vakit geçirmeden şaşırtmak gerekiyor. Tabii ki tohumlar derin kaplara ekilmediyse. Kısa sürede inanılmaz kök gelişimi yapan goji fideciğinin kökleri, yetiştirme kaplarının tabanına değdikten sonra gelişimini durduruyor. Eğer tohum için derin kap kullanmışsak, 15-20 cm. boya geldiğinde kamçı fide gelişimini engellemek için en uç kısmın çok az bir kısmı koparılırsa, kısa sürede alttan yan dal oluşumu sağlanıyor.

Tam güneşten gölge ortama almış olduğum gojilerdeki tek değişim, yoğun miktarda yaprak dökmüş olan yan dallarda taze filizlerin yeniden göz sürmesi oldu.

Net kaynaklarında sonbaharda güzel bir budamanın bitki gelişimine faydalı olduğu yönünde. Ancak budama işi yan dallar üzerinde değil, lider konumdaki dal üzerinde olacakmış. Yan dallar üzerindeki budama ise sadece kuruyan aksamın kesilmesi şeklinde.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön