PDA

View Full Version : Ceviz yetiştiriciliğine yeni başlayacak olanların soruları




Sayfalar : 1 [2] 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12

regensulama1989
21-02-2013, 18:02
arkadaşlar 80 dönüm arazim var 60 dönümüne ceviz ekmek istiyorum hangi cins ceviz ekmeliyim bodur ağaç olmasınıda istiyorum yardımcı olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim




formullaone
21-02-2013, 21:00
arkadaşlar 80 dönüm arazim var 60 dönümüne ceviz ekmek istiyorum hangi cins ceviz ekmeliyim bodur ağaç olmasınıda istiyorum yardımcı olan arkadaşlara şimdiden teşekkür ederim

Sayın regensulama1989,öncelikle sitemize hoşgeldiniz.Ceviz yetiştiriciliği yapmak istediğiniz arazi oldukça geniş bir alan ve buradan yola çıkarak ticari bir üretim yapmak istediğiniz çok açık.İş böyle olunca,en ufak bir amatörlüğe yer vermemek sizin yararınıza olucaktır.''Bodur ağaç olmasınıda istiyorum.'' demişsiniz fakat bodur ceviz anacı yoktur;yetiştiriciler budama yöntemleriyle ağaçları bir nevi bodurlaştırırlar.Konumuza dönücek olursak,açıkçası,önünüzde zor ve sabır gerektiren bir süreç olduğunu bilmenizi isterim.Çeşit konusu,arazinin bulunduğu ekoloji,toprak yapısı ve diğer bir çok etkene göre değişir.Bence bu yatırım için işinde başarılı bir danışmana ve ceviz konusunda bol bol okuyup bilgi edinmenize,ayrıca bahçeyle ilgilenmek için her zamankinden çok daha fazla boş zamana ihtiyacınız olucak. ;) şimdiden kolaylıklar diliyorum.

cahitates
21-02-2013, 23:37
Sayın Arif Göçmen,
Bahsettiğiniz Yarasa Gübresi ise bana ne tür bir deneme yapacağınızı yazarsanız ben de size deneme yapabileceğiniz kadar gübre gönderebilirim.Fidan yetiştirmekte mi kullanacaksınız yoksa toprağa dikilmiş ve belli bir yaşa gelmiş ağaçlarınızda mı? Bunları yazabilirseniz daha sağlıklı bir deneme yapmış olursunuz..

bozy
22-02-2013, 00:43
Sayın regensulama1989, 60 dönüm oldukca büyük bir alan ve yatırım, hele bir de bodur ceviz dikmek istiyorsanız size buradan verilen tek cümlelik cevaplar yetmeyecektir. Bence de cok okumalı ve araştırmalısınız öncelikle ilk mesajdan itibaren bu forumdan başlayabilirsiniz...

arif göçmen
22-02-2013, 08:47
Arif bey,
Size ceviz ağacı budaması ile ilgili sorum olacak; Boyları aşı yerinden bir iki karış olan tüplü fidanları 2012 mayıs ortasında bir kısmınıda bir ay geçikmeli olarak 8x7 m aralıklarla diktim. Çeşitli kaynak ve duyumlardan edindiğim teorik bilgiler göre dikim ve bakım işlemlerini uygun şekilde yaptım. Dallanarak aşı yerlerınden 80-160 cm kadar uzadı ve aralık ortasında üzerlerinde hala yaprak vardı, bir gece kırağı düştü ve bütün yaprakların karararak yere düştüğünü gördüm acaba zarar görmüşmüdür bilemiyorum. (yer marmara bölgesi rakım 100 m dir)
Sanırım bu yıl boyları çok daha uzayacaktır. Ben gerek boyları gerekse yan dallarının aynı olmasını sağlamak için liderdal terbiye sistemi uygulamayı düşünüyorum, tepe vurmasını 180 cm yukardan,1. katı yerden 80 cm yükseklikte 4-5 yandal bırakmayı, ağaç gelişimine göre 2. ve 3. katları aralarında birer m yükseklik bırakarak budamayı planlıyorum.
Sizin bu konuda görüşlerinizi burada paylaşmanızı bekliyorum ve teşekkür ederim.Degerli dostum bana sormuş olduğunuz soruları başka bir arkadaşcevaplamış ama bana sorduğunuz için bildiğim kadar sıze anlatmaya çalışayım.Sizin ağaçlar bahsetigiz boya gelinceye kadar yan dallar oluştu ise önce onları terbiye etmeye çalışalım.Yerden 80-90 cm yüksekliğe kadar alt dal var ise onları alalım.Daha sonra yani 80-90 cm yukarıda oluşan yan dallar var ise bu dallardan dört farklı yöne aralarında en az 30-40 cm olacak şekilde dalları bırakıyoruz.Yani aynı yöne üst üste iki dal olmayacakrabbim o ağaçlara 4 gözün toplam açıları 360 derece yaratmış.Bu şekilde dört ana dal açı toplamı dikkat edin 360 derece dir.Birinci kademe oluşmuş oldu ikinci kademede 4 ara yöne dallarımızı yönlendiriyoruz.Bu arada lider dal devam edecek 3 kademeyide aynı budama yöntemi ile tamamlayacağız daha sonra ise yan ana dallar hızlı sürgün yaparlar bu sürgünlerin ise 3/2 yanı yan yan dal uzunluğu 120 cm ise 80 cm si ağaçta kalacak şeklide budayın ager ki yan dal gerekiyorsa yan dal çıkartılacak gövde de ki sürgün yapmayan gözün hemen altına gövdeye paralel şekilde bıçakla kabuk çizilirse buradanda sürgün yapabilirsiniz.Sizin orada rakım 100 metrede ağaçlarınızın etkilendiğini sanmıyorum.Eger ağaçlar uyandığında ağaçlarınızda zarar olursa tekrar görüşebiliriz.Ağaçlaınızdan kestiğiniz her dalın yerini mutlaka sutut veya aşı macunu ile kapatınız.

drfatih35
22-02-2013, 09:46
Degerli dostum dikmiş olduğun fidanların tepesini ağaçlarda su yürüme başlayınca 30-40 cm kes kestiğin yani toprakta kalaz kesilen yere ahşap koruyucu sutut boya veya aşı macunu ile kapat.Fidanınızda bulunan gözden birtane lider dal çıkaracaksın .Daha sonra yal dalları oluşturmaya başlayacak ağaca yardımcı olarak yan dalları oluşturacaksın kademeli olarak 4 ana yöne dal 1.kademe ,2 ci kademe ara yönlere gelecek şekilde aynı yöne üst.üste 2 dal yaptırmayacaksın.Ama siz yan dalları ancak önümüzdeki yılda yapabilirsin

cevap için teşekkürler

ykaya194
22-02-2013, 09:55
Teşekkür ederim Arif Bey,
Forumdaki uzman arkadaşların paylaşımlarından aldığım notların arasına, sizin bu değerli bilgileride ekleyeceğim.
sağlıcaklı kalın.

arif göçmen
22-02-2013, 10:13
Değerli dostum ben bu yılda 300 dönum ceviz bahçesi tesis ettim kaman da bir iş adamı aldı anahtar teslimi yaptım.Şu an kendime 50 dönum daha bahçe yapıyorum.Hem kendi bahçemde 10-15 ağaçta hemde aşılı ceviz fidanı yetiştirdiğim tüplü fidanda denerim.30-40 günde aradaki farkı gözlemlemiş olur sonuç başarılı olursa buradan ve www.cevizfidani.net-www.cevizagaci.net te paylaşırız.deneme amaçlı gönderirseniz buradaki dostlarımızda sonuçlarını görür diye düşünüyorum.

arif göçmen
22-02-2013, 10:20
Selamlar,

Tepe vurumu için 120-150 cm aralığının uygun olduğu kanaati mevcut. 120 cm tepe vurumu için en alt limiti, ağacına göre 150 cm kadar çıkabilmek tamamen sizin tercihinizdedir. Ağaçtaki o andaki dal ve göz durumuna göre 130 cm den de 140 cm dende tepe vurumu yaparsınız.

Degerli dostum ceviz ağaçlarını çok fazla yukarıdan taçlandırırsanız özellikle rüzgar alan arazilerde ,toprak yapısı derin kök yapmaya imkan vermeyen arazilerde ağaçlarınız zamanla yatabilir.Ben kaman da erhan talunun bahçesinde yaşadım.Bu gözlemimi buradan paylaşmakta fayda var diye düşünüyorum.

ladikli
22-02-2013, 11:34
Ağaçlaınızdan kestiğiniz her dalın yerini mutlaka sutut veya aşı macunu ile kapatınız.

Arif Bey, kestiğimiz küçük büyük bütün dalların yerine sürmemiz mi gerekiyor?Tepe vurmada, ilk yıllardaki budamalarda ya da ileriki yıllarda kesilen kalın dallara sürsek yeterli olmaz mı?

arif göçmen
22-02-2013, 12:37
Sayın regensulama1989, 60 dönüm oldukca büyük bir alan ve yatırım, hele bir de bodur ceviz dikmek istiyorsanız size buradan verilen tek cümlelik cevaplar yetmeyecektir. Bence de cok okumalı ve araştırmalısınız öncelikle ilk mesajdan itibaren bu forumdan başlayabilirsiniz...Değerli dostum arazin hayırlı uğurlu olsun.Ceviz bahçesi yapmak emek zaman sevgi sabır gerektiren ve 10 yıldan önce getirisi olmayan zahmetli aynı zamanda meşakkatli bir iştir.Bazı benim gibi deyim kimseye değil bu sözüm ceviz dikeceklere öyle kolay anlatılıyoki insanın hemen ceviz dikesi geliyor.Hemende dikiliyor dikecek arkadaşa oyle anlatılıyorki 5 yılda 40 kg-8-10 yaşında 100 kğ meyve veriyor,bu bilgiye gore 100 ağaçlık bahçeden şu kadar ürün çarpı 1kg si 10 tl çarpı şu kadar para vatandaş bir dalıyo ceviz işine bakıyorki 5 yaşında bir ağaç 2-3kg 8-10 yaşında 20-25 kğ meyve alıyor az paramı elbette değil ama insanların hayali yıkılıyor.Birde almış olduğu ceviz fidanlar ismine doğru çıkmazsa yer seçiimi yanlışsa,yanlış ceviz çeşidi seçilirse pardon demesi 5 yılını alır,pardonu düzeltmek içinde 5 yılı geçerse 10 yıl sonra başladığı yere gelirse allah bunları hiç bir çiftçiye yaşatmasın.Ama bu yazdıklarımı yaşayan çok tanıdığım insanlar var.Bundada en suçlu insan benim gibi fidancılarındır.Arkadaşlar bu yazdıklarımı yeni bahçe kuracak arkadaşlara doru anlatılmalı ki yatırım hesaplarını planlarını buna göre yapmalılar.

ladikli
22-02-2013, 12:43
Sizlerde deneyip sonuçlarını görmelisiniz. Bu konuda detaylı bilgi ve analiz raporlarımızı incelemek isteyen arkadaşlara ilgili dökümanları gönderebilirim.
Not: Her türlü fidan dikimi yapacak olan arkadaşlar, fidan çukuruna 100-200 Gr Yarasa Gübresi koyup sonuçları 15-20 gün içinde görebilirler..

Herkese İyi günler, iyi çalışmalar

cahitates@gmail.com

Sn.cahitates, siteniz var mı daha ayrıntılı bilgi alabiliriz.

arif göçmen
22-02-2013, 13:00
Arif Bey, kestiğimiz küçük büyük bütün dalların yerine sürmemiz mi gerekiyor?Tepe vurmada, ilk yıllardaki budamalarda ya da ileriki yıllarda kesilen kalın dallara sürsek yeterli olmaz mı?

Evet ladikli ey kestiğiniz yeri kabatmalısınız.

tolga68
22-02-2013, 14:45
merhaba..acaba devletten arazi kiralayıp ceviz işine giren var mı acaba bu aralar.. daha doğrusu arazi kiralanabiliyor mu?

cahitates
22-02-2013, 23:29
Sayın ladikli;
Evet sitemiz var ancak orada yayınladığımız bilgiler kopyalanıp kötü amaçlar için kullanıldığından güncelleme yapmıyoruz. İstediğiniz her türlü bilgi ve Resmi belgeleri isterseniz mailinize gönderebilirim..

cahitates@gmail.com

FERTLSA ORGANIK YARASA GBRES (http://www.gruplms.com)

agozce
23-02-2013, 04:47
Degerli dostum bakın Yalova ekolojisine bakarsanız İstanbul ekolojisiyle örtüşür ama sizin tavsiyenizi örnek olarak malatya,kayseri ,sivas,erzincan,nevşehir ve nigde den okuyan bir üretici tavsiyenize uyarsa sonu benim ilk cevizciliğe başladığım gibi olur.......i.

Bizim bahçenin rakımı da 1400, karasal iklim. -15 leri rahat görür.

ykaya194
23-02-2013, 10:03
Degerli dostum bakın Yalova ekolojisine bakarsanız İstanbul ekolojisiyle örtüşür ama sizin tavsiyenizi örnek olarak malatya,kayseri ,sivas,erzincan,nevşehir ve nigde den okuyan bir üretici tavsiyenize uyarsa sonu benim ilk cevizciliğe başladığım gibi olur..

Üç beş yıl öncesindeki bir üniversitenin ceviz fizyolojisi ile ilgili yaptığı araştırma sonucunu dikkatlice okumuştum. ( bu araştırmada Arif Göçmen bey'in katkılarıda olabilir) Orada, chandler ile kaman1 cevizlerinin gerek dişi gerekse erkek çiçeklerin aktif olma zamanı aynı döneme denk geldiği gözlenmiş ( nisan ortası-mayıs başı ) buradan şu anlamı çıkarıyorum; Aynı bahçeye her iki ırktan eşit sayıda dikilirse ki her iklim şartlarında tozlanma sorunu yaşanmaz daha çok verim alınırmı?? acaba, ayrıca bu iki ırk geç çiçek açtığı için ilkbahar geç donlarındanda etkilenmez dolayısıylada verim kaybı yaşanmaz.
Bu konuyu ceviz dostlarının yorumlarına açıyorum.

ömür-uşak
23-02-2013, 19:07
Üç beş yıl öncesindeki bir üniversitenin ceviz fizyolojisi ile ilgili yaptığı araştırma sonucunu dikkatlice okumuştum. ( bu araştırmada Arif Göçmen bey'in katkılarıda olabilir) Orada, chandler ile kaman1 cevizlerinin gerek dişi gerekse erkek çiçeklerin aktif olma zamanı aynı döneme denk geldiği gözlenmiş ( nisan ortası-mayıs başı ) buradan şu anlamı çıkarıyorum; Aynı bahçeye her iki ırktan eşit sayıda dikilirse ki her iklim şartlarında tozlanma sorunu yaşanmaz daha çok verim alınırmı?? acaba, ayrıca bu iki ırk geç çiçek açtığı için ilkbahar geç donlarındanda etkilenmez dolayısıylada verim kaybı yaşanmaz.
Bu konuyu ceviz dostlarının yorumlarına açıyorum.
Aynı sizin gibi düşünüyorum.Erkek ve dişi çiçeklerin aktif olma dönemi örtüşüyor.Zannedersem Sütyemez hocanın bir araştırmasıydı.Bu sene 12 yaşındaki cevizlerime chandler ile deyiştireceğim.Eğer temin edebilirsem kaman1 kalemide kullanacağım.

arif göçmen
23-02-2013, 22:58
Degerli dostum buradaki ceviz aşıkları sizlere yardımcı olmak amacıyla yıllardan beri fikirlerini yazıyorlar tercübeleri ni paylaşıyorlar hiç bir maddi beklentileri yok ama
anladım ki bu bilgi paylaşımının hiç bir faydası olmuyor.Aylarca 7x3.5-8x4 gibi dikimin faydalı olmayacağını ileri yaşlarda tamiri zor olan hataları yapmayın diye siz gene bildiğinizi duyduğunuzu yapıyorsunuz.Fidancı fidan satmak amacı hesabında.Ama dayanamayıp dinlerseniz kireç içiz bir önerim olacak çukurları en az 1.m-1.50 cm kazıp çukurun en altına 1kğ toz kükürt atarsanız derin çukurun içerisine üst toprağı doldurursanız.sorununuz bir miktar çözülebilir.Dostum kamana gelin ceviz ağaçlarının arası mesafeleri görü sizin çeşitleriniz yarı yayvan gelişirki daha önce sorunlar başlar.

arif göçmen
23-02-2013, 23:04
Aynı sizin gibi düşünüyorum.Erkek ve dişi çiçeklerin aktif olma dönemi örtüşüyor.Zannedersem Sütyemez hocanın bir araştırmasıydı.Bu sene 12 yaşındaki cevizlerime chandler ile deyiştireceğim.Eğer temin edebilirsem kaman1 kalemide kullanacağım.

Değerli dostum ana çeşit chandler ise BU ÇEŞİDİN % 10 kadar kaman 1 yapmalısın çok fazla yardımcı dikerseniz çiçek dökümü olabilir.Dostum bir miktar kalem gönderebilirim.Miktar fazla olmazsa sevinirim.

ncp1963
24-02-2013, 08:11
Degerli dostum buradaki ceviz aşıkları sizlere yardımcı olmak amacıyla yıllardan beri fikirlerini yazıyorlar tercübeleri ni paylaşıyorlar hiç bir maddi beklentileri yok ama
anladım ki bu bilgi paylaşımının hiç bir faydası olmuyor.Aylarca 7x3.5-8x4 gibi dikimin faydalı olmayacağını ileri yaşlarda tamiri zor olan hataları yapmayın diye siz gene bildiğinizi duyduğunuzu yapıyorsunuz.Fidancı fidan satmak amacı hesabında.Ama dayanamayıp dinlerseniz kireç içiz bir önerim olacak çukurları en az 1.m-1.50 cm kazıp çukurun en altına 1kğ toz kükürt atarsanız derin çukurun içerisine üst toprağı doldurursanız.sorununuz bir miktar çözülebilir.Dostum kamana gelin ceviz ağaçlarının arası mesafeleri görü sizin çeşitleriniz yarı yayvan gelişirki daha önce sorunlar başlar.


Arif bey sevgili hemşerim..

fidan satıcısı olduğu halde bunu yazabilen bir insan daha ne diyebilirim sağol var ol hemşerim...

arif göçmen
24-02-2013, 16:06
merhaba..acaba devletten arazi kiralayıp ceviz işine giren var mı acaba bu aralar.. daha doğrusu arazi kiralanabiliyor mu?

Arazi kıralamak için ilinizin milli emlak müdürlüğüne baş vurun.Arazi kiralama il ve ilçelerde işine mili emlak müdürlüğü yardımcı olacaklarını tahmin ediyorum.

aviator34
26-02-2013, 10:52
Degerli dostum buradaki ceviz aşıkları sizlere yardımcı olmak amacıyla yıllardan beri fikirlerini yazıyorlar tercübeleri ni paylaşıyorlar hiç bir maddi beklentileri yok ama
anladım ki bu bilgi paylaşımının hiç bir faydası olmuyor.Aylarca 7x3.5-8x4 gibi dikimin faydalı olmayacağını ileri yaşlarda tamiri zor olan hataları yapmayın diye siz gene bildiğinizi duyduğunuzu yapıyorsunuz.Fidancı fidan satmak amacı hesabında.Ama dayanamayıp dinlerseniz kireç içiz bir önerim olacak çukurları en az 1.m-1.50 cm kazıp çukurun en altına 1kğ toz kükürt atarsanız derin çukurun içerisine üst toprağı doldurursanız.sorununuz bir miktar çözülebilir.Dostum kamana gelin ceviz ağaçlarının arası mesafeleri görü sizin çeşitleriniz yarı yayvan gelişirki daha önce sorunlar başlar.

Arif bey Arazimin bir bölümünü bende 8x4 olarak dikmiştim.(aç gözlülük,fidancının dikilir abi bütün dünya artık böyle yapıyor demesi,getirinin artması gibi etkenlerden dolayı)Ancak bu yaz gezdiğim bahçelerdeki ceviz gelişimlerini ve aralık x mesafeleri gördükten sonra bu kış 8x8 'e çevirdim,tabiyki aradakileri sökerek, bu bana fazladan zaman,iş gücü,masrafa yol açtı.
Demek istediğim aklın yolu bir.
Bu sitenin faydası kesinlikle var almak isteyene...

arif göçmen
26-02-2013, 15:50
Degerli dostum şimdi yapmakla ceviz agacınız ve siz kazandınız ileride doğacak yanlışları şimdiden giderdiniz emeğinize sağlık allah emeğinizi zayi etmesin.Ceviz kadar uzun ömürlü ve saglıklı kalın.

drfatih35
03-03-2013, 12:57
budama konusunda cevap yazan herkese tesekkurler
gecenlerde arkadaslarla konusurken yenı bır tartısma konusu acıldı
tozlayıcı dıkımı konusunda.20-1 seklınde tarlaya esıt mı dagıtacagız yoksa hakım ruzgar yonune dık gelecek sekılde tek sıra ve ya bır kac sıra seklınde mı dıkılecek?
asagıdakı bılgılerı de Balıkesır ıl tarım mud.den edındım(ılgılerı ıcın tesekkur ederım)
son ulusal cevız kongresınde 20-1 seklınde tozlayıcı olması gerektıgı fazla tozlayıcı meyve dokumune yol acıyormus.chandlerın esas tozlayıcısı franquette olmasına ragmen ılk 7 yılda yeterlı olmuyormus ve bu ılk 7 yıl ıcın fernette dıkılmesı gerektıgını soyledıler

arif göçmen
05-03-2013, 22:20
budama konusunda cevap yazan herkese tesekkurler
gecenlerde arkadaslarla konusurken yenı bır tartısma konusu acıldı
tozlayıcı dıkımı konusunda.20-1 seklınde tarlaya esıt mı dagıtacagız yoksa hakım ruzgar yonune dık gelecek sekılde tek sıra ve ya bır kac sıra seklınde mı dıkılecek?
asagıdakı bılgılerı de Balıkesır ıl tarım mud.den edındım(ılgılerı ıcın tesekkur ederım)
son ulusal cevız kongresınde 20-1 seklınde tozlayıcı olması gerektıgı fazla tozlayıcı meyve dokumune yol acıyormus.chandlerın esas tozlayıcısı franquette olmasına ragmen ılk 7 yılda yeterlı olmuyormus ve bu ılk 7 yıl ıcın fernette dıkılmesı gerektıgını soyledıler
Degerli dostum bende ulusal ceviz toplantısında idim ben mi yanlış anladım tozlayıcı miktarlarında 10/1 olarak anladım.Birde ceviz duayenlerinin bulundugu

adındanda anlaşılacağı gibi ulusal ceviz kongresinde franguette 7 yıl tozlama yapamıyacaksa fernette tozlar deniyorsa burada bir çelişki doğmuyormu.Nasılmı burayı iyi anlayalım fernor chandler den 15-20 gün sonra uyanıyorsa fernette ya fernoru tozlamaz ******** çhandleri tozlamaz anlıyorum.Yanlış mı anlıyorum ,degerli yorumculara bu konuyu tartışmaya davet ediyorum.Hani chantler 7-8 yaşında 30-40 kğ meyve verir deniyordu.Ama hala tozlayıcı sorunu bile net degil.Biz bu gidişle daha çok ceviz ithal ederiz.

arif göçmen
05-03-2013, 22:37
Degerli dostum bende ulusal ceviz toplantısında idim ben mi yanlış anladım tozlayıcı miktarlarında 10/1 olarak anladım.Birde ceviz duayenlerinin bulundugu

adındanda anlaşılacağı gibi ulusal ceviz kongresinde franguette 7 yıl tozlama yapamıyacaksa fernette tozlar deniyorsa burada bir çelişki doğmuyormu.Nasılmı burayı iyi anlayalım fernor chandler den 15-20 gün sonra uyanıyorsa fernette ya fernoru tozlamaz ******** çhandleri tozlamaz anlıyorum.Yanlış mı anlıyorum ,degerli yorumculara bu konuyu tartışmaya davet ediyorum.Hani chantler 7-8 yaşında 30-40 kğ meyve verir deniyordu.Ama hala tozlayıcı sorunu bile net degil.Biz bu gidişle daha çok ceviz ithal ederiz.

Degerli dostum benin izlenime göre hakim rüzgar yönlerine çapraz sıra yanı kuzey sıra başına tozlayıcıyı diktiniz guney ye dogru sıra sonuna dikmeyip bir yan sıra başına yani bir sıra atlayıp tekrar tozlayıcı dikin tozlama rüzgarla oluyor bir püskülde yüzbinlerce polen var.yoksa sizen yakında birde proje isteyecekler tozlayıcıların yerleştirilmesi gibi 10/1 yapın hiç bir sorun olmaz sadece adına dogru fidan dikin.

agozce
05-03-2013, 22:51
Sn. Safranlının isteği üzerine Yalova-1 ve Kaplan-86 fotoları. Diğer küçük olan bilecik

375301

375302

375303

375304

ncp1963
06-03-2013, 07:46
Degerli dostum bende ulusal ceviz toplantısında idim ben mi yanlış anladım tozlayıcı miktarlarında 10/1 olarak anladım.Birde ceviz duayenlerinin bulundugu

adındanda anlaşılacağı gibi ulusal ceviz kongresinde franguette 7 yıl tozlama yapamıyacaksa fernette tozlar deniyorsa burada bir çelişki doğmuyormu.Nasılmı burayı iyi anlayalım fernor chandler den 15-20 gün sonra uyanıyorsa fernette ya fernoru tozlamaz ******** çhandleri tozlamaz anlıyorum.Yanlış mı anlıyorum ,degerli yorumculara bu konuyu tartışmaya davet ediyorum.Hani chantler 7-8 yaşında 30-40 kğ meyve verir deniyordu.Ama hala tozlayıcı sorunu bile net degil.Biz bu gidişle daha çok ceviz ithal ederiz.

selamlar arif hocam ekteki çalışma bir nebzede olsa sanırım sorularımıza cevap bulmada bizlere yol gösterici olacaktır..

bu çalışmaya göre chandleri en iyi tozlayabilecek cins olarak KAMAN1 görünüyor bilmem yanılıyormuyum?

http://www.agaclar.net/forum/1050413-post238.htm

birde bu çalışma var buna görede en güzel tozlayıcı ronde de montignac görünüyor.


http://chestnut-walnut-trees.com/content/27-walnut-flowering

drfatih35
06-03-2013, 10:15
Degerli dostum bende ulusal ceviz toplantısında idim ben mi yanlış anladım tozlayıcı miktarlarında 10/1 olarak anladım.Birde ceviz duayenlerinin bulundugu

adındanda anlaşılacağı gibi ulusal ceviz kongresinde franguette 7 yıl tozlama yapamıyacaksa fernette tozlar deniyorsa burada bir çelişki doğmuyormu.Nasılmı burayı iyi anlayalım fernor chandler den 15-20 gün sonra uyanıyorsa fernette ya fernoru tozlamaz ******** çhandleri tozlamaz anlıyorum.Yanlış mı anlıyorum ,degerli yorumculara bu konuyu tartışmaya davet ediyorum.Hani chantler 7-8 yaşında 30-40 kğ meyve verir deniyordu.Ama hala tozlayıcı sorunu bile net degil.Biz bu gidişle daha çok ceviz ithal ederiz.

Arif Bey ben ifade ederken yanlış yaptım herhalde ilk 7 yıl için frenqette yeterli olmuyormuş bende tozlayıcı olarak frenqette dikmiştim ancak ilk 7 yıl için frenqetteleri yarı yarıya azaltıp fernette yapılması gerektiğini diğer yarısının yine frenqette olarak kalması gerektiğini tozlayıcıların sayısının ise mutlaka 20-1 den çok olmaması gerektiğini ifade ettiler.

qrom
12-03-2013, 16:37
Selamlar,
forumunuza yeni katıldım.Bu da ilk yazım.
Bu işin acemisiyim.Bir arkadaşımla birlikte minumum 100 dönüm bir ceviz bahçesi oluşturmak istiyoruz.
1-Internet üzerinde bir sürü fizibilite gördük.Bunlardan bazıları fidancıların.Farklı ve bazıları da öyle miktarlar veriyor ki bu işi yapmamak için deli olmak lazım.Doğru fizibilite nedir?
2-Ceviz satışı hakkında hiç bir bilgi bulamadık.Satışı var mıdır?Kaça satılır?Elimizde kalır mı?

Yardımcı olursanız seviniriz.

arif göçmen
12-03-2013, 17:46
Degerli dostum ceviz öyle internetteki gibi bu yıl dıkitim yıl sonra 40-50kğ meyve alıp 1 kğ 12 tl bir ağaçtan 500-600 tl para kazan bu hesaplar 10 yıl sonra tarladan dönüyor.Degerli dostum önce ceviz dikecegin yeri, ceviz çeşidini.doğru seçmelisin.Daha sonra iyi bir rehber seçmelisin dikimden sonra 7-8 yıl iyi bir bakım yapmalı 8-10 yıl sonra bir ağaçtan 25-30 kğ ürün almayı göze alıp bu işe girmelisin .Yoksa bu işe girmenizi tavsiye etmem ben de fidan üreticisiyim yoksa internetteki gibi kolay degil dostum.

arif göçmen
12-03-2013, 17:49
Degerli ceviz dostları sera içerisinde aşı yapımına başladık bir ay yogun aşı yapacagız belki yazamaya bilirim sorunuz olursa 0542 625 50 27 nolu tlf arayabilirsiniz.

catgreen
12-03-2013, 23:10
Herkese merhaba,

Bu sene Çanakkale/Gelibolu ilçesinde kurulu bir ceviz bahçesini satın almayı düşünüyorum. Bahçe sahibi ağaçların 13 yaşında olduğunu söyledi bunun doğruluğunu nasıl kontrol edebilirim?

Aşağıdaki linklerde çekilen birkaç resmi belki yardımı olur diye koydum.

https://docs.google.com/file/d/0B21xhwWnUnpNTG16ZDFXSTVwa3c/edit?usp=sharing
https://docs.google.com/file/d/0B21xhwWnUnpNNGNnOC1jM1JiS0k/edit?usp=sharing
https://docs.google.com/file/d/0B21xhwWnUnpNTDFtRC0zSlMtVzA/edit?usp=sharing

Yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler.

Çamtepe
12-03-2013, 23:16
Fidanlar aşılı tedarik edilmişse sertifikası/faturası olmalı. Onları sorarsanız içiniz rahat eder.

ykaya194
13-03-2013, 09:11
Herkese merhaba,

Bu sene Çanakkale/Gelibolu ilçesinde kurulu bir ceviz bahçesini satın almayı düşünüyorum. Bahçe sahibi ağaçların 13 yaşında olduğunu söyledi bunun doğruluğunu nasıl kontrol edebilirim?

Yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler.

-Ağaç başı verimi nedir? kaç kg/ağaç ceviz almışlardır, cinsleri nedir? (sanırım yerli cins olmalı ), iyice araştırın.
-13 yaşındaki bir ceviz ağacından en az 20-25 kg/ağaç verim alınırsa rantabl sayılır, bunun altında ise tavsiye etmem.
kolay gelsin.

catgreen
13-03-2013, 09:42
Fidanlar aşılı tedarik edilmişse sertifikası/faturası olmalı. Onları sorarsanız içiniz rahat eder.


13 sene önce dikim yapıldığı söylendiğinden pek sakladıklarını düşünmüyorum ama aklıma gelmemişti, soracağım.

catgreen
13-03-2013, 09:48
-Ağaç başı verimi nedir? kaç kg/ağaç ceviz almışlardır, cinsleri nedir? (sanırım yerli cins olmalı ), iyice araştırın.
-13 yaşındaki bir ceviz ağacından en az 20-25 kg/ağaç verim alınırsa rantabl sayılır, bunun altında ise tavsiye etmem.
kolay gelsin.

Geçen senenin rekoltesi yaklaşık 1250 kg'mış. Ancak resimlere dikkatli bakarsanız
ağaç üstünde meyve kalmış olduğunu görebilirsiniz.
Cinsin Yalova 1 ve Yalova 2 olduğunu söylediler.

Ağaç boyu ölçümü, gövde kalınlığının ölçümü **** başka bir fiziki zarar vermeden yapılan metod ile yaş bilgisini doğrulatma imkanı var mıdır?

Cumhur Tonba
13-03-2013, 09:50
Herkese merhaba,

Bu sene Çanakkale/Gelibolu ilçesinde kurulu bir ceviz bahçesini satın almayı düşünüyorum. Bahçe sahibi ağaçların 13 yaşında olduğunu söyledi bunun doğruluğunu nasıl kontrol edebilirim?

Aşağıdaki linklerde çekilen birkaç resmi belki yardımı olur diye koydum.

https://docs.google.com/file/d/0B21xhwWnUnpNTG16ZDFXSTVwa3c/edit?usp=sharing
https://docs.google.com/file/d/0B21xhwWnUnpNNGNnOC1jM1JiS0k/edit?usp=sharing
https://docs.google.com/file/d/0B21xhwWnUnpNTDFtRC0zSlMtVzA/edit?usp=sharing

Yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler.

Sayın Catgreen,
Fotoğraf da görülen ceviz ağaçları görünüş şekliyle 13 yaşında olduğunu doğruluyor.

ykaya194
13-03-2013, 10:44
[QUOTE=catgreen;1118977]Geçen senenin rekoltesi yaklaşık 1250 kg'mış. Ancak resimlere dikkatli bakarsanız
ağaç üstünde meyve kalmış olduğunu görebilirsiniz.
Cinsin Yalova 1 ve Yalova 2 olduğunu söylediler.

Servili kardeşim,
Bahçe kaç dekar?, toplam kaç ağaç var?, 1250 kg/ağaç sayısı = 20 kg, ağaç başı ise sorun yok. Yaşları 13 olabilir.
Yapacağın yatırımın fizibilete çalışması yapmak gerekir bunun için,
bahçenin:
- toplam fiyatı
- büyüklüğü Kaç dekar ve kaç ağaç var
- yeri ( yerleşim yerlerine olan uzaklığı, burada ulaşım giderlerini hesaplamak için )
- sulama suyu,havuzu varmı su nasıl temin ediliyor,elektik varmı vs.
- ceviz kg fiyatı, bugün için yalova cinsi ceviz fiyatları, 8-10 tl/kg dır.
gibi veri ve ön kabuller gerekli.

Bu veriler ışığında fizibilite çıkarılır ona göre karlı bir yatırım olup olmadığına bakılır.

catgreen
13-03-2013, 11:20
[QUOTE=catgreen;1118977]Geçen senenin rekoltesi yaklaşık 1250 kg'mış. Ancak resimlere dikkatli bakarsanız
ağaç üstünde meyve kalmış olduğunu görebilirsiniz.
Cinsin Yalova 1 ve Yalova 2 olduğunu söylediler.

Servili kardeşim,
Bahçe kaç dekar?, toplam kaç ağaç var?, 1250 kg/ağaç sayısı = 20 kg, ağaç başı ise sorun yok. Yaşları 13 olabilir.
Yapacağın yatırımın fizibilete çalışması yapmak gerekir bunun için,
bahçenin:
- toplam fiyatı
- büyüklüğü Kaç dekar ve kaç ağaç var
- yeri ( yerleşim yerlerine olan uzaklığı, burada ulaşım giderlerini hesaplamak için )
- sulama suyu,havuzu varmı su nasıl temin ediliyor,elektik varmı vs.
- ceviz kg fiyatı, bugün için yalova cinsi ceviz fiyatları, 8-10 tl/kg dır.
gibi veri ve ön kabuller gerekli.

Bu veriler ışığında fizibilite çıkarılır ona göre karlı bir yatırım olup olmadığına bakılır.


Bahce 20 donum. Toplam 175 agac var. Fiyat 12500/ donum

Suyu var . Elektrik yok ama ihtiyaç yok. Güneş enerjisi ile.çözeceğiz

ykaya194
13-03-2013, 13:16
Arkadaşlar, yeni ceviz bahçesi kuracaklara en güzel örnek,arkadaşımız catgreen in verdiği bilgier. Öyle yazılıp çizildiği gibi ağaç başı 40-50 kg verim al bunu 10 tl den sat 400-500 tl eder köşeyi dön, yok öyle bir şey.

250.000 tl yatırım yapacaksın, 20 dekara 175 ağaç dik,13 yıl sonra bile 1250 kg verim al, bunu 8-10 tl den satarsan 10.000 tl eder yarısını masraf düş,yıllık kazancın 5-6000 tl olur.

Yorumun devamını sizlere bırakıyorum.

yolgezer2001
13-03-2013, 14:50
[QUOTE=catgreen;1119026]

Arkadaşlar, yeni ceviz bahçesi kuracaklara en güzel örnek,arkadaşımız catgreen in verdiği bilgier. Öyle yazılıp çizildiği gibi ağaç başı 40-50 kg verim al bunu 10 tl den sat 400-500 tl eder köşeyi dön, yok öyle bir şey.

250.000 tl yatırım yapacaksın, 20 dekara 175 ağaç dik,13 yıl sonra bile 1250 kg verim al, bunu 8-10 tl den satarsan 10.000 tl eder yarısını masraf düş,yıllık kazancın 5-6000 tl olur.

Yorumun devamını sizlere bırakıyorum.

yapragını hesaba katmamışsın sıfır virgül bilmem kaç sent den :))
doğa ve ağaç sevgisi olmayanlar bu işe girmemeli bence

ykaya194
13-03-2013, 15:50
yapragını hesaba katmamışsın sıfır virgül bilmem kaç sent den :))
doğa ve ağaç sevgisi olmayanlar bu işe girmemeli bence[/QUOTE]

Bu işi yalnız ağaç ve doğa sevgisi için yapacaklara tavsiyem;
20 dönümlük tarım yapılabilen araziyi yazık etmesin, bunun yerine ağaçsız ekilmeyen boş bir arazi satın alıp hatıra ormanı oluştursun hiç olmazsa ismi baki kalır.

permakültür
13-03-2013, 16:22
[QUOTE=ykaya194;1119006][I]


Bahce 20 donum. Toplam 175 agac var. Fiyat 12500/ donum

Suyu var . Elektrik yok ama ihtiyaç yok. Güneş enerjisi ile.çözeceğiz


Merhaba yukarda ağaç başı 20 kg hesap çıkarmışsınız. Ama geçen yıl 1250 kg/175 ağaç hesapladığımızda ağaç başı 7 kg yapıyor. 13 yaşındaki bir ağaç için olması gerekenden çok daha az gibi geldi bana.

ykaya194
13-03-2013, 16:49
[QUOTE=catgreen;1119026]


Merhaba yukarda ağaç başı 20 kg hesap çıkarmışsınız. Ama geçen yıl 1250 kg/175 ağaç hesapladığımızda ağaç başı 7 kg yapıyor. 13 yaşındaki bir ağaç için olması gerekenden çok daha az gibi geldi bana.

Arkadaşımız catgreen'in satınalmayı düşündüğü bahçenin verimi 7 kg/ağaç,
benim tezim ise ağaç başı verim en az 20 kg/ağaç olmalıki ancak ticari bir amacı olsun.

catgreen
13-03-2013, 16:59
[QUOTE=permakültür;1119190]

Arkadaşımız catgreen'in satınalmayı düşündüğü bahçenin verimi 7 kg/ağaç,
benim tezim ise ağaç başı verim en az 20 kg/ağaç olmalıki ancak ticari bir amacı olsun.

benim sorumda tam bu işte. ağaçlar 13 değilde 6-7 yaşındaysa bu verim ticari olarak kabul edilebilir sanırım. Ama ağaçlar 13 yaşındaysa o halde "pahalı" bir alışveriş olmuyor mu?

ykaya194
13-03-2013, 17:08
Burada alıntılarda bir karışıklık var herhalde.
Benim mesajım başka birisinin orijinal mesajmış gibi gözüküyor.

ncp1963
13-03-2013, 18:12
[QUOTE=ykaya194;1119200]

benim sorumda tam bu işte. ağaçlar 13 değilde 6-7 yaşındaysa bu verim ticari olarak kabul edilebilir sanırım. Ama ağaçlar 13 yaşındaysa o halde "pahalı" bir alışveriş olmuyor mu?


sayın catgreen

sayın çamtepe de uyardı faturalarını istemeniz konusunda. ben bir adım daha atayım. bu bahçe 20 dekar olduğuna göre kuran kişi mutlaka destekleme almıştır. ilçe tarıma gidin en güzelini oradan öğrenirsiniz...

bir de eğer gerçekten ağaçlarınız bahsi geçen yaşta ve verimi bu kadar düşükse

bunun değişik sebepleri olabilir..

1: cins olarak yöreye uygun değildir ilkbahar geç donlarına yakalanıp verim düşümü oluyordur

2: toprak kuvetsizdir ve gerekli besin takviyesi yapılmıyordur

3: sulama ihmal ediliyordur

4: çapalama ot alma vs işler düzenli yapılmıyordur.

bunlardan biri veya bir kaçı birden oluşunca 7 kg verim bile fazla bence

kısaca eğer siz bu işte ciddi iseniz mutlaka ilçe tarıma uğrayın (bahçeyi alırsanız zaten mecburen uğrayacaksınız) bahçenin geçmişini öğrenirsiniz

catgreen
13-03-2013, 20:12
[QUOTE=catgreen;1119204]


sayın catgreen

sayın çamtepe de uyardı faturalarını istemeniz konusunda. ben bir adım daha atayım. bu bahçe 20 dekar olduğuna göre kuran kişi mutlaka destekleme almıştır. ilçe tarıma gidin en güzelini oradan öğrenirsiniz...

bir de eğer gerçekten ağaçlarınız bahsi geçen yaşta ve verimi bu kadar düşükse

bunun değişik sebepleri olabilir..

1: cins olarak yöreye uygun değildir ilkbahar geç donlarına yakalanıp verim düşümü oluyordur

2: toprak kuvetsizdir ve gerekli besin takviyesi yapılmıyordur

3: sulama ihmal ediliyordur

4: çapalama ot alma vs işler düzenli yapılmıyordur.

bunlardan biri veya bir kaçı birden oluşunca 7 kg verim bile fazla bence

kısaca eğer siz bu işte ciddi iseniz mutlaka ilçe tarıma uğrayın (bahçeyi alırsanız zaten mecburen uğrayacaksınız) bahçenin geçmişini öğrenirsiniz

İlçe tarım ile bağlantı kuracağım. Dediğiniz gibi onlardan da bahçe ile ilgili bir bilgi bulabilirim.

Bahçenin bakımının düzgün yapılamadığını biliyorum. Asıl sahibi iki sene önce vefat etmiş, eşi fazla ilgilenememiş, elinden çıkartma sebepleri de bana söylenen bu. Ancak bende henüz geri dönülmez bir yola girmeden riski hesaplamaya çalışıyorum. O yüzden her fikir oldukça yaralı, teşekkürler.

catgreen
13-03-2013, 21:57
yetişmiş bir bahçenin yıllık bakım işlemleri ve kabaca maliyetleri nelerdir? Nette birçok bilgi buldum ama bazıları kafa karıştırıcı.

ncp1963
14-03-2013, 07:54
yetişmiş bir bahçenin yıllık bakım işlemleri ve kabaca maliyetleri nelerdir? Nette birçok bilgi buldum ama bazıları kafa karıştırıcı.

yapacağınız işlere bağlı olarak ve dışardan temin edeceğiniz iş gücü oranında bu miktar değişmekle birlikte min =150TL/dekar max =200TL/ dekar civarında olur.

buna baharda traktörle toprak işleme, ilaçlama, damlamaları serme,gübreleme, elektrik, ağaç dibi çapalama, damlamaları toplama, sonbahar toprak işlemesi, ilaçlama dahil..

qrom
14-03-2013, 08:05
tekrar Selam,
maalesef bütün iyi niyetinize rağmen istediğim sorunun cevabını alamadım.Lütfen aşağıdaki sorulara açık ve net cevap verebilir misiniz? :)
1- Yüz dönüm bir ceviz bahçesinin ilk kurulum maliyeti maksimum kaç TL olabilir?
2- Bu Bahçenin 10 sene boyunca toplam bakım maliyeti ne olur?
3- 10 sene sonra 100 dönümden minimum ve maksimum ne kadar ceviz toplanır?
4- Cevize Talep var mıdır?Topladığım ceviz elimde kalır mı? Minimum ve maksimum satış fiyatları nelerdir?

Sorularıma 1,2,3,4 diye yanıt verirseniz müteşekkir olurum.Saygılarımla .

ykaya194
14-03-2013, 11:09
tekrar Selam,
maalesef bütün iyi niyetinize rağmen istediğim sorunun cevabını alamadım.Lütfen aşağıdaki sorulara açık ve net cevap verebilir misiniz? :)
1- Yüz dönüm bir ceviz bahçesinin ilk kurulum maliyeti maksimum kaç TL olabilir?
2- Bu Bahçenin 10 sene boyunca toplam bakım maliyeti ne olur?
3- 10 sene sonra 100 dönümden minimum ve maksimum ne kadar ceviz toplanır?
4- Cevize Talep var mıdır?Topladığım ceviz elimde kalır mı? Minimum ve maksimum satış fiyatları nelerdir?

Sorularıma 1,2,3,4 diye yanıt verirseniz müteşekkir olurum.Saygılarımla .

Çok kabaca bir maliyet çıkarayım.

1- kuruluş; 1500 tl/da. (araziyi hazırlama,fidan, çukur açma, dikim, tel örgü,elekt. su tesisatı,gübre)
2- bakım; ilk yıllarda toplam bahçe için en az 15.000 tl/yıl (fidan araların sürülmesi,gübreleme,ilaçlama,sulama,budama vs. sonraki yıllarda bu rakam artar ayrıca hasat işçiliği,satış giderleri gibi ilave masraflar olur)
3-10 yıl sonra hasat; 20 ağaç/da x min.10 kg = 200 kg (fidan aralığı 7x7 m )
4-gelir; bugünkü fiyat; 8-10 tl/kg x 200 kg = 1600-2000 tl/da. max. gelir ise ceviz ırkına ve yapacağınız bakıma göre değişir.

umarım sorunuza azda olsa yanıt almıssınızdır.
kolay gelsin.

qrom
14-03-2013, 12:14
çok teşekkürler. :)

ladikli
14-03-2013, 12:29
Malesef ''satılık ceviz bahçesi'' ilanlarını artık çokca duyacağız gibi geliyor bana..

Doğru dürüst araştırma yapmadan, maliyet hesabı çıkarmadan, netteki; 10 yaşında 40-50 hatta 100kg ceviz yazılarını okuyup bu işe girilince ve bahçe kurduktan sonrada gerekli bakımlar da yapılmayınca sonuç hüsran oluyor.

Özelliklede amaç sadece çok para kazanmak olunca satmaktan başka çarede kalmıyor.

qrom
14-03-2013, 12:56
12 yıl sonunda

harcamalar;
kuruluş -150000
yıl 1 -15000
yıl 2 -15000
yıl 3 -15000
yıl 4 -15000
yıl 5 -15000
yıl 6 -15000
yıl 7 -15000
yıl 8 -15000
yıl 9 -15000
yıl 10 -15000
yıl 11 -15000
yıl 12 -15000
toplam -330000 TL

Gelir;
yıl 10 160000
yıl 11 160000
yıl 12 160000
Toplam 480000 TL

böyle bir tablo çıkıyor

ykaya194
14-03-2013, 13:51
Evet.. grom dostum.
Benimde AR-GE müh. yaptığım yıllarda, yeni bir ürün fizibilite çalışmalarında, yapılan yatırımın geri dönüşümü ancak 10 yıl sonra başlardı.

juglandales
14-03-2013, 13:54
12 yıl sonunda

harcamalar;
kuruluş -150000
yıl 1 -15000
yıl 2 -15000
yıl 3 -15000
yıl 4 -15000
yıl 5 -15000
yıl 6 -15000
yıl 7 -15000
yıl 8 -15000
yıl 9 -15000
yıl 10 -15000
yıl 11 -15000
yıl 12 -15000
toplam -330000 TL

Gelir;
yıl 10 160000
yıl 11 160000
yıl 12 160000
Toplam 480000 TL

böyle bir tablo çıkıyor

Yatırdığınız paranın altarnatif maliyetini hesaplamayı unutmayın. Yani 150.000 lirayı bankaya yatırsanız 12 sene sonra yaklaşık 450.000 lira olur. Aynı şekilde yıllık masraflarınızda.

ykaya194
14-03-2013, 14:13
[]Yatırdığınız paranın altarnatif maliyetini hesaplamayı unutmayın. Yani 150.000 lirayı bankaya yatırsanız 12 sene sonra yaklaşık 450.000 lira olur. Aynı şekilde yıllık masraflarınızda.[/QUOTE]


İşletmenin, her yıl değer artışı, bankadan alacağınız faiz gelirlerini karşılar, yani o bahçenin 10 yıl sonra bugünkü değerinin çok üstünde bir fiyatı olur.

catgreen
15-03-2013, 15:43
12 yıl sonunda

harcamalar;
kuruluş -150000
yıl 1 -15000
yıl 2 -15000
yıl 3 -15000
yıl 4 -15000
yıl 5 -15000
yıl 6 -15000
yıl 7 -15000
yıl 8 -15000
yıl 9 -15000
yıl 10 -15000
yıl 11 -15000
yıl 12 -15000
toplam -330000 TL

Gelir;
yıl 10 160000
yıl 11 160000
yıl 12 160000
Toplam 480000 TL

böyle bir tablo çıkıyor

Bu tabloda ağaç veriminin hep aynı kalacağı öngörülmüş. Verim yıllar içinde artmıyor mu?

Ayrıca göz ardı edilen bir durum var. Bu hesap tam anlamıyla doğru olsa yıllık yatırdığınız 15bin TL, 10. yıldan sonra 160bin TL olarak geri dönüyor ki böyle bir kar hiçbir faiz ile kazanılamaz.

catgreen
15-03-2013, 16:17
Ürünlerin hırsızlığa karşı korunması gerekir mi? Bu tür olaylar oluyor mu yoksa sadece paranoya mıdır?

ykaya194
15-03-2013, 18:19
Bu tabloda ağaç veriminin hep aynı kalacağı öngörülmüş. Verim yıllar içinde artmıyor mu?

Ayrıca göz ardı edilen bir durum var. Bu hesap tam anlamıyla doğru olsa yıllık yatırdığınız 15bin TL, 10. yıldan sonra 160bin TL olarak geri dönüyor ki böyle bir kar hiçbir faiz ile kazanılamaz.

Ceviz ağacından ancak 6-10 yaşından itibaren verim alınmaya başlanıyor, 8- 10 kg/ağaç tır.

İlk yatırım = 150.000 tl
yıllık bakım giderleri= 15.000 tl x 10 yıl = 150.000 tl eder.

150.000 tl (ilkyatırım) + 150.000 tl (10 yıllık bakım gideri) = toplam 300.000 tl

Özetlersek: 10 yıl içersinde 300.000 tl yaptığınız yatırım 10. yıldan itibaren her yıl bürüt 160.000 tl getirisi olur, bundan bakım masraflarını düşerseniz geriye kalan kazancınızdır, yani yaptığınız yatırımın geri dönüşü 10 yıl sonra başlar.

YESHILL
15-03-2013, 18:45
Merhaba, sanırım bu fizibilite çalışmasında gübreleme, ceviz toplama, kabuk ayıklama gibi giderler ilave edilmemiş. Senelik giderlerin ortalamada 15,000 TL den çok olacağını düşünüyorum.
selamlar

ykaya194
15-03-2013, 20:15
311 nolu sayfadaki fizibilitede giderler kalemlerin işimleri yazılı, ayrıca ben çok kabaca bir hesap yaptım, daha detaylı araştırılarak yapılacak bir fizibilite çalışması sonucu yıllık bakım giderleri için daha gerçekçi rakamlar belirlenir.
Bahsettiğiniz giderler, gübreleme hariç ancak 10. yıldan itiberen başlıyor zira dikkat edilirse bürüt 160.000 tl gelir - yıllık giderler = yıllık net kazanç sayılır diye yazdım yani rakam vermedim.

Yıllık giderler: fidan araları çapalama,gübreleme,ilaçlama,sulama,hasat,nakliye, ulaşım,satış , personel giderleri vs. gibi)

chandler
16-03-2013, 23:00
Ceviz geri dönüşü geçde olsa karlı bir yatırımdır. Ancak verilen tablo hayal ürünüdür. Her sene aynı ürün alınmaz dolayısı ile aynı ciroda yapılmaz.
Geri dönüş 5-6-7 yaşlarda başlar ve bahçe kendini çevirmeye başlar. ürün olarak 10 yaşında 20 kg iyidir. İlerleyen yaşlarda dönüme 600-700 kg a kadar verim alınabilir.Reel rakam vermek gerekirse 70 dönüm ceviz bahçesinin geçen sene yıllık gideri yaklaşık 35-40 bin TL (hasat dahil) tuttu. Geçen yılki hasat 14 ton ceviz fiyatı ise 10-12 TL/kg. Saygılar :rolleyes:

ykaya194
17-03-2013, 10:38
Geri dönüş 5-6-7 yaşlarda başlar ve bahçe kendini çevirmeye başlar. ürün olarak 10 yaşında 20 kg iyidir. İlerleyen yaşlarda dönüme 600-700 kg a kadar verim alınabilir.Reel rakam vermek gerekirse 70 dönüm ceviz bahçesinin geçen sene yıllık gideri yaklaşık 35-40 bin TL (hasat dahil) tuttu. Geçen yılki hasat 14 ton ceviz fiyatı ise 10-12 TL/kg. Saygılar :rolleyes:

Size katılıyorum, ancak uzman desteği alarak bu işi yapanlar 10 yaşındaki ağaçtan en az 20-30 kg/ağaç verim alabiliyor. deneyimi olmadan büyük kazanç hayelleri ile 50-100 dönüm bahçe kurmayı düşünenler bir kere daha düşünüp hesabını ona göre yapmalılar.
10 yaşından büyük çeviz bahçelerden 5 kg/ağaç gibi verim alan, 3 yaşında olupta hala yeni dikilmiş fidan görümünde olan ceviz bahçelerini gördükçe/duydukça üzülüyoruz.
selamlar.

ladikli
17-03-2013, 13:23
Ceviz geri dönüşü geçde olsa karlı bir yatırımdır. Ancak verilen tablo hayal ürünüdür. Her sene aynı ürün alınmaz dolayısı ile aynı ciroda yapılmaz.
Geri dönüş 5-6-7 yaşlarda başlar ve bahçe kendini çevirmeye başlar. ürün olarak 10 yaşında 20 kg iyidir. İlerleyen yaşlarda dönüme 600-700 kg a kadar verim alınabilir.Reel rakam vermek gerekirse 70 dönüm ceviz bahçesinin geçen sene yıllık gideri yaklaşık 35-40 bin TL (hasat dahil) tuttu. Geçen yılki hasat 14 ton ceviz fiyatı ise 10-12 TL/kg. Saygılar :rolleyes:

Sn.chandler bahçeniz hakkında daha ayrıntılı bilgi verebilir misiniz.Sizin tecrübelerinizden yararlanmak isteriz.

chandler
17-03-2013, 14:29
Sn.chandler bahçeniz hakkında daha ayrıntılı bilgi verebilir misiniz.Sizin tecrübelerinizden yararlanmak isteriz.
Bahçe kendimin değil. Bahçe 1996 da yalovalar, şebin, bilecik ile kurulu bahçedir.
2006-2007 ve 2008 de kademeli olarak Chandler çeşidine aşılanmış ve son 4 yıldırda düzenli ürün veren bir bahçedir. Verim sıfırdan bahçe kuranlara emsal olmaz.
Ancak sıfırdan 900 rakımda kurulu bir diğer bahçe daha var, 6 yaşında ve geçen sezon ağaç verim ortalaması 14-15 kg civarında ki bu bence çok çok iyi bir verimdir. Çeşit konusunda yardımcı olması için linke bakabilirsiniz. Burada california ceviz fidancılarının çeşit bazında satış miktarları var. http://www.nass.usda.gov/Statistics_by_State/California/Publications/Fruits_and_Nuts/201212walsalessurv.pdf

ykaya194
17-03-2013, 16:27
Reel rakam vermek gerekirse 70 dönüm ceviz bahçesinin geçen sene yıllık gideri yaklaşık 35-40 bin TL (hasat dahil) tuttu.

Bir kapalı ceviz bahçesinin yıılık bakım giderlerini hasaplamak ve daha gerçekçi rakamları bulmamız için, ((arkadaşımız chandler'in bahçesi için yaptığı toplam harcamalar, yaklaşık 500 tl/dönüm yapıyor.))
giderleri kendi bilgilerime göre aşağıdaki şekilde fiyatlandırdım.
Bahçe büyüklüğü 70 dönüm, ağaç adedi 1400 adet olsun.

Kabüller:
1- çapalama: 30 tl/da
2- gübreleme:600 gr/ağaç, fiyat 1,5 tl/kg ( 2 defa/yıl )
3- ilaçlama: bordo bulamacı (2 defa/yıl)
4- sulama: 6 defa/yıl
5- Budama : 20 ağaç/gün, günlük üçret 100 tl/kişi
6- hasat: 10 ağaç/gün, günlük üçret 30tl/kişi
7- nakliye+satış giderleri :3000 tl/yıl
8- personel giderleri: 1 eleman yılda 4 ay istihdam edersek (muhtelif işlerde çalıştırılacak)

Buna göre:
1.kalem: 2100 tl
2.kalem: 1500 tl
3.kalem: 2000 tl
4.kalem: 1000 tl (elek. veya yakıt giderleri)
5.kalem: 7000 tl
6.kalem: 4200 tl
7.kalem: 3000 tl
8.kalem: 4000 tl
9.beklenmeyen giderler:2000 tl
toplam: 27.800 tl

Ortalama bu büyüklükte ceviz bahçesi olan arkadaşlar,deneyimlerini burada paylaşırlar ve yukarıdaki rakamları yorumlar ve gerek gördüğü düzeltmeleri yaparlarsa çok memnun olurum, bu sayede hepimiz bilgilerinden yaralanırız.

sevgiler.

chandler
17-03-2013, 18:24
Liste güzel ekleme yapmak isterim.
Sanırım listeye ceviz kabuk soyma ve kurutma masraflarıda eklenmeli. Özellikle büyük yatırımlarda kurutma tesisinin de düşünülmesi gerekir.
hasat: 10 ağaç/gün, günlük üçret 30tl/kişi ?? Ceviz elle silkilecekse kişi başı 30 TL ye kimse silkmez. silkme için 70 TL/gün alıyorlar. Bir kişi günde 10 yetişkin ağaç zaten silkemez. Bizim bahçe makine ile silkildi-kabuğu soyuldu ve kurutuldu. Ayrıca ilaçlama masrafı biraz farklı 2 defa bordo bulamacının yanında 3-4 defa iç kurdu ilaçlaması ve en az 2 defa bakteriyel yanıklık için ilaçlı mücadele eklemek gerekiyor. Benim verdiğim toplamda çiftçinin cebinden çıkan rakam, biraz yüksek gelebilir ancak burada her türlü mücadele ve deneme yapılıyor. Örneğin 2011 yazında iç kurdu için feromon tuzak kullanıldı sadece 1800 TL + KDV ona harcandı.

ladikli
17-03-2013, 18:53
Bahçe kendimin değil. Bahçe 1996 da yalovalar, şebin, bilecik ile kurulu bahçedir.
2006-2007 ve 2008 de kademeli olarak Chandler çeşidine aşılanmış ve son 4 yıldırda düzenli ürün veren bir bahçedir. Verim sıfırdan bahçe kuranlara emsal olmaz.
Ancak sıfırdan 900 rakımda kurulu bir diğer bahçe daha var, 6 yaşında ve geçen sezon ağaç verim ortalaması 14-15 kg civarında ki bu bence çok çok iyi bir verimdir. Çeşit konusunda yardımcı olması için linke bakabilirsiniz. Burada california ceviz fidancılarının çeşit bazında satış miktarları var. http://www.nass.usda.gov/Statistics_by_State/California/Publications/Fruits_and_Nuts/201212walsalessurv.pdf

Sn.chandler 6yaşında 15kg çok iyi, eminmisiniz bu kadar olduğuna 15kg adet olarak ortalama 1200-1300 ceviz demek 6 yaşındaki bir ağaçta bu kadar meyve çok zor gibi geliyor bana.
Benim hedefim 10 yaşında 15-20kg alabilmek..

Chandler cevizinin toptan 10-12 tl den satılması da süpermiş..Hep 6-8 tl den bahsediliyor hatta aroması yerli çeşitlerden iyi olmadığı için daha düşük fiyattan satıldığı söyleniyor.Bahsettiğiniz bahçe sahibi nereye satış yapıyor.

ykaya194
17-03-2013, 19:05
Evet chandler, daha gerçekçi rakamları yakalamaya çalışıyoruz.İşçilik üçretleri bölgelere göre farklı olabiliyor, bahçemin bulunduğu bölgede işçilik üçretleri 30-40 tl ( tarlada,bahçede günde 8 saat çalışıyorlar)
ortalama 50 tl/gün olsa , 10 yerine 7 ağaç toplasalar.
hasat üçreti: 10.000 tl olur, fark:5800 tl (bana biraz yüksek geldi ama )
ilaçlama gideri : 3000 tl olsun, fark: 1000 tl
kurutma ve soyma : 1000 tl kabul edelim.

toplam gider : 27800+5800+1000 = 34.600 tl eder.

bakım giderleri : 500 tl/dönüm diyebiliriz

gerçek rakamlara ulaştık sanırım,
sevgiler,

chandler
17-03-2013, 19:05
Sn Ladikli öncelikle bahçe Denizli-Manisa sınırında Sarıgöl civarında. 6 yaşındaki ortalama gerçekten bu. Dediğiniz doğru 10 yaşında 20 kg verim beklemek yeterlidir. Bahsettiğimiz bahçe extra bir örnek baz olarak almamak lazım. Çeşit Chandler. Cevizde fiyatı belirleyen öncelikle renktir. Açık renkli ceviz = iyi fiyat. İzmir de ünlü bir pastahane var Reyhan diye . Üretim tesisine geçerken numune götürdüm ve numuneyi satın aldılar. Lezzet biraz göreceli bir kavramdır. %70 yağ içeren bir üründen bahsediyoruz. lezzetsiz olması garip olur. Bence Chandler çeşidine fazla birşey söylenemediği için lezzetsiz diyorlar. İsteyen olursa hasat zamanı kargo yaparım.
Bu arada buradan chandler almaya Ankara dan toptancılar geliyorlar ve bunu Ankara da Kaman cevizi diye satıyorlar.
Chandler çeşidi 10-12 TL den giderken Şebin 8-10 TL den gitti.

arif göçmen
17-03-2013, 19:10
Bu gün çok kotü bileklerim ağrıyor.Dilçikli aşı yapmaktan zor bir aşı çeşidi yok.Arkadaşlar 4 kişi bu gün 1000 çhentler aşı yapabildik.Birde hava çok soğuktu ama yarın daha çok soğuk olacak galiba karasal iklimde fidan yetiştirmek çok zor adeta dagayla savaşıyoruz.Bazen allahım bizim kamanada Balıkesir,bursa, denizli ğibi hava verseydin diyorum.Gece saat 02.de seralara soba yakmaya gideceğim .sıcaklık -4 derece olacakmış allah emeğimizi zayi etmesin.

chandler
17-03-2013, 19:13
Arif Bey taşının daha sıcak yere ... Zor iş bu havada aşı..

arif göçmen
17-03-2013, 19:17
Sn Ladikli öncelikle bahçe Denizli-Manisa sınırında Sarıgöl civarında. 6 yaşındaki ortalama gerçekten bu. Dediğiniz doğru 10 yaşında 20 kg verim beklemek yeterlidir. Bahsettiğimiz bahçe extra bir örnek baz olarak almamak lazım. Çeşit Chandler. Cevizde fiyatı belirleyen öncelikle renktir. Açık renkli ceviz = iyi fiyat. İzmir de ünlü bir pastahane var Reyhan diye . Üretim tesisine geçerken numune götürdüm ve numuneyi satın aldılar. Lezzet biraz göreceli bir kavramdır. %70 yağ içeren bir üründen bahsediyoruz. lezzetsiz olması garip olur. Bence Chandler çeşidine fazla birşey söylenemediği için lezzetsiz diyorlar. İsteyen olursa hasat zamanı kargo yaparım.
Bu arada buradan chandler almaya Ankara dan toptancılar geliyorlar ve bunu Ankara da Kaman cevizi diye satıyorlar.
Chandler çeşidi 10-12 TL den giderken Şebin 8-10 TL den gitti.

Degerli dostum cevizin lezzeti hava,su,toprak yapısı cevizin lezzetini belirliyor.Çanakkalede ki chadler cevizi ile kırşehirde ki ve ithal chandlerin lezzetleri hiç birbirlerinin aynı lezzeti vermiyor.Karasal iklimde yetişen cevizler en lezzetli ceviz oluyor.

ncp1963
17-03-2013, 20:11
Degerli dostum cevizin lezzeti hava,su,toprak yapısı cevizin lezzetini belirliyor.Çanakkalede ki chadler cevizi ile kırşehirde ki ve ithal chandlerin lezzetleri hiç birbirlerinin aynı lezzeti vermiyor.Karasal iklimde yetişen cevizler en lezzetli ceviz oluyor.

aynen katılıyorum aynı karadeniz palamudu ile akdeniz palamudu gibi olur yiyenler bilir..

ılık sudaki balık gövdesinde yağ tutma zorunluluğu hissetmiyor ama soğuk suda yaşayan balık yaşamını idame edebilmek için gövdesinde yağ tutmak zorunda kalıyor buda lezzetine lezzet katıyor..

norveç uskumrularını hatırlayın kuzey denizinde avlanan omega3 yağı en yüksek balıklardandır.

işin sırrı iklim..

formullaone
17-03-2013, 22:07
Bu gün çok kotü bileklerim ağrıyor.Dilçikli aşı yapmaktan zor bir aşı çeşidi yok.Arkadaşlar 4 kişi bu gün 1000 çhentler aşı yapabildik.Birde hava çok soğuktu ama yarın daha çok soğuk olacak galiba karasal iklimde fidan yetiştirmek çok zor adeta dagayla savaşıyoruz.Bazen allahım bizim kamanada Balıkesir,bursa, denizli ğibi hava verseydin diyorum.Gece saat 02.de seralara soba yakmaya gideceğim .sıcaklık -4 derece olacakmış allah emeğimizi zayi etmesin.

Kolay gelsin arif bey,ben de bugün bahçemizde,geçen yıldan tutmayıpta yabani sürgün çıkaran fidanlara 100 kadar dilcik aşı yaptım.Oldukça yorucu oluyor,özellikle diz çökerek yapmak çok zorluyor.Bu yaptığım aşılar bahçede dikili olduğu için parafinle tamamen sardım,sizce soğuktan korumak için yeterli olur mu? sıcaklık bugünlerde gece -1 civarı .

ümit korkmaz
18-03-2013, 02:14
merabalar ben bursadan ceviz için arazi temin etmek için orman müdürlüğüne gideceğim ve ceviz dikeceğim bu araziye acaba daha önce 1-bursadan veya başka yerden arazi kiralayan var mı? 2- varsa ne gerekiyor? 3- işlemler için ne kadarda hazırlanıyor belgeler..ayrıca adım ümit korkmaz yeni üyeyim ceviz konusunda bilgilerinize muhtacım 4- mesela elektrik niçin gerekiyor tarlaya. acaba sulama sistemi için mi? ya bir de bu ceviz konusunda bu kadar bilgi güzel ama beni korkutmaya başladı bir yöndende kişilerin umutları yıkılıyor arkadaşlar hevesim kaçmadı ama heyacanım kesildi.Biraz moral bulmak için bu işin güzel tarafı yok mu? gelir elde edilmiyor mu hiç?

ykaya194
18-03-2013, 08:29
[QUOTE adım ümit korkmaz yeni üyeyim ceviz konusunda bilgilerinize muhtacım 4- mesela elektrik niçin gerekiyor tarlaya. acaba sulama sistemi için mi? ya bir de bu ceviz konusunda bu kadar bilgi güzel ama beni korkutmaya başladı bir yöndende kişilerin umutları yıkılıyor arkadaşlar hevesim kaçmadı ama heyacanım kesildi.Biraz moral bulmak için bu işin güzel tarafı yok mu? gelir elde edilmiyor mu hiç?[/QUOTE]

Biraderim Korkmaz,önce hoşgeldin derim.
Heyecanınız ve umutlarınız yıkılmasın sakın, ceviz işi uzun vadeli bir yatırımın geri dönüşüde 6-10 yıl gibi uzun vadede oluyor, daha sonraki yıllarda iyi kar edilebiliyor öncelik ise bahçeye iyi bakım yapılmalı. (yatırım ve bakım giderleri ile ilgili bilgiler benim önceki sayfalardaki mesajlarımda var)
Bu işi yapmak isteyenler mutlaka uzman desteği almalı, kredi kullanmadan en az 6-10 yıl yatırım ve bakım masraflarını karşılıyabilecek mali imkanları olmalı, ancak o zaman büyük yatırımlara (50-100 dönüm ) girmeliler aksi durumda hayal kırıklığına uğrarlar.
Benim tavsiyem, önce 3-5 dönüm kadar bir bahçe kurarak tecrübe edinin ve daha sonra işinizi büyütebilirsiniz.
Elekt. olmasada olabilir, sulama pompası için enerji gerekli elkt. daha ucuz.

sevgiler,

ümit korkmaz
18-03-2013, 10:04
teşekkür ederim kaya bey bugün orman müdürlüğüne gidiyorum arazi kiralamak için bilgi almaya inşallah işlerim rast gider.krediyide sorucam tarım müdürlüğüne ne zaman verilir diye birde şu sorum olacak mavi sertifikalı chandler ceviz fidanları nerden ve kaç paraya satılıyor acaba ayrıca bi soru daha mavi sertifikalı fidanlar için 235 tl dönüm için hibe veriliyormu veriliyorsa her sene veriliyor mu bunları soracağım ve bir yol haritası çizeceğim.. cümlemize gani gani ceviz meyveleri versin....

ykaya194
18-03-2013, 10:48
Üye bir arkadaşımızın yakın zamanda trakya seyahati esnasında çektiği ve paylaştığı birkaç ceviz bahçesi resimleri. (uzak bahçelerin yakın işbirliği )



http://b1303.hizliresim.com/17/l/l62c4.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Bu bahçe 50 dönüm
http://b1303.hizliresim.com/17/l/l62cs.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Buda modern 30 dönüm olan bahçe
kahverengi görünen kısımda yanmış çiftlik gübresi depolanmış.

aksazli
19-03-2013, 07:56
ceviz çeşidi ve tozlanma ile ilgili tereddüd oluştuğu için araştırayım derkerken bu konuyu buldum. bayağı uzun bir tartışma ve yardımlaşma olmuş.

bende bir şeyler yazayım dedim.

burdaki en önemli karışıklık dikim aralığı. ceviz konusunda kitap aldım okudum tv de yayınlanan eğitici proğramlarıda izledim. daha bir kaç gün önce denizlide proğram hazırlayan cevizin duayeni kabul edilen Selami beyi izledim. daha öncede prof. AKÇA yı izledim. ikiside 7x3.5 ve 8x4 tavsiye ediyor. ama iyi bir bakım ve budama yapmak şartıyla. ilk zaman bu verilen rakamlar aklıma yatmıyordu benimde kiraz yetiştiriciliği yapıyoruz bu aralıkta kiraz dikmiyoruz.

sonra yine tv de budama ve hasat proğramları izledim bursa inegölde çekilmiş. bu hasat ve budamayı izleyince benim tereddüdlerim dağılmaya başladı. bu proğramı yapan kişide aynı ölçüleri tavsiye ediyordu.

6 yaşındaki pedro ve candler bahçesinde ağaç başına 1300 ila 1700 arası meyve sayımı yaptılar. 10 gr meyve ağırlığı desek ortalama ağaç başı 15 kg dönümde 30 ağaç 450 kg toplam.

budamada kısa mesafede kalan dalları erken meyveye yatırarak büyümesini yavaşlatıyorlar uzun arada dalları kısa kesip mesafeyi kapatması için uzatıyorlar ve zamanı geldiğinde bu dallarıda meyveye verip büyümesini durduruyorlar.

yine bir proğramda prof. AKÇA ya sordular siz bahçe kursanız kaça kaç dikim yaparsınız. hiç tereddüd etmeden 7x3.5 dedi. çeşit olarak candler ve pedro ve tozlayıcısı. hocanın dediği ben bu işi biliyorum budamayı düzgün yaparsam erken meyveye yatırıp ağaçların büyümesini zamana yaymak ve 15 yaşında pedroları aradan kaldırarak 7x7 bahçe oluştururum dedi.

çiftçilere tavsiyesi 8x4 dikim 12 veya 13 yaşında (budanmasına bağlı ) pedroları aradan kaldırarak 8x8 olarak kalması.

bir arkadaşın yüklediği resimi gördüm ağaç çok büyümüş verimi ile ilgili rakam vermemiş bu konuda ama sanırım toprağı çok verimli bu şekil toprak yapılarında 8x8 normaldir. hafif kıraç sulamadan pek bir şey olmayan yerlerde 8x4 normaldir.

köyde 4 dönüm yer var içinde angelika erik var iki yaşında geçen yaz erik piyasası ve bakım işleri beni ürküttü. biraz erik vardı tepesinde ilaçlamada yapmadık kurtlandı ilaçlayanlardada vardı kurtlanma. kafa dönüyor cevize abimle yeğen demişti ceviz yapalım ben karşı çıktım cevize. sebeb budama olacak ve piyasada adına doğru olmayan bir sürü ceviz var. sertifikalı cevizde 25 tl baya riskli.

budamayı mecburen ben yapacağım abimler anlamazlar erik ve kirazları budamak için her sene köye gidiyorum. buda artı masraf benim için her zaman cepte para olmuyor.

geçen hafta sordum fidanları 10 tl tüplü ve açık köklü. sertifikalı her türlü riski fidancı karşılamayı kabul ediyor. haziranda kiraz zamanı köydeyim evde açık oturum yapıp karar veririz ne olacağına.

benim fikrim 8x4 candler ve pedro ana çeşit ve tozlayıcı. erken verime yatırıp büyümeyi yavaşlatmak ve ileride duruma göre pedroları kaldırmak. 8x8 olarak devam etmek.

hala bir tereddüdüm var tozlayıcı çeşidi konusunda frenkette ile candler çiçeklenme süresi ucundan çakışıyor. bu çiçeklenme ile ilgili başka çeşitler ve yerli çeşitlerle ilgili deneyimi olan paylaşabilirmi.

buraya katkısı geçen herkese teşekkür ederim.

arif göçmen
19-03-2013, 10:05
Degerli dostum biz şu an serada dilçikli aşı yapıyoruz.Arazideki aşıya nisan 10 dan sonra başlarız.Dışardaki aşılara biz üst poşet takıp içerisine toprak kum ve hayvan gubresi karıştırıp poşedin içerisini dolduruyoruz.Bunda çok buyuk fayda goruluyor.dez avantajı ise alttan gelen sürgünleri almak biraz dikkat istiyor.

arif göçmen
19-03-2013, 10:17
Arif Bey taşının daha sıcak yere ... Zor iş bu havada aşı..

Teşekür ederim ama kaman başka ceviz denince kaman akla geliyor ramazan abiciğm.Buranın bir avantajıda dogu bolgesinde bizim fidanlar iyi oluyor iklim olarak yakınız.siz başladınızm aşıya

arif göçmen
19-03-2013, 10:22
ceviz çeşidi ve tozlanma ile ilgili tereddüd oluştuğu için araştırayım derkerken bu konuyu buldum. bayağı uzun bir tartışma ve yardımlaşma olmuş.

bende bir şeyler yazayım dedim.

burdaki en önemli karışıklık dikim aralığı. ceviz konusunda kitap aldım okudum tv de yayınlanan eğitici proğramlarıda izledim. daha bir kaç gün önce denizlide proğram hazırlayan cevizin duayeni kabul edilen Selami beyi izledim. daha öncede prof. AKÇA yı izledim. ikiside 7x3.5 ve 8x4 tavsiye ediyor. ama iyi bir bakım ve budama yapmak şartıyla. ilk zaman bu verilen rakamlar aklıma yatmıyordu benimde kiraz yetiştiriciliği yapıyoruz bu aralıkta kiraz dikmiyoruz.

sonra yine tv de budama ve hasat proğramları izledim bursa inegölde çekilmiş. bu hasat ve budamayı izleyince benim tereddüdlerim dağılmaya başladı. bu proğramı yapan kişide aynı ölçüleri tavsiye ediyordu.

6 yaşındaki pedro ve candler bahçesinde ağaç başına 1300 ila 1700 arası meyve sayımı yaptılar. 10 gr meyve ağırlığı desek ortalama ağaç başı 15 kg dönümde 30 ağaç 450 kg toplam.

budamada kısa mesafede kalan dalları erken meyveye yatırarak büyümesini yavaşlatıyorlar uzun arada dalları kısa kesip mesafeyi kapatması için uzatıyorlar ve zamanı geldiğinde bu dallarıda meyveye verip büyümesini durduruyorlar.

yine bir proğramda prof. AKÇA ya sordular siz bahçe kursanız kaça kaç dikim yaparsınız. hiç tereddüd etmeden 7x3.5 dedi. çeşit olarak candler ve pedro ve tozlayıcısı. hocanın dediği ben bu işi biliyorum budamayı düzgün yaparsam erken meyveye yatırıp ağaçların büyümesini zamana yaymak ve 15 yaşında pedroları aradan kaldırarak 7x7 bahçe oluştururum dedi.

çiftçilere tavsiyesi 8x4 dikim 12 veya 13 yaşında (budanmasına bağlı ) pedroları aradan kaldırarak 8x8 olarak kalması.

bir arkadaşın yüklediği resimi gördüm ağaç çok büyümüş verimi ile ilgili rakam vermemiş bu konuda ama sanırım toprağı çok verimli bu şekil toprak yapılarında 8x8 normaldir. hafif kıraç sulamadan pek bir şey olmayan yerlerde 8x4 normaldir.

köyde 4 dönüm yer var içinde angelika erik var iki yaşında geçen yaz erik piyasası ve bakım işleri beni ürküttü. biraz erik vardı tepesinde ilaçlamada yapmadık kurtlandı ilaçlayanlardada vardı kurtlanma. kafa dönüyor cevize abimle yeğen demişti ceviz yapalım ben karşı çıktım cevize. sebeb budama olacak ve piyasada adına doğru olmayan bir sürü ceviz var. sertifikalı cevizde 25 tl baya riskli.

budamayı mecburen ben yapacağım abimler anlamazlar erik ve kirazları budamak için her sene köye gidiyorum. buda artı masraf benim için her zaman cepte para olmuyor.

geçen hafta sordum fidanları 10 tl tüplü ve açık köklü. sertifikalı her türlü riski fidancı karşılamayı kabul ediyor. haziranda kiraz zamanı köydeyim evde açık oturum yapıp karar veririz ne olacağına.

benim fikrim 8x4 candler ve pedro ana çeşit ve tozlayıcı. erken verime yatırıp büyümeyi yavaşlatmak ve ileride duruma göre pedroları kaldırmak. 8x8 olarak devam etmek.

hala bir tereddüdüm var tozlayıcı çeşidi konusunda frenkette ile candler çiçeklenme süresi ucundan çakışıyor. bu çiçeklenme ile ilgili başka çeşitler ve yerli çeşitlerle ilgili deneyimi olan paylaşabilirmi.

buraya katkısı geçen herkese teşekkür ederim.
Degerli dostum benim kamanda ki bahçemde kaman1 çeşidi var pedro chandler var franguette yok ama tozlanma da sorun yok.WWW.KAMANCEVİZFİDANLİĞİ NET. SİTEDEKİ RESİMLERDE GÖREBİLİRSİNİZ.

gezgin57
19-03-2013, 17:42
Değerli ceviz yetiştiricileri benim yardıma ihtiyacım var .Bu sitede yaptığım araştırmalar sonucu köyümüzdeki cevizlerin yaban olduğunu anlamış oldum 10 tane ağacı aşılamak için kestim chandler aşılamak için.fakat aşı kalemi bulamadım.Ne olur ne olmaz diye birazını da kesmedim kalem bulursam onları da kesip aşılayacağım.Satın almak için biraz araştırdım fakat bir kaleme 3 llira fiyat yazmışlar bir ağaca en az iki tane kalem yapsan 6 lira tutmazsa boşa.Bir de güvenemedim açıkçası.chandler ,şebin ,yalova aşı kalemi konusunda yardımcı olan olursa çok mutlu olurum.

fındıkçı74
19-03-2013, 22:05
Değerli ceviz yetiştiricileri benim yardıma ihtiyacım var .Bu sitede yaptığım araştırmalar sonucu köyümüzdeki cevizlerin yaban olduğunu anlamış oldum 10 tane ağacı aşılamak için kestim chandler aşılamak için.fakat aşı kalemi bulamadım.Ne olur ne olmaz diye birazını da kesmedim kalem bulursam onları da kesip aşılayacağım.Satın almak için biraz araştırdım fakat bir kaleme 3 llira fiyat yazmışlar bir ağaca en az iki tane kalem yapsan 6 lira tutmazsa boşa.Bir de güvenemedim açıkçası.chandler ,şebin ,yalova aşı kalemi konusunda yardımcı olan olursa çok mutlu olurum.

lilium adlı üye arkadaşımızda vardır eğer kaldıysa ona bir sor

chandler
19-03-2013, 22:55
Teşekür ederim ama kaman başka ceviz denince kaman akla geliyor ramazan abiciğm.Buranın bir avantajıda dogu bolgesinde bizim fidanlar iyi oluyor iklim olarak yakınız.siz başladınızm aşıya

Arif Bey ben Ramazan bey değilim. Ama yakınım olur kendisi. Damadıyım :) Bizim sera aşıları biteli 2 hafta kadar oldu.

aksazli
20-03-2013, 06:21
Degerli dostum benim kamanda ki bahçemde kaman1 çeşidi var pedro chandler var franguette yok ama tozlanma da sorun yok.WWW.KAMANCEVİZFİDANLİĞİ NET. SİTEDEKİ RESİMLERDE GÖREBİLİRSİNİZ.

tavsiyeniz için teşekkür ederim. değerlendireceğim.

aksazli
20-03-2013, 07:34
Degerli dostum benim kamanda ki bahçemde kaman1 çeşidi var pedro chandler var franguette yok ama tozlanma da sorun yok.WWW.KAMANCEVİZFİDANLİĞİ NET. SİTEDEKİ RESİMLERDE GÖREBİLİRSİNİZ.


arif bey verdiğiniz link çalışmadı ama ben başka bir linkten ulaştım resimlere valla ne diyeyim gözüm kaldı aklım kaldı cevizlerde. tam benim aradığım gibi cevizler baktığına yetiştirdiğine değecek.

cevizleri dalında o şekilde görmenin zevkini ürünü satamamak bile bozamaz kırar kendim yerim insan emeğinin gittiğine yanmaz hiç.

kaman 1 ile ilgili bir kaç sorum olacak.

kaç yılda meyve vermeye başlıyor.

budama şekli chandler gibi olsa olurmu

benim memleket kütahya simav aksaz köyü. bizde rakım 700 mt geç don olayı arada oluyor ama genelde kırağı olur. en geç kırağı nisan 15 ile 25 arası düşer bazen 3 ila 5 yılda bir mayıs başına sarka bilir.

fidan fiyatları nedir.

8x8 dikim aralığına uygunmudur veya en ideali nedir.

iç cevizde beyazlık oranı nedir.

ağaçları görünce yabancı çeşitten vazgeçme durumu var.

şimdiden teşekkür ederim

resimleri bulduğum link.

http://cevizfidani.net/

ladikli
20-03-2013, 07:35
Üye bir arkadaşımızın yakın zamanda trakya seyahati esnasında çektiği ve paylaştığı birkaç ceviz bahçesi resimleri. (uzak bahçelerin yakın işbirliği )



http://b1303.hizliresim.com/17/l/l62c4.jpg (http://bit.ly/c25MCx)

Bu bahçe 50 dönüm


http://b1303.hizliresim.com/17/l/l62cs.jpg (http://bit.ly/c25MCx)


Buda modern 30 dönüm olan bahçe
kahverengi görünen kısımda yanmış çiftlik gübresi depolanmış.

Sn.ykaya194 bu tarlada gerçekten ceviz dikili mi?Yanlışlıkla boş araziyi çekmiş olmasınlar:) Şaka bir yana ama bu nedir böyle bir de 50 dönüm, ne kadar para-emek harcanmıştır yazık yani..

2.resimde gübre nasıl depolanmış resimden tam anlayamadım.Yakma işlemi bahçede mi yapılmış yoksa hazır getirilmiş oraya mı koyulmuş?

ykaya194
20-03-2013, 08:32
Sn.ykaya194

2.resimde gübre nasıl depolanmış resimden tam anlayamadım.Yakma işlemi bahçede mi yapılmış yoksa hazır getirilmiş oraya mı koyulmuş?

Ahır gübresi bahçenin hemen önüne depolanmış ( yakma işlemi vs. işler için), üstü açılıp hemen ağaç diplerine usulünce serpiliyor, dikkat edilirse yığın yüksekliği fazla değil, yüksek olmamasının gerekçeleri var bu konuda geniş bilgim olmadığı için bir şey söylemem yanlış olur, ancak bildiğim bir şey varsa o da, ahır gübresinin depolanmasının bile bir standardı var. (Yükseklik,havalandırma vs. gibi)

Evet maaselef durumumuz bu ve hep üzülüyoruz emekler boşa gidiyor, bunun için yeni bahçe kuracakları buradan uyarmak,bilgilendirmek bir görev sanırım.

ümit korkmaz
20-03-2013, 18:53
ceviz fidanlaının 7x7 dikimi uygunmu arkadaşlar yoksa risk almayop 10x10 mu yapmalıyız.

aksazli
21-03-2013, 10:38
ceviz fidanlaının 7x7 dikimi uygunmu arkadaşlar yoksa risk almayop 10x10 mu yapmalıyız.

önce toprak yapısını dikkate alacaksın sonra dikeceğin çeşidin özelliklerini.

verimli taban tarla dediğimiz türden yerse tarlan o zaman aralığı geniş tut yok hafif kıraç dersen o zaman 10x 10 fazla gelir.

benim kişisel tavsiyem 8x4 chandler pedro ve tozlayıcısı 12 veya 13. yılda pedroları kaldırdın mı olur senin bahçe 8x8 ama budamayı profesyonelce yapman gerek. budamadan anlamam diyorsan 8x8 başlangıç iyidir.

toprak ve fidan çeşidine göre karar ver araştır kurulan bahçelere bak aklına yatanı uygula.

popeye42
25-03-2013, 09:42
Merhaba;
mart 10 gibi 100 adet chandler fidanı toprakla buluşturdum,can suyunu verdim,acaba tekrar ne zaman sulama yapmalıyım,son günlerde de yağış oldu,toprak nemli sulamayı ne zaman yapsam uygun olur.

ykaya194
25-03-2013, 09:57
Merhaba;
mart 10 gibi 100 adet chandler fidanı toprakla buluşturdum,can suyunu verdim,acaba tekrar ne zaman sulama yapmalıyım,son günlerde de yağış oldu,toprak nemli sulamayı ne zaman yapsam uygun olur.

Yağış durumuna göre mayıs ortasından itibaren başlarsınız, ancak önceden toprak nemini kontrol edin, nemli ise vermeyin daha sonra toprağın nemine göre 10-15 günde bir sulama yaparsınız .Sulamayı eylül başında mutlaka kesin.
kolay gelsin.

popeye42
25-03-2013, 13:55
Sağol sayın ykaya194

m.gökhan
25-03-2013, 16:02
Öncelikle selamlar herkese.

Mart başında diktiğim fidanların nisan 15 gibi tepe budamasını yapmayı düşünüyorum. Biryerde mayıs sonu gibi fidanları beyaz plastik boya ile boyanması gerektiği aksi halde güneş yanıklığı olacağını okudum. Bu zorunlu birşeymidir , boyamazsam ne olur? Birde boyamaya karar verirsem fidanların her tarafınımı boyuyorum yoksa aşı yerlerini boyama , belirli yerlerini boya ...vs gibi şeyler söz konusumu ...

Şimdiden teşekkürler herkese...

permakültür
08-04-2013, 15:07
Merhaba Arkadaşlar;

15 Ekim'de diktiğim tüplü findalarımın bu haftasonu çektiğim resimleri aşağıdadır. Öncelikle kişisel programımdan dolayı Kasım ayında dikim yapamayacağımdan dolayı tüplü dikmeye karar verdim. Tabi tüplü dikmek için geç bir tarih, ağaçlar uykuya geç yattığından dolayı ince filizlerin bir kısmında kararma var. 220 ağaçlık bahçemde 3 tane kuruyan tespit ettim, gerisi Mayıs ayında belli olacak.

Fidanlarımı sırasıyla 5 tipte kategoriledim. Resimlerde sırasıyla aşağıdadır.
Bana göre fidanların boyları çok küçük, tabi dikim yaparken yapraklı ve dallı daha heybetli görünüyorlardı. Daha önce tüplü dikim yapan arkadaşların deneyimine göre bu boylar normalmı yoksa kazıkmı yemişim. Birde son baharda dikim yapan arkadaşların fidanları ilk baharlarında ortalama kaç cm uzadılar?
Bu ayın sonunda aşı bantlarını söküp, anaç gövdeyi aşı üzerinden kesmeyi planlıyorum. (Aşı bantlarını hemen mi sökeyim?)

Bazı fidanları uç bölgelerinde kararma ve kuruma var, sizce yeşil kısmın üzerinden kesmelimiyim, yoksa bitki kendiğinden kuru bölümü atarmı?

Son sorum tüplü fidanlarda tepe vurumu 180 cm oluncaya kadar yapılmıyor diye biliyorum, 180 cm olan fidan 150 cm civarundan tepe vurumu yapılıyor, doğrumu?

1) 30 Cm boyunda olanlar, toplam fidanlarımın 10%
2) 20 Cm boyunda olanlar, toplam fidanlarımın 30%
3) 12 cm boyunda olanlar, toplam fidanlarımın 20%
4) 5 cm boyunda olanlar, toplam fidanlarımın 20 %
5) 3 cm boyunda olanlar, toplam fidanlarımın 20%

bozy
08-04-2013, 15:30
Sayin permakultur ,agaclarin boyu onemli degil onemli olan adina dogru olmasi ve kok sisteminin saglikli olmasi hatta boyu kucuk olan daha iyi bence ... 1. ve son resimdeki agaclari cok derine dikmissiniz dikkat edin mumkunse yukseltin yoksa kok bolgesini asi yerinin en az 5 cm altina kadar acin....

permakültür
09-04-2013, 12:29
Sayın Bozy;
Uyarı için teşekkür ederim. Aşı yerinin topraktan ne kadar yukarda olması gerektiği ile ilgili bir bilgi bulamamıştım. Uyarınızı dikkate alacağım.

Diğer arkadaşlarımızdan da yukardaki sorularıma cevaplar umut ediyorum. Ayrıca herkes tüplü/tüpsüz dikimlerinde toplam sayı ve kuruyan sayısını paylaşırsa, tutma oranında genel başarının ne olduğunu öğrenmiş oluruz. Mayıs sonunda kendi deneyimimi paylaşacağım.

Kolay Gelsin

Erdem
09-04-2013, 14:05
Sayın bozy'nin belirttiği gibi aşı yerinin toprağın 15-20 cm kadar üzerinde olması lazım.

Anladığım kadarıyla aldığınız fidanlar yeni aşılanmış. Aşı bağlarını kalem kalınlaşıp aşı yerini boğmaya başladığında çıkarabilirsiniz. Aşı yerinin altından çıkan sürgünleri temizlemelisiniz.

Ayrıca bahsettiğiniz gibi aşı yerinin üzerinden kesilebilir ya da bekleyip durgun dönemde kesebilirsiniz. Cevizde kesim yaptıktan sonra kesilen yerin nem kaybetmemesi için mumla, aşı macunu ile kapatabilirsiniz.

Şimdi burda yapılabilecek iki şey var. Birincisi çok fazla müdahale etmeyip sadece aşı noktasının altından çıkan sürgünleri koparmak. İkinci yöntem de aşı noktasının üzerinden 4-6 göz üzerinden bir kesim yaparak ve kesim yerlerini kapatarak güçlü bir yeşil gelişimi teşvik etmek. Bu noktada yazdığım şeylerin pratiğini yapmış olsam da henüz sonuçlarını görmedim. O yüzden bu konuda net bir şey söyleyemiyorum.

Tepe kesimiyle ilgili eğer yüksekten taçlandırma yapmak istiyorsanız şimdi bir şey yapmanıza gerek yok. Birinci ya da ikinci yılın sonunda liderde 2 ila 2.4 metreden bir tepe kesimi yapabilirsiniz.

Sonra eğer imkanınız varsa gövde üzerinden bir karış boşluk olacak şekilde ağacın tacını malçla kapatmakta fayda var.

Ben yeni aşılanmış ceviz fidanlarının ani sıcaklık değişimlerinden kolaylıkla etkilenebileceğini düşünüyorum. Bulunduğunuz bölgenin sıcaklık durumunu bilmiyorum ama ben İç Anadolu gibi soğuk bölgeler için bu mini sera denilen güneş bacası şeklinde örtülerin faydalı olabileceğini düşünüyorum.

ncp1963
09-04-2013, 17:46
Sayın Bozy;
Uyarı için teşekkür ederim. Aşı yerinin topraktan ne kadar yukarda olması gerektiği ile ilgili bir bilgi bulamamıştım. Uyarınızı dikkate alacağım.

Diğer arkadaşlarımızdan da yukardaki sorularıma cevaplar umut ediyorum. Ayrıca herkes tüplü/tüpsüz dikimlerinde toplam sayı ve kuruyan sayısını paylaşırsa, tutma oranında genel başarının ne olduğunu öğrenmiş oluruz. Mayıs sonunda kendi deneyimimi paylaşacağım.

Kolay Gelsin

tüplü dikim yapmışsanız, tüpteki mevcut toprağın üst seviyesi bahçenizdeki toprağın üst seiyesine eşit olmalı... fidancı zaten tüpte aşıyerinin yüksekliğini ayarlamıştır, ayarlamamışsa zaten o fidancıdan alınan fidana yazık olur..

açık kök dikerkende fidanda önceki toprak seviyesi bellidir değilse bile aşı yerinin 10 cm kadar alltı dışarda kalacak şekilde dikilebilinir.

ben 1400 adet tüplü dkim yaptım 87 adet kuruyan oldu..

Lilium
09-04-2013, 18:00
Arkadaşımızın sorusuna çok ihtiyaçlı olduğu bir zamanda kimse cevap vermemiş Soru yanıtsız kalınca ve zamanını karçırmaması açısından cevaplama ihtiyacı duydum.



Daha önce tüplü dikim yapan arkadaşların deneyimine göre bu boylar normalmı yoksa kazıkmı yemişim.

Tüplü fidanın küçüğü daha makbuldur

Birde son baharda dikim yapan arkadaşların fidanları ilk baharlarında ortalama kaç cm uzadılar?

Bunun belli sıtandardı olmaz bakıma göre değişir.

Bu ayın sonunda aşı bantlarını söküp, anaç gövdeyi aşı üzerinden kesmeyi planlıyorum. (Aşı bantlarını hemen mi sökeyim?)

Derhal bantları sökünüz ve kesiniz geç kalınmış.

Bazı fidanları uç bölgelerinde kararma ve kuruma var, sizce yeşil kısmın üzerinden kesmelimiyim, yoksa bitki kendiğinden kuru bölümü atarmı?

kuruyan bölümü derhal kesiniz hatta daha aşağılardan kesiniz ve aşı macunuyla kapatınız

Son sorum tüplü fidanlarda tepe vurumu 180 cm oluncaya kadar yapılmıyor diye biliyorum, 180 cm olan fidan 150 cm civarundan tepe vurumu yapılıyor, doğrumu?

Bu sizin tercihiniz, yüksek bir taç istiyorsanız 180-2 metrelerden tepe vurabilirsiniz, Benim önerim 120-150 cıvarlarıdır, birden taç yapınızı yükseltmeyiniz, yavaş yavaş yükseltiniz. birden yüksek bir taç gövde güneş yanıklığına ve ağaçların rüzgarlardan eğilmelerine sebep olur.


387744

387745

387746

387747

387748

Aşı yerleri toprak seviyesinden aşağıda olanları sökün uygun şeklinde dikin, böyle bir ekimi sayfamda (http://www.agaclar.net/forum/1121986-post910.htm)biraz bahsetmiştim (Her ne kadar beğenilmiyorsa da) 90 dönüm olan arazide tüm fidanlar bu şekilde ekilmiş ve %90 kurumuş ya da çürümüş.
Aşı yeri hiçbir zaman toprak altında kalmamalı çok da yüksekte olmamalı 5 cm lik yükseklik ideal.

Erdem
09-04-2013, 20:55
Bu ayın sonunda aşı bantlarını söküp, anaç gövdeyi aşı üzerinden kesmeyi planlıyorum. (Aşı bantlarını hemen mi sökeyim?)

Derhal bantları sökünüz ve kesiniz geç kalınmış.

Bazı fidanları uç bölgelerinde kararma ve kuruma var, sizce yeşil kısmın üzerinden kesmelimiyim, yoksa bitki kendiğinden kuru bölümü atarmı?

kuruyan bölümü derhal kesiniz hatta daha aşağılardan kesiniz ve aşı macunuyla kapatınız


Bu noktada sizinle aynı fikirde değilim.

Nedenine gelince bu sene yeni dikilmiş aşılı meyve ağaçlarında uzunlukları eşit olsun diye tekrar bir tepe kesimi yaptım ve tepe kesimi yapılan noktanın altındaki bir kaç gözün kuruduğunu gördüm.

Gövdenin aşı noktası üzerinde kesilmesi gerektiği konusunda hemfikiriz ama şimdilik sadece aşı noktasından çıkan sürgünleri koparalım. Kesme işlemini ilk yılın durgun döneminde yapabiliriz.

Hatta neredeyse aynı şekilde bir üreticimizin diktiği ceviz fidanlarının bir kaç tanesini aşı noktasından itibaren 4-6 göz üzerinden kestim. Ama bahsettiğim gibi bunda bile tereddütte kaldım. Ama sadece bir kaç fidanda yaptığım ve zaten bu bahçe badem bahçesi olduğu için önemli değil.

Ha ben bunu keserim. Ama nasıl keserim? Eğer kamçı şeklinde standart fidan dediğimiz şekilde bir fidan olsa hiç çekinmeden rahatça böyle bir kesimi yapabilirim.

Bu konuda Prof. Dr. Mehmet Seyit Şen hocanın kitabında da benzer bir şey okuduğumu hatırlıyorum. Eğer bulabilirsem yarın paylaşayım.

kilicaslan3561
09-04-2013, 21:22
Selamlar. Ben Bayburt'ta yaşıyorum. Ceviz ağacının soğuğa dayanma özelliği var mıdır? Malum kışın -30 ları görüyoruz. Eğer yetişirse fidan getirtmeyi düşünüyorum. Teşekkür ederim. iyi günler.

Matthews
09-04-2013, 23:25
Selamun Aleyküm... (Çok Yeniyiz) Bilecikte bir arkadaşımın tarlaları var biz buraya ceviz ekmek istiyoruz hiç bi bilgiye sahip olmadığım için burası en uygun adres benim için. Şimdilik küçükten başlamak istiyoruz az öz gidişat nasıl olur vs. Şimdiden yardımlarınız için Teşekkürler.

Lilium
10-04-2013, 00:31
Bu noktada sizinle aynı fikirde değilim.

Aynı fikirde olacağız diye bir kural yok zaten, ayrıldığımız bir nokta daha var, ben yaşadığım tecrübeleri yazıyorum kitapta yazanları değil. Bir çok kitaplarda ne kadar yanlış bilgiler olduğunu sanırım sizlerde biliyorsunuz.

Nedenine gelince bu sene yeni dikilmiş aşılı meyve ağaçlarında uzunlukları eşit olsun diye tekrar bir tepe kesimi yaptım ve tepe kesimi yapılan noktanın altındaki bir kaç gözün kuruduğunu gördüm.

Kurumanın kesimle ilgili olacağını düşünmüyorum,
(Konu konu dışı fakat istenirse anlatabilirim.)

Gövdenin aşı noktası üzerinde kesilmesi gerektiği konusunda hemfikiriz ama şimdilik sadece aşı noktasından çıkan sürgünleri koparalım. Kesme işlemini ilk yılın durgun döneminde yapabiliriz.

Durgun dönemde yapılması doğru fakat henüz nisan ayına yeni girdik ağaçlara daha çok su yürümedi kesim yapılabilir, ayrıca aşı noktası (Anaç) üstü kurumuş işaretlediğim yerlerde siz canlılık görebiliyormusunuz? Bu kesilmezse yara yeri nasıl kapanacak?

Hatta neredeyse aynı şekilde bir üreticimizin diktiği ceviz fidanlarının bir kaç tanesini aşı noktasından itibaren 4-6 göz üzerinden kestim. Ama bahsettiğim gibi bunda bile tereddütte kaldım. Ama sadece bir kaç fidanda yaptığım ve zaten bu bahçe badem bahçesi olduğu için önemli değil.

4-6 göz üzerinden değil 2-3 göz üzerinden kesilip yetiştirilen bir bahçe (http://www.agaclar.net/forum/1001868-post618.htm), kuruma görebiliyormusunuz.
Tereddütte kaldığınız işleri (Yazmayınız) yapmayınız lütfen kafa karışıklığı yaratıyor.

Ha ben bunu keserim. Ama nasıl keserim? Eğer kamçı şeklinde standart fidan dediğimiz şekilde bir fidan olsa hiç çekinmeden rahatça böyle bir kesimi yapabilirim.

Soruya soruyla cevap vereyim, Ağustosta yapılan göz aşılarının fidanlarında bir sonraki yıl böyle bir budak görebiliyormusunuz?

Anaca yapılan göz aşı budama mevsiminde kesilmeli ki, kuruma devam etmesin.

387962

387963

387964

Resimler anlamaya yeterlidir sanırım.



...

Lilium
10-04-2013, 00:46
Ayrıca şu fidana yeniden bir bakınız, aşı yerinin altında da kuruma belirtisi görünüyor nedeni ne olabilir?

387987

Erdem
10-04-2013, 09:50
Aynı fikirde olacağız diye bir kural yok zaten, ayrıldığımız bir nokta daha var, ben yaşadığım tecrübeleri yazıyorum kitapta yazanları değil. Bir çok kitaplarda ne kadar yanlış bilgiler olduğunu sanırım sizlerde biliyorsunuz.


Sayın Lilium,

Ben de zaten benim her söylediğim doğrudur demiyorum. Aynı konuda birden fazla doğru olabilir. Ya da bazen herkes tarafından kabul edilen doğrular, uygulamada bir araştırma yapıldığında yanlış olduğu ortaya çıkabilir.

Ama dikkat ederseniz ben ne dedim. Benim bu konuda şu tecrübelerim oldu, şundan dolayı uygun olmayabilir ve falanca kitapta da bu konuyu okudum dedim.

Hatta Prof. Dr. Seyit Şen hocanın Sorularla Ceviz Yetiştiriciliği kitabında 129. sayfa alıntı yapıyorum.

Kış zararına uğramış ağaçların kuruyan dalları, canlı dokuya kadar ulaşacak bir kesime ihtiyaç duyarlar. Dondan sonra bütün yıl beklemek gerekir. Böylece zararın ulaştığı yeri belirlemek daha kolaydır. Bu durumda canlı odun kesilmemiş ve elde tutulmuş olur.

Kitap okumadan, işin teorik kısmını anlamadan öğrenmeden sağlıklı bir yetiştiricilik yapılabileceğine ihtimal vermiyorum. Bu sadece bahçecilik için geçerli değil diğer tüm bilim dalları için de geçerli. Örneğin elektronik konusunda binlerce sayfadan oluşan onlarca kitap okumadan daha işin A'sını bile öğrenemezsiniz.

Kaldı ki ben daha önceden doğru bildiğim eski bilgilerin bir kısmının okuduğum kitaplarda artık doğru olmadığını ve bunun yapılan araştırma ve denemelerle ortaya koyulduğunu görüyorum.

Ceviz kitaplarında yanlış bilgiler olduğunu söylediniz. Nerelerinde yanlışlıklar varsa bunu konuşalım ve yazarlarına iletelim o zaman.


4-6 göz üzerinden değil 2-3 göz üzerinden kesilip yetiştirilen bir bahçe, kuruma görebiliyormusunuz.
Tereddütte kaldığınız işleri (Yazmayınız) yapmayınız lütfen kafa karışıklığı yaratıyor.


Aşı yerinin aşı noktasından itibaren 4-6 göz üzerinden kesilmesi şu kitapta yazıyor.

Walnut Production Manual - University of California Division of Agriculture and Natural Sciences S:100

Siz 2-3 göz üzerinden kesilmesi gerektiğini hangi kaynağa göre söylüyorsunuz acaba?

Benim bu uygulamada tereddüt ettiğim nokta sadece bu uygulamanın yeni aşılanmış fidanlarda doğru olup olmayacağı noktasında idi. O noktada tereddüt ettim. Uyguladım ama sonuçlarını görmedim.

Yoksa yapılan uygulama doğrudur.


Ayrıca şu fidana yeniden bir bakınız, aşı yerinin altında da kuruma belirtisi görünüyor nedeni ne olabilir?


Bahsettiğim gibi bu konudaki düşüncem Seyit Şen hocanın da yazdığı gibi bir yıl beklenerek sonra ilk durgun dönemde almak. Neden? Çünkü biz bir yara dokusu oluşturuyoruz ve ağaç bütün enerjisini o yara dokusunu kapatmaya uğraşacak. Özellikle aşı yerinden çıkan sürgünler zayıf dikkat ederseniz.

Kişisel kanatim çok fazla müdahale etmeyip sadece aşı noktasının altından çıkan sürgünleri koparmak yeterli olacaktır.

bozy
10-04-2013, 16:17
Don zarari goren agaclar kurumus gibi gozuksede kurumamis olabiliyor gozlerin uyanmasi daha gec olabilir .Bu tip agaclarda yaza kadar beklenmesi daha iyi bence agac daha sonraki yillarda kendini toplayip yara yerlerini onariyor .. Bunlar benim kendi gozlemim ancak kitap ta da ayni yaziyor...ancak kararan dal agacin gelismesine bir etkisi olmayacak sa kesilmesi daha iyi olur ,hic olmazsa diger dallar daha cok gelisir...

Lilium
11-04-2013, 01:12
Kış zararına uğramış ağaçların kuruyan dalları, canlı dokuya kadar ulaşacak bir kesime ihtiyaç duyarlar. Dondan sonra bütün yıl beklemek gerekir. Böylece zararın ulaştığı yeri belirlemek daha kolaydır. Bu durumda canlı odun kesilmemiş ve elde tutulmuş olur.

Bakınız okuduğunuzu yanlış anlıyor yanlış aksettiriyorsunuz.

Seyit hocanın yazdığıyla bizim konuştuğumuzun arasında dağlar kadar fark var, O don zararı görmüş ağaçlardan bahsediyor, biz ise aşı olmuş anaçın göz özerindeki kuruyan anaçtan bahsediyoruz.

O nedenle okuduğumuzu iyi anlayalım ve buna göre bilgilendirme yaparsak bilmeyenleri de yanlış bilgilendirmiş olmayız.

Ayrıca yazıdaki cümlelerden anladığım büyük ağaçlar için olan bir söylem ve doğrudur, küçük fidanlar için söylenmiş bir cümle olmadığıdır, küçük fidanlardaki don zararının yeri daha çabuk belli olur ve bir an önce müdehale etmekte fayda vardır.

Ben seyit hocanın mesajını şöyle düzenleyim beğenir beğenmezsiniz size kalmış bir şey.

"Kış zararına uğramış ağaçların kuruyan dalları, canlı dokuya kadar ulaşacak bir kesime ihtiyaç duyarlar. Dondan sonra mayıs sonuna kadar beklemek gerekir. Böylece zararın ulaştığı yeri belirlemek daha kolaydır. Bu durumda canlı odun kesilmemiş ve elde tutulmuş olur."

formullaone
12-04-2013, 09:44
Ayrıca şu fidana yeniden bir bakınız, aşı yerinin altında da kuruma belirtisi görünüyor nedeni ne olabilir?

387987

Sayın lilium,bizim bahçemiz 2011 aralık ayında açık kök olarak dikildi ve bugünlerde 2.baharlarındalar. Geçen yaz %60 ı 1-2 metre arası boya ulaşırken bazıları sadece tutunup kök yapmakla yetindi ve boyları bu resimdeki kadar kaldı. Bakımları zamanında ve eksiksiz olarak yapılıyor,toprakta da sorun yok. Sizce bu boydakiler şimdi,yani 2. yazlarında yeterli uzama gösterirler mi? mesela 25cm lik,tutmuş,kök yapmış bir lider dal yaz boyunca 1.5 - 2 metreye ulaşır mı? 3.baharlarındaki tepe vurma için en az 1.5 - 2 metre olmalılar biliyorsunuz. Sizin tecrübeleriniz en büyük yol göstericimiz..sağolun.

Lilium
12-04-2013, 13:44
Sizce bu boydakiler şimdi,yani 2. yazlarında yeterli uzama gösterirler mi? mesela 25cm lik,tutmuş,kök yapmış bir lider dal yaz boyunca 1.5 - 2 metreye ulaşır mı?

Tabi ki ulaşırlar, üstelik ikinci yıllarında olmaları avantaj, Ama önceki yıl kökler zarar görmemişse don, su göllenmesi olmadıysa bu bir avantaj sizler için bunun içinde bir gübreleme uygulayıp yeşil aksamı çalıştırmalısınız, yeşil aksamla birlikte kökte çalışacaktır.

formullaone
12-04-2013, 18:24
Tabi ki ulaşırlar, üstelik ikinci yıllarında olmaları avantaj, Ama önceki yıl kökler zarar görmemişse don, su göllenmesi olmadıysa bu bir avantaj sizler için bunun içinde bir gübreleme uygulayıp yeşil aksamı çalıştırmalısınız, yeşil aksamla birlikte kökte çalışacaktır.

Teşekkürler Sayın lilium,bahçemiz hafif eğimli bir arazide,su birikmesi ya da don olayı yaşamadı kökler.50 cm lik küçük kalmış bir fidanın dibini açıp baktım ve beyaz kılcal köklerin toprak altında yayılışını ve bir metreden fazla uzadıklarını görünce şaşırdım.Boyuna göre değil dedim içimden,kökleri kendinden büyüktü :D

Lilium
12-04-2013, 18:47
Bu açıklamanız daha iyi oldu, özeldende yazdığım gibi o uygulamayı da yapın ve sulamalarınızı da dikkatli yaparsanız yıl sonunda görüşelim.

aviator34
12-04-2013, 19:59
Tabi ki ulaşırlar, üstelik ikinci yıllarında olmaları avantaj, Ama önceki yıl kökler zarar görmemişse don, su göllenmesi olmadıysa bu bir avantaj sizler için bunun içinde bir gübreleme uygulayıp yeşil aksamı çalıştırmalısınız, yeşil aksamla birlikte kökte çalışacaktır.

aynı olay bendede mevcut umarım bu yıl boy atarlar...

Lilium
12-04-2013, 22:52
Sevgili şükrü, sizde biraz fazla sulamalardan su kesmesi gibi bir şeyler var, bu yıl uygulayacağınız gübreleme programıyla kurtulanlar mayıs sonu gibi belli ederler adam olmayacakları tüplü fidanla değiştirebilirsin.
Sulama sıklığını Yağış durumuna göre ve toprak yapına göre tayin et, çok sulamak demen çok iyi olacak demek değildir.

Bilhassa yeni ekilen fidanlarda aman susuz kalmasın diye sık sık sularız çok sık sulamamıza gerek yok sulamadan sonra mutlaka derincene çapa yapmalıyız bu derincene yapılan çapa fidanı susuz bıraksan da onu koruyacaktır, ama fazla sulama fidanı öldürecektir.

İki çapa bir su yerine geçer deyimini unutmayın.

ladikli
13-04-2013, 13:29
Selamun Aleyküm... (Çok Yeniyiz) Bilecikte bir arkadaşımın tarlaları var biz buraya ceviz ekmek istiyoruz hiç bi bilgiye sahip olmadığım için burası en uygun adres benim için. Şimdilik küçükten başlamak istiyoruz az öz gidişat nasıl olur vs. Şimdiden yardımlarınız için Teşekkürler.

Aleyküm selam sn.Matthews, foruma hoşgeldiniz.Çok doğru adrese geldiniz, size tavsiyem forumu baştan sona okuyun, cevizle ilgili kafanıza takılan herşeyin cevabını burada kolaylıkla bulursunuz.

m.gökhan
14-04-2013, 14:03
Sevgili şükrü, sizde biraz fazla sulamalardan su kesmesi gibi bir şeyler var, bu yıl uygulayacağınız gübreleme programıyla kurtulanlar mayıs sonu gibi belli ederler adam olmayacakları tüplü fidanla değiştirebilirsin.
Sulama sıklığını Yağış durumuna göre ve toprak yapına göre tayin et, çok sulamak demen çok iyi olacak demek değildir.

Bilhassa yeni ekilen fidanlarda aman susuz kalmasın diye sık sık sularız çok sık sulamamıza gerek yok sulamadan sonra mutlaka derincene çapa yapmalıyız bu derincene yapılan çapa fidanı susuz bıraksan da onu koruyacaktır, ama fazla sulama fidanı öldürecektir.

İki çapa bir su yerine geçer deyimini unutmayın.

burda bahsettiğiniz çapalama işlemi illa ki sulamadan sonra mı olmalı . İşlerimden ve sulama suyununun ters zamanlarda denk gelmesinden dolayı bir tanıdığıma sulama yaptıracağım. Çapalama olayını u2 haftada bir gittikçe yapsam yararı olurmu yoksa sulama işleminden sonra mı olması lazı m?

Çamtepe
14-04-2013, 14:39
burda bahsettiğiniz çapalama işlemi illa ki sulamadan sonra mı olmalı . İşlerimden ve sulama suyununun ters zamanlarda denk gelmesinden dolayı bir tanıdığıma sulama yaptıracağım. Çapalama olayını u2 haftada bir gittikçe yapsam yararı olurmu yoksa sulama işleminden sonra mı olması lazı m?

İşin mantığına bakmak lazım. Ağır bünyeli toprağı suladığınızda toprak bir nevi sıkışır. Hele ki killi bir toprağınız varsa toprağın içinde hava kalmaz, sıkılaşır, sertleşir. Kökler ne hava alabilir ne de sağa sola sürgün atabilir.

Çapa yaptığınızda toprak havalanır, kaymak tabakası varsa kırılır, ufak tefek yabani otlar varsa yokedilir, hem toprağınızın besinine hem de fidanınızın suyuna ortak olmazlar. Toprak ve toprağın içindeki mikroorganizmalar nefes alır.

Tabi çapa yapacağım derken fidanın köklerine zarar vermeyin :)

m.gökhan
14-04-2013, 16:09
İşin mantığına bakmak lazım. Ağır bünyeli toprağı suladığınızda toprak bir nevi sıkışır. Hele ki killi bir toprağınız varsa toprağın içinde hava kalmaz, sıkılaşır, sertleşir. Kökler ne hava alabilir ne de sağa sola sürgün atabilir.

Çapa yaptığınızda toprak havalanır, kaymak tabakası varsa kırılır, ufak tefek yabani otlar varsa yokedilir, hem toprağınızın besinine hem de fidanınızın suyuna ortak olmazlar. Toprak ve toprağın içindeki mikroorganizmalar nefes alır.

Tabi çapa yapacağım derken fidanın köklerine zarar vermeyin :)

O zaman belli periyotlarda yapilmasi kafidir sanirim , 2 haftada bir gibi . Yoksa illaki sulamanin uzerinemi capalamak lazim?

aviator34
15-04-2013, 09:48
Sevgili şükrü, sizde biraz fazla sulamalardan su kesmesi gibi bir şeyler var, bu yıl uygulayacağınız gübreleme programıyla kurtulanlar mayıs sonu gibi belli ederler adam olmayacakları tüplü fidanla değiştirebilirsin.
Sulama sıklığını Yağış durumuna göre ve toprak yapına göre tayin et, çok sulamak demen çok iyi olacak demek değildir.

Bilhassa yeni ekilen fidanlarda aman susuz kalmasın diye sık sık sularız çok sık sulamamıza gerek yok sulamadan sonra mutlaka derincene çapa yapmalıyız bu derincene yapılan çapa fidanı susuz bıraksan da onu koruyacaktır, ama fazla sulama fidanı öldürecektir.

İki çapa bir su yerine geçer deyimini unutmayın.

Sayın lilium geçen yıl ki damlama sulama sistemini kurduğumuzda ''az ama sık sulama '' mantığını uygulamaya çalıştık ama basınçsız memelerle eğimli arazide pek de eşit sulama yapamamış olabiliriz (daha önceden demiştiniz) eğimin bittiği yerdeki fidanların durumu aşırı su'dan kötü olabilir (alt kısımdakiler)

Ama şimdi ayarlı memeleri aldık amacımız bu yıl her fidana eşit su vermek
iyi bir organik madde,gübre takviyesi ve sulama yapılmasıyla umarım bu yıl düzelenler düzelir.Bahçemin alt bölümüne önümüzdeki hafta 4'e 4 metre drenaj çukuru açtıracağım.aşağıda su birikmesi varmı merak ediyorum.

arif göçmen
15-04-2013, 20:05
Ayrıca şu fidana yeniden bir bakınız, aşı yerinin altında da kuruma belirtisi görünüyor nedeni ne olabilir?

387987

istemeden katkıda bulunmak istiyorum aşı altındaki kuruma belirtisi dediğiniz bölge rüzgar yanıklığı veya kış üşümesi olabilirmi

ultrAdem
16-04-2013, 11:23
Merhaba arkadaşlar bahçeme ceviz fidanı attım ama bazı tanıdıklarım yanına 1 tane daha dikmezsen ceviz alamazsın dediler bunun doğruluk payı nedir?

m.gökhan
16-04-2013, 11:54
Her cevizin birde dölleyicisi olur onu söylemek istemişler sanırım ...

ultrAdem
16-04-2013, 12:00
Her cevizin birde dölleyicisi olur onu söylemek istemişler sanırım ...

teşekkürler peki benim ne yapmam gerekiyor fadanın bu sene 2. senesi olacak yanına ek bir fidan mı atmalıyım?Eğer atacaksam bu fidanın diğer fidanla arasındaki mesafe nasıl olmalıdır?

ligustrum
16-04-2013, 13:20
Dikili bir ceviz fidanın; ağaç olacak, muhtemelen meyve de verir.
Önemli olan dikilmiş olması.

Çevrede ceviz ağaçları varsa, erkek çiçeklerin açılması ile, yeni diktiğiniz fidanın dişi çiçek açımı aynı tarihlere denk geliyorsa; döllenmesi olur.

Diktiğiniz fidanın ve çevredeki çeşidlerin bilinmesi gerekiyor.
Döllenme olması için 10-100 metre hatta 1-2 km. de dölleyici çeşidlerin bulunması yeterli olabilir. Çevre koşulları rüzgar ve arı durumları etki eder.

ultrAdem
16-04-2013, 13:32
çevresinde ceviz ağacı yok zaten bunu çeşitlilık olsun diye ekmiştim, rüzgar alan bir bölgede ve toprak olarak kum ağırlıklı ve tabanı yumusak

parlasanteberi
16-04-2013, 13:47
Selam arkadaşlar öncelikle aranıza yeni katıldım siteyi inceledim çok faydalı bilgilerin olduğunu gördüm... Sizlerin tecrubelerinize dayanarak bir iki sorum olacak.
Ben 20 dönüm aşılı ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorum kuracağım il ankara şereflikoçhisar ilçesinde (rakım yaklaşık 985)
1- çeşit olarak kaman 1 düşünüyorum
2- başka hangi çeşitler dikilebilir
3- mavi sertifikalı fidanlar duydum bunların sarı sertifikayla farkı nedir
yanıtlarından dolayı şimdiden teşekkür ediyorum.

ligustrum
16-04-2013, 13:53
Hangi meyve türü olursa olsun, ilk yapılacak gözlem; çevrede bu türden ağaçlar varsa, bir ışık veriyor demektir.
Özellikle de yabanisi varsa, o civarda meyvecilik yapılabileceğini destekler.

popeye42
16-04-2013, 13:54
Tabi ki ulaşırlar, üstelik ikinci yıllarında olmaları avantaj, Ama önceki yıl kökler zarar görmemişse don, su göllenmesi olmadıysa bu bir avantaj sizler için bunun içinde bir gübreleme uygulayıp yeşil aksamı çalıştırmalısınız, yeşil aksamla birlikte kökte çalışacaktır.

Sn lilium;
2013 Mart başı dikmiş olduğum 50 açık köklü ve 50 adet tüplü fidanlarım uyanarak filiz vermeye başlamışlar,açık köklü fidanlarda tomurcuklar yeni patlamaya başlamışlar,onları görünce çok mutlu oldum,bu sene nasıl bir gübreleme yapmalıyım ki fidanlarımın gelişimini sağlaya bileyim,şu aşamada damlama sulamam yok ama tanker ile rahat sulama yapıyorum. Ağustos ayında kapalı devre sulama sistemi bitecek o zaman damlama yapacağım ama seneye kullanabilirim.Nasıl bir gübreleme yapmalıyım?

parlasanteberi
16-04-2013, 15:20
Selam arkadaşlar öncelikle aranıza yeni katıldım siteyi inceledim çok faydalı bilgilerin olduğunu gördüm... Sizlerin tecrubelerinize dayanarak bir iki sorum olacak.
Ben 20 dönüm aşılı ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorum kuracağım il ankara şereflikoçhisar ilçesinde (rakım yaklaşık 985)
1- çeşit olarak kaman 1 düşünüyorum
2- başka hangi çeşitler dikilebilir
3- mavi sertifikalı fidanlar duydum bunların sarı sertifikayla farkı nedir
yanıtlarından dolayı şimdiden teşekkür ediyorum.

ömür-uşak
16-04-2013, 16:41
Selam arkadaşlar öncelikle aranıza yeni katıldım siteyi inceledim çok faydalı bilgilerin olduğunu gördüm... Sizlerin tecrubelerinize dayanarak bir iki sorum olacak.
Ben 20 dönüm aşılı ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorum kuracağım il ankara şereflikoçhisar ilçesinde (rakım yaklaşık 985)
1- çeşit olarak kaman 1 düşünüyorum
2- başka hangi çeşitler dikilebilir
3- mavi sertifikalı fidanlar duydum bunların sarı sertifikayla farkı nedir
yanıtlarından dolayı şimdiden teşekkür ediyorum.

Ankara için kaman 1 uygun görüyorlar. Fakat formdaki ceviz konularını baştan sona oku. Biraz uzun olur ama bilgilenmek için çok güzel. Okumadan işe başlama bilgilen gerisi gelir kolay gelsin başarılar dilerim

parlasanteberi
16-04-2013, 17:17
teşekkür ederim zaten okuyorum elimden geldiği kadar. :)

ladikli
16-04-2013, 19:27
Dikili bir ceviz fidanın; ağaç olacak, muhtemelen meyve de verir.
Önemli olan dikilmiş olması.

Çevrede ceviz ağaçları varsa, erkek çiçeklerin açılması ile, yeni diktiğiniz fidanın dişi çiçek açımı aynı tarihlere denk geliyorsa; döllenmesi olur.

Diktiğiniz fidanın ve çevredeki çeşidlerin bilinmesi gerekiyor.
Döllenme olması için 10-100 metre hatta 1-2 km. de dölleyici çeşidlerin bulunması yeterli olabilir. Çevre koşulları rüzgar ve arı durumları etki eder.


1-2 km döllenme için çok değil mi? Çiçekler o kadar uzağa gidebilir mi?
Arının diğer meyve çeşitlerinde tozlanmayı sağladığını biliyorum ama cevizde hiç duymadım, bahçeye kovan da konulabilir bu durumda.

Çamtepe
16-04-2013, 19:51
Ceviz rüzgârla tozlaşıyor.

Polenlerin 1.5 km'ye kadar rüzgarla taşınabildiğini yazıyor kaynaklar, ancak yine de ben olsam güvenmezdim :)

Neighbors: Walnut pollination (http://ccloveneighbors.blogspot.co.uk/2008/04/walnut-pollination.html)
Department of Agriculture and Food - Bee pollination benefits for nut crops (http://www.agric.wa.gov.au/PC_94129.html)

Lilium
16-04-2013, 23:51
burda bahsettiğiniz çapalama işlemi illa ki sulamadan sonra mı olmalı .





Hayır illa böyle olacak diye bir kaide yok, çapalamalarınızı diğer zamanlarda da yaparsınız ama sulamalardan sonra çapalama mutlaka yapılmalı bilhassa salma sulama yapanlar buna daha dikkat etmeli.

Lilium
16-04-2013, 23:57
istemeden katkıda bulunmak istiyorum aşı altındaki kuruma belirtisi dediğiniz bölge rüzgar yanıklığı veya kış üşümesi olabilirmi

Katkılarınız taktire şayan arif bey,

Bunlar olabileceği gibi başka etkenlerde olabilir, bahçede nasıl bir bakım uygulandığını bilmiyoruz.

Lilium
17-04-2013, 00:04
bu sene nasıl bir gübreleme yapmalıyım ki fidanlarımın gelişimini sağlaya bileyim,

Ektiğinizde neler uyguladığınızı belirtirseniz daha iyi yardımcı oluruz.

Lilium
17-04-2013, 00:10
Ceviz rüzgârla tozlaşıyor.

Polenlerin 1.5 km'ye kadar rüzgarla taşınabildiğini yazıyor kaynaklar, ancak yine de ben olsam güvenmezdim :)


Güvenmeyiniz zaten, 1.5-2 kilometre açık alan ister ve rüzgar yönü de tutarsa olabilir.
Güveneceğiniz ölçüler en fazla 150-200 metre.

ligustrum
17-04-2013, 03:22
Uçurtma ve arı
Bir uçurtma uçuruyorum.. Tamda mevsimi hani.
Uçurtmam; bir ceviz ağacına pike yaptı. Yapar ya..

Ceviz ağacı da erkek çiçeklerini açmış..
Ucurtmamın kuyruğuna da ceviz polenleri bulaşmış.

Topladım uçutmamı, başka yerde uçurayım dedim.
Az gittim uz gittim. Sen de 1 km, ben diyeyim 2 km gitmişim..

Yeniden uçurtmayı uçurtmaya başladım ki;
Uçurtmam yine pike yaptı, bir ceviz ağacına..

Bu ceviz ağacının dişi çiçekleri olgunlaşmış.
Demiş ki ; A be uçurtma seni kim gönderdi?
Şükürler olsun, gönderene. Diye.

Uçurtmanın yaptığını, arı her gün yapabilir.
Rüzgar bu işin büyük kısmını yapıyorsa da;
Arı hiç mi yapamaz?

Çamtepe
17-04-2013, 13:41
Şiir çok hoş Sn. Ligustrum, ama diyoruz ki ceviz ağacını arı tozlamıyor. Yani ceviz çiçeğine arı gelmiyor :) Sadece rüzgâra kalıyoruz. Rüzgarın da yönü, şiddeti tutar mı biraz yaradana kalmış.

selamlar, saygılar..

Ç.

popeye42
17-04-2013, 13:55
Ektiğinizde neler uyguladığınızı belirtirseniz daha iyi yardımcı oluruz.

Fidanları dikerken ;yanmış keçi gübresi , 20 20 20 gübre ve her çukura yarım kilo toz kükürtü toprakla karıştırarak kullandım,bundan sonra nasıl bir gübreleme yapmalıyım?

Erdem
17-04-2013, 19:13
Sayın popeye42,

Bu fidan dikimi, gübreleme ile bilgiler biraz eski bilgiler. Örneğin 80x80 cm kaz, içine ahır gübresi koy, şu kadar beklet vs.. Bu arkadaşlara bir kaç tane 80x80 cm fidan çukuru kazdırmak lazım :)

Gübreleme konusunda da doğal gübreleri ayırmak lazım. Çünkü organik içerisinde karbon içeren doğal gübrelerin her zaman toprak içinde canlı yaşamına katkısı vardır.

Toprağı her ne kadar mineraller, hava, su ve organik maddeden oluşuyor diye basitleştirmeye çalışsak bile aslında çok karmaşık bir yapısı var. Bu alanda en iyi bilim adamlarının çalışmaları bile toprağın bilinmeyen taraflarını ortaya çıkarmaktan çok uzak kalıyor.

Sağlıklı bir toprağın bir çay kaşığında 4 milyar mikroorganizma bulunuyor. Gene böyle 4 dekar kadar sağlıklı bir toprakta yaşayan canlıların ağırlığını bir araya getirebilseydiniz bir ineğin ağırlığı kadar geliyor :)

Toprak konusunu merak eden arkadaşlar buradan okuyabilirler.

Soil - Our Financial Institution Permaculture Research Institute - Permaculture Forums, Courses, Information & News (http://permaculturenews.org/2008/08/07/soil-our-financial-institution/)

Biyolojik çeşitliliği yok eden kimyasal gübre ve ilaçlar II. Dünya savaşı sonrası askeri kimyasal üreten firmaların ürettikleri kimyasalları kullanabilecekleri bir yol bulmasıyla ortaya çıkıyor (ilkönce zirai ilaçlar, sonra kimyasal gübreler)

Dünya çapında yoğun olarak kullanılan kimyasal gübreler, bitki besin elementlerini toprağa verebilmek için toprak içindeki bakterileri, yararlı nematodları öldürecek şekilde tasarlanmış. Bu küresel gıda endüstrisinin yüksek miktarlardaki taleplerini karşısında bitkilerin hızlı bir şekilde büyüyebileceği bir ortam sağlıyor.

Ancak bu işlemin zararlı etkileri toksik maddeler üretilmesi ve insan sağlığı açısından besin maddeleri yönünden zengin olmayan ürünlerin elde edilmesi, toprak biyolojisindeki çeşitliliği gün geçtikçe yoketmesi. Biyolojik çeşitliğin azalması yediğimiz yiyeceklerdeki besin maddelerinin azalmasıyla kalmıyor, sistemi zararlı ve bakterilerin saldırısına açık hale getiriyor - bu da daha büyük bir tehlikeyi böcek öldürücü kimyasal satarak milyarlarca dolar kazanan ilaç firmalarını beraberinde getiriyor.

Yani demek ki gübreyi rastgele kullanmayacağız. Eğer rastgele kullanırsak ne olur? Çok yeşil, neşeli ağaçlarımız olur belki ama bu sefer de verim alamayız. Ya da örneğin fazla fosforlu gübreleme yaparsanız bu sefer Fe, Zn ve Cu elementlerinin alımını engeller.

http://www.puyallup.wsu.edu/~linda%20chalker-scott/FactSheets/Planting%20fact%20sheet.pdf

Bu konuda yeni yapılan araştırmalara baktığımızda bir kere dikim çukuruna hiç kimyasal gübre, doğal gübre ya da toprak iyileştirici benzeri hiç bir şey eklenmemesi tavsiye ediliyor. Dikim çukurunun sadece bitkinin kökü kadar derinlikte ama en azından iki katı kadar genişlikte olması gerektiği söyleniyor ki bunu Türkiye'de ilk ben Sn. Yrd. Doç. Dr. Abdullah Kankaya hocamızdan duymuştum.

Dikimde fosfat içeren gübrelerin kullanılmaması gerektiği sadece ağaç tacının etrafına amonyum sülfat veya balık unu ile gübreleme yapılabileceği söyleniyor.

Bana kalsa eğer elimde kompost varsa ağacın tacına kompost gübrelemesi yaparım.

O yüzden sayın popeye42 ben sizin yerinize olsam ağacın taç izdüşümünü, kapladığı alan etrafındaki çemberi 3'e bölerim. Onun 3/2'lik kısmından 0-30 cm derininden toprak örneği alırım. Sonra MARİM (http://www.marim.gov.tr/toprak_analizi.aspx)'e gönderirim. Gelen sonuçlara göre gübreleme yaparım. Hele ki sıvı gübreleme çok karışık bir konudur. Ben bir kaç yıl önce 2-3 hafta ayırmama rağmen işin içinden çıkamamıştım ;)

Bu arada sayın çamtepe'nin söyledikleri doğru. Cevizde tozlanma rüzgarla oluyor. Yapılan bir araştırmada bir ceviz bahçesinde 1,6 km ötedeki bir bahçeden gelen polenlerle tozlanmış ceviz ağaçlarına rastlanmış.

Ama bu demek değil ki tozlayıcıları 1,5 km öteye koyalım :)

Tozlayıcı ağaçlar ile cevizlerimiz arasında en çok 60 ila 90 metre mesafe olması uygun olur. Yani diğer meyve ağaçları için %10 iken cevizde %5 kadar tozlayıcı yeterli olur. Uygun bir dikim deseni ile tozlayıcıları dikersek sorun yaşamayız.

Lilium
18-04-2013, 00:12
Fidanları dikerken ;yanmış keçi gübresi , 20 20 20 gübre ve her çukura yarım kilo toz kükürtü toprakla karıştırarak kullandım,bundan sonra nasıl bir gübreleme yapmalıyım?

Ekerken Azot, fosfor, ve potasyumu vermişsiniz, birde haziran ayında yarımşar çay bardağı üre vererek azot takviyesi yapmanız yeterli olur.
Sulamalarınızı da su isteğine göre tayin etmeniz ve sulamalardan sonra çapalamanız yapmış olduğunuz gübrelemelerin neticesini daha iyi almanızı sağlar.

Lilium
18-04-2013, 01:41
Gübreleme konusunda da doğal gübreleri ayırmak lazım. Çünkü organik içerisinde karbon içeren doğal gübrelerin her zaman toprak içinde canlı yaşamına katkısı vardır.

Doğru, katılıyorum.


Biyolojik çeşitliliği yok eden kimyasal gübre ve ilaçlar II. Dünya savaşı sonrası askeri kimyasal üreten firmaların ürettikleri kimyasalları kullanabilecekleri bir yol bulmasıyla ortaya çıkıyor (ilkönce zirai ilaçlar, sonra kimyasal gübreler)

Dünya çapında yoğun olarak kullanılan kimyasal gübreler, bitki besin elementlerini toprağa verebilmek için toprak içindeki bakterileri, yararlı nematodları öldürecek şekilde tasarlanmış. Bu küresel gıda endüstrisinin yüksek miktarlardaki taleplerini karşısında bitkilerin hızlı bir şekilde büyüyebileceği bir ortam sağlıyor.

Ancak bu işlemin zararlı etkileri toksik maddeler üretilmesi ve insan sağlığı açısından besin maddeleri yönünden zengin olmayan ürünlerin elde edilmesi, toprak biyolojisindeki çeşitliliği gün geçtikçe yoketmesi. Biyolojik çeşitliğin azalması yediğimiz yiyeceklerdeki besin maddelerinin azalmasıyla kalmıyor, sistemi zararlı ve bakterilerin saldırısına açık hale getiriyor - bu da daha büyük bir tehlikeyi böcek öldürücü kimyasal satarak milyarlarca dolar kazanan ilaç firmalarını beraberinde getiriyor.

Yani demek ki gübreyi rastgele kullanmayacağız. Eğer rastgele kullanırsak ne olur? Çok yeşil, neşeli ağaçlarımız olur belki ama bu sefer de verim alamayız. Ya da örneğin fazla fosforlu gübreleme yaparsanız bu sefer Fe, Zn ve Cu elementlerinin alımını engeller.

Bu konuda yeni yapılan araştırmalara baktığımızda bir kere dikim çukuruna hiç kimyasal gübre, doğal gübre ya da toprak iyileştirici benzeri hiç bir şey eklenmemesi tavsiye ediliyor. Dikim çukurunun sadece bitkinin kökü kadar derinlikte ama en azından iki katı kadar genişlikte olması gerektiği söyleniyor ki bunu Türkiye'de ilk ben Sn. Yrd. Doç. Dr. Abdullah Kankaya hocamızdan duymuştum.


Tüm üstte yazılanlara bende katılıyorum, üstte yazanlardan sonra yani topraklarımız bunca kimyasallarla doldurulmuşken Abdullah Kankaya hocamız dediklerini uygulamanın sonuçları ne kadar verimli olur? Bu mümkün mü?
Bu söylemde eksiklik var diye düşünüyorum, topraklar bunca uygulanan kimyasallardan sonra uzun bir süre (5 yıl gibi) nadasa ve toprak biolojisinin yeniden kazanılması etkin mikroorganizmaların toprakta oluşmasını sağladıktan sonra uygulanabilir diye düşünüyorum.

Bu seferde verimlilik ne olur ona bakmak lazım.


Dikimde fosfat içeren gübrelerin kullanılmaması gerektiği sadece ağaç tacının etrafına amonyum sülfat veya balık unu ile gübreleme yapılabileceği söyleniyor.

Bana kalsa eğer elimde kompost varsa ağacın tacına kompost gübrelemesi yaparım.

Bana kalsa bende öyle yaparım da yeterli miktarlardaki kompostu yapabilmenin maliyetine bakmak lazım. :)


O yüzden sayın popeye42 ben sizin yerinize olsam ağacın taç izdüşümünü, kapladığı alan etrafındaki çemberi 3'e bölerim. Onun 3/2'lik kısmından 0-30 cm derininden toprak örneği alırım. Sonra MARİM (http://www.marim.gov.tr/toprak_analizi.aspx)'e gönderirim. Gelen sonuçlara göre gübreleme yaparım.

En doğrusu da bu, analiz sonuçlarına göre uygulama.

popeye42
18-04-2013, 12:13
Sn Lilium.çamtepe ve erdem paylaştığınız bilgiler için teşekürler.Sizin gibi kişilerin varlığı bu foruma güç katıyor.SAYGILAR

Erdem
18-04-2013, 15:42
Tüm üstte yazılanlara bende katılıyorum, üstte yazanlardan sonra yani topraklarımız bunca kimyasallarla doldurulmuşken Abdullah Kankaya hocamız dediklerini uygulamanın sonuçları ne kadar verimli olur? Bu mümkün mü?


İlkönce Sn. Abdullah Kankaya hocanın söyledikleri dikim ve dikim gübrelemesi ile ilgili. Yukarıda bağlantısını verdiğim araştırma da aynı şeyler anlatılıyor.

Gübreleme konusunda sayın hoca toprak analiz sonuçlarına göre sıvı olarak damlama sulamayla verebiliriz diyor.

Toprağın geri kazanılması, biyoçeşitliliğin arttırılması, biyolojik yaşamın geri getirilmesi konusunda söylenenler de dünyada özellikle toprak konusunda araştırma yapan bilim adamlarının düşünceleri.

Bu mümkün mü ? Nasıl olur? sorusuna gelince tabi ki. Zaten başka bir alternatifimiz yok.

Eğer bunu yapmazsak topraklarımız birer çöl haline gelebilir.

Bu gün dünya çapında iklimlerin değişmesinin nedeni atmosfere yüksek miktarda karbon salınımı yapan ülkelerden kaynaklanıyor. Dünya topraklarının 1000 ila 1600 petagram karbon tuttuğu tahmin ediliyor. (1 petagram 10 üzeri 12 kilogram)

Karbon döngüsünde de toprakta bizim için çalışan sayısız küçük mikro ve makro organizmalar hayati öneme sahip. Bu canlılar birbirleriyle, bitkilerle beraber çalışarak gezegenimiz üzerinde bulunan yüzen, koşan, uçan tüm canlıların beslenme ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Görevlerinin içinde organik maddeyi, toprak içindeki mineralleri ayrıştırmak ve bitkilerin alabileceği bir şekle dönüştürmek de var.

Kimyasal ilaç ve sebzelerde ve içme suyunda oluşan artan düzeydeki nitrat kalıntıları büyük bir problem. Biliyorsunuz doktorlar kanser araştırmaları yaparken farelere nitrat veriyorlar.

Toprağın sağlıklı olması insanlar açısından daha besleyici daha yararlı ürün almamızın yanında bitkilerin de hastalık yapan etmenlere daha dayanıklı olmasına neden oluyor. Bu da daha az ilaç kullanımı ve gübreleme demek.

Yüzlerce yılda oluşan çok değerli kahverengi tarım toprakları tek bitkili tarım uygulamaları, yanlış gübre ve tarım teknikleri, erozyonla kayboluyor. Dünyada her yıl Hindistan'ın tüm arazileri kadar tarım toprağı yok oluyor. Erozyon nedeniyle kaybedilen 2,5 cm üst toprağın tekrar oluşması için tam 500 yıl gerekiyor.

Dünyada bu konuda çok ciddi çalışmalar var. Sadece yerleşik tarım, kendi kendine yetebilir tarım ve toprak konusunda araştırmalar yapan araştırma kuruluşları var. En kısa zamanda ülkemizde de böyle araştırma kuruluşlarının kurulması gerektiğini düşünüyorum.

Artık 5-6 seneden beri dünyada uygulanan yeni tarım teknikleri ile toprak işlemesiz tarım yapılıyor.

İşte geleneksel toprak işleme yapılan toprak ile toprak işleme yapılmayan toprağın farkı.

http://www.youtube.com/watch?v=9_ItEhCrLoQ

http://www.youtube.com/watch?v=Rpl09XP_f-w

parlasanteberi
18-04-2013, 16:46
Merhaba altay salkım cevizi diye bir ceviz cinsi var sitede kısa bir açıklamasını buldum sizlerin fikri olan varmıdır.

aviator34
18-04-2013, 22:15
Bana kalsa eğer elimde kompost varsa ağacın tacına kompost gübrelemesi yaparım.


Tüm arkadaşlara merhabalar

Nisan sonunda 2 yaşındaki ceviz fidanlarıma bende kompost uyguluyacağım.
Buna göre ;Ceviz yetiştiriciliği kitaplarında BAKIM gübrelemesi olarak 15 - 20 cm genişlik ve yükseklikte fidanın taç izdüşümüne açılan hendeklerin içerisine 3 teneke iyi yanmış hayvan gübresi bir teneke kompost ve üst toprak ile karıştırılarak kanala dökülmesi tavsiye ediliyor.
Şimdi benim Elimde bol miktarda iyi yanmış ahır gübresi,kompost,leonardit,perlit ve son olarak orman toprağı var.Sormak istediğim hazırlamış olduğum bu bakım harcını her fidana ne kadar vermem doğru olur.analiz sonucu olarak organik madde herkes de olduğu gibi bende de az/yetersiz çıktı.
Son olarak Böyle bir uygulamanın fidan köklerine etki süresi ne olur ?

AVCI016
18-04-2013, 23:11
Değerli ceviz dostları,

Daha önceden Sn. ENFARKLISI arkadaşın sorduğu gibi, resimlerde görülen böceklerin aynısı benim fidanlarımda da var.

Şimdilik bir zararlarını farketmedim ama, acaba bu böcekler zararlı mıdır?

Herhangi bir ilaçlama yapmak gerekir mi? Şimdiden teşekkürler.

293201

293202

formullaone
19-04-2013, 00:53
Değerli ceviz dostları,

Daha önceden Sn. ENFARKLISI arkadaşın sorduğu gibi, resimlerde görülen böceklerin aynısı benim fidanlarımda da var.

Şimdilik bir zararlarını farketmedim ama, acaba bu böcekler zararlı mıdır?

Herhangi bir ilaçlama yapmak gerekir mi? Şimdiden teşekkürler.

293201

293202
Bu hayvancıkların bir zararını görmedim. Ceviz fidanlarında dolaşır dururlar 2 yıldır ;)

Erdem
19-04-2013, 08:49
Sayın aviator34,

Leonardit konusunda çok fazla bilgim yok. Ama bir miktar karışıma eklenebileceğini düşünüyorum.

Bu konuda tarımda kullanılan yetiştirme ortamları ile ilgili daha ayrıntılı bilgiler var.

http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/738.htm

Benim fikrim şu şekilde bir malçlama yapılabilir.

saman
perlit
kompost
ahır gübresi (en altta)

Nedenine gelince ahır gübresi ve kompost toprak solucanları için bir yaşam alanı oluşturur. Ayrıca yukarıdaki mesajda sayın malina'nın bahsettiği Ege Üniversitesinin yaptığı bir araştırma var. Üst kısımda perlit kullandığınız zaman daha az sulama gerektiriyor.

Saman ve perlit ağacın tacını kapatacak şekilde serilebilir. Ama burada dikkat etmeniz gereken gövdeden itibaren bir karış kadar bir boşluk kalması aksi halde aşırı su kök çürüklüğüne neden olabilir.

Kompost ve ahır gübresini (hatta leonardit de kullanacaksınız) sadece ağacın taç izdüşümüne verebilirsiniz.

Bir diğer malçlama şekli de şu şekilde olabilir belki.

saman
kompost
perlit
ahır gübresi (en altta)

Etkisini görmek için bunu sizin deneme yanılma yapmanız gerekecek. Ağaçların bir sırasına hiç malçlama yapmayın, diğer sıraya yapın. Daha sonra sonucu buraya yazarsanız biz de sonuçları görmüş oluruz ;)

aviator34
19-04-2013, 10:45
Sayın aviator34,

Leonardit konusunda çok fazla bilgim yok. Ama bir miktar karışıma eklenebileceğini düşünüyorum.

Bu konuda tarımda kullanılan yetiştirme ortamları ile ilgili daha ayrıntılı bilgiler var.

Benim fikrim şu şekilde bir malçlama yapılabilir.

saman
perlit
kompost
ahır gübresi (en altta)

Nedenine gelince ahır gübresi ve kompost toprak solucanları için bir yaşam alanı oluşturur. Ayrıca yukarıdaki mesajda sayın malina'nın bahsettiği Ege Üniversitesinin yaptığı bir araştırma var. Üst kısımda perlit kullandığınız zaman daha az sulama gerektiriyor.

Saman ve perlit ağacın tacını kapatacak şekilde serilebilir. Ama burada dikkat etmeniz gereken gövdeden itibaren bir karış kadar bir boşluk kalması aksi halde aşırı su kök çürüklüğüne neden olabilir.

Kompost ve ahır gübresini (hatta leonardit de kullanacaksınız) sadece ağacın taç izdüşümüne verebilirsiniz.

Bir diğer malçlama şekli de şu şekilde olabilir belki.

saman
kompost
perlit
ahır gübresi (en altta)

Etkisini görmek için bunu sizin deneme yanılma yapmanız gerekecek. Ağaçların bir sırasına hiç malçlama yapmayın, diğer sıraya yapın. Daha sonra sonucu buraya yazarsanız biz de sonuçları görmüş oluruz ;)

Ancak Ben bu işlemi toprağın su tutması ya da fidan etrafında yabancı ot mücadelesi için kısacası malçlama yapmak için değilde daha çok bu harcı açılan hendekler sayesinde toprak altına almak ve bu sayede
-Toprak yapısını düzeltmek,organik maddece toprağı zenginleştirmek

-İleride oluşacak toprak çatlağını minumuma indirmek

-Toprak altındaki mikrobiyolojik aktiviteyi düzenlemek ve bunun yanında fidanların kök gelişimleri teşvik etmek. vs. aklıma gelenler bunlar ama çok daha fazla fayda sağladığını biliyorum özellikle kompost ve leonarditin.

Ben karışım oranlarını merak ediyorum,benim kafamda ortalama her fidana 50 kg gibi bir miktar var.
örnek olarak ;
2-3 kilo leonardit
10 kg kompost
20 kilo iyi yanmış ağır gübresi
10 kilo orman toprağı
3-4 litre perlit

Bu şekildeki bir karışım çok olabilir mi ? olsa bile fazla organik madde ne gibi zararlar getirebilir ? kaş yapalım derken göz çıkarmayalım :)

Safranlı
19-04-2013, 11:10
bildiğin gibi yap kardeşim
karışımın kaymaklı kadayıf...

Erdem
19-04-2013, 11:23
Sayın Safranlı'ya katılıyorum bu noktada ;)

aviator34
19-04-2013, 13:19
bildiğin gibi yap kardeşim
karışımın kaymaklı kadayıf...

Sayın safranlı bende sizin gibi düşünüyorum :p enzimlerimizde hazır...

Safranlı
19-04-2013, 13:52
Sayın safranlı bende sizin gibi düşünüyorum :p enzimlerimizde hazır...

eee gönül daha ne istesin
her şey yolunda

Safranlı
19-04-2013, 14:08
bugüm tüm karakteri ile mühendis olan müsterimle yarım saat detay ve teknik döküman konuştuk
bende teknik konuşmaya yatkınım ama...
en sonda şaka yollu şöyle dedim...
'bu konuştuğumuz detaylar sizin taleplerinizde bir şey kazandırmayacak
hayat kurtarmayacak
yangın söndürmeyecek
sonuca odaklanalım ve işi çözelim'
sonunda hak verdi...
hep söylüyorum
biz bilimsel deney yapmıyoruz
keyfini çıkarmaya çalışalım
dogamıyla uyumlu hareket edelim
kuyumcu gibi gram gram stres yapmaya gerek yok
bence temel mantık şu...
topragına organik madde babından ne bulursan ver kardeşim...
fazlası olmaz
zaten fazlasını kim kaybetmiş....

yolgezer2001
19-04-2013, 15:44
Değerli ceviz dostları,

Daha önceden Sn. ENFARKLISI arkadaşın sorduğu gibi, resimlerde görülen böceklerin aynısı benim fidanlarımda da var.

Şimdilik bir zararlarını farketmedim ama, acaba bu böcekler zararlı mıdır?

Herhangi bir ilaçlama yapmak gerekir mi? Şimdiden teşekkürler.

293201

293202
bu böceğin ne olduğunu bilmiyorum ama ;
geçen hafta evin önündeki ayva ağacının ortasındaki dalları kuruduğu için kesmek istedim ancak dalı tutunca dibinden anormal şekilde sallandığını gördüm
ve dalı asıldım :( dal kökle birleştiği yerden ayrıldı yanındaki kuru dalda ayrıldı dalın birinde beyaz parmak kalınlığında kurt diğerinde de ondan az küçük resimdeki böcekten vardı ama girebileceği **** çıkabileceği bi yer yoktu orada büyümüş gibi arkası ince sarı talaş doluydu bikaç tane tırnak kadar kurt daha vardı hepsini de ezdim keşke aklıma gelseydi de iki resim çekseydim hepimize faydası olacakmış.

popeye42
20-04-2013, 17:00
Motor tipi : Tek silindir, 4 zamanlı, güçlendirilmiş hava soğutmalı, üstten valfli, benzinli, 5,5 HP
Çapalama genişliği : 60 cm
Ateşleme sistemi : Transistörlü Manyeto
Yağ kapasitesi : 0,6 L
Yakıt deposu kapasitesi : 1,6 L
Yakıt tüketimi : 390g / kW.h
Uzunluk : 1260 mm
Genişlik : 440 mm
Yükseklik : 1160 mm
- See more at: Bim Benzinli Çapalama Makinesi 475,00 TL - Bim Aktüel 5 Nisan 2013 | Bim Aktüel Ürünler - bim-aktuel.com (http://www.bim-aktuel.com/2013/03/bim-benzinli-capalama-makinesi-47500-tl.html#sthash.kffiGodp.dpuf)
bu makina için yorum yaparmısınız ilk defa kullanacagım 100 adet ceviz fidanım var yeterli olur mu?

Çamtepe
20-04-2013, 18:48
bu böceğin ne olduğunu bilmiyorum ama ;
geçen hafta evin önündeki ayva ağacının ortasındaki dalları kuruduğu için kesmek istedim ancak dalı tutunca dibinden anormal şekilde sallandığını gördüm
ve dalı asıldım :( dal kökle birleştiği yerden ayrıldı yanındaki kuru dalda ayrıldı dalın birinde beyaz parmak kalınlığında kurt diğerinde de ondan az küçük resimdeki böcekten vardı ama girebileceği **** çıkabileceği bi yer yoktu orada büyümüş gibi arkası ince sarı talaş doluydu bikaç tane tırnak kadar kurt daha vardı hepsini de ezdim keşke aklıma gelseydi de iki resim çekseydim hepimize faydası olacakmış.

Bunun gibi bir şey miydi? Evetse, Capnodis (http://www.midyatilcetarim.gov.tr/haber.php?hayns=2&yazilim=haberler&osmanli=hdetay&aid=126&titlem=126)

yolgezer2001
20-04-2013, 23:18
Bunun gibi bir şey miydi? Evetse, Capnodis (http://www.midyatilcetarim.gov.tr/haber.php?hayns=2&yazilim=haberler&osmanli=hdetay&aid=126&titlem=126)

hayır arkadaşım bunu biliyorum bu değil. ilk resimdekilerin serçe parmak boyunda olanından hatta boynuzları boyundan uzundu gördüğümde bu ne biçim bi böcek diye tüylerim diken diken olmuştu bence bu böcege güvenmeyin :)

yolgezer2001
20-04-2013, 23:27
http://pics.davesgarden.com/pics/2009/08/26/kennedyh/47ae0f.jpg


benim buldugum böcük buydu

Çamtepe
21-04-2013, 12:52
benim buldugum böcük buydu

Roundheaded Woodborer olarak geçiyor ama sanırım resmi aldığınız site latince ismini uydurmuş zira o ismi aratınca pek bir şey bulunmuyor.

Neyse efendim, bu adres (http://www.fs.usda.gov/Internet/FSE_DOCUMENTS/stelprdb5343829.pdf)der ki bu ağaç kurtları sadece zayıflamış ağaçlarda hasara sebep olurlar. Düzenli sulanan, azotu yeterli ağaçlarda gövde sağlam olduğu için zararlı olamazlar. Yeni kesilmiş, zayıflamış, ölmek üzere olan ağaçlara saldırırlar. Akrabaları da bizim evlerdeki tahta kurularıdır.

Çamtepe
21-04-2013, 12:54
Motor tipi : Tek silindir, 4 zamanlı, güçlendirilmiş hava soğutmalı, üstten valfli, benzinli, 5,5 HP
Çapalama genişliği : 60 cm
Ateşleme sistemi : Transistörlü Manyeto
Yağ kapasitesi : 0,6 L
Yakıt deposu kapasitesi : 1,6 L
Yakıt tüketimi : 390g / kW.h
Uzunluk : 1260 mm
Genişlik : 440 mm
Yükseklik : 1160 mm
- See more at: Bim Benzinli Çapalama Makinesi 475,00 TL - Bim Aktüel 5 Nisan 2013 | Bim Aktüel Ürünler - bim-aktuel.com (http://www.bim-aktuel.com/2013/03/bim-benzinli-capalama-makinesi-47500-tl.html#sthash.kffiGodp.dpuf)
bu makina için yorum yaparmısınız ilk defa kullanacagım 100 adet ceviz fidanım var yeterli olur mu?

Toprağınız kumluysa çok zorlanmaz. Ağır bünyeli (killi) toprağınız varsa zorlanırsınız. Aktarımı eğer kayışlı ise bol bol kayış alın, zira en kolay kayışı eskitir bunlar.

kenan kırca
21-04-2013, 18:58
Motor tipi : Tek silindir, 4 zamanlı, güçlendirilmiş hava soğutmalı, üstten valfli, benzinli, 5,5 HP
Çapalama genişliği : 60 cm
Ateşleme sistemi : Transistörlü Manyeto
Yağ kapasitesi : 0,6 L
Yakıt deposu kapasitesi : 1,6 L
Yakıt tüketimi : 390g / kW.h
Uzunluk : 1260 mm
Genişlik : 440 mm
Yükseklik : 1160 mm
- See more at: Bim Benzinli Çapalama Makinesi 475,00 TL - Bim Aktüel 5 Nisan 2013 | Bim Aktüel Ürünler - bim-aktuel.com (http://www.bim-aktuel.com/2013/03/bim-benzinli-capalama-makinesi-47500-tl.html#sthash.kffiGodp.dpuf)
bu makina için yorum yaparmısınız ilk defa kullanacagım 100 adet ceviz fidanım var yeterli olur mu?

ben 5 dekar kumlu meyve bahçesinde çapa genişliği 85 cm olan çapalama ile rahat çalışıyorum yağmur marka

popeye42
21-04-2013, 20:12
Toprağınız kumluysa çok zorlanmaz. Ağır bünyeli (killi) toprağınız varsa zorlanırsınız. Aktarımı eğer kayışlı ise bol bol kayış alın, zira en kolay kayışı eskitir bunlar.

Sn çamtepe kayışlı değil şanzımanlı ,zaten kayışlı almam kullanışlı olmuyor

durdu
23-04-2013, 17:39
selamlar,
Burada ceviz konuşuluyor ben bademle ilgili soracağım. Biri beni yönlendirirse sevinirim. 2012 kasımdan beri toprağıma yerli çeşit bu bölgede yaşayan bademlerden gömdüm. şu sıralar bademlerim bizlere merhaba demeye başladı. şuana kadar yaptıklarım tamam ama şimdi ne yapacağım hiç bilmiyorum denebilir. badem çöğürlerim bir karış kadar oldular şimdi ne olucak bana yazarsanız sevinirim.
saygılarımla,

ömür-uşak
23-04-2013, 18:43
selamlar,
Burada ceviz konuşuluyor ben bademle ilgili soracağım. Biri beni yönlendirirse sevinirim. 2012 kasımdan beri toprağıma yerli çeşit bu bölgede yaşayan bademlerden gömdüm. şu sıralar bademlerim bizlere merhaba demeye başladı. şuana kadar yaptıklarım tamam ama şimdi ne yapacağım hiç bilmiyorum denebilir. badem çöğürlerim bir karış kadar oldular şimdi ne olucak bana yazarsanız sevinirim.
saygılarımla,
Burdurlu hemşerim çapala sula bu sene büyüsün 2014 mart başında ferragnes ve ferradual kalem temin et dilcikli aşı ile aşılat çok güzel olur bol verim alırsın o cinsler geç çiçeklenir. Bizim yöreler için iyi. kolay gelsin

arif göçmen
29-04-2013, 14:51
Toprak tahlili sonuçlarını gormeden gübre önermek bence biraz yanlış olur diye düşünüyorum.

arif göçmen
29-04-2013, 14:58
Degerli cevizci dostlar ı şükür ceviz aşılamasını tamamladık 50 bin aşı yaptık 15 bin tüplü 35 bin arazide alalh emegimizi zayi etmesin

arif göçmen
29-04-2013, 15:03
Allah devletimize zeval vermesin kırşehir valiliği tarım il müdürlüğü destegi ile tam otamatık sera yapıldı % 50 hibe toplam malıyeti bize 65 bin tl oldu ama bildiğim kadarıyla ceviz üretiminde iç anadoluda bir ilk oldu prof dr yaşar Akça hoca bile inanamadı geldi çok begendi emegi geçenlere teşekür etti allah bütün dostlara nasip etsin inşallah

ibas06
30-04-2013, 08:10
Allah devletimize zeval vermesin kırşehir valiliği tarım il müdürlüğü destegi ile tam otamatık sera yapıldı % 50 hibe toplam malıyeti bize 65 bin tl oldu ama bildiğim kadarıyla ceviz üretiminde iç anadoluda bir ilk oldu prof dr yaşar Akça hoca bile inanamadı geldi çok begendi emegi geçenlere teşekür etti allah bütün dostlara nasip etsin inşallah
Fotoraflarını cekıp yayınlarmısın fikir amaclı otomatik sulama siteminide gösterirseniz seviniriz teşekkürler...

Cemal61
30-04-2013, 13:08
arkadaşım öncelikle sizi böyle bir yatırım yapmak istediğin için tebrik ederim. ben ziraat mühendisiyim bir ceviz ağacının ömrü 100 yıla yakındır onun için o kadar sık dikilmesi uygun değildir. en az 7x7 dikilmeli ki ileriki yıllarda sıkıntı olmasın. ceviz araları dallar bir birine değmeyecek şekilde olmalı ve güneşi tam olarak alabilmelidir.

Cemal61
30-04-2013, 13:19
ceviz çeşitlerinde yabancı cevizlerden chandleri 700 rakımdan yukarı tavsiye etmiyorum. bence oraya en uygunu şebin ve bilecik dikilmeli ve 7x7 aralıklarla 8 şebine 1 bilecik çeşit tozlayıcı dikilmeli

Cemal61
30-04-2013, 13:27
rakımı ve toprak tahlilini yapar siteye koyarsanız size yardımcı olurum

bozy
30-04-2013, 15:34
Sayin cemal 61 ziraat muhendisi oldugunuzu artik hicbirimiz aklimizdan cikartamayiz tesekkurler... :)

popeye42
30-04-2013, 20:44
Açık köklü olarak dikmiş olduğum 50 fidandan yaklaşık olarak 10 tanesinde uyanma olmadı bazıları alt kısımlardan patlayacak gibi,acaba üst kısımlar kurumuş olabilir mi?kuruyan kısımları şimdi kessem olur mu yoksa biraz daha beklemelimiyim.

Cemal61
01-05-2013, 11:29
arkadaşım ben ziraat mühendisiyim 600 rakımlık yerde şebin cevizi yapmanızı tavsiye ederim bilecik çeşidinide tozlayıcı olarak kullanabilirsin 8 şebin 1 bileck tozlayıcı dikilmeli

Cemal61
01-05-2013, 11:32
Selam arkadaşlar öncelikle aranıza yeni katıldım siteyi inceledim çok faydalı bilgilerin olduğunu gördüm... Sizlerin tecrubelerinize dayanarak bir iki sorum olacak.
Ben 20 dönüm aşılı ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorum kuracağım il ankara şereflikoçhisar ilçesinde (rakım yaklaşık 985)
1- çeşit olarak kaman 1 düşünüyorum
2- başka hangi çeşitler dikilebilir
3- mavi sertifikalı fidanlar duydum bunların sarı sertifikayla farkı nedir
yanıtlarından dolayı şimdiden teşekkür ediyorum.

bahçenize şebin ve bilecik çeşitleri dikmenizi öneririm

Cemal61
01-05-2013, 11:47
Selam. Şimdiye kadar hiç Tarım yapmadım. Yatırım olarak ceviz bahçesi kurmak istiyorum. İzmirde oturmam nedeniyle , Foça, Aliaga, Menemen veya Bergama ilçelerini düşünüyorum.
Buralar 0 - 50 rakımlarda en yüksegi 150 m zor çıkar. Ve ısı yazın 40-45 dereceye kadar çıkabiliyor.
Tek tük ceviz agacı var ama verimi az görünüyor.
Burada iyi rekolte vericek aşılı ceviz (örn Chandler , Pedro, Şebin, Kaman) yetişirmi, Yetişirse hangi cinslerdir.
Bu konuda bilgisi olup cevap verenlere şimdiden teşekkürler.

chandler yapmanızı öneririm

aviator34
01-05-2013, 13:11
Arkadaşlar Edirne'ye yabancı cins ceviz ekeceğim yardım edecek ziraat mühendisi yok mu ? Ne Tür ekeceğim acaba ?

Çamtepe
01-05-2013, 13:27
Arkadaşlar Edirne'ye yabancı cins ceviz ekeceğim yardım edecek ziraat mühendisi yok mu ? Ne Tür ekeceğim acaba ?

"Balkan'lardan gelen soğuk hava kütlesi Edirne'den geçerek yurdun kuzey batısını etki altına almaya başladı" diye başlayan Hava Durumu bültenleri geldi aklıma.. Mümkün olduğunca geç yapraklanan olmasında fayda var. Forumda yeni yazılan don haberleri halen taze..

Cemal61
01-05-2013, 19:45
ceviz ekmeyi planladığım bir arazi çok taşlık çıktı. taşlar hem arazi yüzeyinde bolca var. hemde kazdıkça arazi altından bol miktarda çıkıyorlar. geçmişte yalnızca arazideki yüzey taşları el ile insan gücüyle ayıklanmaya çalışılarak, buğday ekilmiş bir arazi. toprak analizini yaptırmadım, ama killi bir toprak yapısı var diyenler oldu. kilin azmı çok mu olduğunu miktarını şimdilik bilemiyoruz. diğer bir konu ise nadirende olsa bazı yıllar, sıcaklık mayıs başı ve mayısın 10. gününe kadar, 0 derece veya -1 en fazla -2 derece gibi don riski olabiliyor. aynı şekilde eylül ortasından itibaren eylül sonuna kadarda krağı yağıp hava 0 derece veya yine -1 derece gibi soğuyabiliyor. her iki mevsimdeki hava soğukluğuda geceleri olup gündüz hava ısınıyor. hava yazın en sıcak gününde bile asla 38 dereceyi geçmiyor. arazi 120 dekar ve en fazla 10 derece kadar meyilli bir yapıda. 850 metre denizden yüksekliği var. iklim güney marmara ve kısmen batı anadolu iklimi gibi bir özellikde. yerli türleri düşünmüyorum. aşılı tüplü yabancı ceviz ve badem çeşitlerine destek alabileceğim. ağaç aralarına ilk 5 yıl boyunca yonca ekmeyi planlıyorum.

arazide chandler ve pedro gibi ceviz çeşitlerinin yetiştirilemeyeceğini görüyor ve bu yönde risk var tarzı tavsiyeler alıyorum.

SORU : 1 ceviz yetiştirmek bu arazide mümkünmüdür?
SORU : 2 mümkünse yabancı ceviz çeşitlerinden hangisi en az-minimum riskle bu arazide yetişebilir?
SORU : 3 arazi sonbahar erken krağı yağışından dolayı bademe daha uygun olabilirmi?
SORU : 4 mayıs ortasında çok geç çiçeklenen ,ve hasadı en geç eylül ortasına kadar kesinlikle yapılan, yabancı bir aşılı badem çeşidi varmıdır?

toprak tahlilini yaptırırsanız onu ben yorumlayabilirim

Cemal61
01-05-2013, 19:47
[QUOTE=bozy;1147111]Sayin cemal 61 ziraat muhendisi oldugunuzu artik hicbirimiz aklimizdan cikartamayiz tesekkurler... :)[/QUOTE
buradaki arkadaşlara yardımcı olmak için yazdım ama yanlış yorumlandı galiba

Cemal61
01-05-2013, 19:48
Arkadaşlar Edirne'ye yabancı cins ceviz ekeceğim yardım edecek ziraat mühendisi yok mu ? Ne Tür ekeceğim acaba ?
toprak tahlili ve rakım önemli bunları yazarsanız yardımcı olurum

Cemal61
01-05-2013, 20:03
Selam arkadaşlar öncelikle aranıza yeni katıldım siteyi inceledim çok faydalı bilgilerin olduğunu gördüm... Sizlerin tecrubelerinize dayanarak bir iki sorum olacak.
Ben 20 dönüm aşılı ceviz bahçesi kurmayı düşünüyorum kuracağım il ankara şereflikoçhisar ilçesinde (rakım yaklaşık 985)
1- çeşit olarak kaman 1 düşünüyorum
2- başka hangi çeşitler dikilebilir
3- mavi sertifikalı fidanlar duydum bunların sarı sertifikayla farkı nedir
yanıtlarından dolayı şimdiden teşekkür ediyorum.

o rakımlara şebin ve bilecik çeşidi dikmeni öneririm mavi setrifikalı fidanla sarı setrifikalı fidanın farkı fidan olarak yok ancak ismine doğru fidanları alabilirseniz

Cemal61
01-05-2013, 20:14
Arkadaşlar Kastamonu merkeze 20 km arazime 10 dönüm ceviz bahçesi kuracagım en çok sorun yaşadığım konu çeşit ilkbahar donlarının sık yaşandığı bir bölge rakım 800-850 arazi çok az meyilli sulama damla sisitem olacak edrafı korunaklı yabancı çeşit olarak FERNOR -FERNETTE yerli çeşi olarakta KAMAN - 1 / YAVUZ - 1 / ŞEN - 1 düşünüyorum Kastamonu merkezde bu çeşitleri yetiştiren varmı ve tavsiyeniz ne olur ***.

şebin ve bilecik çeşitlerini dikmenizi öneririm

aviator34
01-05-2013, 21:12
şebin ve bilecik çeşitlerini dikmenizi öneririm

Merhabalar sevgili cemal61

Bırak Sen şimdi Şebin'ini bileceği de hazır ziraat mühendisiymişsin ,sektör'desin şu '' altay cevizi " hakkında ne düşünüyorsun ? kökeni sibirya ya uzanan bu aşısız cevizin Türkiye topraklarında 8 yaşında 150 kg verebilme ihtimali mümkün müdür ?

bozy
02-05-2013, 02:18
Sayın Cemal 61 referans olması acısından ceviz bahcelerini geziyor ve notlar alıyorum sizin kurdugunuz bahçeler nerede ..

popeye42
02-05-2013, 09:03
Açık köklü olarak dikmiş olduğum 50 fidandan yaklaşık olarak 10 tanesinde uyanma olmadı bazıları alt kısımlardan patlayacak gibi,acaba üst kısımlar kurumuş olabilir mi?kuruyan kısımları şimdi kessem olur mu yoksa biraz daha beklemelimiyim.
cevap yok mu?

Safranlı
02-05-2013, 09:56
cevap yok mu?

ilk yıl çok geç uyanabilir
elelem sakın
bolca nemli tut...
Susuz kalmasın

arif göçmen
02-05-2013, 12:20
Degerli dostum aşı üstünde canlılık varsa uyanır ama aşı altından sürgün yaptırma mayıs ayının sonuna kadar aşı üzerinde en canlı goz hangisi ise o gozun ters yonde kesin kestiğiniz yere aşı macunu ile kapatın.Gene canlanma yoksa ya fidı degiştireceksin **** aşı altından mayıs ayı sonunda yapacak sürgüne aşı yapabilirsin.

arif göçmen
02-05-2013, 12:22
degerli dostum neden şebin bilecik biraz açarmısın

aviator34
02-05-2013, 16:26
Merhabalar sevgili cemal61

Bırak Sen şimdi Şebin'ini bileceği de hazır ziraat mühendisiymişsin ,sektör'desin şu '' altay cevizi " hakkında ne düşünüyorsun ? kökeni sibirya ya uzanan bu aşısız cevizin Türkiye topraklarında 8 yaşında 150 kg verebilme ihtimali mümkün müdür ?

Şimdi arkadaş bir bilecik ,şebin, 7x7 tutturmuş gidiyor.Bu forum sitesinde bir tek ziraat mühendisi kendisi sanıyor.Benim şu yazdığım yazıya ilk önce bir cevap ver de aydınlanalım.

arif göçmen
03-05-2013, 09:09
Bu altay cevizinden 10 adet fidan aldım kasım ayında topraga diktim şu an uyandılar,aynı bahçemde kaman 1,çhantler,pedro,fernor da var sonuçlarını bekleyecegim ,altay cevizi dedikleri gibimi olacak merak ediyorum ama dedikleri gibi olacağını tahmin etmiyorum inşaallah dedikleri gibi olsun 1 yaşında biz çögür dıyoruz onlar fidan diyorlar tanesi 25 tl ben denemeden bir sonuç almadan konuşmayı sevmiyorum.Bu konuda daha fazla bilğisi olan varsa paylaşalım.Şebin -bilecik kaman 1 den 10 gün önce uyanıyor Cevizcilerin Sanal Dünyadaki Rehberine Hoş Geldiniz, Ceviz, Ceviz Fidanı, Ceviz Bahçesi herşey burada (http://www.cevizfidani.net) te ki ceviz çiçeklenmesi diye pencereye bakmanızı tavsiye ederim bizzat benim gözlemlerim

arif göçmen
03-05-2013, 09:16
bahçenize şebin ve bilecik çeşitleri dikmenizi öneririm

Degerli dostum şebin bilecik ceviz çeşitleri eski toros,murat 131 gibi kaldı geride,ama sen hala şebin bilecik diyorsun hangi özelliklerine göre bu çeşitleri öneriyorsun biraz açıklarmısın saygılarımla

ladikli
03-05-2013, 12:54
Degerli dostum şebin bilecik ceviz çeşitleri eski toros,murat 131 gibi kaldı geride,ama sen hala şebin bilecik diyorsun hangi özelliklerine göre bu çeşitleri öneriyorsun biraz açıklarmısın saygılarımla

Arif hocam o kadar da değildir:)Her çeşidin yöresine, iklimine, rakımına göre avantajları vardır.Yerli çeşitlere bu kadar da haksızlık yapmayalım, sonuçta sizde yerli çeşit üretiyorsunuz.Kaman da çok iyidir ama 1500m ye dikseniz istenilen verimi alamazsınız, ama şebin bu yükseltide çok daha iyidir.Ayrıca okuduklarımdan-duyduklarımdan öğrendiğim kadarıyla en lezzetli çeşit şebin, tabi her çeşidin artıları eksileri var.Şebinin kabuğu ince iç kurduna karşı çok hassas vs.

Çeşitler içinde chandler şampiyonluğa oynayan takım, kaman-maraş18vs üst sıraları zorlayan takımsa şebin bilecik de orta sıralarırlarda ki takımlardır bence:)Siz direk küme düşürdünüz:)
Altay da Barcelona bu arada:)

Cemal61
03-05-2013, 13:08
[QUOTE=aviator34;1147553]Arkadaşlar Edirne'ye yabancı cins ceviz ekeceğim yardım edecek ziraat mühendisi yok mu ? Ne Tür ekeceğim acaba ?[/QU

ben ziraat mühendisiyim siz kışın sıcaklık oranlarını buraya koyarsanız size yardımcı oluruz

Cemal61
03-05-2013, 13:11
Degerli dostum şebin bilecik ceviz çeşitleri eski toros,murat 131 gibi kaldı geride,ama sen hala şebin bilecik diyorsun hangi özelliklerine göre bu çeşitleri öneriyorsun biraz açıklarmısın saygılarımla

insanlar milli çeşitlerin değerini ancak yabancı çeşit dikip verim alamayınca anlarlar

Cemal61
03-05-2013, 13:14
Sayın Cemal 61 referans olması acısından ceviz bahcelerini geziyor ve notlar alıyorum sizin kurdugunuz bahçeler nerede ..
ben fidan üreticisi değilim ziraat mühendisiyim çeşitli bahçelere gidiyorum o bahçelerde her çeşidi görüp kıyaslama yapıyorum

Cemal61
03-05-2013, 13:17
Merhabalar sevgili cemal61

Bırak Sen şimdi Şebin'ini bileceği de hazır ziraat mühendisiymişsin ,sektör'desin şu '' altay cevizi " hakkında ne düşünüyorsun ? kökeni sibirya ya uzanan bu aşısız cevizin Türkiye topraklarında 8 yaşında 150 kg verebilme ihtimali mümkün müdür ?

aşısız cevizin yabani olma ihtimali çok yüksek ceviz anaç gibi olması için aşılanmış olmalı kısaca ceviz aşılı olmalı 10 yaşından sonra şebin en fazla 40-50 kğ verebiliyor altay cevizi diye tanımlanan bu cevizin verimini görmek lazım

Cemal61
03-05-2013, 13:23
Şimdi arkadaş bir bilecik ,şebin, 7x7 tutturmuş gidiyor.Bu forum sitesinde bir tek ziraat mühendisi kendisi sanıyor.Benim şu yazdığım yazıya ilk önce bir cevap ver de aydınlanalım.

kızarak soru sormanıza gerek yok ben sizleri aydınlatmayı kendime bir borç bilirim çünkü rabbim bu mesleği bana insanlara yardımcı olayım onlarda bana dua etsinler diye nasip etti

Lilium
03-05-2013, 14:03
insanlar milli çeşitlerin değerini ancak yabancı çeşit dikip verim alamayınca anlarlar

Böyle bir tecrübeniz varmı?

Yani yabancı çeşitlerden kurulmuş verim alamayan bahçeler mi gördünüz?

Gördüyseniz neden verim alınamadığının araştırmasını yaptınız mı?

Yaptıysanız görüşleriniz nelerdir.

kızarak soru sormanıza gerek yok ben sizleri aydınlatmayı kendime bir borç bilirim çünkü rabbim bu mesleği bana insanlara yardımcı olayım onlarda bana dua etsinler diye nasip etti

Yani siz işyeriniz de çalışırken iş verene yardımcı oluyorsunuz oda size dua ediyor, Ücret almıyormusunuz? Doğrumu anlamışım?

Ben size dua etmezsem yardım etmeyecekmisiniz?

juglandales
03-05-2013, 14:05
kızarak soru sormanıza gerek yok ben sizleri aydınlatmayı kendime bir borç bilirim çünkü rabbim bu mesleği bana insanlara yardımcı olayım onlarda bana dua etsinler diye nasip etti

Cenab-ı Allah sizin gibi bir Ziraat Mühendisini bizim başımızdan eksik etmesin inşallah...Dualarımız sizinle...

Cemal61
03-05-2013, 15:14
Böyle bir tecrübeniz varmı?

Yani yabancı çeşitlerden kurulmuş verim alamayan bahçeler mi gördünüz?

Gördüyseniz neden verim alınamadığının araştırmasını yaptınız mı?

Yaptıysanız görüşleriniz nelerdir.



Yani siz işyeriniz de çalışırken iş verene yardımcı oluyorsunuz oda size dua ediyor, Ücret almıyormusunuz? Doğrumu anlamışım?

Ben size dua etmezsem yardım etmeyecekmisiniz?

bu benim görüşüm ister dua edin ister etmeyin

Cemal61
03-05-2013, 15:16
cenab-ı allah sizin gibi bir ziraat mühendisini bizim başımızdan eksik etmesin inşallah...dualarımız sizinle...

allah razı olsun

yolgezer2001
04-05-2013, 00:15
Aralık, ocak ve şubat aylarında diktigim cevizlerime hafta sonu ilk sularını verecegim inşallah.
yapmam **** yapmamam gerekenler nelerdir köklendirici **** gübre ne kullanmalıyım
saygılar...

ncp1963
04-05-2013, 06:27
Aralık, ocak ve şubat aylarında diktigim cevizlerime hafta sonu ilk sularını verecegim inşallah.
yapmam **** yapmamam gerekenler nelerdir köklendirici **** gübre ne kullanmalıyım
saygılar...

selam toprak analizi ilk şart aslında ama eğer yaptırmamışsanız buradan verilecek önerilerle hiç bir zaman yüzde yüz doğru uygulamayı yapmış olmayacaksınız..

bununla birlikte aslında dikimde yapmanız gerekeni yapın fidan başında 150- 200 gr dap verin toprakla iyice karıştırın dap yavaş salınımlı bir gübredir fidanlarınızın azot ve fosfor ihtiyacını karşılar

aviator34
04-05-2013, 07:50
kızarak soru sormanıza gerek yok ben sizleri aydınlatmayı kendime bir borç bilirim çünkü rabbim bu mesleği bana insanlara yardımcı olayım onlarda bana dua etsinler diye nasip etti

4 gündür takip ediyorum sizi tam 9 kez Ben ziraat mühendisiyim yazmışsınız benim latife yapmam buradan geliyor sayın cemal61 yoksa iyi niyetli olmanız,insanlarlara yardım etmeniz gayet doğal.
Her fırsatta Ziraat mühendisi olduğunuzu yazmanın bir anlamı yok !

Erdem
04-05-2013, 13:50
Aralık, ocak ve şubat aylarında diktigim cevizlerime hafta sonu ilk sularını verecegim inşallah.
yapmam yapmamam gerekenler nelerdir köklendirici gübre ne kullanmalıyım
saygılar...

Sayın yolgezer2001,

Eğer ticari olarak ceviz bahçesi kurduysanız ağacın taç izdüşümünden kapladığı alanı 3'e bölersek bunun 2/3'lük dıştaki kısmından 0-30 cm derinlikten toprak örneği alın. Sonra Araştırma Kuruluşuna gönderin:

Toprak ve Yaprak Analizi (http://marim.gov.tr/toprak_analizi.aspx)

Gelen sonuçlara göre gübrelemeyi yaparsınız.

Kök gelişiminin iyi olması için ağacın taç izdüşümüne saman, odun parçaları gibi karbonca zengin kahverengi malzeme serebilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken gövdeden itibaren bir karış kadar yerin açık kalması. Aksi halde kök çürüklüğü problemi olabilir.

Bu uygulamayla hem toprağın nemini tutacak, hem de toprak içindeki mikropların, bakterilerin yararlı nematodların gelişmesi için uygun bir ortam oluşturmuş olacaksınız.

Gene taç izdüşümüne iyi yanmış koyun gübresi verip, üstünü samanla kapatabilirsiniz.

Sıra aralarına da baklagil bir yem bitkisi ; tüylü fiğ, adi fiğ, korunga vs.. dikerseniz bu bitkiler havada bulunan serbest azotu çok kolaylıkla bağlayarak köklerinde muhafaza edebilir. Yaklaşık 1/3'ü çiçeklendiği zaman bu baklagil bitkileri biçerek toprağa yeşil gübre olarak verebilirsiniz.

arif göçmen
06-05-2013, 10:19
Arif hocam o kadar da değildir:)Her çeşidin yöresine, iklimine, rakımına göre avantajları vardır.Yerli çeşitlere bu kadar da haksızlık yapmayalım, sonuçta sizde yerli çeşit üretiyorsunuz.Kaman da çok iyidir ama 1500m ye dikseniz istenilen verimi alamazsınız, ama şebin bu yükseltide çok daha iyidir.Ayrıca okuduklarımdan-duyduklarımdan öğrendiğim kadarıyla en lezzetli çeşit şebin, tabi her çeşidin artıları eksileri var.Şebinin kabuğu ince iç kurduna karşı çok hassas vs.

Çeşitler içinde chandler şampiyonluğa oynayan takım, kaman-maraş18vs üst sıraları zorlayan takımsa şebin bilecik de orta sıralarırlarda ki takımlardır bence:)Siz direk küme düşürdünüz:)
Altay da Barcelona bu arada:)

Degerli dostum benim bahçemde şebin bilecik ve kaman 1 çiçeklenme tarihlerini resimledim ama kaman 1 1500 mt dikerseniz verim alamazsın derseniz bunu görsel olarak ıspat etmeniz gerekir kaldıkı kaman iklim yükseklik olarak şebin bilecikten sert ıklım yapısına sahip meterolojık verileri incelersenız iklim yapıları bu konuda daha iyi yon gostere bilir.birde maraştaki ceviz çalışma grubu toplantısındakı sunumu gorduysenız orada soylenen bilgiler kaman ın 14 farklı bölgede en geç uyanan çeşit olarak on plana çıktıgını ve bu çalışmaların 4 yıllık çalışma oldugunu akademisyenler açıkladı bunları ben soylemiyorum

ladikli
06-05-2013, 12:38
Degerli dostum benim bahçemde şebin bilecik ve kaman 1 çiçeklenme tarihlerini resimledim ama kaman 1 1500 mt dikerseniz verim alamazsın derseniz bunu görsel olarak ıspat etmeniz gerekir kaldıkı kaman iklim yükseklik olarak şebin bilecikten sert ıklım yapısına sahip meterolojık verileri incelersenız iklim yapıları bu konuda daha iyi yon gostere bilir.birde maraştaki ceviz çalışma grubu toplantısındakı sunumu gorduysenız orada soylenen bilgiler kaman ın 14 farklı bölgede en geç uyanan çeşit olarak on plana çıktıgını ve bu çalışmaların 4 yıllık çalışma oldugunu akademisyenler açıkladı bunları ben soylemiyorum

Arif bey öncelikle benim kaman 1 çeşidine karşı olumsuz düşüncelerim yok.Yerli çeşitler içerisinde en iyilerden ve dikmeyi düşündüğüm çeşitlerden birisi.Ben sadece 1500 üzeri dikilirse istenilen verim alınamaz dedim.Bunu da sn.Selami BAYRAK Bereket tv'de katıldığı proğramda söylemişti.Kaman çeşidinin 600-1200 m arası daha verimli olacağını özellikle düşük rakımlı bölgelere dikilmemesi gerektiğini anlatmıştı.Hatta yanlış mı hatırlıyorum diye netten baktım ama o proğramla ilgili bişey bulamadım, telefonla aradım fidanlıktan başka arkadaşla görüştüm o da aynı şeyleri söyledi.(500-600/1200-1300 arası kaman, daha yükseklere şebin ve fransız çeşitleri)

Tabi ki kamanı en iyi siz bilirsiniz.Ben yetiştirici olmadığım için Türkiye'de ceviz konusunda önemli çalışmaları olan isim yapmış kişilerin söylediklerini referans göstererek yazıyorum.Kimseyi yanıltmak ya da yönlendirmek gibi düşüncem yok.
Yanlış anlaşılmasın:p

Cemal61
09-05-2013, 19:50
[QUOTE=aviator34;1147553]Arkadaşlar Edirne'ye yabancı cins ceviz ekeceğim yardım edecek ziraat mühendisi yok mu ? Ne Tür ekeceğim acaba ?[/QU


hangi çeşitleri dikmek istiyorsunuz

popeye42
09-05-2013, 21:45
aşıladığım fakat tutmayan ve sürgün veren fidanlarım 30 adet
401811

açık kök olarak diktiğim chandler 40 adaet tuttular
401809

kendi aşıladığım chandler fidanlarım bazılaraının üzerinde 3-4 adet ceviz var 28 adet
401812
401813

açık kök olarak diktiğim franquet patlamadı alt taraftan patlayacak gibi 3 adet
401810

bundan sonra bekleyecegiz,yorumlarınızı beklerim

sedatkso
09-05-2013, 22:08
[QUOTE=aviator34;1147553]Arkadaşlar Edirne'ye yabancı cins ceviz ekeceğim yardım edecek ziraat mühendisi yok mu ? Ne Tür ekeceğim acaba ?[/QU


hangi çeşitleri dikmek istiyorsunuz
Hocam bende ankara çubuk ilçesine diyeceğim chandler.rakım 950 metre chandler mi fernor mu.fernora içini doldurmuyor diyorlar.siz ne diyorsunuz.ankarada ekip büyüten varmı chandler en buyuk sıkıntılarımız nedir.saygılar

Lilium
10-05-2013, 01:50
Arkadaşlar Edirne'ye yabancı cins ceviz ekeceğim yardım edecek ziraat mühendisi yok mu ? Ne Tür ekeceğim acaba ?

Şebin ya da bilecik ek. :D

Cemal61
10-05-2013, 12:44
[QUOTE=Cemal61;1152014]
Hocam bende ankara çubuk ilçesine diyeceğim chandler.rakım 950 metre chandler mi fernor mu.fernora içini doldurmuyor diyorlar.siz ne diyorsunuz.ankarada ekip büyüten varmı chandler en buyuk sıkıntılarımız nedir.saygılar

çeşit işini toprak tahlilini yaptırdıktan sonra konuşalım olurmu. chandler çeşit cevizi 700 rakımdan yukarıya dikmeyin bence

sedatkso
10-05-2013, 18:53
Tamam hocam pazartesi yaptırıyorum.sıkıntı topraktami yoksa iklimdenmi. Peki hocam hemen 100 metre yanımda kuzey yamaçta 400 adet yavuz çeşidi var 11 yıllık şimdiye kadar don zararı hiç görmedi.bu bize bi kaynak olurmu yoksa cesitten ceside fark edermi.

Erdem
10-05-2013, 21:07
Hocam bende ankara çubuk ilçesine diyeceğim chandler.rakım 950 metre chandler mi fernor mu.fernora içini doldurmuyor diyorlar.

Eğer karasal iklimin görüldüğü bir yerse Chandler ekmenizi tavsiye etmem çünkü sonbahar erken donlarından haşlanır gider. Fernor'u bilmiyorum.

Benim bulunduğum yerin rakımı sizden daha düşük bu arada. Yakın sayılır.

Şebin, Bilecik, Kaman - 1 çeşitlerini önerebilirim. Maraş18 ya da Sütyemez de olabilir ama ben hiç denemedim.

Ticari olarak düşünüyorsanız 30, 60 ve 90 cm'den toprak örneği alarak Araştırma Kuruluşuna gönderin.

Toprak ve Yaprak Analizi (http://marim.gov.tr/toprak_analizi.aspx)

Bir ziraatçiyle araziyi gezip ceviz yapacağınız yerin toprak, iklim ve yer olarak ceviz yetiştiriciliğine uygun olup olmadığını öğrenin. Özellikle 1 metreye kadar toprağın yapısını profil çukurları açıp görmek gerekir. Sonra çevrede hakim rüzgarlar var mı. Arazi don çukurunda mı bunlara baktırın.

Sonra toprak analizi sonuçlarına göre Araştırma Kuruluşundaki uzman arkadaşların tavsiyeleri doğrultusunda, hatta üreticilerle görüşerek bölgenize uygun ceviz çeşidini seçerseniz daha uygun olur.

sedatkso
10-05-2013, 22:32
Eğer karasal iklimin görüldüğü bir yerse Chandler ekmenizi tavsiye etmem çünkü sonbahar erken donlarından haşlanır gider. Fernor'u bilmiyorum.

Benim bulunduğum yerin rakımı sizden daha düşük bu arada. Yakın sayılır.

Şebin, Bilecik, Kaman - 1 çeşitlerini önerebilirim. Maraş18 ya da Sütyemez de olabilir ama ben hiç denemedim.

Ticari olarak düşünüyorsanız 30, 60 ve 90 cm'den toprak örneği alarak Araştırma Kuruluşuna gönderin.

Toprak ve Yaprak Analizi (http://marim.gov.tr/toprak_analizi.aspx)

Bir ziraatçiyle araziyi gezip ceviz yapacağınız yerin toprak, iklim ve yer olarak ceviz yetiştiriciliğine uygun olup olmadığını öğrenin. Özellikle 1 metreye kadar toprağın yapısını profil çukurları açıp görmek gerekir. Sonra çevrede hakim rüzgarlar var mı. Arazi don çukurunda mı bunlara baktırın.

Sonra toprak analizi sonuçlarına göre Araştırma Kuruluşundaki uzman arkadaşların tavsiyeleri doğrultusunda, hatta üreticilerle görüşerek bölgenize uygun ceviz çeşidini seçerseniz daha uygun olur.
Hocam toprak analizi yaptıracağız.cukurlar açıldı 1.5-1.5 metre.damlma yapılacak haziran başı dikilecek.yerlilerin kısa hazırlanması yaprak döküm zamanı cokmu fark ediyor tarih olarak.bizim tarlaya yakın 100 metre kuzey yamaçta bizimki guney yamaç bu arada.400 adet yerli çoğunluğu yavuz ve birazda digerlerinden var 11 yaşında ve bu sene 1.5-2 ton aldi almadi 11 yıllık 400 ağaçtan.ama hiç biri kurumadı soğuk vurmadı.aceba bu verim normalmi.yoksa azmi.yabancı olsa ne kadar olurdu .o yüzden yabancı istiyorum.tek sıkıntı bence sonbahar soguklari.aceba onuda suyu erken kesip pişkin lesmesini sağlamak olurmu.agustos başında kessek.bi çözüm yok mu ya.

Erdem
10-05-2013, 23:16
H.400 adet yerli çoğunluğu yavuz ve birazda digerlerinden var 11 yaşında ve bu sene 1.5-2 ton aldi almadi 11 yıllık 400 ağaçtan.ama hiç biri kurumadı soğuk vurmadı.aceba bu verim normalmi

Sayın sedatkso,

Ceviz ağacının verim çağındaki (10 yaş ve sonraki) ceviz verimi ağaç başına (verimli kabul edilen çeşitlerde) 45 ila 65 kg arasındadır. Ülkemizde yetişen yerli ceviz çeşitlerinin verimleri de buna yakındır.

Söz konusu bahçe ne sıklıkla ekildi? Yeterli tozlayıcı var mı? Arazi ve toprak yapısı nasıl? Doğru sulama ve gübreleme yapılıyor mu? Onlara bakmak lazım.

Tabi söylediğiniz rakam çok düşük. Ağaç başına 5 kg ceviz eder.

Eğer tozlayıcı ya da yer olarak (don çukuru) bir sıkıntı yoksa şunlara bakmak gerekir.

Birincisi bir taraftan esen sert hakim rüzgarlar var mı?

İkincisi toprak profilini kazdığınızda 1 metre derine kadar geçirimsiz bir tabaka var mı?

Bu yüzden böyle bir yerde bahçe tesis etmeden önce mutlaka toprak örneği alıp Araştırma Kuruluşuna göndermekte fayda var.

Bunların dışında fidanları güvenilir bir yerden temin etmek de önemli.

yolgezer2001
10-05-2013, 23:38
[QUOTE=sedatkso;1152101]

chandler çeşit cevizi 700 rakımdan yukarıya dikmeyin bence

Neden ?

sedatkso
11-05-2013, 08:46
Sayın sedatkso,

Ceviz ağacının verim çağındaki (10 yaş ve sonraki) ceviz verimi ağaç başına (verimli kabul edilen çeşitlerde) 45 ila 65 kg arasındadır. Ülkemizde yetişen yerli ceviz çeşitlerinin verimleri de buna yakındır.

Söz konusu bahçe ne sıklıkla ekildi? Yeterli tozlayıcı var mı? Arazi ve toprak yapısı nasıl? Doğru sulama ve gübreleme yapılıyor mu? Onlara bakmak lazım.

Tabi söylediğiniz rakam çok düşük. Ağaç başına 5 kg ceviz eder.

Eğer tozlayıcı ya da yer olarak (don çukuru) bir sıkıntı yoksa şunlara bakmak gerekir.

Birincisi bir taraftan esen sert hakim rüzgarlar var mı?

İkincisi toprak profilini kazdığınızda 1 metre derine kadar geçirimsiz bir tabaka var mı?

Bu yüzden böyle bir yerde bahçe tesis etmeden önce mutlaka toprak örneği alıp Araştırma Kuruluşuna göndermekte fayda var.

Bunların dışında fidanları güvenilir bir yerden temin etmek de önemli.
Hocam bakimlari zamanında yapılıyor hersey dört dörtlük takip ediliyor 12*12 ekili hepsi büyüdü görünüşleri çok güzel ama verim yok.ben bu sitede duyuyorum yüksek rakıma ekilen chandler denizlerde falan var.rakım mi yoksa iklim mi önemli

sedatkso
11-05-2013, 08:49
Denizli ilinde yüksek takımda

Erdem
11-05-2013, 18:55
Neden ?

Çünkü doğal olarak bizim Yalova - 1 ceviz çeşidi gibi sahil bölgelerinin ceviz çeşididir.

Yüksek rakıma dikerseniz ya gelişme dönemini tamamlayamadan sonbahar erken donlarından etkilenir. Ya da tam verim alamazsınız.

Erdem
11-05-2013, 19:19
Hocam bakimlari zamanında yapılıyor hersey dört dörtlük takip ediliyor 12*12 ekili hepsi büyüdü görünüşleri çok güzel ama verim yok

Gübrelemeyi ve sulamayı toprak analizi sonuçlarına göre mi yapıyorsunuz?

Bulunduğunuz bölgenin rakımı kaç?

Yeterli tozlayıcı var mı? Diktiğiniz fidanlar ismine doğru sertifikalı fidanlar mı? Verim problemi sadece Yavuz - 1 çeşitlerinde mi var yoksa diğer cevizlerde de mi var?

Tüm bu soruların cevaplarını bilmeden, toprak analiz sonuçlarını görmeden sağlıkli bir yorum yapmak pek mümkün değil.

Eğer tek yönden esen sert rüzgarlar varsa rüzgar yönüne ibreli ağaçlardan bir miktar rüzgarı geçirecek ama rüzgarın esiş hızını düşürecek bir rüzgar seddi yapabilirsiniz.

Sorununuzla ilgili 0 246 313 24 20 numaralı telefondan konu uzmanı arkadaşlardan daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.


.rakım mi yoksa iklim mi önemli

Bence her ikisi de önemli.

Ecz
12-05-2013, 11:22
Merhaba.

Ben yeni mezun olacak bir eczacıyım ve tecrübelerinizden yararlanmak istiyorum. Köyde 50+10(toplam 60) dönümlük tarlaya(Suyu olan ekim yapılan) ceviz dikmeyi planlıyorum. Malum yıllar süren emeklerin sonucu güzel olacak. Bu yüzden kusursuza yakın bir başlangıç yapmak istiyorum ki ilerde başımız ağrımasın.

İşin açıkçası bu tarım işlerinden çok anladığım söylenemez. Dolayısıyla sürekli bilen birilerine danışarak, yardımlarını alarak bu işe girişmeyi planlıyorum.

Düşündüklerim;
-Haziranın ortaları gibi köye gidip 30-60-90-120 cm'lerden örnekler alıp bunları analiz ettirmek,
-Genel olarak köyün hava durumu, hakim rüzgar yönünü öğrenmek,
-Toprak analizi ve hava durumuna uygun türü belirlemek,
-Eğer uygun koşullar olursa kepçeyle kazıp baharda fidanları ekmek.
-Damla sulama kurmayı düşünüyorum,


Endişelendiren;
-Herşeyi doğru yaptığımı düşündükten sonra yeterli ürünü alamamak,
-Masraflar
-Zaman

Zaman olarak ayda 1-2 defa 1-2 günlüğüne gidebilirim bu yeterli olur mu ?


Masraf olarak da tarla bana ait, Okuduğum kadarıyla senelik 10-15000 tl'lik masrafı olacakmış bu işin. Dediğim gibi yeni mezunum dolayısıyla ilk 2 yıl biraz beni zorlar fakat 2 yıldan sonrası için önemli değil.
Hibe veya kredi olanakları tam olarak nasıl ? Okuduğum yerlerde kimisi dekara 100tl kimisi 200-250 tl hibe demiş. Kimisi mazot, ilaçlama,gübreleme gibi hibeler de alınıyor demiş. Kimisi bazı firmalar var diyor sen hiç bir şey yapmadan o senin yerine gelip dikip çitine kadar yapıp gidiyor, parasını da devletten alıyor diyorlar.


Siz abilerimden bana yön göstermenizi istiyorum. Bu işe nasıl başlanır, nasıl devam ettirilir, Maddi olarak neler yapılması gerekir, neler öğrenmeliyim...


Öyle ya da böyle en geç seneye kadar bahçeyi kurmuş olurum tabi gönül herşeyin güzel ve hızlı gitmesiyle sonbaharda dikimi yapmak fakat dediğim gibi önce bu işi öğrenmeliyim.

Teşekkürler.

Kurtuluş Seçkin.

sedatkso
12-05-2013, 12:11
Kurtuluş seçkin .ankaranin neresine dusunuyorsunuz.bende bu ay sonu kısmet olursa ekim yapacağım fakat elektirik vermediler..o yüzden tikanip kaldım.ben ankara çubuk ilçesinin bir köyüne ekim yapacağım.ınş hersey gönlünce olur.bu işler gerçekten çok zormus.

nogaifatih
12-05-2013, 14:37
Elektrik konusunda tavsiyem olabilir, nelerde kullanacaksınız ?
Güneş panelleri işinizi görebilir.

Ecz
12-05-2013, 15:05
Kurtuluş seçkin .ankaranin neresine dusunuyorsunuz.bende bu ay sonu kısmet olursa ekim yapacağım fakat elektirik vermediler..o yüzden tikanip kaldım.ben ankara çubuk ilçesinin bir köyüne ekim yapacağım.ınş hersey gönlünce olur.bu işler gerçekten çok zormus.

Sedat Bey Ankara'da oturuyorum fakat köyümüz Kayseri'de. Kayseri'de dikmeyi düşünüyorum. Siz de Ankara'dasınız sanırım tecrübelerinizi esirgemeyin benden. :o

sedatkso
12-05-2013, 15:16
Simdi ben 115 metre sondaj yaptırdım ve en az 70 metre dalgic atacağım buda 7.5 hp gücünde olacak buda en az 5.5 kw elektirik harcayacak ki kayip falan derseniz en a bana 8 kw elektirik lazım.en yakın elektriğe 500 metre mesafe var yer altından dosetecektik olmaz dediler.şimdi guclu bir jenarotorle bu isi yapacagiz oda en az 5000 tl.sizce ne yapmalıyım peki.saygilar.

sedatkso
12-05-2013, 15:19
Kurtuluş bey bende ankarada değilim astsubay olduğum için agri ilindyim.ama işlerimi babam takip ediyor ben söylüyorum o yapmaya çalışıyor sağolsun.eğer yardım edebileceğim bir konu olursa seve seve ederim.bende çok tecrübeli değilim ama öğrenmeye devam ediyorum.

Cemal61
13-05-2013, 08:59
[QUOTE=Cemal61;1152470]

Neden ?

chandler çeşit cevizi bildiğim kadarıyla kahramanmaraş sütçü imam üniversitesindeki hocalarımızdan sayın Mehmet SÜTYEMEZ bey tescilledi onun bu konudaki yazılarını okursanız size cevap olacaktır kanaatindeyim.

Cemal61
13-05-2013, 09:13
Tamam hocam pazartesi yaptırıyorum.sıkıntı topraktami yoksa iklimdenmi. Peki hocam hemen 100 metre yanımda kuzey yamaçta 400 adet yavuz çeşidi var 11 yıllık şimdiye kadar don zararı hiç görmedi.bu bize bi kaynak olurmu yoksa cesitten ceside fark edermi.


Yavuz çeşidi dikmeyin bence neden derseniz yavuz çeşidinde peryodizite var yani her yıl meyve vermeme riski taşıyor (PERYODİZİTE:bir yıl meyve verip bir yıl vermeme) anlatabildim mi ? bu konuda beni ararsanız size her aşamada yardımcı olmaya çalışırım.

sedatkso
13-05-2013, 11:48
Bugun ankara ayaş ilcesindeki arkadaşla görüştüm o geçen sene dikmişti aynı rakım ve ilklimde aynı sayılır.bu sene chandler durumunu sordum 200 adet dikmişti bazılarının üç surgunlerinde kuruma olduğunu soyledi hepsinde degil tabi.neden dedim.bana gübre vermedigini toprak analizini yapmadigini ve eylül ortasına kadar sulama yaptığını soyledi.aceba bu hatalar yapilmasa ydi yine kuruma olumluydu uçlarda.

arif göçmen
13-05-2013, 11:56
Arif hocam o kadar da değildir:)Her çeşidin yöresine, iklimine, rakımına göre avantajları vardır.Yerli çeşitlere bu kadar da haksızlık yapmayalım, sonuçta sizde yerli çeşit üretiyorsunuz.Kaman da çok iyidir ama 1500m ye dikseniz istenilen verimi alamazsınız, ama şebin bu yükseltide çok daha iyidir.Ayrıca okuduklarımdan-duyduklarımdan öğrendiğim kadarıyla en lezzetli çeşit şebin, tabi her çeşidin artıları eksileri var.Şebinin kabuğu ince iç kurduna karşı çok hassas vs.

Çeşitler içinde chandler şampiyonluğa oynayan takım, kaman-maraş18vs üst sıraları zorlayan takımsa şebin bilecik de orta sıralarırlarda ki takımlardır bence:)Siz direk küme düşürdünüz:)
Altay da Barcelona bu arada:)

Degerli dostum sen1500 rakımlı bir yer biliyorsan ben sana kaman 1 fidanı göndereyim bir deneyin ki bu fikrinizden vaz geçebilirsiniz.karadeniz dki 1500 metre rakımla karasal ıklım deki 1500 rakım farklıdır.Bende yerli ceviz üretimi ve yabancı fidan üretimi yaptıgım gibi kendime ait bahçemde her çeşit ceviz agaçları mevcut.Ben bu bilgilerimi başkalarından duymadım okumadım bunları ben 25 yıldır yaşadım halada yaşıyorum bilecikte çeşit degiştirerek kaman 1 ceviz çeşidine çevirttirdiğim bahçe var orada kaman 1 çok nefis meyve tutuyor.isterseniz adresi yazar gider bakarsınız.

arif göçmen
13-05-2013, 12:13
Hocam bakimlari zamanında yapılıyor hersey dört dörtlük takip ediliyor 12*12 ekili hepsi büyüdü görünüşleri çok güzel ama verim yok.ben bu sitede duyuyorum yüksek rakıma ekilen chandler denizlerde falan var.rakım mi yoksa iklim mi önemli

Degerli dostum ceviz fidanlarınız aşılı mı aceba.Aynı sorun kamandada var aşısız agaçlardan 18-20 yaşındaki ağaçlardan ağaç başı 4-5 kğ verim alınıyor.B u ureticiler ceviz aşı olmaz tohumdan uretilir diyen arkadaşlar .şimdi aşı yapmyada korkuyor cesaret edemiyorlar.B u yıl ayaş ceza evindeki ağaçların tamamına ışı yaptık tam 1100 kalem taktık bu gun sordum aşılarda sürgünler buyumeye devam ediyorlarmış.B u ceza evinin daha önceki müdürü de ceviz aşılı iyi olmaz diyerek tohum dan ceviz dikmişti ama tayını çıkmış gitti kendini kurtardı ama cevizleri bız kurtaracagız inşallah

arif göçmen
13-05-2013, 12:17
[QUOTE=aviator34;1147553]Arkadaşlar Edirne'ye yabancı cins ceviz ekeceğim yardım edecek ziraat mühendisi yok mu ? Ne Tür ekeceğim acaba ?[/QU

ben ziraat mühendisiyim siz kışın sıcaklık oranlarını buraya koyarsanız size yardımcı oluruz

Degerli hocam sadece sıcaklık degerleriyle ceviz türü belirlenemez.

Erdem
13-05-2013, 13:27
chandler çeşit cevizi bildiğim kadarıyla kahramanmaraş sütçü imam üniversitesindeki hocalarımızdan sayın Mehmet SÜTYEMEZ bey tescilledi onun bu konudaki yazılarını okursanız size cevap olacaktır kanaatindeyim.

Yanlışınız var diye düşünüyorum.

Chandler Pedro ve UC 56-224 ceviz çeşitlerinden elde edilen California menşeli yabancı bir çeşit.

Sütyemez hocanın ıslah ettiği ceviz çeşitleri Maraş - 18 ve Sütyemez - 1 çeşitleri. Başka ceviz çeşitleri ıslah ettiğini de biliyorum.

Erdem
13-05-2013, 13:37
-Haziranın ortaları gibi köye gidip 30-60-90-120 cm'lerden örnekler alıp bunları analiz ettirmek,


120 cm'e gerek olduğunu düşünmüyorum.

Toprak analizini güvenilir bir yerden yaptırmanızda fayda var.

Toprak ve Yaprak Analizi (http://marim.gov.tr/toprak_analizi.aspx)


-Genel olarak köyün hava durumu, hakim rüzgar yönünü öğrenmek,
-Toprak analizi ve hava durumuna uygun türü belirlemek,


Meteorolojiden ilkbahar geç ve sonbahar erken don tarihlerini öğrenebilirsiniz.

1 metreye kadar toprak profilini görüp geçirimsiz tabaka var mı görülmesinde fayda var.

Uygun çeşitler için toprak analizini aldıktan sonra gene MARİM'den bölgenize ve toprak yapınıza uygun çeşitleri öğrenebilirsiniz. Ceviz eken çiftçilerle de görüşmekte fayda var.


Zaman olarak ayda 1-2 defa 1-2 günlüğüne gidebilirim bu yeterli olur mu ?


Ben yeterli olur diye düşünüyorum.

Toprak analizi bu işin ilk adımı başarılar.

popeye42
13-05-2013, 15:37
aşıladığım fakat tutmayan ve sürgün veren fidanlarım 30 adet
401811

açık kök olarak diktiğim chandler 40 adaet tuttular
401809

kendi aşıladığım chandler fidanlarım bazılaraının üzerinde 3-4 adet ceviz var 28 adet
401812
401813

açık kök olarak diktiğim franquet patlamadı alt taraftan patlayacak gibi 3 adet
401810

bundan sonra bekleyecegiz,yorumlarınızı beklerim

cevizlerimin gelişimi normal mi

ladikli
13-05-2013, 16:19
Arif bey öncelikle benim kaman 1 çeşidine karşı olumsuz düşüncelerim yok.Yerli çeşitler içerisinde en iyilerden ve dikmeyi düşündüğüm çeşitlerden birisi.Ben sadece 1500 üzeri dikilirse istenilen verim alınamaz dedim.Bunu da sn.Selami BAYRAK Bereket tv'de katıldığı proğramda söylemişti.Kaman çeşidinin 600-1200 m arası daha verimli olacağını özellikle düşük rakımlı bölgelere dikilmemesi gerektiğini anlatmıştı.Hatta yanlış mı hatırlıyorum diye netten baktım ama o proğramla ilgili bişey bulamadım, telefonla aradım fidanlıktan başka arkadaşla görüştüm o da aynı şeyleri söyledi.(500-600/1200-1300 arası kaman, daha yükseklere şebin ve fransız çeşitleri)

Tabi ki kamanı en iyi siz bilirsiniz.Ben yetiştirici olmadığım için Türkiye'de ceviz konusunda önemli çalışmaları olan isim yapmış kişilerin söylediklerini referans göstererek yazıyorum.Kimseyi yanıltmak ya da yönlendirmek gibi düşüncem yok.
Yanlış anlaşılmasın:p

Arif bey daha önce bu mesajı yazmıştım sanırım gözden kaçtı.

sedatkso
13-05-2013, 17:09
Evet hocam bunlar asılı bir ceviz.hocam sizin chandler bu sene kuruma **** don olayı oldumu etkilendilermi.saygilar

arif göçmen
13-05-2013, 23:51
Arif bey daha önce bu mesajı yazmıştım sanırım gözden kaçtı.

Degerli dostum ben senin cevabına gore selamı hocayı hemen aradım ve oyle anlaşıldıysa ozür diledi birdahaki proğramda bunu ozellikle dile getireceğini soyledi

arif göçmen
13-05-2013, 23:54
Yanlışınız var diye düşünüyorum.

Chandler Pedro ve UC 56-224 ceviz çeşitlerinden elde edilen California menşeli yabancı bir çeşit.

Sütyemez hocanın ıslah ettiği ceviz çeşitleri Maraş - 18 ve Sütyemez - 1 çeşitleri. Başka ceviz çeşitleri ıslah ettiğini de biliyorum.

Sütyemez hocam chantler ceviz çeşidinin türkiyede üretim iznini aldı tescıl olayı farklı bir olay