View Single Post
Eski 11-03-2012, 22:45   #521
Çamtepe
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Merhaba Nuri Bey,

Öncelikle bu foruma ayırdığınız zaman ve paylaştığınız bilgiler için teşekkür ederim.

Benim sorum, yağışlı kış şartlarında budama ile ilgili. Bu mesajınızda yağışlı havalarda budamanın sıkıntı yapmayacağını belirtmişsiniz. Bu bilgi ceviz, beyaz tüysüz şeftali ve vişne için de geçerli midir? Bahçemizde cevizlerde yer yer bakteriyel yanıklık ve antraknoz görülüyor. Beyaz tüysüz şeftalilerde ise geçen sene monilya hastalığı görüldü tek tük.

Bizim durumumuzda 300 beyaz tüysüz şeftali, 400 ceviz ve 250 civarında vişne ağacımızın budaması söz konusu. Budamacılarımız yağışlı havada yapılan budama sonucunda dalların karardığı (bakteriyel yanıklığı kastediyor olabilirler) gibisinden bir inanışa sahipler. Mesajınızı okuyunca içim rahatladı ama esas sıkıntım, yağmurlar sebebi ile bahçe çok çamurlu olduğu için ilaçlama makinesini hemen sokamayacak olmam. Ağaç sayısı az olsa, sırt tulumbası ile atalım diyeceğim ama 70 dönüm alan, 1000'e yakın ağacın elle ilaçlanması çok zor.

Havalar bu derece yağışlı giderse özellikle de şeftalilerin uyanacaklarını ve çiçek açacaklarını düşünüyorum. Budamayı bu durumda bu hafta yapıp, bordo bulamacını şeftali çiçek döktükten sonra yapsam olur mu? Yoksa eğer kouşullar uygun olmazsa ve gecikirsek bordo bulamacı yerine bakırlı preperatlar mı kullanmak gerekir?

Teşekkürler, saygılar..

Çamtepe.

Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön