View Single Post
Eski 09-05-2012, 16:47   #2896
Adalet Yağcı
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 11,099
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sudenurnur Mesajı Göster
Sevgili Adalet hanım, çimlendirmeyi başardığım on on beş Bodrum papatyası fidemi dün bahçeme geçirdim ama çok sağlıksız görünüyorlar, siz nasıl yapıyorsunuz bu şaşırtma işini sevgili üstad?

Formda okuduğum "Tohumdan bitki yetiştirme" bölümünü neredeyse hatmettim ama pratiğe gelince sınıfta kalıyorum, direk bahçe toprağına serpsek olmuyor mu bu minicik tohumları?

Viyollere ektiğim onca zengarden tohumundan bir tanesini bile sağlıkla şaşırtamadım ne yazık, ağlayacıktım inanın. Sabırla beklediğime mi yanayım, eşimin cesaret kırıcı sözlerine mi, ödediğim paraya mı? Eşime kalsa gül ağacından başka bir çiçeğe gerek yokmuş bahçede? Siz kıymetli üyelerin bahçelerini kopyalayıp kopyalayıp e-mail atıyorum baksın da hevese gelsin diye, hakkınızı helal edin.

Bir de dalga geçiyor benimle sormayın. Yok efendim uğraştığıma değmiyormuş, tohumlara verdiğim parayla bir sürü çiçek fidesi alırmışım, zaten gül ve minyatür gülden başka çiçeğe gerek yokmuş bahçede, mevsimlik çiçekler geçiciymiş te falan da filan..

Sözün özü şudur Adalet hanım, siz nasıl başarıyorsunuz bu şaşırtma işini, sırrı nedir? Sevgilerimle..
Sevgili sudenurnur,
Bahsettiğiniz durumları hepimiz yaşadık, yaşıyoruz.
Siz eşinize, dostunuza, çocuklarınıza, hatta sizi tanımayan insanların eleştirilerine bakmayın, yüreğinizin götürdüğü yere gidin.

Tohumlarla yaşadığınız sorunlara gelince;
Başlangıçta hepimiz buna benzer sorunlar yaşadık, zaman mekân gözetmeden, özel ihtiyaçlarını düşünmeden her tohumu çimlendirebileceğimizi düşündük.

Öyle olmadı tabii, zamanla öğrendik ve hâlâ öğreniyoruz.

Her tohum özeldir bence, ama bazıları var ki çok mütevazıdırlar, hazeranlar örneğin, bir defa ekersiniz her yıl sizi üzmeden bahçenizi süsler, kendiliğinden çimlenir, cosmoslar da öyle.

Tohumları çimlendirebilmek çok büyük bir başarı, yıllardır çok yıllık delphinium tohumu ekerim ama bir tane bile çimlendirmeyi başaramadım, yılmak yok tabii, tekrar deneyeceğim

Tohumlarınız çimlendikten sonra bol gün ışığı almalı ki, güçlü olsunlar.
İlk gerçek yapraklar çıktıktan sonra, 2 ve ya 4 yaprak, onların kılcal köklerini sarsmadan viyol dediğimiz kaplara şaşırtmanız gerekir.

Şaşırtmayı ben akşam saatlerinde yaparım, gündüz saatleri sıcak olduğu için bitki kendini çabuk toparlayamaz çünkü.

Viyollerde büyümeye devam ederler, yaklaşık 6- 8 cm. olanları gerçek yerlerine dikebilirsiniz.

Viyollerin nemini her gün kontrol etmelisiniz, bol ışık alan yarı gölge yerler daha uygundur çoğunlukla.

Gerçek yerlerine dikerken bitkinin güneş mi, gölge mi, yarı gölge mi sevdiğini düşünerek bir seçim yapmalısınız.
Gerisini doğaya emanet edin, o işini bilir
Sevgiler.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön