agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Doğaya ve Yaşamınıza Sahip Çıkın > Daha İyi Bir Yaşam İçin




Reklam


Beğeni Düzeni58Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-12-2008, 03:09   #1
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-12-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 27
Bahçeme bir kuyu tandır nasıl yaparım?

Sevgili arkadaşlar ben bahçeme bir kuyu tandır yapmayı planlıyorum. Anlayacağınız eski tadları peşindeyim. Fakat nerden alınır nasıl yapılır bilmiyorum. Yardımlarınızı bekliyorum

Rahat beğendi.
AkinGulbaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2008, 06:30   #2
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 21,845
Galeri: 103
Sevgili AkinGulbaz, bu konuda bir fikrim yok ama rahmetli babam, Emirgândaki evimizin aşağı bahçesinde şöyle bir şey yaptırmıştı;

1x1 m kare şeklinde bir çukur açtırıp kapak kısmı hariç, hertarafına tuğla döşetmişti (emin değilim ama sanki ateş tuğlası da olabilir) alt kısma kalın demirlerden bir ızgara oturttu. Kapağı da açılabilen demir bir kapaktı.

Bu kuyu içinde ateş iyice kor haline geldikten sonra hazırlattığı tepsinin ağzına hamur sıvazlatarak Testi Kebabını buraya gömdürürdü.

Saatler sonra o testi kocaman bir tepsi içinde gelir, testinin gırtlağı satır ile uçurulur ve içindeki sebzeli kebab, servis yapılırdı.

Allaaahhhh!, o ne güzel bir tatdı, çocukluğumdan kalan.

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2008, 13:23   #3
Ağaç Dostu
 
aslan_k's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-03-2008
Şehir: İSTANBUL-KARAMÜRSEL
Mesajlar: 401
Galeri: 1
Güler Hanım ne yaptınız siz böyle... şimdi de tandır kuyusu yapmanın yollarını arayacağız

gulcingiller beğendi.
aslan_k Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2008, 15:55   #4
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,408
Galeri: 8
Yolunuz düşerse vaya tanıdıklarınız Diyarbakır'a giderse Üniversite yolu üzerinde Dicle Nehri vadisine doğru yol boyunda hazır yapılmış tandır küpleri satılıyor. Kırmadan götürebilirseniz! Ben de görünce heveslendim ama nasıl taşıyacağımı bilemedim.

gulcingiller beğendi.
nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2008, 20:58   #5
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 21,845
Galeri: 103
Valla, benim de tadı halâ damağımda. Acaba Manyas'daki bahçe fırınının içinde bu testi kebabını yapabilir miyiz diye düşünmeye başladım.
Ne dersiniz baharda deneyelim mi? Ama beceremezsek ne yaparız, sevgili İlknur Aşık'ın eşi bize bu sefer de yardım eder mi?

gulcingiller beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-12-2008, 23:57   #6
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,408
Galeri: 8
Fotoğrafı yok ama biraz tarif edeyim dedim, anlaşılmadı gibi: Bu tandır küpleri TV kanallarında içine ekmek yapıştıracak büyüklükte, elbet başka işe de yarıyor olsa gerek. Ben, ekmek yapamayacağımız için (hanım o işi yapamaz) almadım biraz da. Başlık açan arkadaşın maksadı bu tandırları soruyor olsa gerek. Diyarbakır da bu tandırlar bildiğimiz çömlek tekniği ile değil elle çamuru yapıştıra, yapıştıra yapıyorlar. Kalın yerin çapı 70 cm. boyu bir metreden fazla gibi. Ben göreli 10 yıl oldu.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2008, 16:17   #7
Ağaç Dostu
 
tenar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-07-2007
Şehir: Yerdeniz
Mesajlar: 185
Nariçi gibi biliyorum ben de.

Önce tandırın kuyusu en az 1 metre derinlikte kazılır. Etrafı çamurla kaplanacağı için çamur çok temiz, hatta killi gibi birbirini iyi tutan bir toprakla hazırlanır; hatta bir kaç gün de bekletilir. suyunu çeken çamur, rulolar haline getirilip, aşağıdan yukarıya yapıştırarak kuyuya kaplanır. Bu arada mutlaka hava deliği bırakılır.

Yer tandırı değil ama ekmek fırını yaparken dedemler, bu çamur harcın içine cam parçaları kırarlardı. Isıyı tutması için olmalı.

tenar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2008, 17:12   #8
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,408
Galeri: 8
Taş fırınların döşeme altına da cam ve tuz konurmuş.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2008, 21:12   #9
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-12-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 27
sevgili Nariçi tamda sizin söylediğiniz gibi bir tandırdan bahsediyorum. Acaba bu tandır küplerini istanbula getirip satanlar var mı merak ediyorum çünkü oralara gidip almak ve getirmek oldukça çok zor

AkinGulbaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2008, 21:17   #10
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,408
Galeri: 8
İstanbul'da ki çömlekçilere bakmak lazım. Şimdi bilmiyorum ama izmir selçuk çevresindeki yol güzergahlarında çok çömlekçi vardı. Ama istanbul daha serin rutubetli iklimde belki de orada kullanışlı olmadığından bulunmayabilir. Çömlek için kapadokya ve Bilecik - pazaryeri köylerinde de bulunabilir. Hatay Samandağ'da da bu tandırlarda ekmek yapıyorlar.

gulcingiller beğendi.
nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2008, 21:28   #11
Ağaç Dostu
 
Cumhur Tonba's Avatar
 
Giriş Tarihi: 08-07-2008
Şehir: EDİRNE-ANTALYA
Mesajlar: 9,845
Galeri: 84
Kuyu tandır kebabı esas Kastamonu'da yapılır ve oraya özgü sayılabilir.
Benim gördüğüm ve yediğim. Kuyu dernliği 2 metreye yakın boy ve 1 metreye yakın genişlik. Koyun veya keçi bütün olarak daha evvel kuyu içerisinde yakılmış odunların (Tamamen kor olunca) üzerine asılıyor. Saç bir kapakla kapatılıp toprakla sıvanıyor. Yaklaşık 2- 2,5 saat kalıyordu. Ve çıkarılınca kemiği silkeledinizmi etler dökülürdü. Aklımda kalanı yazdım. Kastamonu'da olan üyelerimiz eminim ki daha iyi anlatıp tarif edebilir.
Testide yapacak olanlar bu ebatları küçülterek yapabilir herhalde.
Güler Hanım. Denemeye değer.

Cumhur Tonba Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2008, 22:15   #12
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,099
Galeri: 137
Alıntı:
kuyu tandır yapmayı planlıyorum
Sevgili Akın Gülbaz, tandırı ne için yapacaksınız.

Eskiden, ekmek tandırı, çörek tandırı, süt tandırı, kebap tandırı, gibi şeyler vardı. Gerçi, teknik aşağı yukarı aynıdır. Büyüklüğü değişir. Kullanım alanı ve yakıta göre de farklı uygulamalar gerekebilir.

gulcingiller beğendi.

Düzenleyen Yücel Özlem : 26-12-2008 saat 20:31
Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2008, 22:57   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 702
Galeri: 3
Merhabalar,
Kuyu tandır Aydın ve Muğla tarafında da çok revaçta bir et pişirme yöntemidir. Oğlak eti ile yapılanı makbul olanıdır. Aydından Denizli istikametine gider iken Umurlu'dan başlamak üzere yol üstünde kuyu tandırı yapıp satan bir çok tesis vardır. Kuyu tandırı 11 no.lu mesajda sayın Tonba'nın tarif ettiği kuyularda yapılır. Muğla'nın yaylasında tarihi mekanlarda aynı tandır Büryan adı ile yapılmaktadır ki lezzet olarak üstüne yemek söylemek zordur.
Hoşçakalın.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2008, 23:52   #14
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 702
Galeri: 3
İlave olarak testi kebabı üzerine bir anımı anlatacağım :
Bir buçuk yıl önce bir bayram tatilinde tur ile Kapadokya yöresine gittik. Turun rehberi Bulgaristan göçmeni soydaşımız bir bayan idi. Ondan hep duyduğum iki cümle vardı. Uğradığımız yerlerde milleti dağıtırken söylediği " ha... süreniz 45 dakika. 45 dakika sonra geldiniz geldiniz gelmediniz gelmediniz tekerler döner. Hah duyduk değilmi tekerler döner ". Bir diğeri de turu otobüse topladıktan sonra önümüzdeki programı anlatır iken mutlaka değindiği " Ürgüpde yiyeceğimiz testi kebabı " idi.
Testi kebabını hiç yememiş ve hatta duymamışdım. O testi kebabını söyledi ben hayal ettim. Nihayet turun 3. günü Ürgüpde dağa oyulmuş çok güzel bir restorana götürüldük, yuvarlak bir masa etrafına 12 kadar tur garibi oturtulduk ve meşhur kebabı beklemeye başladık. Garson biraz sonra koltuğunun altında Kavanozun büyüğü bir toprak kap ile geldi ve tabaklarımıza kaşık ile kebabımızı koymaya başladı. Maalesef tabağımıza konan şey kebap değil eti az, salçası ve patlıcanı bol bir türlü yemeğiydi. Hüsran hepimizde çok büyükdü ama yapılacak bir şey yokdu.
Ben gene de orada bize sunulan yemeğin esas testi kebabı ile alakası olmadığına kendimi inandırmak istiyorum.
Bu hafta sonu fırınımda yaptığım kuzu kebabının resmi ile bitireyim.
Hoşçakalın.

Eklenen Resimler
 
gulcingiller beğendi.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-12-2008, 23:59   #15
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-12-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 27
Yücel bey ben ekmek tandırından bahsediyorum. Tabi istenildiği takdirde et ve yemekte pişirilebilir. İçerisine oğlak kuzu vs.. sarkıtılan kuyuları inşa etmek nispeten daha kolay fakat bahsettiğim ekmek tandırı oldukça zor bir iş

AkinGulbaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2008, 18:04   #16
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 21,845
Galeri: 103
Sevgili AkinGulbaz, ilk başta kuyu tandır demiştiniz. Ben de elimden geldiğince bunu tarif ettim.
Şimdi ekmek tandırı diyorsunuz. Bu ikisi farklı.
Arkadaşımız hosseda'nın resmini yüklediğinden bizim bahçede var, ve yapımında başındaydım. İstiyorsanız tarif edebilirim.

gulcingiller beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2008, 19:08   #17
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,408
Galeri: 8
Güler hanım sizin önerdiğiniz hoşseda'nın resmindeki taşfırının küçüğü gibi. Fakat bu fırın pek kullanışlı değildir, ağzı çok geniş ve açıklık yükseliği fazla fırın içi zor ısınır. Belki kapak koyulabilir ama sabit kapakda gözükmüyor.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2008, 20:40   #18
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,099
Galeri: 137
Alıntı:
ilk başta kuyu tandır demiştiniz. Ben de elimden geldiğince bunu tarif ettim.
Şimdi ekmek tandırı diyorsunuz.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Yücel Özlem Mesajı Göster
Eskiden, ekmek tandırı, çörek tandırı, süt tandırı, kebap tandırı, gibi şeyler vardı. Gerçi, teknik aşağı yukarı aynıdır. Büyüklüğü değişir.
Güler Hanım, bizde tandır denilince, kuyu tipi akla gelir. Bunların hepsi de kuyu tipi yapılır. Evin dışında ayrı bir mekan vardır. "Ekmeklik", "ekmek evi", "ekmek damı" ya da "tandırlık", "tandır damı" denilir. Tandır ,oraya yapılır. Bazı evlerde iki tandır vardır. Birisi küçük, gündelik işler için, diğeri daha büyük. Ekmek (yufka) büyük tandırda yapılır.

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 26-12-2008, 23:40   #19
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 21,845
Galeri: 103
Bizde de tandır diye, toprak kazılarak kuyu gibi yapılan yerlere denir. Bu kuyularda ise testi kebabı, oğlak çevirme gibi şeyler yapılır.
Gülerin bahçesi'ndeki üçüncü sayfa mesaj 88 de olana ne diyorsunuz? Biz buna fırın diyoruz. Ekmek burada pişer, tepside ve güveçte pişecek yemekler buraya atılır.
Buna tandır demeyiz.

gulcingiller beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2008, 01:24   #20
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-12-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 27
Güler hanım ilginiz için teşekkürler. Ekmek tandırıda kuyu tandırının bir versiyonudur. Ekmek tandırının diğer tandıra göre tabi büyük farklılıkları vardır. Ekmek tandırında yapılan hamur tandırın kenarlarına yapıştırılır ve tandırın bir havalandırma yeri mevcuttur fakat sadece et pişirilen tandırlarda havalandırma yeri olmayıp ekmek pişirmeyede musait değildir. Ben istenildiğinde et istenildiğinde ekmek pişirilebilecek doğuda kullanılan tandırlardan inşa etmek istiyorum. Sanırım bu iş biraz zor olacak ama Van da bu işi yapan birinin telefonunu buldum havalar biraz ısınınca harekete geçicem. Aşamaları sizlerle paylaşmak heyecan verici olacak

AkinGulbaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2008, 03:42   #21
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,099
Galeri: 137
Güler Hanım, isterseniz önce kavramları tanımlayalım.

Güncel Türkçe Sözlük'te:

Ocak

1 . Ateş yakmaya yarayan, pişirme, ısıtma, ısınma vb. amaçlarla kullanılan yer.
2 . Şömine.
3 . Isı vererek üzerine veya içine konulan maddeleri ısıtan, pişiren, kaynatan, eriten araç veya alet.

Tandır
(isim Arapça)
1 . Yere çukur kazılarak yapılan bir tür fırın.
2 . Bazı yerlerde, kışın ayakları ısıtmak amacıyla alçak bir masanın altına mangal konulup üstüne yorgan örtülerek yapılan düzen.

Fırın
(isim Rumca)

1 . İçinde genellikle odun yanan, her yanda aynı derecede ısı oluşturarak ekmek, pasta vb. pişirmeye yarayan, tavanı tonoz biçiminde, önünde tek açıklık bulunan ocak:
"Pastacı fırını."- .
2 . sıfat Bu ocakta pişirilmiş.
3 . Ekmek, pasta vb.nin pişirildiği ve satıldığı dükkân.
4 . Elektrik, tüp gaz ve doğal gazla çalışan, yiyecekleri pişirmeye veya ısıtmaya yarayan alet:
"Elektrik fırını."- .
5 . Bir maddenin fiziksel veya kimyasal değişime uğratılması amacıyla içinde ısıtıldığı araç.


Bu tanımlamalara göre, tandır, fırın, ocak biribrlerinin yerine kullanılabilir diye düşünüyorum. Değişik yerlerde kullanıldığını da gördüm.

Ancak, yerden yüksekte olana, yani sizin bahçede ve sayın Hosseda'nın resminde gözükene, genel olarak "fırın" denilmektedir. Ancak "tandır" denildiği de oluyor. Diğerinden ayırmak için, "ayaklı tandır" diyenler de var.

Akın Gülbaz "kuyu tandır" dediğine göre, burada konuşacağımız konu sınırlanmış bulunuyor. "Fırın" ya da "ayaklı tandır" gündemimizde değil. Ocak sözcüğü de gündemimize hiç girmedi. Diğerlerine göre daha geniş bir anlamı var gibi. Yukarıya almadığım bir çok anlamı var. Ona da hiç girmeyelim.

Alıntı:
Şimdi ekmek tandırı diyorsunuz. Bu ikisi farklı.
Sanıyorum, ekmek meselesi sizin kafanızı karıştırdı.

Kuyu tandırın ekmek pişirmekte kullanıldığı yerler çoktur.

Burada, ekmek iki ayrı usulde pişirilir.

1-Ekmek, tandırın ağzına kapatılan, topraktan ya da demirden yapılmış sac denilen aletin üzerinde, çevirilerek pişirilir.

2-Tandır yakılıp, kızdıktan sonra, pide kalınlığında açılan hamur tandırın iç yüzüne yapıştırılır. Ekmeğin bir yüzü yapıştığı kızgın duvardan diğer yüzü ise ateşten pişer. Pişince kaldırılır.

Arkadaşların bahsettiği tandır küpleri, bu ikinci usul için gereklidir. Ekmeğin yapışacağı yüzeyin düzgün ve parçalarının hamurla kalkmayacak şekilde, sağlam olması gerekir. Küp olmazsa olmaz mıdır? Hayır. Hazır bir küp kullanmak yerine tandırın iç yüzeyini, testici çamuru ile sıvayıp kuruduktan sonra tandırın yakılması suretiyle sıvanan çamurun pişmesi temin edilir. Böylece sağlam ve düzgün bir yüzey elde edilmiş olur. Tandırı bu şekilde yapanlar da çoktur. Hatta, daha çok bu yöntem kullanılır, diyebilirim.


Düzenleyen Yücel Özlem : 27-12-2008 saat 21:39
Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2008, 20:34   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 702
Galeri: 3
Sayın Özlem,
Konuya getirdiğiniz açıklama için teşekkürler. Sayın Gulbaz kuyu tandırı ile ekmek pişirmek istiyorum diye yazdığında böyle bir pişirme yerini tahayyül etmeye çalıştım ama beceremedim ancak yazınızı okuduktan sonra mesele açıklığa erdi.
Sayın Gulbaz fırınım süperdir. Geniş diye yazdığınız fırın ağzı ustanın en çok zamanını alan kısım idi ve gerektiğinde bir tepsi börek de pişirilebilsin düşüncesine uygun bir ağız yapıldı ayrıca ilk yakmada bacanın çekişi yüksek ağız sebebi ile çok randımanlı olmakta.
Fırının seyyar bir saç kapağı var ve onu kapattığımızda istenen her şey gayet güzel pişirilebilmektedir.
Buyrunuz fırının kapalı halini sizin için çektim.
Hoşçakalın.
Name:  bahcedenresimlersony 027.jpg
Views: 27907
Size:  44.4 KB



Name:  bahcedenresimlersony 031.jpg
Views: 23367
Size:  44.1 KB

gulcingiller beğendi.

Düzenleyen Yücel Özlem : 28-12-2008 saat 01:08 Neden: Resimleri ayırmak.
hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2008, 21:25   #23
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,408
Galeri: 8
Fırın ağzı geniş demiştim, taş fırınlar da fazla yüksek ağızlı olmuyor diye. Ama kapak koyunca sorun olmaz. Ben de böyle bir fırın yapmayı düşünmüştüm, sonra vaz geçtim. Konu başlığı açan arkadaş yerde açılan çukur şeklinde ki tandırı söylediği şeklinde tahminim. Bu şekildeki tandırları genelde hazır toprak küpler açılan çukura yerleştirilmek yöntemiyle yapılmaktadır.


Düzenleyen nariçi : 28-12-2008 saat 09:12 Neden: Hitap-imla
nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 27-12-2008, 23:02   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 12-09-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 702
Galeri: 3
Sayın nariçi,
Size hitaben yazmam gereken mesajı hata yaparak sayın Gulbaza hitaben yazmışım. Düzeltmeniz için teşekkür ederim.
Hoşçakalın.

hosseda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-12-2008, 08:27   #25
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 21,845
Galeri: 103
Bakın, ben de neler öğrendim şimdi. Teşekkür ederim.
Ankara-Haymana arasında İkizce köyü var. Burada tandır ekmeği yaparlar, ben de orada gördüm.
Mutfak olarak kullanılan kocaman bir odanın bir köşesinde yere büyükçe bir çukur yapılmış ve üzerine konkav bir saç yerleştirilmişti.
Saç tamı tamına çukuru örtüyor ama ön kısımda bırakılan 20-25 cm lik bir ağızdan çukura saman itiliyordu.
20-30 cm çapında, iki parmak kalındığında yapılan ekmekler alt üst çevrilerek burada pişiriliyordu.
Bunlar da her gün pişmezdi. Büyük adetlerde pişirilir ve diğer köşeye yığın yapılarak örtülürdü. Zira o gün ekmek pişirme günüydü.

Tava ekmeği ise, bizim bahçedeki fırınlarda(tezek yakılarak) ısıtılır ve pişirilirdi.

Manyas yöresindeki fırınlar, bende olanlar gibi.
Benim fırının içi bayağı geniş, bildiğimiz büyük köy ekmeklerinden 8-10 adet rahat alır. Ağzı da bir tepsinin rahat rahat gireceği gibi.
Demir kapağını kapattığınızda hiçbir sorun yok. Çok güzel pişirebiliyorsunuz.
Bu yöre orman köyü olduğundan odun yakıyoruz.

Fırın çeperlerine yapıştırılarak pişen ekmeği ilk defa burada duydum, hiç de görmedim.
Bizim fırınların yan duvarları ve tepesi minik kiremit parçaları ile döşeli (daha iyi ısıtsın diye)
yani zemin kaymak gibi dümdüz değil. Sanırım bu tür pişirmeye uygun değil.

Bütün bunları öğrenmek güzel oldu, teşekkür ederim.

gulcingiller beğendi.
Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2008, 01:03   #26
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-12-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 27
Kuyu tandır küpü on gün içinde elimde olacak Vanlı bir üretici yolluyor. Otobüsün altında yolluyor umarım kırılmadan ulaşır. Biraz erken oldu ama iyi oldu. Ama tandırı havalar biraz ısınınca kurmayı düşünüyorum tabi becerebilirsem

AkinGulbaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2008, 08:58   #27
Ağaç Dostu
 
nariçi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-09-2008
Şehir: Gaziantep-Adıyaman
Mesajlar: 3,408
Galeri: 8
Hayırlı olsun.

nariçi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2008, 13:01   #28
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 10,036
Galeri: 256
Sayın Akın Gulbaz, bizim tandırımız vardı, annem haftada bir defa tandırı yakar(kuru yapraklarla)kıvama erişince önce ıslak bir bezle tandır duvarını siler, sonra da ekmekleri tandıra yapıştırıp ağzını kapatırdı.
Ara sıra ekmeklerin durumunu kontrol eder, ateşe yakın olanları tandırdan çıkartır(daha çabuk piştiği için)diğerlerini de sırayla alırdı.

Ekmek işi bittikten sonra küçük çömlekler içinde mutlaka kuru fasulye tandır ateşinin içine gömülürdü, diğer et yemekleride yapılabilir tabi.

Tandırı inşa ederken en alttan bir tünel açmanız gerekiyor hava alan bir yere doğru, buna külle denir, tahminen 20cm. çapında olmalı, bunun için tandırla aynı malzemeden yapılmış hazır borular vardır, bir kaç tane de onlardan almanız gerekir, dışarı bakan kısmı tandırı yakarken açık olmalı, ekmeği pişirirken bir paçavra ile kapatılmalı.

Gerçi siz tandırı sipariş etmişsiniz ama Avanos ta (Nevşehir) bu işin tam ustaları çeşitli boylarda testi çamurundan yaparlar tandırı.

Ekmeğinin ve içinde pişen yemeklerin tadına doyamıyacaksınız, güle güle kullanın.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2008, 16:02   #29
Ağaç Dostu
 
Asiye's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 351
Ayrıntıları sabırsızlıkla bekliyorum. Lütfen aşamalarını bizimle paylaşın

Asiye Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-12-2008, 23:02   #30
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 04-12-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 27
Sayın Yağcı tandır kurulumu hakkında çok şey bildiğim söylenemez. Dediğiniz gibi altan bir havalandırma açılması gerektiğini biliyorum. Ama havalandırma borularının tandırın malzemesinden olması gerektiğini bilmiyordum, ben demir bir boruyla bu işi halledebileceğimi düşünüyordum , bu bir sakınca doğururmu bilmiyorum

AkinGulbaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 12:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2014