agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Evim, Evim; Güzel Evim :) > Mutfak > Kışlıklar, Konserveler, Reçeller,Baharatlar




Reklam


Beğeni Düzeni7Beğeniler
  • 2 Gönderen k0900
  • 1 Gönderen verdoque
  • 2 Gönderen limonağacı
  • 2 Gönderen limonağacı

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 16-08-2009, 05:01   #1
Ağaç Dostu
 
dremre's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 257
Sucuk yapımı

Sayın forum üyeleri,

Biliyorsunuz piyasada satılan sucuklara katmadıkları şey kalmadı. Evde kendi sucuğumuzu yapma konusunda tarifleri paylaşabileceğimizi ve hem sağlıklı hem nefis sucuklar yapabileceğimizi umuyorum.

Sucuk ki mangalın vazgeçilmezidir değil mi?

dremre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2009, 16:06   #2
Ağaç Dostu
 
BalıkcıSerdar's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-02-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,161
Annem sucuğu bez torbalara doldururdu, gölgede asılı olarak kuruturduk, çok güzel olurdu. Ama yapılışı hakkında bir bilgim yok maalesef. Aklımda kalan; sucuk harcı hazırlanırdı, işte burada harca neler katılırdı hiç bilgim yok, ama saatlerce yorğrulduğunu, bir gece dinlendirildikten sonra yine uzun müddet yoğurulduğunu hatırlıyorum, bir kısmı sucuk köfte olarak tüketilmek üzere ayrılır, kalanı kasaba önceden dikilmiş bezlere doldurulmak üzere gönderilirdi.

Bezlerin cinsini bilmem ama, çarşaf gibi büyük bezleri boydan boya yaklaşık 5-6 cm. eninde katlar, kenarlarından makinada diker, yaklaşık 50cm. boyunda keserek, bir uçlarını da dikerdi. Kasap da, bu bez torbalara, kıyma makinasının ağzına boru gibi bir aparat takarak, bezi bir yandan ters yüz ederken, bir yandan sıkı sıkı harcı doldururdu.

Dolan torbaların ağızları bağlanır, eve gelince de bir leğenin içerisine üst üste istiflenerek, üzerlerine bir ağırlık konurdu. Bu ağırlık sayesinde, harcın kalan suyu akarken, sucuk torbaları da şekillenir, yaklaşık 1,5-2 cm kalınlığında, 4-5 cm eninde sucuklar meydana çıkardı Dediğim gibi onlarda gölge ve serin bir yere asılarak bir müddet kurutulurdu (ki bu bize yıllar gibi gelirdi sabırsızlıktan ).

Küflenme, bozulma falan olmazdı da bir müddet sonra (3-4 ay kadar sanırım) çok kurur ve çok zor kesebilirdik. O zamanlar buzdolabı falan da yoktu, yeteri kadar kuruyunca tel dolapta saklanırdı.

Bağırsak veya bez kullanılmasının asıl amacı geçirgen olması sanırım, buzdolabı poşetinin bu iş için uygun olduğunu sanmıyorum.

BalıkcıSerdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2009, 17:20   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,962
Galeri: 272
Tokat, Turhal Bez Sucuk
(EIbiseli Sucuk)

Kullanılacak Malzemeler
800 gr dana eti
200 gr koyun eti
130 gr kuyruk yağı 1/4 gr kırmızı biber
O /5 gr karabiber
4/5 gr tuz
1 gr kimyon
1 gr yenibahar
1 gr tarçın
1 gr karanfil
3 diş sarımsak
Bez torba (25 cm-8 cm 5 adet) boyasız beyaz bez

Yapılışı

Et kuşbaşı doğranarak baharatın içerisinde bir gün süreyle buz dolabında bekletilir. Daha sonra çekilerek kıyma haline getirilir. Kıyma haline getirilmiş iç hazırlanan bez torbalara bir huni yardımıyla doldurulur. Daha sonra bir merdane yardımıyla içinde hava kalmayacak şekilde üzeri düzeltilir.

Ağzı sıkıca bağlanan torbalar rüzgar alabilecek bir yere asılarak beş gün kurumaya bırakılır. Beşinci günün sonunda tekrar merdanelenip iki gün daha asılır.

Bu yedi günlük süre içerisinde baharatını alan etin rüzgarında yardımı ile içerisindeki suyu çekilmiş olur. Sucuk kendine has lezzeti ile yemeğe hazır olur.

Kaynak: Turhal yemekleri.

Not: Halen Tokat'ta bu sucuk satılmaktadır, giden gelenlerden israrla isteyiniz

Bir zamanlar çoban sucuklarının reklamı; ev sucuğunu aratmıyormuş

Eklenen Resimler
 
Akhisarlı ve LavantaSE beğendi.
k0900 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2009, 19:11   #4
Ağaç Dostu
 
dremre's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-06-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 257
teşekkürler deneyeceğim

dremre Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2009, 23:15   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 09-02-2008
Şehir: Antalya
Mesajlar: 438
Galeri: 373
Evet sucuk mangalda çok güzel oluyor. Piknik sabahı kahvaltıdan;

Eklenen Resimler
 
Arzu Kırlangıç Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-08-2009, 23:23   #6
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 04-12-2008
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 1,654
Galeri: 70
Sayın Arzu gece gece vallahi eziyet çektiriyorsunuz. Çok mükemmel bir fotoğraf bu. Gece gece karnım acıktı. Ben yavaş yavaş mutfağa gideyim...

Faruk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2009, 07:35   #7
Ağaç Dostu
 
Adalet Yağcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-06-2008
Şehir: MERSİN
Mesajlar: 9,959
Galeri: 256
On yıl önce çok güzel bir sucuk yapmıştım, eşim ve kızım hâlâ o tadı özlüyorlar, ama nasıl yaptım hatırlamıyorum
Sucuğa lezzet veren çemen tozudur, fazla kaçırmamak gerekir, ben biraz da limon sıkmıştım içine.
Sucukları köfte şeklinde yapıp paketleyerek derin dondurucuya dizmiştim, her seferinde gerektiği kadar alıp pişirdim.
Şu ayrıntıyı hatırlıyorum, eti yoğurduktan sonra bir gün bekletmiştim, (buzdolabında)sonra küçük bir parça alıp pişirdim, lezzeti test ettim, eksikler tamamlandıktan sonra köfte haline getirmiştim.
Evde yapılan sucukların hazır aldıklarımızdan daha sağlıklı oldukları fikrine katılıyorum.
Bu konudan çok iyi anlayan arkadaşlarımız bizlere değişik tarifler verecektir.

Adalet Yağcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-08-2009, 13:18   #8
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-05-2008
Şehir: Bodrum
Mesajlar: 41
Bu sucuk resmini öğle yemeği sonrası gördüm ama genede karnım acıktı bir sucuk sever olarak. Eskiden Annem ve Babam ve tabiiki ben beraber sucuk yapardık. Annem iyice çekilmiş kıymadan içini hazırlar ve onu bir güzel baharatlar kuyruk yağını eklerdi. Daha sonra kasapdan aldığımız bağırsakların içine elle çevrilen kıyma makinası ile doldururduk. İyice sıkı sıkı dolması gerekirdi bu arada. Daha sonra bu sucukları balkona asar orada kurumalarını ve mideye indirme zamanını dört gözle beklerdim. Bu işlemi Şubat ayı gibi yapardık. Çocukluğumun en güzel anılarından biriydi.

lovejoy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-10-2009, 08:50   #9
Ağaç Dostu
 
lastmohikan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2009
Şehir: izmir
Mesajlar: 238
boş bi zamanda yapmaya çalışacağım.TEŞEKKÜRLER.

lastmohikan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-11-2009, 11:25   #10
Ağaç Dostu
 
günsu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2007
Şehir: Burdur
Mesajlar: 344
Küçüklüğümde hatırlıyorum, anneannemler harcını hazırlayıp et kıyma makinesinden bağırsaklara doldurup yaparlardı sonrada asarlardı.

Geçen sene arkadaşım yapmış gayet güzeldi, en önemliside evimizde yaptığımızın daha sağlıklı olması.

Bu sene bende yapmayı düşünüyorum,... bakalım....Önümüz kurban.

Salamla sosis yapımı başlığını görünce sevinmiştim evde yapabilseydik iyiydi ama kimse tarif vermemiş bilen yok galiba.

günsu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-06-2010, 22:20   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 461
Babannemin ben küçükken yaptığından beri ilk ev sucuğunu geçtiğimiz Kurban bayramında Kayseri-Bünyan'da yaptık, eve getirip az kurutup buzluğa attık. Amcamların biraz daha koyalım ısrarlarına direnerek az miktarda almıştık, tadına bakınca az aldığımıza pişman olduk Muhteşemdi

Sonraki Kurban'da bolca yapıp getireceğiz.

Geçen sefer sarımsakları bana soydurmuşlardı, ondan çok fazla sarımsak konduğunu biliyorum Ama diğer ölçüleri öğrenip Kayseri sucuğu tarifi olarak buraya ekleyeceğim

Bir de Kayseri'de kıymaya sucuk baharatlarını karıştırıp tavada pişirirler, kahvaltıda sucuk gibi yenir. Adı da "sucukiçi"dir. Evde denenebilir.

alperfect beğendi.
verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2010, 08:02   #12
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 25-06-2009
Şehir: Denizli
Mesajlar: 94
Bir kaç yıldır denediğim ve memnun olduğum tarifim,
>4 Birim dana kıyması (Ben Kurban bayramlarında yaptığım için çoğunlukla döşü kulllanıyorum)
>1 Birim kuyruk yağı( Önceki yıllarda az koydum, nedense sucuk çok kuru kalıyor)
>Sarımsak (Fazla olması makbul, soyan için sıkıcı oluyor ancak sucuk yapımından bir iki gün önce soyularak zeytinyağı içinde bekletilirse hem lezzetini koruyor hem kokmuyor.
> Kırmızı biber (Tatlı ve acı)
>Karabiber ve bir miktar tuz

Bu karışımı tamamı ile yoğurduktan sonra, 1 gün serin ortamda bekletiyoruz. İkinci yoğurma sonrası en güzeli kıyma makinası ağzına takılan huni ile bağırsağa doldurmak.Bu imkanımız yoksa streç filme doldurarak dondurucaya da koyabiliyoruz.

Şimdiden afiyet olsun

fskandemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-06-2010, 09:03   #13
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 20-06-2008
Şehir: Ankara
Mesajlar: 461
Sarımsak soymak zor, geçen sefer suda biraz bekletip öyle soydurdular bana. Kabuklar yumuşuyor, ele yapışmıyor. Bir de iri dişli sarımsak bulabilirseniz daha kolay olur.

verdoque Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2013, 15:51   #14
Yeni Üye
 
fatih-batal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-01-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 26
Lightbulb Evde sucuk yapılışı

Evde sucuk yapılışını çok merak ediyorum. Bilgisi olanın buraya yazmasını rica ediyorum...

fatih-batal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2013, 15:59   #15
Ağaç Dostu
 
Hülyab's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 159
ben denemiştim sadece tuzu ve baharatını biraz az koymuşum ama pişirirken ilave edip tüketmiştik. Birkaç kez çekilmiş orta yağlı kıyma almıştım içine baharatlarını ve tuzunu ilave edip bir gün beklettim dolapta. Aktardan aldığım ve kaynar suyla yıkayıp dezenfekte ettiğim bağırsakların içlerine doldurdum hava kalmaması gerekiyor iğne ile birkaç delik açıp sıkarak havasını aldım ipe asıp hava alan ama tam güneş almayan bir yerde beklettim rengi koyulaşıp sertleşincede pişirip yedik

Tabi doğrusu budur demiyorum yanlış bişilerde yapmış olabilirim.

Hülyab Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2013, 16:19   #16
Ağaç Dostu
 
olcim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-10-2011
Şehir: Erzurum
Mesajlar: 916
Ben yemeyi tercih edenlerdenim
Etin içine konacak yağın diri olması eftaldir ( yağın sert olan kısmı yani ) , karabiberini kendiniz çekmeniz de fayda var , birazını da tane olarak kullanınız , etin suyunu vermesi için bir gece dolapta bekletiniz (der bizim kasap ) , kullanacağınız bağırsakların çok eski olmamasına dikkat etmelisiniz , unutmadan söyleyeyim ; bir arkadaşımın babası yaptığı sucukları tuzlu suya batırıp sonra kurutuyordu , ben denedim daha çok dayanıyor .
Kolay gelsin , afiyet olsun

olcim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2013, 22:07   #17
Yeni Üye
 
fatih-batal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-01-2010
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 26
ben bu mesajları görmemistim de yeni konu acmıstım. Mesajım buraya gecmiş. Verdiğiniz bilgiler için tesekkür ederim.. Bağırsağın kuru olma sartı var mı? Taze bagırsağı temizleyip doldurabilir miyim?

fatih-batal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-03-2013, 23:31   #18
Ağaçsever
 
limonağacı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2013
Şehir: gaziantep
Mesajlar: 47
Galeri: 1
evde sucuk yapmak

Bu kış için ve ilk defa yaptım. Ama en başta zamanlama hatası oldu.Çünkü ideal zaman eylül ekim ayları gibi. Belli bir ısıda ve havadar bir yerde 10-15 gün kuruması gerekiyor. Ben aralık ayı sonları yapmıştım. haliyle kuruması için gereken 20 derece civarı ısı yoktu. Ilık ve havadar bir ortamda kurutmam gerekirken mecburen içerde kalorifer ısısında ve daha uzun sürede gereken kıvamda kurudu. Ama artık daha bilinçli yapacağım. yapım zamanı: eylül-ekim ayları(iklime bağlı ortalama 20 derece civarı ısı) Kıyma normal ve tek çekim olacak. Yağ oranı ideali %35-40 civarı(ben bunada müdahale edip%15 yaptım ama hata etmişim,çünkü biraz kuru ve sert oldu) Et arzuya bağlı ama ideal olan dana ve kuzu karışım. Kilogram başına 20 şer gram hesabıyla sarımsak,kırmızı biber,tuz,sucuk baharatı,Tüm malzeme çok iyi yoğurulacak. Enaz 24 saat buzdolabında bekleyecek,arzuya göre bir daha yoğurup bir 24 saat buzdolabında bekletmek ideal. Ama aceleniz varsa 24 saatte yeterlıdir. sucukluk hazırlanmış ve temizlenip kurutulmuş dana bağırsağı suda yıkanıp hazırlanacak. Ortalama 2 metre uzunlukta kesilip bu defa içi ve dışı sirkelı suyla güzece yıkanıp dezenfekte işleminden sonra fazla sularından arındırıp sucuk harcıyla doldurulacak. Kıyma makinasının aparatı takılarak doldurulan sucuklar(boşluk kalmamalı) kendiliğinden gerekli yuvarlak kangal formunu alıyor zaten . Sağlam bir çiviye ortasından ilmek yapılıp sarkıtılan iplerin üzerine iki ucu bir araya getirilip kesilen kangallar çok sıkı bağlanıp sıralanacak.Afiyetle yenecek.

Akhisarlı ve LavantaSE beğendi.

Düzenleyen limonağacı : 20-03-2013 saat 00:17
limonağacı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-03-2013, 00:02   #19
Ağaçsever
 
limonağacı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-01-2013
Şehir: gaziantep
Mesajlar: 47
Galeri: 1
Arrow kendi yaptığım sucuğu yemek

Acemice de olsa nefis aromalı ve sağlıklı sucuk yedik bu kış.Tabi ki hatalar yaptım. Yağlı olmasın derken kuru ve sert oldu mesela..... Ama şimdiye kadar sucuk diye biz ne yiyormuşuz? Yediklerimiz sucuksa benim yaptığım başka bir şey. Benim yaptığım sucuksa bu güne kadar yediğimiz sıkı macun kıvamında,salatalık gibi kesilebilen,içinde pirinç tanesi gibi beyaz yağ pütürleri olan;buna rağmen pürüzsüz nesne ne acaba? hangi katkılar,hangi dolgular? Hangi kimyasallar,hangi hormonlu soyalar,hangi koruyucular? Ha sonuçta etide biz üretmiyoruz.Çok ta bir aşama değil ama extranın extrasından kaçma çabası!

Kiraz ve Akhisarlı beğendi.

Düzenleyen limonağacı : 20-03-2013 saat 09:12
limonağacı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 14:13.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2014