View Single Post
Eski 06-01-2012, 17:47   #9411
maki01
Ağaç Dostu
 
maki01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-05-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 8,417
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fahriyee Mesajı Göster
Menekşelerim salonda ve ısı 16 derece. Şeffaf bardakta yetiştirdiğim menekşeleri 3 gün durup 4.gün suluyorum. Bir kaseye suyu dolduruyorum bardağı daldırarak yarısına kadar su çekmesini bekleyip hemen çıkarıyorum.(15 saniye bile sürmüyor) Eğer su içinde uzun süre bekletip istediği kadar su çeksin dersem, toprak çok geç kuruduğu için kök çürüğü ile karşılaşıyorum. Hele yazın bolca su çektirirsem bütün menekşeler bana veda ediyor.
Yaklaşık 20 cm yükseklikteki normal saksılarda sadece toprağın üst kısmının kurumasını dikkate alır ve sularsam yine sorun oluyor. Parmağımı en az 3-4 cm derinlere yerleştiripıslaklığını kontrol ediyor ve ihtiyaçsa suluyorum. Köklere zarar vereceğimden endişe ettiğim zaman dikkatli davranıyorum. Bazen sadece tabağına su veriyor bazen de üstten suluyorum.
Sulamada en önemli faktör bence toprağın cinsi ve içeriği. Şu ara farklı toprak karışımları deniyorum. Hepsi aynı boyutta saksılar olmasına rağmen hepsinin su isteği farklı...
Sevgili fahriyee,

Toprak harcın ağırlıklı olarak torftan oluşuyorsa yarısına kadar su çekmesini beklemen doğru bir uygulama olabilir. Uzun süredir menekşe yetiştirdiğin için kendi yöntemlerinde ustalaştığını kabul etmek gerekir ancak sulama ya da su alması için gereken süre toprak karışımına, bitkinin bulunduğu ortama göre farklılık gösterecektir.

Toprağı 3-4 santim derinliğe kadar parmakla kontrol ettiğini yazmışsın. Bu biraz saksılarının büyük olduğunu düşündürdü bana. Benim saksılarda toprak yüksekliği 6-7 cm, yani 3-4 cm' i kontrol etmeye çalışmam mümkün değil. Ancak 1-1.5 derinliğe bakabiliyorum.

Bol çiçekli menekşeler

maki01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön