View Single Post
Eski 30-12-2009, 23:07   #8
Arnavut
Ağaç Dostu
 
Arnavut's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-12-2009
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 209
Bazı arkadaşlarımızında teşvikiyle az da olsa bu konudaki birikimlerimi paylaşmak ihtiyacı duydum.Belki birkaç arkadaşımıza nacizane yol gösterir düşüncesindeyim...
Şunu belirtmek istiyorum ki yazacaklarım bilimsel bir dayanağa değil tamamen tecrübelerime dayanmaktadır.Kışın (Daha doğrusu soğuk) havalarda neden hayvanları dışarı salmayız,salmamalıyız?
Ben şahsen beslediğim hayvanları dışarıya salıyorum dışarıda besliyorum.Fakat şöyle bir durum söz konusu; Sayın wolfman dediklerinize katılmakla beraber birkaç ekleme yapmak istiyorum.Ülkemiz malum çoğu kanatlı türünün göç geçiş güzergahı üzerinde bulunmaktadır.Bu geçiş zamanıda muhtemel olarak ilkbahar ve sonbahardadır(Kış kadar bahar zamanıda hayvanlarımız tehdit altında).
Bunları göz önüne alarak kış zamanı dışarıda beslediğimiz hayvanlarımız göç hayvanlarının taşıdığı hastalık veya diğer kötü etmenlerden direkt veya dolaylı olarak etkilenmektedirler.Kışın kümeste hayvanlarımızı besleyip korunaklı bir şekilde gözetmek bu açıdan bakıldığında son derece faydalı olacaktır.
Ben kendi hayvanlarımın çoğunu civciv döneminde aşılattığım için çoğu hastalığa karşı önceden önlem almış sayılıyorum.Kümeslerde alınacak diğer kış önlemleri ise eğer kümesimizin havalanması için büyük bir havalandırma kısmı varsa kısmen bu alan daraltılabilir veya kapatılabilir(Tamamen değil ******).Kümes hayvanları için havalandırma son derece önemlidir.Çok havadan değil havasızlıktan olumsuzluklar oluşabilir.Çoğu kanatlı türü soğuk havadan üşümez,Çünkü tüy yapıları neredeyse mükemmel yaratılmıştır.Fakat çoğu tür aynı şekilde cereyan yapan kümeslerde zarar görebilir.Bunlardan yola çıkarak yaz,kış kümes sağlığı açısından gerekleri bilgileri bir kaç madde olarak yazabiliriz.

Benim için en önemli madde;
( Önce hayvan temini değil,Önce edineceğimiz hayvanın barınağını son derece düzenli ve yeterli şekilde imal etmeliyiz.Önce mekan!)

* Civciv alırken aşılı ve hastalıklı olmadığına dikkat ediniz.

* Kümeslerin havasız ve kirli (temizlenmemiş) olmasından kaçınınız.

* Yeteri kadar hayvan için yeteri kadar yaşam alanı olmasının önemini göz ardı etmeyiniz (Sıkış tepiş kümesler olumsuzluklara yol açabilmektedir).

* Yaz,kış özellikle kışın kümesin alt zeminin kuru olmasına özen gösteriniz.

* Belirli aralıklarda kümesinizi temizleyip dezenfekte ediniz (Bunun için piyasada bulunan hazır dezenfektanların temin edilememesi durumunda kümes duvarlarını kireçle boyamak,zemini tünek veya folları pürmüzle yakmak veya zemini ve duvarları çamaşır suyu ile iyice yıkamak etkili olacaktır).

* Kümesinizi oluştururken çok rüzgar almayan cephelere konumlandırmaya özen gösteriniz.

* Kümesin ışık (güneş) almasına özen gösteriniz.Günde 2 dakika da olsa güneşi direkt görmeleri hayvanların sağlığı açısından faydalı olacaktır.

* Kışın kümes hayvanlarının vücüt direncini korumak ve güçlendirmek amacıyla hazır pet ilaçlarına takviye olarak içme sularına az miktarda pekmez veya bal karıştırılması uygun olacaktır.Aynı şekilde arpa ezmesi verilmesi sebebiyle kümes hayvanlarının vucüt direncini koruması sağlanabilir.

* Bazı kanatlı türleri suyu ve yağmuru pek sevmezler. Örneğin habeş (Silkies-negro) gibi (Bana kalırsa çoğu kanatlı türü yağmurlu havalarda gezmeyi sevmiyor .Bu tür kanatlıları
kış aylarında daha dikkatli beslemenizi öneriyorum.

Şimdilik aklıma gelenler bu kadar.Herkese bol hayvanlı ve sağlıklı kümesli günler diliyorum.
Sağlıcakla.

Arnavut Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön