View Single Post
Eski 13-04-2010, 11:21   #812
Dogasever
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Keneler hakkında birkaç bilgi daha!

Kenenin yumurtlamak için kan emmesi gerekiyor. Yumurtadan çıkan larvaların gelişip nimf aşamasına geçmesi için yine kan emmesi gerekiyor. Ve ayrıca, nimflerin de erişkin kene olabilmeleri için yine kan emmeleri gerekiyor. Kısacası, kenelerin yaşam döngülerinin devam edebilmesi için yaşamlarında 3 defa kan emmeleri gerekmekte. Bu üç kan emme işleminden bir tanesini bile sekteye uğrattığınızda kenenin yaşam döngüsünü kırabilirsiniz. Çünkü hepsi seri olarak birbirine bağlı olaylar! (bir başka deyişle, biri gerçekleşmeden diğerinin gerçekleşmesi mümkün değil!)

Araştırmalar, kenelerin kan emme gereksinimini %99 hayvanlardan sağladığını gösteriyor. (%1 insanlardan). Öyleyse, kenelerin yaşam döngüsünü kırmak gerçekten çok zor değil. Tek yapılması gereken şey, hayvanlar üzerindeki keneleri azaltmak! EM5'in en iyi yaptığı şey de bu zaten! Kısaca bir matematik hesabı yaparsak:

EM5 en az %90 keneleri azaltıyor. (Oyleyse, matematiksel olarak geriye %10 kalıyor)

Keneler %99 hayvanlar üzerinden kan emiyor. (Geriye %1 kalıyor)

Oyleyse, sadece ahırlarda ve hayvanların üzerine EM5 spreyleyerek sadece bir kenenin bir defa kan emme olasılığını 0,10 X 0,01 = 0,001 değerine indirmiş oluruz ki bu da bir kene bir defa kan emme olasılığını binde bire indirmek veya bir defa kan emmesini binde 999 ya da %99,9 önlemek demektir. Tek başına bu bile kenelerin sorun olmasını ortadan kaldıracak yeterli bir rakamdır.

(Her ne kadar EM5'in larva ve nimfler üzerine etkisi hakkında bir araştırma olmasa da, hayvanlar üzerindeki erişkin keneleri azalttığına göre onların da sayısını azaltması beklenebilir). Bu durumda ise, olasılık hesabımız aşağıdaki gibi devam eder:

Yukardaki bir defa kan emme olasılığı, neslin devamı için düşünecek olursak (neslin devamı kenenin 3 defa kan emmesi gerekmektedir), neslin devamı için olasılık:
0,001 X 0,001 X 0,001 = 0,000000001 olmalıdır

Bu hesaplamanın bir diğer anlamı, sadece ahırdaki hayvanlarımız üzerinde EM5 kullanıdğımızda, her doğan bir milyar keneden yalnızca bir tanesinin nesli devam ettirebileceğidir. Bu da popülasyonun sınırlandırılması için oldukça yeterli bir rakamdır.

Kısaca ifade etmek gerekirse, hayvanlar üzerinde kene miktarını %90 azaltarak bir kene neslinin devam etme olasılığını milyarda bire indirebiliriz. Matematiksel olarak her şey ortada! Kimyasal ilaçlarla öldürmek, devekuşu gibi başınızı kuma gömmek demektir! Çünkü bir taraftan hayvanlar üzerinde sürekli ve artan miktarlarda ürerken, bir taraftan öldürerek hiçbir yere varılmayacağı açıktır! Halbuki kene ile mücadelenin hayvanlar üzerinde yapılmasının başarı için mutlaka şart olduğu yukardaki matematiksel çözümlemeden kolayca anlaşılabilir.


Düzenleyen Dogasever : 13-04-2010 saat 12:11 Neden: duzeltme
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön