View Single Post
Eski 13-07-2011, 19:16   #4950
Güler
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,415
Sevgili Uzaylı teşekkür ederim.
Kumlu ve killi toprak size zorluk çıkartıyordur mutlaka. Ama sadece killi olmadığına da şükredin, kum onun çamur gibi yapışkanlığını bir nebze de olsa gideriyordur.

Su verdiğinizde bitki çanağı kaymak tutuyor ve ve bu kaymak ertesi günü çatlıyor mu? Buna dikkat edin, topraktaki nem bu çatlaklardan kaçar.
Ben bununla bayağı mücadele ettim.
Güllerimi yeni diktiğimde baktım ki iki günde bir sulamam gerekiyor, su verdiğimde toprak doya doya alıyor, emince de üzerinde kalanlar kaymak tutuyor ama ertesi günü bakıyorum ki toprak yine su istiyor. Adım zaten çıktı deliye diyerek yanıma kocaman bir su kovası aldım, bir yığın da gazete. Gazeteleri suya daldırıp daldırıp rulo yaparak güllerimin küküne toprağa koydum. Ertesi günü hem gazeteleri ısaltıyordum hem de gülü suluyordum. Baktım ki çatlama yok toprakta, sulamayı üç-dört günde bir yapmaya başladım ki aylardan da Temmuz ve Ağustos. Bu bayağı işime yaramıştı.
Diğer bitkilerimin köklerine de yaprak yığdım. Bazı arkadaşlar saman kullanıyordu, bunu size
Minarislim de tavsiye etmiş.
Bitkiniz iyice kök tutana kadar böyle yollar denemeniz gerekecek, sonrasını o zaten yürütür.

Güneşte sulama nereye, hangi bitkiye de derece doğru olabilir?
Çoğu bitki geceye kuru girmekten hoşlanır, mantar olmasın diye. Gülün yapraklarını ıslatırsanız güneş vurduğunda o su zerreleri yaprakta hasar yapar yanıklar oluşur. Buna dikkat etmeniz gerekir. Serin havalarda çok ender olarak gülünüzü yıkayabilirsiniz, yağmur etkisi olur ama güneşte ıslatmayın derim.

Daha bahçeniz çok yeni, hiç moralinizi bozmayın, şükredin ki çok erken yaşlarda başladınız ve ilerleyen senelerde yaptıklarınızı gururla seyredeceksiniz, kendinizi kutlayacaktınız.
Bu kadar kısa zamanda yaptıklarınız, başardıklarınız o kadar büyük ki. Herkes sizinle, bahçenizle gurur duyacak. Topladığınız meyvelerle yaptığınız reçeller, eşe - dosta gönderdiğiniz doğal sebze ve meyveler sizin için ne kadar sevindirici olacak düşünsenize.
Ben sizi şimdiden kutluyorum, ve bahçenizde mutluluklar diliyorum.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön