View Single Post
Eski 07-01-2007, 19:56   #47
Ateş Öztan
Ağaç Dostu
 
Ateş Öztan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 500
Projeyi duyan herkes ilk olarak bu soruları soruyor.
Kısaca cevaplamaya çalışacağım;
1- imha tesisi yok. Sadece İzaydaş firması yakarak imha edebileceğini söylüyor. Fakat, yakılmasına karşı çıkan çok fazla kişi var.
2- İstanbul belediyesi ayda 1700 kg atık pil topluyor ve bunları Kemerburgaz'da sıhhi depolama sahasında depoluyor. Pil hacim olarak küçük zarar olarak büyük bir etkiye sahip. O nedenle tonlarcası küçük bir alanda güvenle uzun yıllar depolanabilir.
3-AB uyum şartları nedeniyle pil satıcıları TAP isminde bir dernek kurdular. Ya da kurmak zorunda kaldılar. Belediyelerle birlikte atık pil kutusu koyuyorlar.
4- İmha tesisi yok niçin topluyoruz? Zaten bilinçli olanlar evlerinde atmayıp çekmecelerinde tutuyor. Bu daha da tehlikeli bir durum. Bir çok anne pilli oyuncağın biten pilini de oyuncak olarak çocuğuna veriyor.
5- Tesisi beklemek tonlarca pilin doğaya atılmasına sebep oluyor.
6- Projenin ilk etabı bitince pilleri belediyeye vereceğiz. Onların dışında da STK'ların katkısını göstereceğiz. Çözüm için baskı oluşturacağız.
7- Projeyi duyan üyemiz WONDERLANDS okulunda piller konusunda bir proje yapmış ve ne yapabilirim diyor. e-karakaya ise bu konuda doktora yapıyor ve tezinde kullanmak (geri dönüşüm) için atık pil arıyor. Projeyi duyup foruma üye oluyor. Belki de çözüm kendi bilim adamlarımızdan gelir.
8- Kuzey ülkelerinde bitmiş pili vermeden yeni pil vermiyorlar. Avrupada atık pil toplama oranı çok yüksek. Bizde de arabanıza eski aküyü vermeden yenisini alamıyorsunuz. İyi haber !
9-Uzak doğudan gelen piller çok ucuz. Çok da tehlikeli olduğunu düşünüyorum. Almamak lazım.
10- Projede başarılı olursak bir kademe ileri giderek imhası konusunda da çalışabileceğiz.
Çünkü, biz de hala ne nedir? Ne yapılabilir? Araştırıyoruz.

İlginize teşekkür ederim.

Ateş Öztan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön