Konu: Reçeller
View Single Post
Eski 04-04-2010, 20:59   #148
balbay
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-03-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 850
Karabaş Otu Reçeli

Sevgili Arkadaşlar'

Nisan ayında Karaburun ve Çeşme yarımadaların da karabaş otu toplanmaya başlanır. Mavi çay da denilen nefis bir çayı olur. Çok fazlaca şifa verici özellikleri vardır. Fransız lavantası olarak da anılan bitkinin
diğer adları da Karabaş lavanta, Fırkan çiçeği, Keşiş otu, Lavandula stoechas, French lavender dir.

Başağrısı başta olmak üzere tüm ağrılara iyi gelir. Uykusuzluga iyi gelir.


Antiseptiktir, ezilmiş peltesi veya zeytinyağında çözünen şekli yara iyilestiricidir.


Sara ve astimda yatıştırıcı, teskin edici bir etkisi vardir.


Balgam söktürücüdür.


İdrar yolları iltihaplarına birebir dir.


Egzama yaralarına iyi gelir. Peltesi veya zeytinyağı çözeltisi kullanılmalıdır.


Sinir ve kalp kuvvetlendiricidir.


Akciğer, kan kanseri ve beyin tümörlerinin ilerlemesinde geciktirici etkisi vardır. Bu etki içeriğindeki hücre bölünmelerini engelleyen peril alkol ile kansere karsi koruyucu ve tümör yok edici özelliklere sahip olan geraniol maddesinden ileri gelmektedir.


Yine peril alkolden ötürü prostat, pankreas, bağırsak ve meme tümörlerine karşı da iyi gelir.


İçeriğindeki rosmarinik asitten dolayı kan dolaşımını düzenleyici, kan sulandırıcı ve damar genisletici özelliklere sahiptir.


1,8% cineole içeriginden kaynaklanan antibakteriyel, antialerjik, sedatif, antirinit, ses telleri enfeksiyonlari ve tansiyon düsürücü etkileri vardir.


Yine karabasotu içeriğinde 20 den fazla antibakteriyel özellikli maddeden ve özellikle caryophylleneden dolayı hem staphylococ ve hem de streptococ bakterilere karşı etkindir.


Bu bitkinin çayının yanında şifalı reçeli de çok makbuldir. Sadece Çeşme-Karaburun Yarımadalarına has bu reçel tarifi şu şekilde dir.(Yunan Adalarında komşuda da makbuldür)

2 su bardağı su

2 su bardağı sadece çiçek karabaş otu

3 su bardağı toz şeker ya da 300 gr nöbet şekeri (kimyasal görmemiş ham şeker)

2 çay kaşığı limon tuzu

Tarif;

Kalaylı bakır kap ya da çelik tencerede suyumuzu ve şekerimizi kaynatıyoruz. 10-15 dk sonra çiçek karabaş otlarımızı ilave edip 10-15 dk daha kaynatıyoruz. son olarak limon tozumunu da ekleyip 10 dk daha kaynatıyoruz.

Soğuyan reçelimizi cam kavanoza doldurup ilerleyen günlerde tüketiyoruz. Reçelin süzülmesi ve karabaş otu çiçeklerinin posasının ayrılması tavsiye edilse de ben kavanozlara birlikte dolduruyorum. Bir damlasını da ziyan etmiyorum.

Eklenen Resimler
     
balbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön