View Single Post
Eski 07-01-2010, 21:12   #215
mumunal
Ağaçsever
 
mumunal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 70
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi epsody Mesajı Göster
Arkadaşım sizin bu sorunuza bu başlığa en uygun yöntemi açıklıyarak size en yararlı uygulamayı ortaya koyacağım, arkadaşım önce organik atıkları kompost yaparak organik değerlerini bitkilere yarayışlılığı yönünden uygun seviyeye getirmiş oluyorsun, kompostunun ph nın 8 olduğuğunu belirtiyorsun önemli değil bitkilere lazım olan ph aralığı 6.2-6.8 olmasına karşın sizin kompostunuz toprağa karışımında zaten o değerlere çekilecektir.

Ama benim gönlüm bu kompostunuzu bitkilere doğrudan vermeden önce bu kompostun besin değerlerini arttırarak bitkilere 100de 100e varan alış formuna getirmek için toprak solucanların menülerine sunarak bu işlemi sonlandırmaktır, bu işleminde benin görüşüme göre iki yöntemi var, birincisi bu günlerde bahçe toprağında açacağın bir çukurda sulucanlara sunmaktır.

İkinci yöntemde buna yakın bir yöntem olarak malç malzemesinin altına sermektir, burasını biraz açmam gerekirse bahçende baharda sebze dikeceğin parsellere fide karık hizalarına gelecek şekilde kompostunu sermen ve parselin tamamınada saman malçı uygulaman sonucu, malçın amacı parsellerinde ot oluşumuna engel olurken aynı zamanda bu bölgedeki malçın solucanlara yataklık ederek, burada solucanların barınmalarına ve sermiş olduğun kompostunda onlara besin kaynağı olarak tüketileceği ve dışkılarıylada bitki karıklarını gübreleyeceğidir
Efendim, önce teşekkür ederim,
Sanırım sayın meyvelitepe bahsetmişti, kendi bloğunda okumuş da olabilirim; saf kompost içinde yetiştirilen 2x2 mt. alanda, 2 mt. boyuna uzamış, tek kök, üzerinde belki yüzlerce domates bulunan fidandan imrenerek söz ediyordu. Hatta kompost işini o vakit kafaya koymuş.

Mutfak ve bahçeden çıkan tamamen organik olan ve bunlardan elde olunan kompostun PH 'ının ortalama ne olduğu konusunda bilgi içeren hiç bir kaynağa denk gelmedim. Bu nedenle kompostumun PH'ı 8 civarı olması normal midir, anormal mi bilemiyorum.

Saksıda, saf kompost içinde bitki yetiştirebilmek amacıyla bu kompostu kullanmam söz konusu olmayacak; ancak PH'ının makul seviyeye indirmem durumunda kullanabilirim.

Kompostun, solucanların menü tercihlerine sunulması ile onlara alternatifsiz besin kaynağı olarak sunulması arasında fark olmalı diye düşünüyorum.

8 Ph düzeyindeki kompostun besin değerini arttırmak için solucanlara alternatifsiz besin kaynağı olarak vermek onları 2'inci bir şoka sokma ihtimalini göze almam gerek sanırım. (1'inci şok; solucanların toprağı, nemini yitirmiş olduğundan yağmuruda fırsat bilerek balkona çıkardım. Sistemin kurulumundaki bir hata yüzünden taban kısmının diğer bölümüne biriken suya, ya düştüler veya oraya indiler, solucanların yarısı su içinde idiler, sudakilerin de hemen hemen tamamı boğulmuşlardı.)

Özetlemek gerekirse eğer,
kompostu bahçe toprağına karıştırıp zenginleştirmek yerine içeriği zaten zengin olan kompostu bitki toprağı olarak kullanmanın yolu ne olmalı.
Kompostu solucanların menüsüne sunarak zenginleştirmek de bir alternatif elbette ve hatta,

zannediyorum ki sizin kullandığınız yöntemle ürettiğiniz kompostun ph'ı ideal, çünkü kompostu asıl olması gereken yerde, toprakta yapıyorsunuz. Toprağın doğal florası zaten kompostu kendine benzeteceğinden en ideal şartlar doğal olarak sağlanmış olacaktır. Ayrıca buradaki solucanların da katkısıyla elde ettiğiniz kompost içerisinde inanıyorum ki tohumdan bile yetiştirme yapabilirsiniz.

mumunal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön