View Single Post
Eski 16-04-2010, 12:35   #820
Dogasever
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bayindirmevki Mesajı Göster
Sayın Doğasever,

Yanmış keçi gübresini bir miktar leonardit ve az kükürt ile harmanlayarak sulandırılmış em aktif püskürtüp nemlendirdim. Hemen ardından bu karışımı fidan iz düşümlerine döktüm.
Kafama takılan nokta fidan iz düşümündeki em aktif karıştırılmış bu gübre toprak üstünde kuruduğu için em aktif içeriği mikro organizmaların hayatiyeti devam ediyor mu? Kuru ortamda canlılıklarını yitirdiler mi?

Ayrıca kükürt yakıcı olduğu için em aktif içeriği mikro organizmalara zarar vermiş olabilir mi?

Saygılar.
Sn Bayındırmevki
sorunuz için teşekkür ederim. Gözünüzle baktığınızda toprağı kuru zannedebilirsiniz, ancak yüzeyin 2 parmak altından itibaren, az da olsa mutlaka nem mevcuttur. Toprağın özellikle kil bileşeni çok ama çok önemlidir. Bu konuda belki de ilerde ayrı bir mesajla açıklama yapmak gerekecektir. Kil bileşenin de su 2 türlü tutulmaktadır. Birincisi, Tetrahedral-Oktahedral ya da Tetrahedral-Octahedral-Tetrahedral kil tabakalarının kendi içlerindeki nötr ya da elektrik yüklü alanlarda; ikincisi ise tabakaların arasındaki porlarda (boşluklarda) bulunan sudur. Siz gözünüzle kuru görseniz bile mutlaka toprağın az da olsa nemi vardır. Ayrıca, mikroorganizmalar da, yukarda belirttiğim tabakalar içindeki ya da arasındaki alanlara girmektedirler. O yüzden, merak etmenize gerek yok. EM mikroorganizmaları kolay kolay ölmezler. Sadece üremeleri yavaşlar ya da durabilir.

Kullandığınız kükürdün Em Mikroorganizmaları üzerinde herhangi bir etkisi olmayacaktır. Saygılar.

Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön