Konu: Phalaenopsis
View Single Post
Eski 24-03-2012, 21:56   #2189
malicetin
Ağaçsever
 
malicetin's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-08-2008
Şehir: Denizli
Mesajlar: 79
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hope. Mesajı Göster
Merhaba. Yaklaşık olarak 1.5 senedir benimle olan orkidem 2 dalı üzerinde toplamda 3 adet keiki verdi. Ayırmak için köklenmesini beklerken 3. üncü bir çiçek dalı daha gelişti. Keikilerinde çiçek dalı oluştu. Ayırmak için umarım geç kalmamışımdır. Hiç harcını değiştirmedim. Geçen gün saksı içinde minicik beyaz kurtlar gördüm. Harcını değiştirmek yeterli olurmu? Saksının en altından çıkmış kökler var. Harcı değiştirirken bir büyük boy saksıya geçmeme gerek var mı? En alt yapraklarda yumuşama, sararma ve bazı morluklar mevcut. Ne yapmalıyım? Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.Eklenti 275796

Eklenti 275797

Eklenti 275798

Eklenti 275799

Eklenti 275800
Sayın Hope, ne yaptınız da bu keikileri aldınız bilmiyorum, ama artık keikileri anasından ayırma zamanı gelmiş. Spagnum yosunu bulabilirseniz ayırdığınız keikilerin köklerine sarın. Çam kabuğu, kömür ve şişe mantarından oluşan substrata dikin. Ayırdığınız keikileri nemli bir ortamda bulundurun. Örneğin saksının üzerine şeffaf bir şişe ya da naylon torba ile kapatıp nem sağlayabilirsiniz. Ya da sık sık su fısfıslamak da çözüm olabilir. Kekilerin çıkardığı çiçek saplarını bence kesin. Çünkü zaten kök yapısı yeterli olmayan taze keikiler çiçek sapını besleyemez. Köklenme olmaz ve keiki ölebilir. Yavru orkide gücünü kök ve yaprak çıkarmaya harcasın. Büyüyünce bol bol çiçek alırsınız. Ana orkideki çiçek sapı kalabilir. Keikileri aldığınız için çiçekleri besleyebilir. Garantiye almak isterseniz ana orkidedeki çiçek sapını da kesebilirsiniz. Seneye çok daha güzel çiçekler verir.
Uçuşan minik kurt varsa substratını değiştirseniz iyi olur diye düşünüyorum. Ana orkidenin kök ve yaprakları çiçeği beslemeye yeterli görünüyor.

malicetin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön