agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Evim, Evim; Güzel Evim :) > Mutfak > Kışlıklar, Konserveler, Reçeller,Baharatlar




Reklam


Beğeni Düzeni75Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 15-03-2008, 22:59   #1
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,579
Galeri: 1
Meyve, sebze kurutma yöntemleri nelerdir?

Bahçemde organik olarak yetiştirdiğim yazlık sebze ve meyvamı kurutarak kışında kullanmak istiyorum.

Domatesi tuzlayarak güneşte kurutdum.
Biberi ipe dizerek güneşte kurutdum.
Bamyayı ipe dizerek gölgede kurutdum.
Patlıcanı ipe dizerek gölgede kurutdum. Tadını beğenmediğim için kurutmayacağım.
Kabağı ipe dizerek gölgede kurutdum. Kurtlandı, bu sene tekrar deneyeceğim.
Maydonozu gölgede kurutdum.
Bezelye ve dereotunu satın alıp kurutdum.
Bunlar denediklerim.

Bu sene üzüm, zerdali ve incir de kurutmak istiyorum. Meşe veya ayçiçeği sapı külü ile kurutma yapıldığını duydum. Bu konuda bilgisi, deneyimi olan var mı?

Meyvaları doğal olarak nasıl kurutabilirim?

(Zerdaliyi güneşte kurutdum, rengi kahverengiye döndü. Kompostosu güzel oldu ama çerez gibi yenemedi, suyunu tam kaybetmeden nasıl kurutabilirim?)

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2008, 00:12   #2
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 31-07-2007
Şehir: izmir
Mesajlar: 30
Yazın güneşte kurutmak istediğim kayısı vs. gibi meyveler her seferinde heba oluyor. Daha doğrusu görüntüleri sanki beni yeme bende biraz mantar vs var der gibi seslendiğinden her sene kuruttuklarımı atmak zorunda kalabiliyorum.
Bilgi sahipleri ilgilenirlerse sevinirim.

h_berder Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2008, 10:31   #3
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 34,011
Galeri: 90
Uzum, kuruttuklarınla ilgili kurutma yöntemlerini yazar mısın?

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2008, 18:55   #4
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,100
Galeri: 137
Alıntı:
Bu sene üzüm, zerdali ve incir de kurutmak istiyorum. Meşe veya ayçiçeği sapı külü ile kurutma yapıldığını duydum. Bu konuda bilgisi, deneyimi olan var mı?
üzüm, zerdali ve erik gibi meyveleri kurutma:

Yakınlarda, odun yakan pideci veya fırın varsa külü onlardan temin edebilirsiniz. Piyasada bulunan kuru üzümlerden sarı renkli olanlar genellikle bandırılarak kurutulmuştur. Bilhassa çekirdeksiz üzümler ve Besni üzümleri böyledir. Şimdilerde adına potasa denilen bir kimyasal kullanılıyor. Eskiden potasa yerine odun külü kullanılırdı.

Bandırma hızlı kurumayı sağlıyor. Böylece de renk değişiklği azalıyor.

Odun külü elendikten sonra suda eritilir. Küllü su tülbentten süzülür. hazırlanan küllü suya bir miktar zeytinyağı katıp karıştırılır. Meyveler elden geçirilir. Çürük veya yaralı arı yeniği vb. taneler ayıklanmış üzüm salkımları bir sepetle hazırlanan bandırma suyuna daldırılıp çıkarılır. Her sepet için daldırıp çıkarma 3-4 defa yapılmalıdır.

Erik zerdali gibi meyveleri de bandımayı deneyebilirsiniz.
Alıntı:
Zerdaliyi güneşte kurutdum, rengi kahverengiye döndü. Kompostosu güzel oldu ama çerez gibi yenemedi, suyunu tam kaybetmeden nasıl kurutabilirim?
Zerdalinin suyunu tam kaybetmesi gerekir bünyede kalan su saklamayı zorlaştırır. Çerez olarak tüketeceğiniz kuru zerdali için "kabartma/ kabartlama" denilen işlemi yapmalısınız. Yani nemlendirmelisiniz. Kuru zerdalilerinizi yıkadıktan sonra ılık bir yerde Hamur mayalandırır gibi bir gün bekletirseniz sonuçtan memnun kalacaksınız. Piyasada satılan kuru zerdaliler de pazara sürülürken genellikle kabartılmıştır. Üreticiden alındığında onlar da tıkır tıkır kurudur.

Zedalileriniz kükürtlemediğiniz sürece renk koyulaşması az veya çok olacaktır. Kükürtlenmiş zerdaliler de şu sapsarı olarak satılanlardır. Ancak meyvelerinizi farklı şekillerde kurutarak farklı tadlar elde edebilirsiniz. Oldukları gibi, yarma yaparak, çizmek, dürtlemek suretiyle, kurutacağınız meyvelerin her biri farklı tadlar verecektir. Tabii renkleri de farklı olacaktır.

karamanliali ve mrduran beğendi.
Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2008, 21:38   #5
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,579
Galeri: 1
Sayın Yücel Özlem,
Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Miktarları hakkında bir bilginiz var mı? Örneğin 20 lt. suya ne kadar kül ve zeytinyağı ?
Zerdali kurutma yöntemi olarak dürtlemekden bahsetmişsiniz, anlayamadım. Tarif edebilir misiniz?

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2008, 22:24   #6
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,204
Galeri: 79
Sebze meyve kurutma yöntemleri

İncir kurutma
Bodrum'da inciri sepetlere koyup bandırma dedikleri yöntemi yapıyorlar.

Büyük kazanda su kaynatıyorlar, bu suya biraz kekik, mersin dalı atıyorlar.Bu hem hoş bir aroma veriyor, hem de kurtlanmayı engelliyor.

Sepete inciri doldurup kaynamakta olan kazana koyuyorlar, biraz kaynayınca alıyorlar, bezlere sererek kurutuyorlar.

Bir kısmını da fırınlıyorlar, amaç mikroorganizmaları öldürmek galiba.

Kurtlanmayı önlemek için.

Sizin yöntemlerinizi okudum açıkçası; maydanoz ve kabağın kurutulması bana ilginç gelmekle beraber, acaba vitamin değer kalmışmıdır diye de düşünmedim değil.Belki kabakları bolca tuzlarsanız kurtlanmayı engelleyebilirsiniz.

Patlıcanı dolmalık şekilde oyduktan sonra kurutun derim.( kuru dolması nefis oluyor), şerit halindeki kurutulmuş tadı bana da cazip gelmiyor.

Dereotunu ben de yapıyorum.Tarhana yoğururken ve zeytinyağlı dolmalarda güzel oluyor.

Vişne kurusu deneyin bir de şayet ekşiyi severseniz.
Hoşçakalın, "AĞAÇLAR"la kalın...

mrduran beğendi.
berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2008, 23:17   #7
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,579
Galeri: 1
Sayın berduray,
İncir bilgisi için teşekkürler. Mersin bulamam ama biberiyeyi tatda değişiklik yapsa da mersinin yerine kullanabileceğimi düşünüyorum.

Nane, kekik, fesleğen gibi otlar kurutuluyor, niye maydanoz olmasın dedim, öylelik kurutdum. Tat ve görüntü olarak tazesinden farkı yok. Vitamin kaybı muhakkak oluyordur. Çoğunlukla bahçede maydanoz oluyor, kışın veya son dakikaları oynarken maydanoz lazım olursa kurusunu kullanıyorum.

Pilav harcı (hazır satılan) yapabilir miyim diye patlıcan ve kabağı denemiştim.
Patlıcanı dolmalık olarak kurutmayı deneyeceğim (dolmasını hiç yemedim).

mrduran beğendi.
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2008, 23:23   #8
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,100
Galeri: 137
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi uzum Mesajı Göster
Örneğin 20 lt. suya ne kadar kül ve zeytinyağı?
Efendim, bu bilgiler hafızamda çook eskiye ait. Umarım aklımda yanlış kalmamıştır. Aslında o dönemde pek ölçü kullanma alışkanlığı da yoktu. El yordamı, göz kararı. Yirmi litre suya iki su bardağı kadar elenmiş kül yeteceketir. Bu bir kez katılacak. zeytinyağı ise bir çay bardağı kadar konulacak. Bandırılan meyvaya eser miktada bulaşması yeterli olacaktır. İşlem sırasında her bandırmadan sonra suyun yüzündeki ve üzümlere bulaşan yağ takip edilerek gerektiğinde ilave yapılacak. (Üzüm tanelerinin parlaklığı size ip ucu verecektir)
Alıntı:
Zerdali kurutma yöntemi olarak dürtlemekden bahsetmişsiniz, anlayamadım. Tarif edebilir misiniz?
Bu sözcüğün "çizme" ile eş anlamlı olarak kullanıldığını söyleyebiliriz. Çizmede meyve yatay veya dikey bir hareketle kesilirken. Daha olgun olan meyveler sivri bir bıçağın ucu sokularak kabuğu yaralanır. Kesme işlemi olgun meyvenin parçalanmasına sebep olabileceğinden ayrıntı sayılabilecek bir işlem farkı yaratılmış.

İşin aslı: meyvenin, bilhassa erik türlerinin ve bazı sert kabuklu kayısıların keskin bir bıçakla kabuklarının yaralanmasıdır. Çizik zeytinlerde görülen işlemin aynıdır.

mrduran beğendi.
Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-03-2008, 23:29   #9
Ağaç Dostu
 
berduray's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-04-2007
Şehir: bodrum
Mesajlar: 3,204
Galeri: 79
Bir püf noktası; patlıcanları önceden yıkayın iyice kurutun veya bezle silin ve öyle oyun, sünger gibi suyu çekiyorlar ve daha ipteyken çürümeye başlıyorlar.

Oyduktan sonra içlerine azıcık ta tuz serpiştirin ve kapalı kısmı yukarıda olacak şekilde ipe dizin , emekleriniz boşa gitmesin, diye tecrübemi aktardım, hiçbirşey ziyan olmasın, zira üretmesi o kadar zor ki...

mrduran beğendi.
berduray Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-03-2008, 08:18   #10
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,579
Galeri: 1
Verdiğiniz bilgiler için çok çok teşekkürler.


Domates
İnşaat tuğlasından 2-3 sıra tepsi genişliğinde ayak yapıyorum (altdan kurutmaya yardımı olsun diye, taş zeminde olabilir). Bu ayağı en fazla güneş alan ve esintisi olan yere yapıyorum.

Eski fırının üst kapağını (ocak kapağını) tepsi olarak kullanıyorum. İçine beyaz örtü veya kağıt havlu yayıyorum.

Aynı boydaki domatesleri (kuruma zamanları aynı olsun diye) büyüklüklerine göre 2'ye-4'e kesip kabuk kısımları alta gelecek şekilde tepsiye diziyorum. Sofralık tuz serpiyorum.

Tepsinin üzerine sık dokumalı açık renk tül örtüyorum (sinek vs. için)

Tuğlalar kızdığı zaman tepsiyi tuğlaların üzerine yerleştiriyorum. Tuğlalar sıcaklıklarını yitirmeye başlayınca tepsiyi içeri alıyorum. Ertesi sabah tuğlalar ısınınca tekrar dışarıya çıkarıyorum. Üst kuruyunca ters çevirip, tuzlayıp kurutmaya devam ediyorum. 3-4 günde kurutabiliyorum. Kuruyan domatesleri bez torbalarda ve/veya içine 2-3 parça kaya tuzu attığım 1 lt. lik kavanozlarda saklıyorum.

Dolmalık ve acı biber
Sap ve tohum kısmını çıkarıp pamuklu ipe diziyorum. Güneşli ve özellikle rüzgarlı yere (sineklerden korumak için) asıyorum. (iki ağaç arasına çamaşır ipi gerip biber iplerini buraya bağlıyorum) Sabah çiğine maruz bırakmamak için gece içeriye alıyorum.

Bamya
İki ip hazırlıyorum. Kafa kısımlarını soyup, büyüklüklerine göre ipe diziyorum. Evin içinde sandalye arkasında veya dolap kulpuna asılı olarak, ip dolup kuruyuncaya kadar bekletiyorum.

Maydonoz, Nane, Kekik, Dereotu, Isırgan
Evin içinde nemi, ışığı az, sıcaklığı fazla olan odada kurutuyorum. Renk kararması yaptığından güneşte veya cam önünde kurutulmamalı. Yeşil otları yıkadıktan sonra bir süre, bir iki kere çevirerek sularının akması için süzgeçte bekletiyorum. Temiz bir bez üzerine yayıyorum. Bez nemlenince yenisi ile değiştiriyorum. Bezin nemlenmesi bitince günde 3-4 kez karıştırarak yayıyorum. Parmaklarımla ezince ufalanıyorsa kurumuş olduğuna kanaat getiriyorum. Maydonozu, dereotunu ufalamadan, diğerlerini ufalayıp kavanozda saklıyorum.

Bezelye
Evin içinde, bez üzerinde arasıra karıştırarak kurutdum.

mrduran beğendi.
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-03-2008, 21:39   #11
Ağaç Dostu
 
Yücel Özlem's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2006
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 3,100
Galeri: 137
Sayın Üzüm, epey emek verdiğiniz anlaşılıyor. Bazı sebze ve meyveler konusunda uzmanlaşmış yöreler vardır. Umarım buradaki paylaşıma onlardan da katkı gelecektir.

Bamya konusunda Tosya/Kastamonu ve Kargı/Çorum Önde gelir. Bezelye büyüklüğündeki bamyalar oralarda yetiştirilir. Hasat günlük yapılır. sabah erken toplanan bamyalar güneş yükselmeden iplere dizilip sergiye asılır.

Armut kakında Hekimhan, Arapkir/Malatya, Kemaliye(Eğin)/Erzincan, geleneksel merkezlerdi.

Kayısıda Malatya rakipsizdir. Ancak İç anadoluda bilhassa Ürgüp, Avanos ve Kırşehirde yetişen ve adına "Malatya" denilen kayısının kükürtlenmeden kurutulmuşu bir ayrı tatdır.

İncir denilince de Aydın...

Konuyu uzattım. Size asıl bahsetmek istediğim Afyondaki bir faaliyetti. Afyonda bir çok sebze ve meyveyi ticari amaçlı kurutan bir işletme var. Yol kenarında "Özlem" tesisleri. Hani, şu sucukutan döner yapan işletme. Başka yerde göremiyeceğiniz sebze ve meyvelerin kurutulmuşunu orada bir arada görmek mümkün.

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2008, 19:37   #12
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,446
Galeri: 58
Asma yaprağı kurutmak

Yöresi:Kastamonu/Tosya özellikle Aşağı Kayı Köyü
Sayın üzüm, isteğiniz üzerine asma yaprağı nasıl kurutulur elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım.

Asma yaprakları tekli ya da en fazla ikili olarak tüylü kısmı dışarıya gelecek biçimde boylamasına ikiye katlanır.

Boylamasına ikiye katlanan yaprağın ortada ve katlandığında kenarında kalan orta damarına yakın bir yerden göz kararı katlanan yaprağın ortasından (boylamasına ortasından ya da yaprakların her iki uçlarından) pamuklu ipliğe,iğne yardımı ile geçirilir.

İpin taşıyabileceği kadar yaprak ipe dizilir bu esnada tek pişirime yetecek kadar yaprak dizmek kullanım açısından ve kurutma açısından kolaylık sağlar ama siz çürüme yapabilecek birkaç yaprak olabilir mantığı ile ipe 5-10 yaprak fazla takın.

Asma yapraklarını incitmeden gergin ipte birbirine değmeyecek şekilde sıralanır. Yapraklar birbirine değerse yaprak yanar çürüme yapar ve diğer yapraklarıda çürütür.

Kurutma esnasında yanma veya çürüme oluşan yapraklar, sık sık kontrol edilir ve dizgiden çıkarılır.

Kurutma gölgede ve havası değişen açık bir yerde yapılmalıdır üstü kapalı direk güneş almayan balkon olabilir.Yapraklar asla yıkanmamalıdır .

Yaprak saplarının salamuradaki gibi uzun olmasına gerek yoktur tam dipten değilde yaprağa 1-2 cm uzunluk kalacak biçimde kesilebilir.

Yapraklar kuruduğunda yine asılı biçimde zedelemeden muhafaza edilir. Yaprak kurutmak için kesinlikle kuru hava olmalı rutubetli iklimi olan bölgelerde kurutulsa bile muhafaza edilemez ama kurutulmuş asma yaprağının lezzeti ise diğer metodlarda yoktur lezzeti zahmetine değer.

Sarma yapmak istediğinizde ise yaprak dizgenizin iplerinin iki ucundan tutarak yaprakların ufalanmasına izin vermeden yayvan bir tencerede kaynaya suya bastırılır ve yapraklar soğuk su dolu leğene alınır.

Gerisi bilinen yaprak sarması işlemi. Güveçte fırında pişirme imkanınız varsa işte o zaman tam padişah sofrasındasınız demektir. Mis gibi bir koku anlatamıyorum, ekşimsi, hafif mayhoş, tadı damağıma geldi sanki. Afiyet olsun

mrduran beğendi.
eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2008, 19:39   #13
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,446
Galeri: 58
NOT:Siyah üzüm yaprağı kurutma işleminde kullanılmaz.Bunu eklemeyi unutmuşum.

mrduran beğendi.
eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2008, 20:04   #14
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,598
Galeri: 73
Kurutmada deneyimi olanlardan öğrenmek isterim. İşlemin yapıldığı iklim de önemli sanırım. İstanbul'da başarılı kurutma yapılır mı? Bazen nemin fazlalığından naneyi bile kurutmak sorun oluyor. İstanbul'da da kurutma yapabilirsek hangi ürünlerde şansımız var, en uygun ay hangisidir?

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2008, 21:05   #15
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,446
Galeri: 58
Sayın Nurbahar,sorunuz asma yaprağı ile ilgi ise eğer İstanbul'da naneyi bile kurutmak zorken asma yaprağı kurutmak sonuç vermez.İstanbul'da kurutmayı denemedim ama memleketten koli içinde özene bezene getirdiğim kuru asma yaprakları 1 haftada asılı olduğu yerde küf tuttu ve o kadar emek çöpe gitti.Saklaması zor poşetlere tıkıştırıp hava almasını engelleyelim deseniz bu seferde yapraklar nane gibi ufalanıyor ve birşeye yaramıyor.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2008, 21:28   #16
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,579
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi eeylems1977 Mesajı Göster
Yöresi:Kastamonu/Tosya özellikle Aşağı Kayı Köyü
Sayın üzüm, isteğiniz üzerine asma yaprağı nasıl kurutulur elimden geldiğince anlatmaya çalışacağım.
Asma yaprakları tekli **** en fazla ikili olarak tüylü kısmı dışarıya gelecek biçimde boylamasına ikiye katlanır....
Sayın eeylems1977, size çok zahmet oldu. Çok teşekkür ederim. Yarın bir miktar denemelik hazırlayacağım.
Not: Mesaj kutunuz dolmuş.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2008, 21:32   #17
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,446
Galeri: 58
Teşekkür ederim üzüm.Aslında sizi zahmetli bir işe yönlendiren benim.Asma yaprağını kurutupta sarmasını yediğinizde vazgeçemeyecek ve her yıl zahmete gireceksiniz.

eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2008, 23:10   #18
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,579
Galeri: 1
Bulunduğum yerin iklimi kurutmaya çok uygun. Eğer saklamada başarılı olursam, salamuradan çok daha kolay olacak gibi...
Güveci aklıma soktunuz. Bahçe ocağım var (eski kuzine üstü), tazesini orada pişireyim.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-05-2008, 23:58   #19
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,579
Galeri: 1
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Nurbahar Mesajı Göster
Kurutmada deneyimi olanlardan öğrenmek isterim. İşlemin yapıldığı iklim de önemli sanırım. İstanbul'da başarılı kurutma yapılır mı? Bazen nemin fazlalığından naneyi bile kurutmak sorun oluyor. İstanbul'da da kurutma yapabilirsek hangi ürünlerde şansımız var, en uygun ay hangisidir?
Sayın Nurbahar,
Haziran başı veya ortasına kadar nane, kekik kurutmak için en ideal zamandır. (bahar yağmurları sonrası ve çiçeklenme öncesi).
Biber, bamya rahatlıkla kurutabilirsiniz. (biberi akşam içeri alarak ve güneş gören duvara asarak) Biber ve bamya bahçede olduğu zaman kurutmaya başlıyordum. Galiba temmuz ortasına-sonuna denk geliyor.
Domatesi tepsiye dizip masa üzerinde kurutmayı denemiştim (tuzlamak dışında başka birşey yapmadan). Beş kere denediysem, şans eseri birinde başarılı oldum.
İstanbul'da denediklerim bunlar.

Şimdiki bilgimle İstanbul'da altan ısı verebilecek taş zemin veya tuğla üzerinde kurutma yöntemiyle, orta,sulu bölümü çıkarılmış etli domatesle ve biraz daha fazla tuz ile kurutma yapılabilir diye düşünüyorum.

Piyasada kurutma fırınları var. Aynı işlemi kapağı aralık bırakılmış fırınında yaptığını söylüyorlar. Ama çok uzun sürede kurutma yaptığı için ekonomik değil.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2008, 09:51   #20
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,579
Galeri: 1
Burada iklim kuru olduğundan, bazı şeylere dikkat etmiyorum. İstanbul'da yaptığım bazı şeyleri atlamışım.

Nane : kuruduktan sonra, kavonoza koymadan önce 2-3 dakikalığına öğle güneşine çıkarırdım.

Biber: Muhakkak tohum kısmını çıkarırdım. (Tohumlar nemli kalıp, zamanla içten küflenme yapıyor) Saklamasınıda kalın karton kutular içinde patiska torbalarda yaparım. Ara sıra kutunun kapağını açıp havalanmasını sağlarım.

Acı biberi miktarı az olduğundan kovanozda saklarım; biberin üzerine bir müddet için kağıt havlu katlayıp koyarım. (Terleme yaparsa nemi alsın diye)

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2008, 13:02   #21
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,598
Galeri: 73
Teşekkürler Üzüm, tekrar deneyeceğim. Ama bizim oturduğumuz semt çok nemli, yaz ortasında bile sabahları çimlerimiz, araba camlarımız ıslak oluyor. Başaramazsam da eskisi gibi buzlukta saklayacağım.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2008, 18:42   #22
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,446
Galeri: 58
Fasulye kurutmak

Sayın üzüm,size bir zahmet daha çıkardım sizin ilginizi çekeceğini düşünüyorum.Bizim oralarda gerek ipe dizerek gerekse kırıp fasulye kuruturlar.Pişirildiğinde çok lezzetli olur.Sayın üzüm, özellikle bahçenizdeki kuzinede kemikli et ile müthiş olur.
İçi taneleşmiş fasulyeleri kırıp bir bez üzerinde seyrek biçimde serip gölge bir yerde kurumaya bırakıyorsunuz.Aradabir karıştırmak gerekli.

İpe dizmek içinde içi taneleşmemiş turşuya konulabilecek tarzda körpe olanları uzunlamasına bıçakla dilip ortadan kesiyorsunuz ve ipe diziyorsunuz biber,patlıcan **** asma yaprağı gibi birbirine değmesini engelleyerek gölgede kurutuyorsunuz.
Her iki kurutma biçimi için sebze asla yıkanmamalı.

Pişirmeden evvel ön haşlama yapmalısınız.(Bıçakla dilinip ipte kurutulanlardan kışın yumurtali kavurması çok güzel olur.)


Düzenleyen eylems : 17-05-2008 saat 18:43 Neden: seyrek yerine seytek olmuş
eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-05-2008, 23:33   #23
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,579
Galeri: 1
Onuda denedim. Başarısız bir deneme olduğunu düşünmüştüm, unutmuşum.
Annem çok eskiden fasulye kuruttuklarını söylemişti. Nasıl yapıldığı sorduğumda ipe dizip gölgede kurutuyorduk demişti. Bende öyle kuruttum, ama sonucu beğenmemiştim. Sizin yazınızla nerelerde hata yaptığımı anladım. (bütün olarak kurutup; ılık suda bekletip pişirmeye çalışmıştım)
Fasulye bir kez daha denenecek anlaşılan.
Teşekkür ederim.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-05-2008, 03:14   #24
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,446
Galeri: 58
Sayın üzüm,kurutmak istediğiniz sebzelerin bulunduğu yerin havasının sürekli değişmesine dikkat etmelisiniz mesela üstü kapalı balkon tarzı bir yer idealdir.

daha önceki yazılarınızda patlıcanı kuruttum ama tadını beğenmedim demişsiniz patlıcanı ister şerit isterse dolmalık olsun pişirirken haşlamalı ve kurutma işleminde oluşan acımsı tadını yok etmelisiniz.

Tüm sebzeler kurutulduklarında tatlarında,ağzı yakan acı değil değişik bir acımsılık oluşur.

Mesela biber;kızartmalık biber kuruturkende en körpelerini seçmeli uç kısımlarını ipe geçireceğiniz yere kadar dilmelisiniz ayrıca biberi körpe seçerseniz çekirdeklerini çıkarmanızı tavsiye etmem zira pişirdiğiniz vakit et gibi olur.

haşlarsınız az yağda kavurup ister sarmısaklı ister sade yoğurtlayıp istersenizde kavanozlarda konserve biçiminde yapılan küp domatesle kavurur afiyetle yersiniz.

Ben dağ köyünde büyüdüm dağ köyü olduğu için genelde herşeyi kuruturlar bizde.Bu bilgileri köyde büyümüş olmamadan az çok biliyorum.

Not:Nane,maydanoz,dereotu,kekik vb leri hariç kurutmak istenilen sebze veya meyve yıkanmamalıdır.

Hatta kurutulan biberlerden evde pul biberinizide yapabilirsiniz.Ben yapıyorum çok güzel oluyor.

mrduran beğendi.

Düzenleyen malina : 20-05-2008 saat 16:11
eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2008, 17:06   #25
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,579
Galeri: 1
Sayın eeylems1977,
Sizinle iyiki karşılaşmışız, kaynağından öğreneceğim çok şey var. Ailemden nane kurutmasını öğrendim. Bahçem olunca ailenin kuru nane tedarikçisi oldum. Biber toplanmayınca dökmediğini öğrendiğimde, fazla biberleri ziyan etmemek için kurutmaya başladım. Kışın yemesinin zevkine varınca, yazın ürettiklerimin bir kısmını neden kurutmayayım dedim. Buraya gelincede iklimin müsait olduğunu görüp kurutma işlemine biraz daha ağırlık verdim.

Güneşte kurutulacakları açıkta (balkonum yok), gölgede kurutulacakları evin içinde kurutuyorum. . Havanın kuru oluşundan dolayı güneşte kuruyacakları duvara asmaya gerek görmüyorum. Şehirde ve nem olan bölgelerde sizinde belirtiğiniz gibi en iyi kurutma balkonda yapılır. Hem rüzgardan yararlanmak için, hemde duvar, zemin ve hatta tavandan ısı yansıması için. Nemli bölgelerde dikkat edilmesi gereken nokta balkon yıkaması veya çiçek sulaması gibi işleri ya kurutulacakları balkona çıkarmadan çok önce veya içeri alındıktan sonra yapılmasıdır.-fazladan nemli ortam yaratmamak için.

Fasulye ve patlıcanı tatlarını merak ettiğim için bir kez daha kurutacağım. Benim için bunları saklamanın en doğru yolu derin dondurucu gibi gözüküyor. (Fasulyenin haşlama suyunu belki kullanabilirim, ama patlıcanın haşlama suyunu kullanamam. Islatma suyunu bile kullanan birisiyim, haşlama suyunu atmaya içim elvermez.)

Biberlere gelince tazesinin kızartmasını ayda bir bile yapmam; kuruttuğum biberi kızartma yapmayı hiç düşünmemiştim. Dolmalık biberi zeytinyağlı için kurutuyorum, diğer biberleri ıslatıp, doğrayıp yemeklerde kullanıyorum. Denemediğim için kızartma için kurutulacak biberi dışarda tutarak, deneyimlerime göre içi çıkan biber daha çabuk kuruyor; ayrıca biberin dışı kurusa bile tohumlar daha uzun süre canlılığını koruduğundan uzun süreli saklamalarda (özellikle mutfak gibi nemli yerde saklanıyorsa) içte küflenme meydana geliyor. Nemi kontrol edebileceğim saklama yerim olmadığından içlerini çıkarıp kurutmaya devam etmek zorundayım.

Yıkama konusunda ise eğer satın alınıp kurutulacaksa, muhakkak yıkanması gerektiğini duşünüyorum. En azından yüzeydeki ilaç kalıntılarından veya eve gelene kadar geçirdiği sürede yüzeyde biriken kirlerden kurtulmuş olur. Bahçemde yetiştirdiklerimi bile yıkayıp kurutuyorum, bir sorunla karşılaşmadım. Ben kaynak suyu kullanıyorum, daha önceden biberi şehir suyu ile kurutmuşluğum var, eşimin ailesi bamyayı ve biberi şehir suyu ile yıkayıp kuruturlar. Acaba sizin yıkanmamalı demenizin sebebi aşırı klor kullanımı veya kireç sebebiyle olabilir mi? (Salamura zeytin ve yaprak yapımında şehir suyu yerine özellikle kaynak suyu kullanan kişiler tanıyorum) http://agaclar.net/forum/showthread.php?t=843 ve Musluk suyunun kireçi nasıl alınır? adreslerinde şehir suyunun iyileştirilmesi ile ilgili bilgiler var. Veya su damlacıklarının verdiği zarar nedeniyle olabilir mi? Yıkadıktan sonra süzülmesi için bekletip, daha doğrusu ipe dizerken süzülmüş oluyorlar; sonra güneşe çıkarırım. düşünmeden yaptığım bir iştir.

Acaba başka neleri, nasıl kurutabiliriz? Şimdiden çok teşekkürler.

mrduran beğendi.
üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2008, 17:33   #26
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,446
Galeri: 58
Sebzeler yıkanarak kurutulabilir ****** ama yıkamak sebzeyi temizleme anlamı getirmez çünkü kurutma esnasında bir sürü toz zerreciği üzerine yeniden yapışır helede yıkarsanız üzerindeki su tabakasına daha iyi yapışır. Bizim memlekette kurutulacak sebze **** meyve asla yıkanmaz,yıkama işlemi yenileceği zaman yapılır.Bilimsel olarak neden yıkanmadığını tam olarak bilmiyorum ama yıkanıp kurutulan sebze **** meyvelerden tam sonuç yani orjinal sonuç alınmıyor.Asma yaprağını kuruturken kesinlikle yıkamanızı tavsiye etmem.Balkonu olmayanlar pencere kenarına sıra sıra kurutma dizgelerini asarlar.Yaz ve yaz sonuna doğru herkesin pencere önleri boncuk gibi süslenir bizim oralarda.Hergün bahçeye çıkart sora akşam topla derken kurutmaya çalıştığınız sebzelerde yırtılmalar olur(biber,patlıcan vb.).Mesela asma yaprağı dizgelerini kurutma için astığınız yerden pişireceğiniz zamana kadar yerinden oynatmamalısınız.Pişirme evvelinde haşlama suyunu atmak pek tabikide içerdiği gıdaları azaltacaktır ama nahoş koku ve tatdan dolayı yeme isteğiniz azalacaktır bu sebeple bir taşım kaynatmakta yarar olacağını beğenmediğiniz kokunun ve acımsı tadın yok olacağını düşünüyorum.birde kurutma işlemi biten sebzelerinizi parçalanarak ve serilip kurutulanları bez torbada bir yere asarak;iplerde dizge olarak kuruttuklarınızıda duvara asıp üzerine tülbent tarzı bir örtü ile muhafaza etmenizi tavsiye ederim.Kimileri poşette saklıyor ve sonuç küflenme ile tamamlanıyor.Biber,patlıcan vb. güneşte öyle kurumalıdırki ipinden salladığınızda tıkır tıkır sesler çıkarmalıdır.


///////////////////////////////////////////////

Sebzeler yıkanarak kurutulabilir ****** ama yıkamak sebzeyi temizleme anlamı getirmez çünkü kurutma esnasında bir sürü toz zerreciği üzerine yeniden yapışır helede yıkarsanız üzerindeki su tabakasına daha iyi yapışır.

Bizim memlekette kurutulacak sebze ya da meyve asla yıkanmaz,yıkama işlemi yenileceği zaman yapılır. Bilimsel olarak neden yıkanmadığını tam olarak bilmiyorum ama yıkanıp kurutulan sebze ya da meyvelerden tam sonuç yani orjinal sonuç alınmıyor.

Asma yaprağını kuruturken kesinlikle yıkamanızı tavsiye etmem.Balkonu olmayanlar pencere kenarına sıra sıra kurutma dizgelerini asarlar.Yaz ve yaz sonuna doğru herkesin pencere önleri boncuk gibi süslenir bizim oralarda.

Hergün bahçeye çıkart sonra akşam topla derken, kurutmaya çalıştığınız sebzelerde yırtılmalar olur (biber,patlıcan vb.). Mesela asma yaprağı dizgelerini kurutma için astığınız yerden pişireceğiniz zamana kadar yerinden oynatmamalısınız.

Pişirme evvelinde haşlama suyunu atmak pek ****** de içerdiği gıdaları azaltacaktır ama nahoş koku ve tatdan dolayı yeme isteğiniz azalacaktır bu sebeple bir taşım kaynatmakta yarar olacağını beğenmediğiniz kokunun ve acımsı tadın yok olacağını düşünüyorum.

Bir de kurutma işlemi biten sebzelerinizi parçalanarak ve serilip kurutulanları bez torbada bir yere asarak; iplerde dizge olarak kuruttuklarınızıda duvara asıp üzerine tülbent tarzı bir örtü ile muhafaza etmenizi tavsiye ederim. Kimileri poşette saklıyor ve sonuç küflenme ile tamamlanıyor.

Biber,patlıcan vb. güneşte öyle kurumalıdır ki ipinden salladığınızda tıkır tıkır sesler çıkarmalıdır.

mrduran beğendi.

Düzenleyen malina : 20-05-2008 saat 16:17 Neden: paragraf
eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-05-2008, 17:41   #27
Ağaç Dostu
 
eylems's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-04-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,446
Galeri: 58
Hoşafı için elma,armut,erik kurutabilirsiniz.İpte kurutmak daha iyi sonuç verir.Bahçenizde biber yetiştiriyorsanız son ürünlerini dalında kızarıncaya kadar tutun ve bir beze serip kurutarak robotlayın doğal pul biberiniz olur(Robotlamadan evvel 1-2 dk sıcak fırınta kıtırlaştırırsanız robotta daha iyi parçalanır.)Şimdilik aklıma gelenler bunlar.

mrduran beğendi.
eylems Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2008, 15:28   #28
Ağaç Dostu
 
üzüm's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-10-2007
Şehir: Sarıcakaya/Eskişehir
Mesajlar: 1,579
Galeri: 1
Sayın eeylems1977 verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim. Elmam yok, bir armudum var ama gelişimi iyi değil, 4-5 tane erik agacım var, seneye ürün almayı bekliyorum. Bu sene meyve olarak dut, zerdali, üzüm, incir ile kurutma denemeleri yapabileceğim. Pul biberide muhakkak yapacağım.

Dut dedim ama kurutması nasıl yapılıyor (güneşte - gölgede). Bilginiz var mı?
Sizi meşgul ettiğim için çok özür dilerim.

üzüm Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2008, 16:22   #29
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 34,011
Galeri: 90
eeylems1977,

Yazılarınızda paragraf yapmıyorsunuz. 26 numaralı mesajınızda bu düzeltmeyi yaptım. Bu kadar hoş mesajların, okuma zorluğu yüzünden yeterince takip edilmemesini istemezsiniz sanırım. Kesintisiz yazılarda, tekrar bulmak istediğimiz bölümü bulmamız çok güç oluyor... Ayrıca noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakmalısınız.

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 20-05-2008, 16:28   #30
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 34,011
Galeri: 90
Alıntı:
kuruttuğum biberi kızartma yapmayı hiç düşünmemiştim
Bence en güzel biber kızartması, kurutulmuş biberin, hiç ıslatılmadan kızgın yağa atılması ile yapılandır

Yağın çok kızgın olması gerekir. Her defasında 2 parça biberi yağa atmalı ve iki saniye içinde yağdan çıkarmalısınız. 2'den fazla biberi tek defada alamama ihtimali olduğu için buna özen göstermelisiniz.

Bulgur pilavına iyi eşlik eder. Bir de sadece yiyeceğiniz kadar kızartmayı unutmayın. Bir sonraki öğüne kalırsa biberlerin keyfi kaçar

eylems ve mrduran beğendi.
malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 09:59.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2014