View Single Post
Eski 01-11-2009, 23:49   #176
x-29
Ağaçsever
 
x-29's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-04-2009
Şehir: Canberra - Australia
Mesajlar: 42
Merhaba,

[QUOTE=mumunal;525298]Gösterdiğiniz ilgi ve alakadan dolayı teşekkür ederim öncelikle.

Ortama eklenen (gübre, organik atıklar vb.) besinler kompost üzerine serpiliyor, komposta karışması sağlanmıyor.

Evet. Fakat yatak malzemesi bu sistemlere ilk basta ekleniyor. Daha sonra sadece ustten kompost veya besin maddeleri elenerek sistem devam ediyor. (solucanlar kendi gubreleri icindede yasamlari devam ettirebilmektedirler.) ilk baslarda elde edilen gubre saf olmasada daha sonralari elde edilen gubreler oldukca yuksek miktarda solucan gubresi icerir. Fakat yillik uretim miktarlari 500metrekup civarinda diyorlar. Benim tahminim elde ettikleri solucan gubresini elenmis kompost ile karistiriyor olabilecekleri yonunde. Cunku 500 metrekup cok buyuk bir rakam degil bu turde bir isletme icin.

Solucanlar tabii olarak ürediklerinde yavru solucanların küçük olmasınsan dolayı eleği oluşturan delik çapları ne kadar ki o delikler yavrular için tehlike oluşturmuyorlar?
Bu sistemlerde genellikle solucanlarin cogunlukta bulundugu ust kisim nemli tutuluyor. Gonderdiginiz isletme sanirim Almanya veya Avusturya'da cunku yataklarin tepesinde fiskiye sistemi mevcut degil. Sadece ortama ekledikleri gubre ile nemi sabit tutuyorlar. Kompost solucanlari yuzeyde beslendigi icin surekli ust kisimda kalirlar. Bunun icin alt kisimdan ufak solucanlarin dokulmesi dusuk bir olasilik.
Diger tur sitemlerde yataklardan toplanan kompost cok asalamali eleklerden gecirilerek cesitli boydaki solucanlar ve kozalar ayirilir. Bunu cok guzel anlatan bir video vardi ama bulamadim. eger bulursan linki gonderirim.

Bu sistemlerin bir dez avantaji kompostun cok kuru olmasi bu da kompost icinde yararli bir cok bakteri ve mantarin olumune sebep oluyor. Kompost hafif nemli olmali ve maksimum yararin saglanmasi icin hemen kullanilmali.

Ayrica kapali kutularda veya cuvallarda tutulan kompost mumkunse kapali mekanlarda acilmamali. Kapali ortamlarda kompost icinde zarali mikroorganizlar rahatlikla ureyebilirler. Cuval veya kap acildinda bu bakteriler solunum yolu ile alinabilir ve saglik sorunlarina yol acabilir.


iyi calismalar.

x-29 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön