View Single Post
Eski 31-03-2012, 22:10   #73
Çamtepe
Ağaç Dostu
 
Çamtepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-12-2010
Şehir: İstanbul, Çanakkale, İzmir
Mesajlar: 646
Merhaba,

Cevizde bakteriyel yanıklık hastalığı ile ilaçla mücadele konusunda bir miktar araştırma yaptım. Özetini sizlerle paylaşmak istiyorum.

Tanımı ve belirtileri ile ilgili bilgiyi bu linkte bulabilirsiniz.

İlaçlı Mücadelesi:
Türkçe kaynaklarda maalesef yeterli bilgi bulunmamaktadır. Genel olarak Bordo Bulamacı ya da Maneb %80 ya da "bakırlı preperatlarla" ilaçlaması önerilmektedir.

Ancak yurt dışındaki kaynaklara baktığımızda pek çok karşılaştırmalı araştırma bulabiliyoruz. Ben de bu yazı ile sizlerle bu araştırmaların bir özetini paylaşmak istiyorum.

Öncelikle "bakır bağışıklığı" diye bir etki var. Nasıl bazı hastalıklar antibiyotiklere karşı direnç kazanabiliyorsa bakteriyel yanıklık bakterisi de bakıra karşı direnç kazanabiliyor. Amerika'da ceviz üretiminin %80'ini yapan California'da bakır direnci artık bilinen bir gerçek.

Bakırlı preperatların en büyük sorunu yağmur ile birlikte yıkanmaları ve/veya etkisini kaybetmeleri. Ayrıca toprakta bakır birikimine de yol açmaları ayrı bir sıkıntı.

Bordo bulamacına metal iyonları (Fe, Mg, Ca, Mn, Zn) katıldığında etkisini arttığı gözlemlenmiş. (%2.5 bordo bulamacı + 10 mikrogram/lt iyonlar). Link

Manzate adı verilen ilaç sanıyorum ülkemizde henüz yok. Aslında Maneb (62%) + Magnesium (%16) + Çinko (%2) karışımından oluşuyor. Yine araştırmalarda Manzate uygulamaları da başarılı bulunuyor.

Manzate, Maneb ya da Mancozeb bakırlı preperatlarla kullanıldığında en güzel sonucu veriyor. Bakır denildiğinde de genel olarak Bakır Oksiklorür (Kocide) ile yapılan deneyler en çok rastlanılanları.

Organik mücadele tarafına doğru kaydığımızda Regalia SC (sanırım Türkiyedeki satış adı değişiyor) karşımıza çıkıyor. Giant knotweed, Reynoutria sachalinensis adındaki bir bitkinin ekstraktı olan bu biopestisit tek başına kullanıldığında genellikle düşük yoğunluklu yanıklık sorunlarında daha çok etkili oluyor.

Ancak yine de bakırlı preperatlarla (Kocide) karıştırıldığında en iyi sonucun alındığı söyleniyor, ancak Maneb-Mancozeb-Manzate ile karıştırmak da mümkün. Regalia'nın en büyük avantajlarından birisi 1 saat içinde bitki tarafından alınarak yağmurdan etkilenmemesi.

Biopestisit cephesinde son ürünümüz Bacilus Subtilis. Ülkemizde Serenade adıyla satılan bu ürün de organik ceviz yetiştirenlerin tercihi olabilir.

Regalia 1 lt fiyatı 155TL + KDV, Serenade 4 lt fiyatı 120TL + KDV şeklinde alındı. Görüldüğü üzere maliyetleri gerçekten yüksek. Zaten biopestisidler kalıntı oranı sıfır olduğu için en çok meyve tutumu sonrası 2.-3. ve daha sonraki ilaçlamalarda kullanılıyor.


Ben bu sene Mancozeb + Kocide olarak başlayacağım, 3. ilaçlamayı Bacilus Subtilis yapabilirim.

Bu bilgilere ihtiyacınız olmaması dileklerimle

Kaynakça:
http://marronebioinnovations.com/pdf...nut_blight.pdf
http://walnutresearch.ucdavis.edu/2009/2009_241.pdf
http://walnutresearch.ucdavis.edu/2010/2010_195.pdf


Düzenleyen Çamtepe : 31-03-2012 saat 22:12 Neden: kaynakça eklendi
Çamtepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön