View Single Post
Eski 16-01-2011, 16:32   #26
engraulis
Ağaçsever
 
engraulis's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-01-2011
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 57
Cumhur bey benim bulunduğum bölgede sütün litresi 60-70 kuruş civarında. Bir kaç büyük işletme soğutma tankı olmasından dolayı sütlerini daha büyük firmalara 75-90 kuruş civarında satıyor.Bazı köylerde süt kooperatifleri kurarak köyün bütün sütünü tek bir merkezde toplayıp soğutma tanklarından hiç el değmeden büyük süt firmalarına satan çiftçilerimiz de var. Oysa ki 3-5 hayvanı olan bir çiftçinin büyük firmalara sütünü vermesi söz konusu değil. Bu nedenden merdiven altı tabir edilen işletmeler kamyonetlerin üzerinde kapakları bile olmayan bidonları yerleştirip üreticinin elindeki sütü ucuz fiyattan satın alıyor.
Bu işe girmek isteyenler ellerindeki paranın büyük çoğunluğunu bina giderlerine harcıyor. Kapalı sistem ahırlar, su yalakları yemlikler derken cebinde kalan üç beş kuruşla da nerede verimsiz hayvan var onları alıyorlar. Sonuçta çiftçi verdiğini geri alamıyor. Ben bu zamana kadar açık sistem hayvancılığın artıları konusunda bir çiftçiyi bile ikna edemedim. Kalıplaşmış tarım ve hayvancılık yapıyoruz. Ben bu insanları gördükçe karasabanı bırakıp traktör kullanmaya nasıl geçmişiz hayret ediyorum.
Desteklemeler konusunda verdiğim rakam yüksek gelebilir. Doğan her buzağıya 60 lira + aşı destekleri. Ayrıca anaç hayvanlar için 250 lira ve 50 lirada soykütüğü desteği alabilirler. Ama en önemli şart hayvancılık birliklerinden birine üye olmak.
Yukarıda da belirttim. Hayvancılıkla uğraşacak kimseler kendi yem bitkilerini yetiştirmedikleri sürece kazanamazlar.
Belgesiz hayvan dediğiniz gibi neredeyse yok. Ama 10- 15 sene öncesine bakalım. Hangi hayvanın nereden geldiği belli değildi. Hayvanlar türüne bakılmaksızın çiftleştirilirdi. Ve doğal olarak saf ırkların yapısı bozuldu. Süt verimi de düştü et verimi de.
Konumuzla alakalı olmayan bir örnek daha vereyim. Geçtiğimiz sene Nevşehirde patates ekimi yasaktı. Çünkü topraklar hasta. 20 yıl önce çiftçi patates böceği nedir bilmezdi. Daha büyük ürün almak uğruna daha çok kazanmak uğruna nereden geldiği belli olmayan tohumlar ekildi. Çiftçi kendi eliyle toprağını zehirledi. Yakında Afyonda da yasaklanırsa hiç şaşırmam. Sonrada patates ithal etmeye başlarız. DDT (Dedete) avrupada ve amerikada 40 yıl önce yasaklanan bir zehir. Türkiye de ise 80 li yıllarda yasaklandı. Yıl 2011 ve hâla tezgah altından DDT satan yerler var. Çünkü alıcısı çok.İnsanlara siz istediğiniz kadar anlatın. Alternatiflerini koyun ortaya. Yine bildiklerini okumaya devam ediyorlar. Bu nedenden artık tarım ve hayvancılığı bu işin pratik eğitimini almış bilinçli kişiler tarafından yapılmasından yanayım

engraulis Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön