View Single Post
Eski 15-09-2009, 20:36   #45
Orhan Özbilgiç
Ağaç Dostu
 
Orhan Özbilgiç's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2008
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,928
Sevgili Birol;
Bahçemi beğenmeniz beni mutlu etti. Teşekkürederim. Fındık, nar ağacı gibi bol miktarda dip sürgünü veren bir ağaçcıktır.Bu sürgünler genellikle her sene,temmuz sonlarında kesilerek ağaçların dipleri, birazda fındık toplamayı kolaylaştırmak için temizlenir.Genellikle ekim ayında bu sürgünler dikilerek yeni bahçeler oluşturulur. Dikim sıra üzerine 60-70cm aralıklarla yapılır. Sıra aralıkları ise 5-6m. bırakılır. Fındık 4-5 yaşına geldiğinde, dikim aralığının 2 metre civarına çıkarılması gerekir ki bitki gerekli güneş ışığını alabilsin. Bu nedenle, ''Bahçeleme'' adı verilen işlem ile sıradaki dalların büyük bölümü dipten kesilir.
Benim, resimlemediğim fındık bahçemdeki ağaçlar henüz 3 yaşındalar. Bu nedenle arasında bu senede tarla tarımı yapılarak mısır dikildi. Önümüzdeki yıldan itibaren meyve vermeye başlayacaklar. Bu yıl 4 dönüm olan bu bahçeden yinede 10-15 kg fındık topladım. 8 yaşından sonra 800-1000 kg toplayabileceğimi sanıyorum.
Ben şimdi İstanbul' dayım. Ekim veya kasımda gideceğim Kızılot'a. O nedenle resimleme şansım yok. Gelecek yıl mutlaka..
İzmir' de yetişir mi?
Yetişir. Ancak, ağacı, İzmir' in en kurak ayları olan, mayıs-haziran-temmuz-ağustos, hatta eylül aylarında, en azından haftada bir bol sulamanız gerekir.
Çünkü, fındık bilindiği gibi, her mevsimi yağışlı olan bir bölgede, Karadeniz Bölgesi' nde ''en iyi'' oluyor.
Herşey gönlünüzce olsun.
Gelelim sizin sorunuza

Orhan Özbilgiç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön