View Single Post
Eski 26-09-2011, 23:00   #9068
ilknur aşık
Ağaç Dostu
 
ilknur aşık's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-05-2007
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 701
Sayın missmenas
Cevap vermemek için çok direndim, ama içimdeki haklıyı savunma duygusu beni rahat bırakmadı. Mesleki alışkanlık herhalde. Bu meseleyi iki gündür takip ediyorum. Olayın başlangıcının cumartesi günü katmerle yaptığınız konuşma olduğunu da biliyorum. Arama sebebini o yazmadığına göre benim açıklamam doğru olmaz.

Sayın missmenas menekşeler için kesin, birebir uygulanması kanun gibi şart bir toprak harcı yoktur. Herkes kendi doğrusunu kendi koşullarına göre kendisi araştırır ve bulur. Kimya denklemi gibi tek bir doğru yoktur. Ben pazardan alınan toprakta, hiç bir karışım olmaksızın sadece torfta yaşayan muhteşem menekşeler gördüm. Ama AVSA 1/3 oranını tavsiye eder. Bir ara, geçen sene bende 1/3 karışımı kullandım, sonra cocopeat kullandım, sonra başka bir karışım kullandım.Şimdi 2,2,1 karışımını kullanıyorum. Seneye belki başka bir karışım kullanacağım kimbilir?

Evet ben Antalya'yı da, sizin yaşadığınız ortamı da bilemem. Ama bayramdan önce bana etmiş olduğunuz telefonda benim sizden satın almak istediğim hoyaların neredeyse 50 dereceye varan sıcaklıklar (klimasız ortamda) nedeniyle öldüğünü, bazı türleri ancak kendinize sil baştan yetiştirecek kadar çelik kurtarabildiğinizi, elinizde sağ kalan türleri bana tekrar bildireceğinizi, seneye mutlaka klima almanız gerektiğini söylemiştiniz. Menekşelerinizdeki kayıplardan da bahsedince ben tropikal bitki olan hoyaların dayanamadığı sıcaklıklara menekşenin dayanmasının mümkün olmadığını söylemiştim. Sizde haklı olduğumu, seneye mutlaka klima almanız gerektiğini tekrarlamıştınız.

Neden güveninizin sarsıldığını çözemedim. Katmer size kayıplarınızı bildirdiğniz takidrde tekrar göndereceğini söylediğine göre sorun nerede ben anlayamadım. Bütün kayıplarınızı telafi edeceğini söylemiş neden güveniniz sarsıldı çözebilmiş değilim.

Menekşe saksılarınız menekşe boyuna göre çok büyük. Saksının menekşe boyunun 1/3 oranında olması gerektiği, büyük saksıların menekşelerde kök çürüğünü tetiklediğini biliyorsunuz değilmi? Ayrıca menekşelerde 28 dereceyi aşan sıcaklıklarda büyümenin durduğunu da. Eğer yanlış hatırlamıyorsam aşağıya kopyaladığım yazı menekşecibaba tarafından menekşe sayfasına eklenmişti. Keşke daha dikkatli okusaydınız.

"77°F’lik (25oC) Ortalama gündüz sıcaklığı en yüksek bitki büyümesi oranını sağlar. Gündüz sıcaklığı 85°F’yi (29,5oC) geçtiğinde bitki büyümesi ve çiçeklenme durur. Florida’da Saintpaulia üretiminde soğutma sistemleri gereklidir. Saintpaulia için gece sıcaklığı, hızlı bitkisel büyüme için ılık (68-70°F = 20-21oC) olmalıdır. 65°F’lik (18oC) gece sıcaklığında bitki büyümesi yavaşlar ve hatta 60°F’de (15oC) ve altında durur. Bank yüzey ısıtması ya da bank altı ısıtma boruları Afrika menekşelerinin büyümelerini arttırmak için etkindir. Sıcaklık, mahsul sona yaklaştığında çiçek geliğimini yavaşlandırmak ya da hızlandırmak için üreticilerin kullandığı ana faktördür. Yazın, aşırı üretim sıcaklıkları, çiçeklerin düşmesine veya tam olarak açmamasına neden olabilir. "

Üretimde bile pek çok farklı yöntem vardır. Kimi suda köklendirir, kimi sıkıştırılmış tablette, kimi toprakta, sphnagyum yosununda, hatta perlit-vermülikit karşımında...Menekşe emek ister, maalesef Türkiye'de çok fazla kaynak yok, yabancı siteleri okuyacak, araştıracaksınız... Deneyerek, kayıplar yaşayarak kendi doğrunuzu bulacaksınız.

Kayıplarınız için gerçekten üzgünüm. Ne hissetiğinizi biliyorum. Ama üzgünüm önce hatayı kendinizde aramalısınız.

Keşke önce 2-3 yerli türle menekşe yetiştirmeyi öğrenseydiniz.
Olmadı sevgili hatice bu tarz ve bu yaklaşım bizim bildiğimiz ve sevdiğimiz missmenas'a yakışmadı.


Düzenleyen ilknur aşık : 27-09-2011 saat 07:27 Neden: ekleme
ilknur aşık Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön