agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Ağaçlar > Ağaçlar Hakkında Genel Konuşmalar




Reklam


Beğeni Düzeni52Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 23-07-2007, 22:31   #1
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,274
Galeri: 640
Çam Fıstığı Nasıl Ayıklanır?

Önümüzde kocaman çam ormanı var. Hepsi de fıstık ağacı. Dün zeytinyağlı dolma yapmak için gerekliydi markete gittim küçücük bir paketi 4 küsür YTL'ye aldım. İçim acıdı verdiğim paraya Kozalaklar artık iyice açılmış fıstıklar yerlerde. Al eline çekiç kır demeyin çünkü hep aynı şiddette vurulmuyor yarısı parçalanıyor. Bir de dışında siyahımsı bir tabaka olduğu için içleri de boyanıyor ayıklarken ve eller berbat boyanıyor. Bunun kolay bir yolu muhakkak vardır. Antepfıstığı gibi bir gece suda bekletip ertesi gün fırına sürsek ağızları açılır mı ki? Deneyen var mı?

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-07-2007, 23:03   #2
Ağaç Dostu
 
Todor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,960
Galeri: 29
Kırarken diklemesine tutun ve hafif bir çekiç kullanın, 150gr.lık iyi gelir. Ayrıca o boyanın eskiden sürme (göz altlarına sürülen bir çeşit makyaj malzemesi) olarak kullanıldığını duymuştum.

mrduran ve gulcingiller beğendi.
Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-07-2007, 11:55   #3
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,274
Galeri: 640
Teşekkür ederim Todor. Deneyip sonucunu yazarım

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-08-2007, 11:35   #4
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,274
Galeri: 640
Çam kozalaklarını komşumla topladık. İçlerinden fıstıkları çıkardık ama dikkat edin içi böcek(kıskaç böceği diyorum ben oğlum kulağakaçan diyor) ve örümcek doluydu. Korkudan hoplaya zıplaya ayıklayacağımıza kozalakları bir kaba koyduk üzerlerini geçecek kadar da su doldurduk. Bizim bir iki tane sandığımız böcekler onlarcaymış Neyse onları da hallettikten sonra fıstıkların kabuklarını kırmadan dışındaki siyah boyayı bir güzel yıkadık. Sonra aldık elimize çekiçleri, oturduk minderlere. Todor'un dediği gibi diklemesine kırınca fıstığın içine hiç zarar gelmiyor ama parmağınıza geliyor dikkat Tertemiz kocaman bir kase fıstığımız oldu. Marketten alsak en az 20 YTL tutardı. Çok tutumluyuz çook

limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 09-08-2007, 07:28   #5
Ağaç Dostu
 
Todor's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,960
Galeri: 29
Demek kulağakaçan (Forficula auricularia), kozalağın içine yumurtlamış. İsminden dolayı hiç sevemediğim bir canlıdır. Hep kulağıma kaçacak, beynimi kemirecek, orda çoğalacak gibime gelir. Hayvanın benimle pek işi yok ama, Hollywood sağolsun.


Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-09-2007, 12:43   #6
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,274
Galeri: 640
Todor, bu konuyu gözden kaçırmışım. Şimdi okudum yazınızı, çok güldüm

Biz bu arada fıstık toplayıp ayıklamaya devam ediyoruz. Geçen gün annem, birazını ayıklayıp kalanını kabuğuyla sakla dedi. Ayıklanmış fıstık, uzun süre dayanmayıp kurtlanıyormuş. En iyisi bir iki yemeklik kadar ayıklayıp, kabuğuyla saklamak.

Bu arada, yağmurların başlayıp toprağın nemli olmasıyla kendi kendine filizlenen fıstık sayısı arttı. Gripten kurtulunca filizlenmiş fıstıkla, değişik yaşlarda kendi kendine yetişen fideleri fotoğraflamayı düşünüyorum. Zeminin kum (yumuşak) olmasının da belki etkisi vardır.

Bilge Kerem beğendi.
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-12-2007, 10:04   #7
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,071
Galeri: 182
Fıstık Çamı Tohumu

Merhaba,

Sayın Limon,

Eylül ve Ekim aylarında tohumları toplayıp, buzdolabında muhafaza edebilirseniz, Şubat Ayında Toprağa dikebilirsiniz.

Sivri tarafları yukarı gelecek şekilde toprapa batırıp üzerlerini birkaç mm yumuşak toprakla örtmek yeterli olacaktır.

Ektiğiniz Fıstık Çam ı tohumlarının tutma şansı % 98

Değerlendiremediğiniz tohumları da yiyebilirsiniz.

Selamlar.

mrduran ve gulcingiller beğendi.

Düzenleyen Oğuz Karsan : 15-12-2007 saat 11:22
Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-12-2007, 12:19   #8
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 13-09-2007
Şehir: Muğla Bodrum
Mesajlar: 27
Selam arkadaşlar, yani ne diyeceğimi bilemiyorum konusunda bu kadar yararlı bir site olur. bu siteden öğrendiğim ve hayatımda bilmediğim ne çok şey varmış. Emeği geçen herkese ama herkese gönülden teşekkürler.

Bilge Kerem beğendi.
tekne3 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2007, 09:57   #9
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,250
Galeri: 15
Sevgili limon tohumları soba gibi bir yerde hafif kavurursanız kendiliğinden çatlayacakır.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-12-2007, 12:50   #10
Ağaç Dostu
 
limon's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-03-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 6,274
Galeri: 640
Sağolun Selahattin Bey. Ben hep diyordum bu iş böyle tek tek kırarak yapılmıyordur diye.

Bu arada o ayıkladığım çam fıstıklarının birazını kullanıp kalanını iyice kurutup kavanoza koymuştum. 10 gün sonra kullanmak için baktığımda gözlerime inanamadım. Bu kadar kısa sürede nasıl kurtlanmış, küflenmiş. Kavanozuyla attım...

Sizin dediğiniz işlemi sobamız yok ama fırında bir şey pişirip kapadıktan sonra tepsiyle sürsek fıstıkları öylece bıraksak kurusa. Hem ağızları açılır hem de biraz da olsa kavrulmuş olacağı için kurtlanma sorununa çözüm olacaktır diye düşünüyorum. Tek tek kırarak hazırladıklarımızı da yağsız tavada kısık ateşte biraz kavurmak daha iyi olacaktır sanıyorum.
Şİmdi aklıma geldi derin dondurucuda saklamak ta çözüm olabilir...

Bir şey daha takıldı kafama aslında. Bu hazır aldıklarımız uzun süre dayanabiliyor. Dayansın diye bir katkı maddesi muhakkak koyuyorlardır o zaman...

gulcingiller beğendi.
limon Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-12-2007, 18:13   #11
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 08-03-2007
Şehir: -
Mesajlar: 5
Arkadaşlar en sevdiğim çam türlerinden biridir fıstık çamı .Ama ben içini çıkartıp yemiyorum.Tohumundan evimde büyütüp doğaya bırakıyorum.

gulcingiller beğendi.
minikbirçam Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2008, 09:59   #12
Ağaç Dostu
 
Oğuz Karsan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-12-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 1,071
Galeri: 182
Katkısız ne satın alabiliyoruz?

Merhaba.

Alıntı:
Bir şey daha takıldı kafama aslında. Bu hazır aldıklarımız uzun süre dayanabiliyor. Dayansın diye bir katkı maddesi muhakkak koyuyorlardır o zaman...
Sn. limon,

Konu biraz dağılmış olabilir ama marketlerden satın aldığımız hangi ürün katkısız acaba diye düşünmeliyiz.

Beğenerek aldığımız ve doğal sandığımız koyu renkli ekmeklerin içinde bile birsürü katkı maddesi konuluyor. Üzücü ama gerçek.

Saygılar


Düzenleyen Oğuz Karsan : 22-12-2008 saat 10:45
Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-12-2008, 11:30   #13
Ağaç Dostu.
 
katmer's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-09-2008
Şehir: Sarıyer-İSTANBUL
Mesajlar: 2,832
Galeri: 167
Bu işi benim komşum yapıyor. Yazın topladıklarını güneşte, kışın da sobanın yanında iyice kurutuyor ve maalesef tek tek kırıyor. Biz de ondan satın alıyoruz. Kışın da sobanın yanında kurutuyor. Oldukça zahmetli bir iş. Ben aldığım fıstıkları buzdolabında saklıyorum. Dondurucuya atsanız da oluyor.

katmer Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2008, 05:41   #14
Ağaç Dostu
 
Halit Togay's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-09-2005
Şehir: Ataköy-İstanbul
Mesajlar: 724
Galeri: 130
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi minikbirçam Mesajı Göster
Arkadaşlar en sevdiğim çam türlerinden biridir fıstık çamı .Ama ben içini çıkartıp yemiyorum.Tohumundan evimde büyütüp doğaya bırakıyorum.
Sevgili Minikbirçam
Tohumları çimlendirmekle uğraşacağına dikeceğin yerlere serpsene .

gulcingiller beğendi.
Halit Togay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 23-12-2008, 13:25   #15
Ağaç Dostu.
 
Romantik's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-10-2008
Şehir: ORDU
Mesajlar: 3,807
Arkadaşlar bende fıstık çamını ilk ayıtlarken çekiç denemiştim. Ama zor oluyor. En güzeli çam kozalağını yanan sobanın üzerinde belli bir süre bekletmek ve daha sonra küçük bir çekiçle ayıtlamak. Bilmeyen arkadaşlar bu yolu deneyin. Yararını göreceksiniz.

Romantik Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2009, 20:04   #16
Ağaç Dostu
 
Uysal01's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2008
Şehir: ADANA
Mesajlar: 460
Arkadaşlar Fıstık çamı kazalağını açmanın enkolay yolu ısıtmak olduğunu tecrübe ettim.
Bahçedeki ağaçtan aldığım kozalakları sobanın yanına koydum, yaklaşık bir hafta sonra
açıldılar ve kendiliğinden döküldüler.

gulcingiller beğendi.
Uysal01 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2009, 20:20   #17
Ağaç Dostu
 
feriha's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-10-2007
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 1,736
Galeri: 5
Kimsenin fıstıklarını toplamadığı ormanlarımız var demek... Yabancı yemek programlarında çam fıstıklarını salatalara yemeklere bol bol kullanırken gelirlerinin çok olduğunu düşünmüşümdür. Bizim fıstıklar az üretildiğinden mi pahalı ya da ormandan fıstık toplamak yasak mı nedir sebebi çok merak ettim arkadaşlar..

gulcingiller beğendi.
feriha Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2009, 21:20   #18
Ağaç Dostu
 
Mehmet Can's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-03-2008
Şehir: BERGAMA
Mesajlar: 271
Galeri: 45
Merhaba.Ben Bergamaya bağlı Kozak yaylasında yaşıyorum. Çam fıstığını ticari olarak yetiştirip fıstığını satıyoruz. Çam fıstığının pahalı olmasının sebebi (bize ucuz geliyor tabi) işlenmesinin çok zor olması.
Fıstık elde etmek çok basit bir iş değil.Bir fıstık çamının tam verimli hale gelebilmesi için 30 yıla varan süreler gerekiyor. Tam verimli olsa bile her yıl mahsül yapacak diye birşey de yok.Zaman geliyor 50 yaşındaki ağaçın bile 5 yıl mahsül vermediği oluyor. Diyelim ki mahsül verdi ağaç hemen ağaçtan toplamakta basit değil. Metrelerce yükseklikteki ağaçlara tırmanıp kozalakları toplayarak başlanıyor işe. Kasım ayından itibaren toplanan kozalaklar yaz aylarının en sıcak günlerine kadar bekletiliyor. Çam ağaçlarından kozalak toplama işini işin ehli kimseler tarafından toplanıyorki epeyce maliyetli bir iş.
Yaz aylarına kadar bekletilen kozalaklar havaların uygun olduğu zamanda güneşe seriliyor ve birkaç gün içinde kanatlarını kendiliğinden açıyor. Açıyor ama künerleri(kabuklu fıstık) dökülmüyor makinalarda işlenmesi gerekiyor. Makinalarda işlenen kozalaklar en üst kabuklarından ayrılıyor yani tohum olarak kullandığımız(küner) hale geliyor.
Küner haline gelen fıstıklar fabrikalara satılıyor. Fabrikalarda bulunan makinalar sayesinde fıstık son kabuğundanda kurtuluyor ve yenebilir hale geliyor.Altdaki fotoğrafta çam ağacından kozalak toplama işi görünüyor

Eklenen Resimler
 
Bilge Kerem beğendi.
Mehmet Can Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 06-01-2009, 21:26   #19
Ağaç Dostu
 
Mehmet Can's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-03-2008
Şehir: BERGAMA
Mesajlar: 271
Galeri: 45
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi feriha Mesajı Göster
Kimsenin fıstıklarını toplamadığı ormanlarımız var demek... Yabancı yemek programlarında çam fıstıklarını salatalara yemeklere bol bol kullanırken gelirlerinin çok olduğunu düşünmüşümdür. Bizim fıstıklar az üretildiğinden mi pahalı ya da ormandan fıstık toplamak yasak mı nedir sebebi çok merak ettim arkadaşlar..
Verimli olupta kozalağı toplanmayan ormanımız yoktur raslamadım.Evet devlet ormanından izinsiz kozalak toplamak yasaktır. Her yıl devlet ormanlarındaki kozalakları ihale üsülüyle satar. Kozak yaylasında yıllık ortalama 50 milyon dolarlık fıstık üretimi gercekleşmektedir.


Düzenleyen Mehmet Can : 06-01-2009 saat 21:31 Neden: ekleme
Mehmet Can Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2009, 08:52   #20
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 21,791
Galeri: 103
Topladığınız kozalakları kalorifer petekleri üzerine de koyarsanız açılmaları kolaylaşıyor.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2009, 09:10   #21
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 21,791
Galeri: 103
Silivri'de oturduğumuz sitenin içinde her tarafta fıstıkçamı var.
Sabah denize inerken görüyordum, kadınlar ellerine poşet almışlar, çimlere basarak dolaşıyorlar ve birşeyler topluyorlar.
Anladım ki fıstık topluyorlar.
Bütün sitenin çimleri yenilenirken bu alanı da çimlendirdiler. Ben ne kadar burada çim olmaz, güneş yok dediysem de dinletemedim.
Tek tük çıkan çimler de fıstık çamlarından dökülen iğne yaprakların altında iyice öldüler.

Kenar sitelerden gelen kadınların da bunlara basa basa toplamaları iyice canımı sıkmaya başlamıştı.
Yönetimle irtibata geçtim, bu önlendi ama bu sefer de site ahalisi başladı.
Yakın bir komşuma gittiğimde, baktım yaz günü elektrikli radyatörü yakmış. Bu ne dedim, kozalakları açıyorum dedi.
Daha sonra da bizi beş çayına çağırdı, önce çay ikram etti, sonra elimize çekiç, taş tutturarak fıstıkları kırdırdı. Sohbet güzel olmasa tüyecektim ama, fıkralar çok güzeldi.
Hem güldük, hem fıstıkları kırdık. Kocaman bir kavanoz fıstığı oldu. (Bize 50 gr bile vermedi)

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-01-2009, 10:08   #22
Ağaç Dostu
 
seaa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-08-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 688
Evet kalorifer peteklerinde kolaylıkla açılıyorlar.Ben bir kozalağı bugün açtım 100 yakın fıstık çıktı içinden

seaa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2009, 01:17   #23
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-11-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 5
Merhaba arkadaşlar elimde mazı ve fıstık çamı tohumları var bunları ekene kadar hangi koşullarda saklamalıyım ve ne zaman topraga ekmeliyim ? Ekim öncesi, ekerken veya ekim sonrası dikkat etmem gereken püf noktaları varmı ? Bilgisi olanlar yardımcı olursa sevinirim.

Bilge Kerem beğendi.
erkiran Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-11-2009, 01:25   #24
Yeni Üye
 
yeniceri09's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-10-2009
Şehir: aydın
Mesajlar: 29
yeşil kozalak olduğu zaman ateşe atıp daha sonra suya batırırdık ve kozalak açılmış olurdu
yeşil kozalaktan çıkan fıstığıda kırmak kolay olur.

Bilge Kerem beğendi.
yeniceri09 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-01-2010, 00:07   #25
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 12-01-2010
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 5
aynen kalorifer petekleri işe yarıyor..

Bilge Kerem beğendi.
__murat__ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2010, 10:34   #26
Ağaç Dostu
 
venus_trap's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2010
Şehir: istanbul
Mesajlar: 149
ortasındaki süngerimsi bögesini bir matkap yardımıyla delin kanatları gevşiyecektir ve kolayca parçalanacaktır

Bilge Kerem beğendi.
venus_trap Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-05-2011, 00:38   #27
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-04-2008
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 1
kozalakları toplayıp sobanın kenarında veya buyuk fırınlarda acılmalarını saglayın sonra içindeki fıstıkları toplayıp bir kovanın içine dökün suyun üzerine çıkanları elinizle alıp çöpe atabilirsiniz içleri boştur bir güzel yıkayın ağarıncaya kadar alabileceği kadar tepsiye koyun içine yağda döküp birazda tuz ister fırın istersen ocağın üstünde tavlayın ama üzerine kapak koymayı unutmayın patlıyor ve ortalığa saçılıyor sonra açılıyor herkese afiyet olsun

lord82 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-05-2011, 18:52   #28
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-05-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2
Ben genelde çıkartmaktan çok yemesini seviyorum

Uğur Denizci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2011, 18:32   #29
Ağaç Dostu
 
the_mc's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-12-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 494
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi lord82 Mesajı Göster
kozalakları toplayıp sobanın kenarında veya buyuk fırınlarda acılmalarını saglayın sonra içindeki fıstıkları toplayıp bir kovanın içine dökün suyun üzerine çıkanları elinizle alıp çöpe atabilirsiniz içleri boştur bir güzel yıkayın ağarıncaya kadar alabileceği kadar tepsiye koyun içine yağda döküp birazda tuz ister fırın istersen ocağın üstünde tavlayın ama üzerine kapak koymayı unutmayın patlıyor ve ortalığa saçılıyor sonra açılıyor herkese afiyet olsun
bu yöntemi beğendim dogrusu antep fıstıgı yapar gibi.

gulcingiller beğendi.
the_mc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-01-2012, 16:49   #30
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: İstanbul+Çanakkale
Mesajlar: 4,118
Bugün bir yaşıma daha girdim..
Adaçayı bakmak için çarşıda büyük bir baharatçıya girdim..
Gezinirken çam fıstığının ucuzluğu dikkatimi çekti..Etikette kilo fiyatı 70 tl yazıyordu..
Yalnız renkleri biraz koyuydu..
Aldım bir tane yiyip tadına bakayım dedim, bozuk bayat olmasın diye..
Derken dükkan sahibi geldi yanıma..
''Abi onlar çam fıstığı değil, yerfıstığını tornada çekip çam fıstığına benzetiyorlar..hakikisi bak burda onun kilosu 110 lira '' dedi..
Tatmasam, biraz sorgulayıcı olmasam, ''tart bana 100 gram '' desem, kazıklanmak işten değil..

Akılalmaz birşey ama..bu ülkede olmaz olmaz diye birşey yok maalesef..
Para için yapılmayacak birşey yok..

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 17:24.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2014