View Single Post
Eski 19-11-2011, 14:22   #555
tturt
Ağaç Dostu
 
tturt's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-04-2008
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 4,506
Sayın Drhegeli,

Hibiscuslara gönül vermiş birisi olarak bu sayfadaki eksikliği doldurduğunuz için teşekkür ediyorum.

Ulaşabilirlilik konusunu çok uzun zamandır araştırıyorum. Doğru ebay'da tohum olarak melez çeşitlerin tohumlarını sattıklarını söyleyen çok satıcı olmasına rağmen güvenilir satıcılar arasında bu tohumları satan hemen hemen hiç satıcı yok.

Fide olarak almak istediğimizde de maalesef genelde uluslararası gönderim yok. Büyük çoğunluğu ABD ve Kanadaya gönderiyor. Bunun yanında fidelerin Türkiyeye ithalinde de zaman zaman sorunlar çıkabiliyor. Gelen fidelerin sorunsuz bizlere ulaşabilmesi için belli bir bedelin altında olmasının yanında, sertifikalı olması ve numune olarak ticari olmayacak şekilde gönderilmesi gerekiyor.

Amerika menşeili bir firma ile bir süre yazıştıktan sonra minimum 100 USD'lik fide almak şartı ile Türkiye'ye 50 USD kargo bedeli ile göndermeye ikna olmuştu ki sipariş verme aşamasında bir süre maillerime cevap vermediler. Kısaca bu güzel melez çeşitleri ülkemize getirmenin sıkıntıları bir hayli fazla en azından ben başaramadım.

Bu konuya maalesef ülkemizde ki üreticilerde yeteri kadar ilgi göstermedikleri ortada çiçek üretimi ve melezleştirilmesi konusunda çok tecrübeli üreticilerimiz olmasına rağmen sanırım yeteri kadar ticari kazanç görmediklerinden hibiscusların melezleştirilmesine ilgi göstermiyorlar.

Son olarak yaptığım araştırmalara göre benim bulabildiğim en geniş hibiscus çeşitleri bu link'den verdiğim üreticide mevcut.

Şu an için elimde yurt dışından gelen tohumlardan, üretme aşamasında olduğum Hibiscus Syriacus, Hibiscus Moscheutos, Hibiscus Sabdariffa, Hibiscus manihot, Hibiscus cannabinus, Hibiscus mutabilis, Hibiscus rosa-sinanis mevcut olup çimlendirme çalışmalarım devam etmektedir.


Düzenleyen tturt : 19-11-2011 saat 14:26 Neden: Kelime düzeltme
tturt Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön