View Single Post
Eski 15-01-2011, 00:14   #15
engraulis
Ağaçsever
 
engraulis's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-01-2011
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 57
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ensar Mesajı Göster
Soruna ÇOK FARKLI yönlerden bakabiliriz
Sonuçta olaylara farklı pencerelerden de baksak ortada gördüğümüz sorun aynı. Eğitim şart elbette. Peki siz hiç bir köylüye rastladınız mı "çocuğum büyüsünde ziraat mühendisi olsun gelsin tarlalarımın başına geçsin" diyen.

Bilgisayar programı yazmakta geri kalmış bir milletiz ama bilgisayar korsanlığına kafamız çok iyi çalışır. Saf ırkı koruma diye bir program çıkartırız ama bunu kendi veterinerlerimize anlatamayız. Hayvanın ırkına bakmadan ellerindeki dondurucudan rastgele aldıkları spermlerle suni tohumlama yaparlar.

Bugün ülkemizde kayıt altında doğan saf ırk buzağılara 400 lira diğerlerine 300 lira destekleme veriliyor. Hayvancılık yapanlara bunu söylediğim zaman onu bize vermezler diyerek kulak arkası atıyorlar. Köylüler en azından soğutma tankı kursalar hiç bir aracı olmadan direkt büyük süt firmalarına ürünlerini yüksek fiyattan pazarlayabilir.

Oysaki soframıza 1,20 liraya gelen sütün üreticiye maliyeti 0,4-0,5 kuruş. 0,6 kuruşa satıyorlar. o kadar emek sarf edip litrede 10 kuruş kazanırlarken, Sadece günde iki defa kamyonetle temiz olmadığı her halinden belli olan bidonlarla süt toplayanlar onlardan fazla kazanıyor.
Bizler ne kadar anlatsak ta insanlara bunu anlatamayız. İnsanlar eski bildiklerinden vazgeçmiyorlar.

Eğitim olayı başlı başına bir sorun. Ben su ürünleri mühendisiyim ama şunu utanarak söylüyorum. Sınıfımızda 4. sınıfa gelip hamsiyi gösterip bu ne dediğinizde tanımayan kişiler bilirim. İneğin resimlerini gösterip veteriner mezun ederiz. Buğday resmi gösterip ziraat mühendisi diploması veririz. Hadi köylüler okumadıklarından bilinçsiz. Sinop gibi bir yerde 3 yaşındaki çocuğun bile çok iyi bildiği hamsiyi tanımayan adama Mühendis diploması veren Profesörün cahilliğine ne demeli.

engraulis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön