View Single Post
Eski 07-07-2011, 21:38   #8893
maki01
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Hayırlı olsun sayın muruki, bol çiçekli ve uzun ömürlü olsun
Sorularınıza geline

Soru 1: Keşke saksısını değiştirmeseydiniz. Menekşe yetirmeye ilk defa başlarken aynı hataları yapıyoruz. Saksıyı 2 nedenle değiştirmemeliyiz.

Birinci neden, farklı ortamdan gelen bitkiyi, evimizin yeni koşullarına alışmaya çalışırken bir de yeni kabına uyum sağlamaya çalışmak zorunda bırakıyor olmamız.

İkinci neden ise menekşe saksıları bitkinin toplam çapının üçte birine eşit ya da daha küçük olmalı. Büyük saksı beraberinde kök çürümesi riskini taşıyor. Menekşenin kökleri tüm saksıdaki suyu tüketecek kadar gelişmediği için sürekli nemle temas ederek çürüyor.

Soru 2: Menekşeler asidik ortam istiyor. Yani pH'ı 6-6.4 aralığı gelişmeleri için ideal ortamı sağlıyor. Damacana sularında ise pH genellikle 7'nin üzerinde. Bu nedenle çelik ıslarken , çeşme suyunu kaynatıp, soğutarak kullanmak daha uygun olur. Normal sulamada ise çeşme suyunu 24 saat dinlendirip, kloru uçtuktan sonra kullanabiliriz.

Soru 3: Aydınlık ama direkt güneş ısığı almayan doğu ve kuzey cephelerinde güzel gelişiyorlar.

Soru 4: Menekşe saksı harcı, hafif, havadar, geçirgen ve nem tutabilen bir yapıya sahip olursa bitki daha güzel gelişir. Bu özelliği hazırladığınız harca perlit de ekleyerek sağlayabilirsiniz.

Soru 5 : Sulamayı biraz fazla yapmış olabilirsiniz. Saksıyı kağıt peçete veya gazete kağıdı üzerinde bekleterek fazla suyu almanızı öneririm. Toprak hafif kuruyunca yeniden sulayabilirsiniz. Yarım ya da bir saat bekledikten sonra saksı altında su birikmi olduysa dökmek gerekir.

Saksılarınız çok büyük olmuş. Köklerin çürümemesi için kontrol ederek az ve sık sulama yapmanızı öneririm.

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön