View Single Post
Eski 29-09-2010, 15:33   #1047
acemi_caylak
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-11-2009
Şehir: İstanbul - Gaziantep
Mesajlar: 1,194
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dogasever Mesajı Göster
Topraklarımızın çoğunda yararlı mikroorganizmanın çok az olduğunu ya da hiç kalmadığını düşünecek olursak, EM'nin ya da EM benzeri karışımların ülkemiz tarımı açısından ne derece önemli olduğu anlaşılacaktır diye düşünüyorum.
Buna ek olarak, bir kez daha vurgulamak istiyorum. EM ve Natural Tarım broşürlerinde açıklanan reçetelerin büyük çoğunluğu (hatta hepsi) uzakdoğu için hazırlanmış durumda. Ki oradaki topraklar tropikal iklim kuşağında ve ortalama hava sıcaklığının 20 °C civarlarında olduğu topraklar. Üstelik tropik yağmurlardan dolayı toprak sürekli nemli. Bu yüzden humus oluşumu çok daha hızlı ve topraktaki mikroorganizma sayısı çok yüksek. Tek başına EM, mikrobiyal gübre veya sıvı organik gübre uygulaması orada daha etkili sonuçlar verebilir.

Bizim topraklara geldiğimizde, bizim bahçede bu oran geçen yıl şubat ayında %0,34 civarında idi. Bu yüzden çok maliyetli ve emek yoğunluklu bir çok uygulamayı bir arada yaptık. Yakında yine ağaç başına yaklaşık 100 kg hayvan gübresi ağırlıklı kompost ve 2 kamyon kömür tozu uygulaması yapacağız. Ancak maliyetli olsada bu yıl güzel sonuçlarda aldık. Fıstıklar komşu bahçelere oranla daha iri ve daha dolgundu. Zeytinler ise yok yılı olmasına rağmen meyve verdiler.

Ancak bütün bunlarında yeterli olmayacağını düşünüyorum. Genel olarak toprakta olması gereken organik madde miktarı en az %5 olmalı. Zeytin ve Antepfıstığı için ise bu oranın en az %2 olması gerekiyor. Ki Mikrobiyoloji ve Toprak başlığında matematiksel olarak hesaplandığı gibi bu orana ulaşmak için daha çok yolumuz var.

Yukarıda Dogasever'in açıklamalarına ek olarak bir noktayı vugulamak istiyorum. Bahçenizdeki dal, saman, yabancı ot türünden hiç bir organik atığı uzaklaştırmayın. Kompost, malç, biochar, EM spreylerek sürme vb. gibi yöntemleri mutlaka uygulayın. Dışarıdan leonardit, klimoptilolit vb. eklenmesi türünden kolay çözümleri kesinlikle reddetmiyorum. Ancak bu uygulamalardan kesin sonuç almanın ortalama maliyeti bir çiftçinin bütçesini kat kat aşacak miktarlara varacaktır. Ayrıca kompost, malç, biochar, EM, Sim Derma, Bacillus subtilus, Pseudomonas fluorescence vb. içeren ürünler kesinlikle birbirinin alternatifi değil, birbirini tamamlayan ürünler.

Mikroorganizmalarında canlı olduklarını unutmayın. Nasıl evinizdeki diğer evcil hayvanları düzenli olarak besliyorsanız onlarıda o özenle beslemeniz gerekir. Bu yüzden aşağıdaki gibi kısa bir genelleme yapabiliriz. Sayılan 7 maddenin hepside birbirinin alternatif değil, birbirini tamamlayan ürünler.

1- Malç: Daha çok mantarlar ve aktinomisetler için besin kaynağı
2- Kompost: Bakteriler için besin kaynağı
3- Biochar: Bakteriler için besin kaynağı olmanın yanısıra, toprağın katyon değişim kapasitesini düzenliyor.
4- EM ve Benzeri ürünler: Topraktaki mikroorganizma sayısını artırmak ve çeşitlendirmek için.
5- İz Elementler: Özellikle Magnezyum, Kalsiyum (Magnezyum Sülfat ve yumurta kabuğu çok pahalı değil) olmak üzere (topraklarımızda genelde potasyum ve fosfor yeterli düzeyde var. Sebzecilik yapmıyorsanız veya bu iki elemente çok duyarlı meyve çeşidi yetiştirimiyorsanız çok önemli değil.) iz element takviyesi. Çünkü malç ve kompost daha çok Azot ve Karbon ağırlıklı organik madde içeriyor.
6- Orman toprağından elde ettiğiniz mikorizalar: Salgıladıkları glomalin enzimi ile topraktaki karbon oluşumunun %20 sini gerçekleştiren müthiş canlılar.
7- Rhizobium aşılanmış baklagil ekimi: Yeşil gübreleme için çok önemli.

Toprakta organik maddenin ne kadar önemli olduğuna dair Muttalip Bey'i ziyarete gittiğimde fotoğraflar çekmiştim. Bafa Gölü civarında, gölün taşma alanında olduğu için organik maddece zengin ve taban suyunun çok derinde olmadığı yerdeki zeytin ağaçları ile kıraç yerdeki zeytin ağaçları arasında çok büyük farklar vardı. Ki her ikisinde de herhangi bir uygulama yapılmamıştı. Muttalip Bey'in deyimiyle organiğinde organiği. MuttalipBey fotoğrafları gönderdiğinde buradan da yayımlarız.

acemi_caylak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön