agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Sebzeler




Reklam


Beğeni Düzeni14Beğeniler
  • 2 Gönderen bahcevan0618
  • 1 Gönderen Kiraz
  • 1 Gönderen dulce1
  • 4 Gönderen Gazi Barış
  • 1 Gönderen cemas
  • 2 Gönderen yarenimex
  • 1 Gönderen akçabardak
  • 1 Gönderen yarenimex
  • 1 Gönderen Lonicera

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-05-2009, 22:01   #1
Ağaçsever
 
bahcevan0618's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-06-2007
Şehir: ankara
Mesajlar: 61
Kohlrabı (alabaş)

Merhaba
İlk defa geçen yıl tanıştığım ve yetiştirdiğim bir sebzeden bahsetmek istiyorum.
. Hakkında internetten biraz araştırma yaptım ve sizlerle de paylaşmak istedim.KOHLRABI

Sözlüklerde turpgillerden yerlahanası, şalgama benzeyen köklü lahana olarak da tabir edilen, yumrusu yenen bir sebze türüdür. Tohum ekiminden sonra diğer lahanagiller farklı olarak kotiledon yapraklarının üzerinde, gövde dokularının kalınlaşmasıyla yumru kısmı oluşur.

Brassica cinsine giren diğer yumrusu yenen türlerde yumru toprak altında oluştuğu halde, alabaşta toprak üstündedir. Yapraklar yumrunun üst kısmında meydana gelir. Yaprakların sapları diğer lahana grubu sebzelerden daha uzun ve yaprak ayası daha küçüktür.

Alabaşlar yumru rengi yönünden açık yeşil ve maviye çalan eflatun renkli olanlar olmak üzere 2 gruba ayrılır. Yumru çapı ise 4-10 cm 300 g, geçci çeşitlerde ise bazen 1 kg’dan fazladır.

Name:  alabas1.jpg
Views: 26272
Size:  18.8 KB

Name:  alabas2.jpg
Views: 24898
Size:  22.0 KB

Alabaş Bitkisinin Vücudumuza Katkısı:

Vitamin ve minerali bol, kalorisi ise az olduğu için dengeli beslenmede ideal bir gıda olarak kabul edilen alabaş, içerdiği vitamin ve minerallerle astım, kanser, katarakt, yüksek tansiyon, böbrek taşı, gözde leke, sinir sistemi hastalıkları ve felce iyi gelmektedir.

Bol lifli bir yapıya sahip olan alabaş; A, B1, B2, B3, B6 ve C vitaminleri yönünden oldukça zengindir. Ayrıca bol miktarda selenyum, demir, fosfor, kalsiyum, sodyum ve potasyum içermektedir.

Aynı familyadaki diğer sebzeler gibi, bedenin bazı kanser hastalıklarına yakalanma riskini en aza indirir: Bu kanser türleri arasında akciğer ve kalınbağırsak kanserleri sayılabilir.* İçeriğindeki antioksidan maddelerle kalp hastalığına yakalanma, felç geçirme ve katarakt illetine tutulma risklerini de önemli ölçülerde azaltır.

İçerdiği yüksek oranda demir ve folik asidiyle, kansızlığı ve ayrıca hamile kadınların spina bifida (omurganın bir yanının açık olması) hastalığı taşıyan çocuk doğurma rizikosunu en aza indirir.

Bol miktarda potasyum ihtiva ettiği için, yüksek tansiyonu düşürür.

Ayrıca, böbrek ve safra kesesinden taş düşürmede, ses kısıklığında, bademcik enfeksiyonunda, romatizma rahatsızlıklarının hafifletilmesinde ve emzikli kadınlarda süt gelişini artırmada yararlıdır. Ayrıca sıkılarak elde edilmiş alabaş suyu, öksürüğe ve bronşite iyi gelir.

Orta ve Kuzey Avrupa ile Amerika’da yaygın olarak yetiştirilen alabaş, Türkiye’de, özellikle başta Karadeniz ve Marmara bölgelerinde de başarılı bir şekilde yetiştirilmektedir.

Dengeli beslenme için ideal olması sebebiyle İngiltere, Almanya, Belçika ve Hollanda’da bolca tüketilen alabaşın yaprakları salata şeklinde, yumrusu ise çiğ veya pişirilerek, ya da konservesi yapılarak yeniyor. Şekli ve tadı ise biraz şalgama, biraz da turba benziyor.

Burda yine herzamanki uyarımı yenilemek istiyorum.

Turpgiller familyasındaki diğer sebzeler gibi, alabaş da bedenin iyot emilimini azaltabiliyor. Haftada 3-4 kezden daha sık yiyen kişilerin, iyotça zengin besinler ve iyotlu tuz almalarında yarar vardır. Özellikle içme suyunun az iyot içerdiği yörelerde bu durum dikkate alınmalıdıra oluyor,gövdesi de turp gibi yeniyor.

bahcevan0618 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-05-2009, 22:33   #2
Ağaç Dostu
 
Balıkcı's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-01-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 2,216
Galeri: 15
Teşekkürler, doyurucu bir bilgi.

6-7 sene önce biz de yetiştirmiştik, tadı lahana koçanı gibiydi (Ben lahana koçanı yemeyi severim.) başkaca bir yeme biçimi bulamamıştık. Birkaç sene ekip biçtik, sonra tohumlarını kaybettik.

Balıkcı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2009, 10:02   #3
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,598
Galeri: 73
Son senelerde satılan ve arada bulabildiğimiz alabaşı severek kullanıyoruz. Salataya doğranabiliyor ama en çok elma dilimleri gibi fakat yarım cm kalınlıkta ince ince kesip zeytinyağı ve limonla yemeyi tercih ediyoruz.

Tohumu elime geçince denedim ama çok gelişeceğe benziyor, büyük bahçeler için uygun.


Görünüm karalahana gibi.
Name:  12075.jpg
Views: 19171
Size:  37.3 KB

Sağlıklı olanlar yumru oluşturmaya başladı.
Name:  12074.jpg
Views: 19600
Size:  36.5 KB

kasap.94 beğendi.
Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-08-2009, 09:14   #4
Ağaç Dostu
 
Kiraz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-02-2008
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,598
Galeri: 73
Migros'ta ilk satıldığında, görevli sık sık açıklamalar yapıyor, kullanma şekillerini anlatıyordu. Bu sebze ilk bakışta çekici gözükmüyor, sadece pişirilerek kullanılacak fikrini veriyor ama tadı gerçekten güzel, yaprakları da kullanılıyor. Kısaca nerede satılırsa satılsın tanıtım gerekiyor, tanıtımın yanında tadına da baktırmak gerekir diye düşünüyorum.

Kiraz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 08-11-2009, 14:44   #5
Yeni Üye
 
dulce1's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-04-2007
Şehir: ISTANBUL
Mesajlar: 16
Alabaş nefis bir sebzedir...

Bugün ilk kez Real'de gördüm ve hemen aldım. Almanya'da bu sebzenin (Kohlrabi oradaki adı) çorbasını, gratenini, oturtmasını, pane kızartmasını, carpaccio'sunu, sotesini, yemeğini, kısacası reçeli ve zeytinyağlısı hariç her şeyini yapıyorlar. Bizde de neden leziz bir zeytinyağlı alabaş yemeği olmasın? Daha ziyade Karadeniz bölgesine (serin ve yağışlı iklim) has bir sebze olduğu için bu güne kadar icat edilmemiş olabilir ama denemekte fayda var diyorum... Ne dersiniz?

Bugün ben uzun uzadıya pişirmeye üşendiğim için patatesle birlikte küp küp doğradım, tavada sote yaptım, üzerine krema ve bahçe otları kattım, tuz ve karabiber ektim, balığın yanına yedik, çok tavsiye ederim.


kasap.94 beğendi.
dulce1 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2009, 15:22   #6
Ağaç Dostu
 
hexus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-07-2008
Şehir: Adana&Niğde
Mesajlar: 231
Ben bu sebzeyi geçen yıl adanada yetiştirdim. Büyümesi soguklarda daha iyi oluyor. 40-50 cm kadar boylandı ve turp şeklinde bir gövde yapısına sahip.

hexus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-01-2010, 17:10   #7
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 12
Ben de bu sebzeyi Ankara'da pazarda gördüm, aldım ve turp gib ince kesip , üzerine tuz ve limon sıkıp yedim, çok lezzetli. Ben de bu sebzeyi bahçemde yetiştirmek istiyorum, tohumlarını nereden alabilirim. Selamlar

fakben Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-04-2010, 12:54   #8
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 566
Ben de tohumlarını Çin'den getirmiştim.Pek sıcak sevmiyor.Yaz boyunca gelişmeden bekleyip sonbahara doğru atağa kalıkıyor.Ama yemeşi hoş bir sebze.Geçen güzden ektiğim alabaşlarım şimdi çiçekteler.Tohumlarını hasat edeceğim inşallah.Kuşlardan kurtarabildiklerimi tabii ki..

yarenimex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 28-06-2011, 11:16   #9
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 16-06-2011
Şehir: çankırı
Mesajlar: 132
Tohumları nereden temin ederim ?

smarty17 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 03-06-2012, 21:19   #10
Ağaç Dostu
 
Gazi Barış's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2012
Şehir: Mustafakemalpaşa Bursa
Mesajlar: 302
Galeri: 1
Bu sene ilk kez deneme mahiyetinde ektiğin Kohlrabi lerim.
[ATTACH][ATTACH][ATTACH][ATTACH]Name:  CIMG1979 (Kopyala).jpg
Views: 11455
Size:  64.8 KB[/ATTACH][/ATTACH][/ATTACH][/ATTACH]

Eklenen Resimler
    
Gazi Barış Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 05-03-2013, 14:09   #11
Ağaç Dostu
 
ayhat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 30-11-2007
Şehir: SAKARYA
Mesajlar: 1,044
ilk defa gördüm pazarda bugün tadı hoşuma gitti aldım, gelince bir araştırayım dedim satıcı alabaş demişti adına, tabi yine bizim sitemizde çıktı cevabı ) tohumunu nerden bulabiliriz acaba?

ayhat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2013, 19:05   #12
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 12-04-2013
Şehir: Düzce
Mesajlar: 34
zengarden de satılıyor

abk beğendi.
cemas Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-06-2013, 19:11   #13
Ağaç Dostu
 
Gazi Barış's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-03-2012
Şehir: Mustafakemalpaşa Bursa
Mesajlar: 302
Galeri: 1
tohumlar.net

Gazi Barış Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-07-2013, 22:51   #14
Ağaç Dostu
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 638
Tohum edinmişim ama atlamışım nedense. Bu saatten sonra ekilen alabaş tohumundan hayır gelir mi? Geç mi kaldım acaba?

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-07-2013, 12:33   #15
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 566
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn Mesajı Göster
Tohum edinmişim ama atlamışım nedense. Bu saatten sonra ekilen alabaş tohumundan hayır gelir mi? Geç mi kaldım acaba?
Sayın Bahçedenn, geç kaldığınızı zannetmiyorum, ben de bugünlerde ekmeyi düşünüyorum.Çünkü sıcaklarda fazla gelişmeden bekliyor ve havalar serinlemeye başlayınca atağa geçiyor. Daha önce Mayısta ekmiştim aynen öyle oldu. En azından tohumlarınızın bir kısmını denemenizde fayda var yani..

OSMAN45 ve bahcedenn beğendi.
yarenimex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 25-03-2014, 22:30   #16
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 1,783
Bu alabaşları geçen sene mayıs ayında dikmiştiim, yaz boyunca hiç gelişmediler
kışa doğru biraz hareketlendiler ama yumru oluşturmadılar, söküp atmayı düşünüyordum
sonra vazgeçtim gelişmelerini izlemeyi tercih ettim.

Ve bu günkü halleri, güçlendiler ve tohum vermeye karar verdiler, hayırlısı ile
bir sürü tohum olacak inşallah, kısmetse tohum takasa hazırlık olacaklar.

Eklenen Resimler
  
Lonicera beğendi.
akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2014, 09:35   #17
Ağaç Dostu
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 638
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster
Sn heyyamola' dan Yer Lahanası (Kohlbari) sıcaklar yüzünden bir türlü düzgün baş oluşturamadı ama tohum vermeyi ihmal etmedi.
Name:  505150d1403883354-alabas.jpg
Views: 420
Size:  42.0 KB

Sıcaklardan dolayı baş oluşturmadan tohuma kalkan bitkinin verdiği tohumlardan yetiştireceğimiz ürünlerin baş oluşturmama ihtimali nedir acaba?

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2014, 12:49   #18
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 566
Toprakta üzerinden kış geçen alabaşlar soğuklama ihtiyaçlarını tamamladıkları için ertesi yıl yumru yapmadan doğrudan çiçeğe kalkıp tohum veriyorlar. Bu tohumlardan oluşacak fidelerin tekrar yumru yapmadan tohum vermeleri için soğuklama ihtiyaçlarını tamamlamaları gerek. Yani normal olarak yumru yapmaları gerek..

yarenimex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 29-06-2014, 13:04   #19
Ağaç Dostu
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: İstanbul - Kırklareli
Mesajlar: 638
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yarenimex Mesajı Göster
Toprakta üzerinden kış geçen alabaşlar soğuklama ihtiyaçlarını tamamladıkları için ertesi yıl yumru yapmadan doğrudan çiçeğe kalkıp tohum veriyorlar. Bu tohumlardan oluşacak fidelerin tekrar yumru yapmadan tohum vermeleri için soğuklama ihtiyaçlarını tamamlamaları gerek. Yani normal olarak yumru yapmaları gerek..
Tam olarak anlayamadım aslında. Bitkinin yumru yapmış olması makbul değil mi?

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2014, 14:27   #20
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 27-03-2010
Şehir: Denizli
Mesajlar: 566
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn Mesajı Göster
Tam olarak anlayamadım aslında. Bitkinin yumru yapmış olması makbul değil mi?
Sayın Bahçedenn, alabaş, her ne kadar taze yaprakları da kullanılabiliyor ise de yumrusu için yetiştirilen bir sebzedir. Elbette yumru yapması istenir. Sizin elde ettiğiniz tohumlar normal olarak yumrulu bitki üreteceklerdir. Tohum almak istediğiniz zaman bitkinizi topraktan sökmeden üzerinden kış geçmesini sağlarsınız. Soğuklama ihtiyacını tamamlayan bitkiniz baharda sıcakları görünce doğrudan yumru yapmadan çiçeklenmeye gidip tohum yapacaktır. Umarım anlaşılmayan husus kalmamıştır.

akçabardak beğendi.
yarenimex Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2014, 14:55   #21
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 1,783
Arkadaşlar yukarıda 16. mesajımda da belirttiğim gibi, yumru yapmadan kışı geçirdiler ve sıcaklar başlayınca tohuma kalktılar şu anda tohumlar olgunlaştı, peki bu tohumlardan yumru elde edilebilir mi, tohumlar fide için ne zaman ekilir? acaba.

akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2014, 15:30   #22
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 1,603
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn Mesajı Göster
Eklenti 505503

Sıcaklardan dolayı baş oluşturmadan tohuma kalkan bitkinin verdiği tohumlardan yetiştireceğimiz ürünlerin baş oluşturmama ihtimali nedir acaba?
Bu bitkiyi ilk defa yetiştiriyorum ama baş yapmadan sıcak nedeniyle tohuma kalkan bitkinin vermiş olduğu tohumların bundan sonraki yaşam döngülerinde baş yapma özelliğini yitireceğini sanmıyorum. Bitkide bu davranış biçimini iklim faktörü belirliyor diye düşünüyorum. Bu bitkiden alınacak tohumlar daha serin bölgelerde çok rahat baş yapar diye umuyorum. İzmir iklimi de bu bitkiye ne uygun ama..

En azından bu yıl yapılacak olan tohum takas etkinliğine toplamış olduğum tohumları gönderip deneme şansımız var. O zaman net bilgiye sahip oluruz.

akçabardak beğendi.

Düzenleyen Lonicera : 01-07-2014 saat 18:45 Neden: imla
Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 01-07-2014, 15:45   #23
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-07-2014
Şehir: Eskişehir
Mesajlar: 1
Fena değil

Alhyprn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla

Konu Araçları
Mod Seç

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık



Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:26.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2014